ja.michal pisze:Także wygląda na to, że jeden i drugi operator będą po jakimś czasie uruchomiać sieć LTE800 w tych samych lokalizacjach, w ramach współpracy.
Pisałem i pytałem o to w wątku o panach LTE 800 Orange. Wśród miejscowości, o które pytałem jest jedna gdzie według Ssjdamian jest planowane LTE 800 a stację ma tam tylko TMobile. Oby wspólne udostępnienie się ziściło. Takie połączenie sił byłby to niezły kop bo nagle sieci zyskują sporo więcej stacji (potwierdza to też kolejny wykaz UKE). Choć mogą to też przejmować w częściach bo trzeba wszystkie stacje wokół konfigurować itp.
Moje spostrzeżenia po ostatnich pozwoleniach UKE:
- Jeżeli te pozwolenia się zmaterializują to wszystkie sieci, które zyskały nowe pasma idą szeroko

- Potwierdza się po raz kolejny, że nowe pasma nie będą póki co dostępne wszędzie w aglomeracjach, typowe punktowe zapewnienie pojemności lub zasięgu (w przypadku Orange)
- Orange i TMobile nadal zdobywają pozwolenia na oddzielnych stacjach, zapewne w 100% tylko swoich
- Mam wrażenie, że w aglomeracji warszawskiej Orange wystąpił o pozwolenia 800 i 2600 tam gdzie jest naprawdę krytycznie lub tam gdzie chcą przetestować jak to będzie działać. Przykłady moim zdaniem gdzie sieć "ledwo dyszy" i pojawiły się nowe pasma: miasteczko wilanów gdzie jest problem z miejscem na postawienie stacji, Józefosław/ Julianów, Skarbka z Gór, Szegedyńska, Górczewska 212, a w Ursusie chyba jest mega problem bo 4 stacje mają mieć 800/2600
- TMobile ma tylko 4 pozwolenia w aglomeracji warszawskiej, Orange ma ich 25.
- Doczekamy się chyba nowych pasm przy siedzibie Orange, stacja w Al. Jerozolimskich przy Renault o której dyskutowaliście ma je zyskać
- Na kilku odcinkach S3, A2, A1 i A4 widać próbę zapewnienia ciągłego sygnału
- W Szczecinie są tylko 3 pozwolenia Orange na nowe pasma a to jedyne z dużych miast gdzie ktoś z forum wykrył działanie nowych częstotliwości
- Sporo rezygnacji Orange i TMobile z pozwoleń na GSM i UMTS 900
Ktoś z Warszawy ma sprzęt, dzięki któremu może potwierdzić, że stacje, które mają pozwolenia już działają?
P.s.
W porównaniu z Networks Play zaszalał z pozwoleniami jeszcze bardziej i idzie po całości. Natomiast Plus zupełnie "lajtowo" idzie z 2600, całe 8 stacji w aglomeracji warszawskiej a w kraju tyle co kot napłakał.