• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #854199  autor: melfalan
 03 mar 2016, 14:37
Potrzebuję internetu ok. 2 GB miesięcznie w jak najniższej cenie. Próbowałem Aero2 z pakietem 3 GB, ale strony są wczytywane z dużym opóźnieniem.
W Playu można włączyć 6 GB za 20 zł i skorzystać z darmowego pakietu 1 GB/mies., wypadnie wtedy ok. 55 zł/rok (Formuła Play na kartę).
Jest jakaś lepsza i tańsza oferta?
 #854268  autor: KC-KARLOS
 03 mar 2016, 20:47
Formuła Play na Kartę:
> rok internetu za darmo (1 GB co miesiąc)
> 2 GB za 9 zł, od drugiego pakietu cyklicznego otrzymasz za 9 zł już 3 GB.
Łącznie za 9 zł masz 4 GB od 2. miesiąca.
Możesz też włączyć cykliczny pakiet 600 MB za 5 zł, od drugiego miesiąca będą włączać 700 MB. Wraz z pakietem 1 GB z darmowej promocji, za 5 zł zyskasz 1,7 GB miesięcznie.
W przypadku utrzymania wychodzących i 9 zł na koncie dla 2 GB (5 zł dla 600 MB), niewykorzystane MB kumulują się, przejdą na kolejny miesiąc.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #854279  autor: melfalan
 03 mar 2016, 22:44
O tym właśnie pisałem, tylko z pakietem 6 GB. Wtedy najpierw trzeba wydać 20 zł, ale potem wystarcza doładowywać 5 zł co 50 dni i chyba raz 10 zł, żeby włączyć 6 GB drugi raz. Wychodzi 2 GB miesięcznie na 350 dni za 55 zł. Można też ewentualnie skorzystać z jednodniowych promocji doładowań.
Ten darmowy 1 GB powinien chyba przedłużać niewykorzystany pakiet na kolejne miesiące? Jak nie, to faktycznie zostaje to cykliczne 700 MB.
 #854340  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2016, 11:26
Przeczytałeś uważnie ostatnie moje zdanie? Przypomnę.
Niewykorzystane MB kumulują się, gdy odnawia się pakiet płatny cykliczny, jak i z promocji z 1 GB za darmo.
Tylko po co chcesz 6 GB, skoro potrzebujesz ok 2 GB miesięcznie w jak najniższej cenie?
Za 5 zł wychodzi 1,7 GB miesięcznie (od 2. miesiąca), za 9 zł/mies, masz już 4 GB (od 2. miesiąca). Zaoszczędzisz od 11 do 15 zł miesięcznie, gdybyś chciał kupić od razu 6 GB (od 2. miesiąca 7 GB). Jeśli pojawią się promocje doładowań, to tak naprawdę utworzysz z konta głównego skarbonkę, gdyż i tak co max 50 dni musiałbyś się doładować, aby nie utracić promocji i wychodzących.
Pamiętaj, że to taryfa głosowa i oprócz neta masz też Stan Darmowy do Play za darmo (MIN+SMS).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #854369  autor: melfalan
 04 mar 2016, 13:39
To zdanie dotyczy zwykłych, płatnych pakietów cyklicznych. Ale ja chcę włączyć pakiet 6 GB w wersji jednorazowej, a nie cyklicznej. Jeśli ten promocyjny 1 GB przedłuża niewykorzystane GB, tak jak pakiety płatne, to wtedy, włączając 6 GB co pół roku, mogę wykorzystać 2 GB za niecałe 5 zl/ mc. A jak się trafi promocja.doładowań, to te 6 GB będę mógł włączać rzadziej, czyli średni miesięczny koszt będzie mniejszy.
 #854373  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2016, 13:58
Jeszcze możesz odpalić za darmo dwa, jednorazowe testowe pakiety, które Tobie dadzą w połączeniu z 1 GB za free ponad 2648 MB neta, które będą przechodzić na kolejne miesiące. Info na PW.
Jeszcze jedno: możesz bez ograniczeń mieszać pakiety jednorazowe z cyklicznymi.
Cykliczne płatne chronią MB przed skasowaniem, gdy zapomnisz na czas dodać nowego pakietu.
Masz w taryfie Formuła Play na Kartę jedno saldo do MB *108# więc wszystko się kumuluje. Bez obaw :)

#854383  autor: melfalan
 04 mar 2016, 14:41
Karlos20 pisze: Jeszcze jedno: możesz bez ograniczeń mieszać pakiety jednorazowe z cyklicznymi.
Cykliczne płatne chronią MB przed skasowaniem
Wiem, korzystam z z nich w telefonie. Tylko chodzi mi o ten darmowy - czy on też kumuluje się co miesiąc, jeśli nie są włączone inne cykliczne pakiety?

