Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Również w Niemczech. Tylko że jest to band 32 i wykorzystywany wyłącznie do downlinku (w agregacji).PawlusG pisze:W Japonii wykorzystywane jest pasmo 1500 MHz, ciekawe jakie urządzenia u nas zajmują to pasmo.
Może by był niezły kompromis między zasięgiem i pojemnością
goral2099 pisze:ja.michał: w Niemczech? A UE dopiero niedawno chyba przeznaczyła to pasmo do LTE jak mi się zdaję. Muszę poszukać jak będę w domu co teraz u nas zajmuje to pasmo.
Potęga sugestii?cyanoone pisze:Nie wierzę w marketing. Poprostu zauważyłem, że sieć działa znacznie lepiej.
Dobrze wiedzieć, nie sądziłem, że ktokolwiek w EU używa pasma 1500 MHz.ja.michal pisze:Również w Niemczech. Tylko że jest to band 32 i wykorzystywany wyłącznie do downlinku (w agregacji).PawlusG pisze:W Japonii wykorzystywane jest pasmo 1500 MHz, ciekawe jakie urządzenia u nas zajmują to pasmo.
Może by był niezły kompromis między zasięgiem i pojemnością
Tak, i chyba nawet była już aukcja. Czy działa? Nie wiem.goral2099 pisze: w Niemczech?
Band 32 to dokładnie 1452-1496 (w sumie szerokość 44 MHz). W Polsce aktualnie wygląda to tak:op252 pisze:W Polsce pasmo 1500 Mhz teoretycznie to łączność kosmos–Ziemia/Satelitarne badania Ziemi oraz do zastosowań rządowych. Może u nas też się zluzuje.
STAŁA POL.15 cywilno-rządowe
RUCHOMA z wyjątkiem ruchomej lotniczej POL.15 cywilno-rządowe
RADIODYFUZJA cywilne
RADIODYFUZJA SATELITARNA 5.208B cywilne
5.341 5.345
STAŁA rządowe
RUCHOMA z wyjątkiem ruchomej lotniczej rządowe
5.341
POL.15 Zakres 1452-1492 MHz jest użytkowany jako zakres rządowy w służbie stałej lub służbie ruchomej z wyjątkiem służby ruchomej lotniczej najpóźniej do dnia ogłoszenia odpowiednio przetargu, konkursu lub aukcji na rozdysponowanie tego zakresu częstotliwości, uwzględniającego zharmonizowany na szczeblu ogólnoświatowym lub europejskim sposób wykorzystywania tych częstotliwości.
Od samego początku źle zrobił P4, bo nie inwestuje w swoje nadajniki poza miastami.Kryniczanin pisze: Wskaż mi proszę co w ciągu ostatniego roku źle zrobił Play. Tylko poważnie gdzie pojechali po bandzie, nie bełkot marketingowy jak Twój guru.
Ja widzę jeden wielki minus taryfy internetowe, wywołali zamieszanie i się z niego wycofali. Brak zdecydowania i pomysłu w tej kwestii.
Tylko wskaż to w temacie krajobraz po net net.
Kilka lat temu, na Playweekend, rzecznik jasno stwierdził, że wg danych z ich sieci większość, jak prawie nie każdy, klient internetu w Play (nie taryf głosowych) korzysta z usługi stacjonarnie. I tak budują sieć. Zaznaczam, to było kilka lat temu.Halset pisze:Z tego też powodu ich internet mobilny jest kpiną.
Widać kupuje.Halset pisze:Siła sugestii? Kolejne słowo marketingowe by lud kupił?
Jakoś się trzeba przecież wytłumaczyć w braku pokrycia zasięgiem.
Ty to wiesz, ja to wiem, większość na tym forum to wie. Ci co są świadomi wybierają świadomie. Są również takie miejsca, że kabel to tragedia. Tego argumentu nie można lekceważyć.Halset pisze:Jak sama nazwa wskazuje net mobilny to net mobilny. Stacjonarny to masz na kablu od Neostrady Netii czy sieci kablowej.
W takim wypadku trzeba wybierać świadomie, a najlepiej to robić to po co się pojechało, czyli jak napisałeś, odpocząć.Halset pisze:Ale jedziesz sobie na odpoczynek na działkę, nad jezioro czy gdziekolwiek w plener. I ten net mobilny z Play możesz w pierwszym lepszym zbiorniku wody utopić.
N stacje poza miastami GSM 900/U900, Play GSM 1800 U2100/900 i LTEOd samego początku źle zrobił P4, bo nie inwestuje w swoje nadajniki poza miastami.
Są miejsca gdzie Play-a nie ma - , są miejsca gdzie Play jest z LTE a N z 2G.Ale jedziesz sobie na odpoczynek na działkę, nad jezioro czy gdziekolwiek w plener. I ten net mobilny z Play możesz w pierwszym lepszym zbiorniku wody utopić.
