• Wszystko, co dotyczy modeli z serii X oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy modeli z serii X oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #84250  autor: henrixs
 04 lip 2006, 23:27
:arrow: pytanie dlaczego i czy da sie to zmnienic? mam samsunga x700. wiem ze sms=160 znakow! a u mnie piszac ciagiem w 1-160 2-146 3-152 itd ...
:arrow: pytanie-czy takie ladowanie przez USB jest bezpieczne dla baterii? zdaza mi sie i 2x dziennie go podłączać..
:-D pzdr

[ Komentarz dodany przez: Kaczy: 2006-07-04, 23:42 ]
Poprawiłem temat na zgodny z zasadami
Ostatnio zmieniony 04 lip 2006, 23:41 przez henrixs, łącznie zmieniany 1 raz.

ktosikowski

#84260  autor: Klusek
 05 lip 2006, 00:24
Ad.1 Chyba w każdym telefonie który potrafi wysyłać smsy dłuższe niż 160 znaków tak jest, ale chyba większość nie zwraca na to uwagi :) W SXie też tak mam i idzie to łatwo zauważyć po pokazuje od liczbę znaków dla każdego smsa, natomiast jak miałem M65 nie było to takie łatwe, bo on z kolei pokazywał łączną liczbę dostępnych znaków i dodatkowo odliczał od końca. Może się mylę a jeśli tak jest to niech nie ktoś poprawi, to te brakujące znaki są pewnie znacznikami i informacjami to prawidłowego odczytania i scalenia na powrót w jedną wiadomość takiego długiego smsa, bo kiedy leci on przez sieć to leci w częściach i dopiero łączony jest na telefonie odbiorcy, gdyby takich znaczników nie było to telefon nie wiedział by co z takim fantem zrobić :)

Ad.2 Podłączanie telefonu do USB nie powinno mieć żadnego wpływu na baterię. X700 ma baterię litowo-polimerową która jest pozbawiona efektu pamięci więc częste ładowanie nie powinno jej nic zrobić, choć pewnie nie zaszkodzi jak pozwolisz żeby telefon sam rozładował się całkowicie do zera i nie będziesz go w tym czasie podładowywał :) Gdyby podłączanie telefonu pod USB było szkodliwe dla baterii najpewniej było by o tym wspomniane w instrukcji obsługi :)

Obrazek
Obrazek