Mixiorek pisze:
Może jednak VoLTE na tyle zwolni zasoby by wyciąć większy kawałek na UMTS900MHz i zrobić normalny handover voice w ramach 3G?
Tak. Liczę na to, że uruchomienie LTE800 spowoduje zmniejszenie transmisji danych w UMTS900, przy założeniu, że zrobią dla danych taką konfigurację: LTE1800->LTE800->UMTS2100->UMTS900
(plus ewentualne LTE 2600/2100 na początku tego łańcuszka). Wówczas odciążyliby U900 i mogliby tu wrzucić handover głosu z U2100 (zamiast do GSM900). Poprawa jakości usług głosowych (biorąc pod uwagę obsługę HD Voice w 3g) byłaby naprawdę spora.
Przyglądałem się aktualnej zajętości kanałów w pasmie 900MHZ. Blok UMTS900 N! został położony ewidentnie tak, by móc w przyszłości uruchomić obok niego drugą nośną. Pytanie, kiedy to zrobią i czy w ogóle... Cały czas mam z tyłu głowy słowa kogoś z Orange, że prędzej wyłączą 3G niż 2G. Czyli zamiast uruchomienia kolejnej nośnej U900 mogą mieć w planie LTE 900... Refarming U2100 na LTE2100 już testują... Dla transmisji danych i ew. telefonów z VoLTE to dobre. Ale dla rozmów z telefonów bez VoLTE i modeli "3G only" - niekoniecznie. Chyba, że VoLTE i transmisja danych LTE wystarczająco odciąży pozostające zasoby 3G.
Kolejny temat, który mnie nurtuje, to czy VoLTE w N! zostanie uruchomione na wszelkich dostępnych częstotliwościach LTE czy tylko np. na 800-ce. Na przykład we wspomnianym przeze mnie Three UK VoLTE działa tylko na LTE800. Nie wiem, czemu nie wpuszczają tam głosu na LTE1800, ale tak właśnie jest.