• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #84210  autor: locohamster
 04 lip 2006, 21:49
Od poczatku zaznaczam iz googlowalem i sumiennie szukalem informacji. Dopiero teraz zaczynam pisanie po forach o pomoc.

Zatem:

Posiadam
    PC z WIn XP + SP2 + wszystkie updaty.
    Nokie N70 (v 2.0536.0.2) 10.09.05. RM-84 (cokolwiek to znaczy - cytuje komunikat z polecenia *#0000#)
    USB Bluetooth adapter ES-388 http://www.itrademarket.com/wwwgoldfly2002com/171547
    Plytke mini_cd z sterownikami firmy BlueSoleil IVT
Mam zainstalowany program PC Suite najnowszy.Przez kabel USB telefon jest wykrywany.

W telefonie JEST wlaczony BT gdzyz wykrywam nokie przez Motorole E398 i vice versa. (wsio działa)

Historia: Po instalacji sterowników z plyty i restarcie program IVT nie wykrywa mojego telefonu. wpisywalem nawet recznie adres (*#2820# -> 0015a07dfb76 ) Nie moze sie polaczyc. co dziwniejsze - program nie wykrywa rowniez tej motoroli E398. I tu zaczalem kombinowac - nie wiem czy bede w stanie przypomniec i opisac wszystkie kroki ale jedziemy.

Naczytalem sie na roznych forach o sterownikach firmy Widcomm (5.0.1.2800) Wywalilem poprzednie i zaistalowalem nowe. Nowy soft wykrył moje urzadzenie USB tak samo jak poprzedni. ( chyba ten kluczyk USB to tylko nadajnik a cała magia siedzi w sterownikach wiec mozna instalowac roznych firm dowolnie soft pod ten adapter)
Kod: Zaznacz cały
Mała dygresja co pokazuja oba oprogramowania w opcji "WLASCIWOSCI MOJEGO URZADZENIA BLUETOOTH"
Producent : INTEGRATED SYSTEM SOLUTIONS
Wersja HCI: 1.2
Korekta HCI: 1FE
Wersja LMP: 1.2
Podwersja LMP: 1.2

Mieszalem z tymi sterownikami do bluetooth'a
instalowalem :

http://h18007.www1.hp.com/support/files ... 22318.html
ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp2900 ... P29392.exe
Kod: Zaznacz cały
TITLE: Broadcom Widcomm Bluetooth Software and Drivers

VERSION: 3.0.1.914 Rev. A
DESCRIPTION:
This package contains the Broadcom Widcomm Bluetooth Software and associated drivers for the listed desktop models and operating systems.

Bluetooth wireless technology provides short-range wireless communications that replace physical cable connections. This package provides the Broadcom Widcomm software and drivers that enable the Bluetooth capability.

PURPOSE: Routine
SOFTPAQ NUMBER: SP29392
EFFECTIVE DATE: December 23, 2004
CATEGORY: Driver - Keyboard, Mouse and Input Device
SSM SUPPORTED: No

ENHANCEMENTS: 
- Provides the initial release of the Broadcom Widcomm Bluetooth software and drivers.

Potem znow Te z plytki co dostalem z Adaptewrem bluetooth.
potem

http://www.bluesoleil.com/download/file ... 060429.zip (
Najnowsza wersje ze strony producenta tego alternatywnego softu/driverów.)

W zadnym wypadku nie wykrywa mojego telefonu. Ani telefon nie wykrywa bluetooha w kompie chodz programy twierdza ze bluetooth urzadzenie jest podlaczone i zainicjowane a komputer jest usytawiony jako urzadzenie widoczne (w BT).

1 Ktos ma jakis pomysł co z tym zrobic?
2 czy to kwestia softu czy urzadzenia (np ze moj model sobie nie radzi z N70 itd.)
3 Wiem ze Pc Suite nie wspólpracuje z telefonami Nseries na IVT ( tak pisze na www PC Suite na dole pod *) ale urzadzenie powinno wykrywac? Czy jesli dolaczony byl soft do IVT to tylko z nigo moze na tym Adapterze korzystac i jestem jakos skazany na brak mozliwosci polaczen z N70 za pomoca niego ?
Ostatnio zmieniony 05 lip 2006, 21:48 przez locohamster, łącznie zmieniany 1 raz.

#84221  autor: Blackall
 04 lip 2006, 22:18
Mialem blue soleil.. i po formacie po prostu podpiałem adapter, winda zainstalowała i na to pc suite. Dziala bez zadnych problemów, przykładowo blue soleil jest wg mnie tylko do komplikowania sobie zycia..

SymbianOS.pl
Mobility

#84234  autor: locohamster
 04 lip 2006, 22:31
Bomba... tylko jak teraz powrocic do standardowych sterownikow bez formata. Tak namieszalem ze przy recznym wyborze sterowników nie ma juz takiego co byl w system/drivers. teraz sa tam 2 tej firmy od blue soleil.

Docelowo chodzi mi tylko o to zeby telefon widzial PCta. Chce sterowac winapem za pomoca N70. Nie zalezy mi na zadnym sofcie form od tych sterownikow..

Gdzie moge znalezc domyslne sterowniki Bluetooth Windows Xp sp2 ? googlowalem. - lipa. gdzie na CD z win to moze byc ? jak sie nazywa plik sterownika ? jesli uzywasz tego windowsowego to podaj mi jakies szczególy z menadzera urzadzen co tam pisze i czewgo szukac.

#84241  autor: piotrz
 04 lip 2006, 23:04
Po prostu odinstaluj bluesoeila....
A potem podłącz BT :)

#84261  autor: Blackall
 05 lip 2006, 00:38
locohamster pisze: Gdzie moge znalezc domyslne sterowniki Bluetooth Windows Xp sp2 ? googlowalem. - lipa. gdzie na CD z win to moze byc ? jak sie nazywa plik sterownika ? jesli uzywasz tego windowsowego to podaj mi jakies szczególy z menadzera urzadzen co tam pisze i czewgo szukac.
Podlacz BT i tyle, windows sam zainstaluje ;)

SymbianOS.pl
Mobility

#84284  autor: locohamster
 05 lip 2006, 07:49
piotrz pisze:Po prostu odinstaluj bluesoeila....
A potem podłącz BT :)
Bomba - robilem to juz .
Po deinstalacji tego co zainstalowalem i włozeniu po restarcie BT windows wykrywa nowy sprzet i przy domyslnej instalacji sterownikow pyta o wybór pomiedzy :
Obrazek
bomba - oba sterowniki od Sluesolei

#84285  autor: Klusek
 05 lip 2006, 07:54
To usuń ręcznie te sterowniki z sytemu i może po tym zabiegu winda sobie poradzi.

Obrazek
Obrazek

#84332  autor: locohamster
 05 lip 2006, 16:05
Albo zostane z Nieznanym urzadzeniem :P

#84367  autor: Klusek
 05 lip 2006, 18:39
locohamster pisze:Albo zostane z Nieznanym urzadzeniem :P
To wtedy wystarczy płyta z windą i już nie ma problemu.

Obrazek
Obrazek