• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #842015  autor: aleen
 25 gru 2015, 21:31
Witam.
Proszę o pomoc osoby obeznane w temacie, ponieważ jestem całkowitą laiczką :)

Do tej pory korzystam z netu przez neostradę od wieki wieków zarejestrowaną na moją mamę (za którą ja płacę) razem ze stacjonarnym. Mama chce się pozbyć stacjonarnego, którego już od dawna praktycznie nie używa, bo kończy się niedługo umowa, tak samo jak i na neostradę. Szczerze to od dłuższego czasu neostrada coraz bardziej nas irytuje. poprowadzona jest po kablu naziemnym, są dni kiedy bez przerwy zrywa połączenie a wzywanie serwisu już nam się znudziło ponieważ niewiele byli w stanie poradzić. Prędkość netu to ok 5Mb(of do 10), a przy rwaniu łącza potrafi spaść do 1 i tak działać przez cały dzień. Oprócz tego nie ma możliwości korzystania razem z netu w tv i w komputerze, ponieważ pokazuje brak sieci w tv albo długo buforuje, a o uruchomieniu jednocześnie netu w dwóch tv można zapomnieć. Jedyną zaletą tej neo jest brak limitu danych.

Zaczęłam przeglądać ofertę mobilną orange - tam mam tel i umowa byłaby już na mnie. Potrzebowałabym ofertę z modemem wifi: korzystałyby trzy osoby - 2 tv, 2 komp, tablet i 2 komórki. Czy jest szansa aby płynnie działały razem np. 2 tv i komp? I to co mnie przeraża - ograniczony transfer.
Jaki transfer byłby potrzebny przy codziennym korzystania z netu: tv (ipla) i net (bez grania)?
Czy oferta orange free net za 69,90 byłaby ok? I czy dałoby się coś jeszcze wynegocjować, bo spodobało mi się negocjowanie przy przedłużaniu umów za telefon;)

Bardzo proszę o rady osoby które przebrnęły przez moje wypociny;) , bo czas podjęć jakąś decyzję.
 #842075  autor: goral2099
 26 gru 2015, 14:43
A nie ma tam możliwości podłączenia innego operatora kablowego? Z tego co piszesz, to raczej przekroczysz 100 GB oferowane przeważnie w ofertach "bez limitu". FUP może zadziałać w trakcie okresu rozliczeniowego i będziesz praktycznie bez internetu. Żeby podjąć dobrą decyzję, musisz zmierzyć ile miesięcznie zużywasz transferu i przede wszystkim sprawdzić jakość sygnału i prędkości w różnych sieciach komórkowych. Wtedy ewentualnie można szukać konkretnej oferty, u konkretnego operatora. Jeżeli używasz zbyt dużo transferu internet komórkowy jest bez sensu. Poza tym możesz mieć podobne przygody jak na swojej neostradzie - połączenie może być niestabilne, prędkości zmienne w zależności od pory dnia i choćby pogody. ;) Kup startery wszystkich sieci, testuj tydzień każdy z nich, sprawdź ile używasz transferu. A najlepiej poszukaj innego kabla. :)
 #842081  autor: aleen
 26 gru 2015, 15:26
Dzięki za odpowiedź
A najlepiej poszukaj innego kabla
Ale czy to nie oznacza dalej internetu po aktywnej linii orange, z którą już teraz są takie problemy? zmiana operatora coś tu da?
 #842094  autor: goral2099
 26 gru 2015, 16:39
Chodzi mi o innego operatora, na innych kablach. :) Nie ma u Ciebie jakiejś kablówki, czy lokalnego operatora?
Ja jak pochdziłem po okolicy i się porozglądałem po słupach oświetleniowych, to się okazało, że oprócz Orange "do 10Mb/s" mogę mieć internet na światłowodzie od trzech różnych operatorów. Znacznie szybszy i tańszy. Do tego po krótkich poszukiwaniach w internecie okazało się, że w okolicy działa jeszcze kilka radiówek. Także nie tylko neostrada i LTE. Poszukaj, a może znajdziesz coś lepszego i tańszego w dodatku. :)
 #842152  autor: aleen
 26 gru 2015, 22:10
No niestety na kablówkę nie ma szansy, w okolicy jest jeden operator radiowy - nie polecany, z tego co się zorientowałam wśród znajomych raczej orange jeśli chodzi o dostarczanie kabla jest monopolistą w mojej okolicy.

Mam pytanie związane jeszcze z ruterem, czy na to, że net nie może chodzić jednocześnie na dwóch tv - (kiepska jakość sygnału wifi?) może mieć wpływ stary modem Wi-Fi 802,11 b/g ?
Czy wymiana go na 802.11ac lub n dałaby jakąś zmianę?
 #842548  autor: KR2615
 28 gru 2015, 20:39
aleen pisze:Czy wymiana go na 802.11ac lub n dałaby jakąś zmianę?
Niekoniecznie bo problemy mogą być spowodowane jakością linii a nie routerem. Poza tym do tej prędkości 802.11n starczy z zapasem.
 #842568  autor: aleen
 28 gru 2015, 21:30
KR2615 pisze:
aleen pisze:Czy wymiana go na 802.11ac lub n dałaby jakąś zmianę?
Niekoniecznie bo problemy mogą być spowodowane jakością linii a nie routerem. Poza tym do tej prędkości 802.11n starczy z zapasem.
Ok, tylko mój obecny ma tylko b/g.

Zakupiłam już wczoraj nowy -n (choć w niektórych specyfikacjach podają a/c) na chipsecie Broadcom, który podobno jest dobry na słabsze linie (ale ja się nie znam, kupiłam po przestudiowaniu komentarzy). Czekam na dostawę.

Daje neo 3 miesiące na poprawianie działania (z szansą ode mnie - zakup nowego routera) i przy wszelkim zrywaniu łączy kontakt z serwisem.
 #842576  autor: zoltan666
 28 gru 2015, 22:04
Z internetem stacjonarnym pożegnałem się 3 miesiące temu. Kiedyś była to neostrada, a przez ostatnie lata Netia na łączach TP/Orange (łącze napowietrzne). Za prędkość do 20 Mbit/s (realnie 6-7 Mbit/s) płaciłem 45,90 + 21,53 za zawieszenie linii. W sumie około 67 zł. Od października korzystam z LTE Plusa. Prędkość około 70/30 Mbit/s. Miesięcznie wykorzystuje około 30-35 GB co kosztuje mnie nie więcej niż 40 zł. Umowy żadnej nie mam podpisanej, korzystam z prepaid.