Start od zera oczywiście musi się opierać na roamingu.ja.michal pisze: Widać kupuje.To było w świetle nie tłumaczeń, a modelu budowy sieci, który w założeniu ma mocne oparcie na modelu roamingowym.
.Ty to wiesz, ja to wiem, większość na tym forum to wie. Ci co są świadomi wybierają świadomie. Są również takie miejsca, że kabel to tragedia. Tego argumentu nie można lekceważyć
Nie wszystko dasz radę przewidzieć. Jasne jedziesz na odpoczynek, TV nie oglądasz ale pewne rzeczy chciałbyś od czasu do czasu sprawdzić.W takim wypadku trzeba wybierać świadomie, a najlepiej to robić to po co się pojechało, czyli jak napisałeś, odpocząć.
Play ma 4976stacji a Orange podawał, że z LTE jest na ponad 7 tys stacji N!. Więc kto jest niedoinwestowany?Kryniczanin pisze: N stacje poza miastami GSM 900/U900, Play GSM 1800 U2100/900 i LTE
To jest normalny model biznesowy dla sieci która wchodzi na rynek a nie dla sieci, która jest na rynku ponad 8 lat i jest dzisiaj drugim opem pod względem kart SIM.To jest normalny model biznesowy spotykany w wielu krajach Europy.
Jest więcej miejsc gdzie Play w ogóle nie ma niż że jest w Play LTE a w N! 2G.Są miejsca gdzie Play-a nie ma - , są miejsca gdzie Play jest z LTE a N z 2G.
Bzdura. N! powstawało na papierze dużo wcześniej. Tylko dogadanie się biznesowo na lata między dużymi opami trwa.micial pisze:Są też miejsca, gdzie O i T-m były tylko 2G, a ruszyło się coś dopiero po pojawieniu się Playa.
Jest drugim opem, bo w Polsce Cena Czyni Cuda, ludzie dla 5 zł/miesiąc z marszu zmienią operatora. Podejście do jakości jest, jak sam zacytowałeś, "Ludzie na to nie zwracają uwagi, działa to działa". W takich okolicznościach ani nie ma pieniędzy na budowę dobrej jakościowo sieci, ani też nie ma zbytnio uzasadnienia biznesowego aby to robić.Halset pisze: To jest normalny model biznesowy dla sieci która wchodzi na rynek a nie dla sieci, która jest na rynku ponad 8 lat i jest dzisiaj drugim opem pod względem kart SIM.
Niestety, ale lepszy internet 2G, niż brak LTE z Play.Kryniczanin pisze:Są miejsca gdzie Play-a nie ma - , są miejsca gdzie Play jest z LTE a N z 2G.
Może N z 2G to internet mobilny
Zasięg TM leży i kwiczy także w wielu miejscach w Wielkopolsce, gdzie wszystko jest dobrze, dopóki nie zjedzie się z autostrady i z głównych dróg.Halset pisze:TM - jak im czapka stoi. Tylko oni wiedzą co mają dzisiaj za politykę, że Orange działa na ścianie wschodniej a TM- położył lachę. Trochę to przypomina czasy zmiany z Ery na TMobile, gdzie również przespali. Dzisiaj zmiany kadrowe i mamy deja vu.
Kwiczy? Nie ma nawet zasiegu 2G?PawlusG pisze: Zasięg TM leży i kwiczy także w wielu miejscach w Wielkopolsce, gdzie wszystko jest dobrze, dopóki nie zjedzie się z autostrady i z głównych dróg.
Wtedy okazuje się, że zostaje Plus i o dziwo Orange jeżeli w pobliżu nie ma N!.
Nie używam na co dzień Orange więc się nie wypowiadam. Przed przejściem z Plusa po ponad 10 latach, testowałem naprzemiennie Orange i TM, i wybrałem TM. Lepiej działała głosowo, często się zdarza, że Orange w teorii ma zasięg a praktyce podczas jazdy po wiochach na TM jeszcze gadasz a na Orange już dawno nie. Podobnie z netem. Orange jest bardziej obciążony.PawlusG pisze: Niestety jak słusznie zauważyłeś nie ma u nas sieci idealnej.
Ja dla odmiany używam stale Plusa i Orange.
Zawsze jest zasięg choćby jednej z tych sieci.
Mam takie same nastawienie, Sieć P4 to dla mieszczuchów z miasta, Taka zabawka a nie sieć.Nie bawią mnie zabawy z ustawianiem czegoś na "sztywno", jak czasem mimo tego zdarza się, że SIM jest odrzucany.
Wkładam kartę i ma działać.