To jest w ogóle najlepsza możliwość, nie da się taniej?
 #854386  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2016, 14:49
Ile będę to powtarzał? Do znudzenia?
KAŻDY PAKIET NETOWY w PLAY KUMULUJE SIĘ, również ten darmowy. W przypadku promocji z 1 GB warunkiem jest utrzymanie ważnego konta na wychodzące, a to jest prosty warunek do spełnienia.

Chcesz taniej? Ciężko będzie.
> T-Mobile ma 10 GB za 25 zł doładowania, ale tylko do końca marca i pakiet ważny tylko 30 dni. Przepadnie.
> Orange proponuje nawet 14 GB dla przenoszących numer w OFNK. Ale wymaga to doładowania za 30 zł (6 GB możesz mieć ważne nawet rok dzięki kombinacjom z RWK, 8 GB z promocji dla MNP z no-limitem na komórkowe rozmów i SMSów). Niestety, możesz tylko bonus netowy z doładowania kumulować z roczną ważnością, 8 GB to tylko promocja, no i masz tylko zasięg Orange.
> Plus ma promo dla przechodzących z karty Plusa do abo, gdzie za 29 zł mies. masz 8 GB neta i rozmowy/SMSy na komórkowe + minuty na stacjonarne. Umowa na 2 lata.

Wybierz sam. Abo, umowę na 2 lata, kombinacje z doładowaniami, czy net za free od Play z niskimi kosztami.

#854391  autor: melfalan
 04 mar 2016, 14:55
Rozumiem, myślałem, że ze względu na wyjątkowość tego pakietu (jest darmowy) może być jakiś haczyk. Ale jeśli nie, to OK.
Czyli konkurencyjne byłoby tylko Aero2 (3 GB za 5 zł), jakby się nie wieszało.
 #854392  autor: KC-KARLOS
 04 mar 2016, 14:59
Tak, lecz Aero2 wymaga konfiguracji.
APN: "darmowy" no i jeśli chcesz LTE to i odpowiednie urządzenie. Zasięg taki sam, jakbyś korzystał z Plusa lub Cyfrowego Polsatu. Niestety, tam warto kupować po jednym pakiecie, nie łączą się ze sobą.

#854414  autor: melfalan
 04 mar 2016, 17:00
Z pakietu Aero2 korzystałem i z konfiguracja nie ma żadnego problemu, ale niestety występuje spore opóźnienie w ładowaniu stron. Nie jest związane z niską prędkością - jak już załapie po kilkunastu sekundach, to jest te 3-5 Mb/s.
Skoro w podobnej cenie jest do wyboru tylko to i Play, to już wolę Playa.
 #854598  autor: melfalan
 05 mar 2016, 22:47
Tylko jaki? Na Allegro lubią pisać chwytliwe opisy niekoniecznie zgodne z prawdą (np. podają nie faktyczną ilość GB na starterze, tylko sumują to z tym, co można dostać za maksymalne doładowanie). Nie chcę startera, który po miesiącu straci ważność i będzie wymagał częstego doładowywania wysokimi kwotami.
 #854691  autor: PawlusG
 06 mar 2016, 18:27
Ja ostatnio kupowałem kartę Plusa z 32GB na rok za ok. 70 zł z przesyłką.
Nieco taniej były Orange, też 32 GB na rok, ale kosztujące ok. 50 zł z przesyłką.
Ja niestety musiałem wybrać Plusa, bo tam gdzie używam modemu Orange ma słaby słaby zasięg, ale w telefonie używam właśnie karty z Orange.

:)
 #868350  autor: Patban
 30 maja 2016, 09:54
Jestem teraz w orange z abonamentem który kończy się w październiku, mam do tego kosmiczną sumę 500 mb która na nic nie starcza. Z tego co tu wyczytałem to najlepiej opłaca się brać tą ofertę od play ? Moży być abonament może być karta, ile by kosztowało 5 gb internetu miesięcznie np?
 #868461  autor: PawlusG
 30 maja 2016, 21:08
Bierzesz Orange Free na kartę i wychodzi 50 zł za 15 GB raz na 3 miesiące.

:)