• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
 #827041  autor: plusteczek
 05 paź 2015, 13:07
Posiadam nr orange przeniesiony z plusa. Skąd operator z zagranicy wie ze mam nr teraz orange. Naprzyklad dzwoniacy smsujacy z Niemiec czy Angli
 #827197  autor: SACZI
 06 paź 2015, 08:51
Każdy operator na świecie ma swój jednoznaczny identyfikator.
Plus ma 260-01, TM 260-02 itd.
Na tej podstawie sieci identyfikują abonentów do celów rozliczeniowych.

Chyba ... :)
 #827251  autor: Gregrin
 06 paź 2015, 12:57
plusteczek pisze:Naprzyklad dzwoniacy smsujacy z Niemiec czy Angli
Wydaje mi się ze musisz napisać coś więcej. Ja to rozumiem ze dzwonią i piszą do ciebie operatorzy z Anglii i Niemiec jak jesteś w Polsce ?? Czy chodzi ci ze jak wjeżdżasz do tych krajów to dostajesz sms'y witamy w itp ??
 #827580  autor: iPlus
 07 paź 2015, 14:29
a w czym to przeszkadza, że jakaś sieć zagraniczna wie w jakiej polskiej sieci masz numer ?

może sobie wejść na strony do sprawdzania numerów i jak każda osoba znająca twój numer może wpisać go w wyszukiwarkę i sprawdzić w jakiej jest sieci,

poza tym sieci mają umowy roamingu zagranicznego i mają między sobą rozliczenia finansowe więc chyba oczywiste, że jedna firma płacąc innej zagranicznej wie komu płaci za twój numer i inne numery które korzystały z zasięgu za granicą
 #828177  autor: plusteczek
 10 paź 2015, 16:54
Prawdopodobnie od 2 miesięcy na podstawie centrali PLI CBD UKE [numerów przeniesionych], tak samo jak każda osoba wybierająca mój nr z polski i zagranicy kierowany jest ruch do tej centrali a później do właściwego operatora.
 #857515  autor: Marcin_7
 21 mar 2016, 15:13
Jak masz numer z puli numerow Orange, a ktos bedacy np. w Hiszpanii wybiera Twoj numer, to polaczenie zostawnie zestawione do Gateway MSC (GMSC) Orange. Ta centrala odpytuje sie HLRa Orange o MSC, ktore Cie obsluguje.
I normalnie gdybys byl abonentem Orange, HLR odpowiedzialby i do tego MSC zostala by zestawiona rozmowa.

Jak wprowadzano "przenoszenie numerow" to zaimplementowano dodatkowa funkcjonalnosc (w postaci osobnego noda, albo softwaru w HLR, rozni dostawcy roznie ja nazywaja, np. Ericsson - Flexible Number Register (FNR)), przez ktora zapytania ida do bazy danych w HLR. Jak Twoj numer (orangowy) jest przeniesiono do Plusa, to ta informacja tam bedzie. I zapytanie z GMSC Oranga nie trafi do HLR Orange tylko po drodze ten FNR zwroci informacje ze ma byc przekierowane do GMSC Plusa (ktore juz dalej zestawi polaczenie).