• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #847846  autor: Tint123
 28 sty 2016, 18:51
Mam internet LTE w Plusie z modemem (a właściwie routerem) Huawei B593. Myślę, że moja prędkość pobierania jest dość niska. Mój ostatni speedtest:
Obrazek
przy zasięgu -96 dBm. Czasami zdarzają się nawet prędkości rzędu 0,2 Mb/s. Prędkość upload'u wydaje się całkiem ok. Wiem, że mój zasięg jest dość słaby. I tutaj moje pytanie: Czy, jak na ten zasięg te prędkości są "normalne"? Czy zakup dodatkowej anteny mógłby znacząco poprawić sytuację?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
 #847849  autor: KC-KARLOS
 28 sty 2016, 18:58
Antena mogłaby pomóc, ale wyższa prędkość uploadu sprawia, że nadajniki są przeciążone. Podobna sytuacja jest na LTE Playa, o czym nie pierwszy raz o tym userzy informowali na forum.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #853225  autor: KC-KARLOS
 27 lut 2016, 14:59
Tak, to główna przyczyna niższej prędkości ściągania od wysyłki danych. Zawsze powinno być odwrotnie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #854693  autor: PawlusG
 06 mar 2016, 18:31
Ostatnio to niestety coraz powszechniejsze w Plusie.
Po ostatniej promocji Plusa prędkość spadła w mojej lokalizacji z 90 do ok. 40 Mbitów.
Czasami jak jest spore obciążenie, to transfer spada w okolice 10-15 Mbitów.
Co ciekawe w tej samej lokalizacji Orange na 3G wyciąga 20 Mbitów.
Podejrzewam, że jak Plus wyskoczy z jakąś ciekawą ofertą, to prędkości znowu spadną.

:)
 #854710  autor: KR2615
 06 mar 2016, 20:38
PawlusG ciesz się, ze możesz mieżyć prędkość w dziesiątkach a nie w pojedyńczych megabitach. U mnie od dawna prędkości rzędu 3mbps to norma w Plusie w szczycie. W PLAY jest nieo lepiej a co do Orange to zauważyłem, że w Poznaniu mają strasznie przeciążone tylko LTE. Wystarczy przełączyć się na 3G i spokojnie można wycisnąc te kilkanaście mega.
 #854726  autor: PawlusG
 06 mar 2016, 22:09
W chwili obecnej pracuje w miejscu, gdzie dostawili LTE800 i to chyba ciut odciążyło LTE1800.

:)