Odnośnie faktów
Pawrzes pisze:- Konstancin-Jeziorna jest jedynym miastem aglomeracji warszawskiej gdzie Play ma znacząco mniej stacji niż N!
Jedynym? Piaseczno - największa sypialnia w aglomeracji i pewnie najwięcej ludzi. Play 9 stacji, Networks 19. Czy ta różnica jest "znacząca"?
- być może mają tam tak mało klientów którzy generowali niewielki ruch, że nie opłacała się im rozbudowa sieci lub inne czynniki ją uniemożliwiają ale "moda na LTE" być może zmieni ten stan
Konstancin-Jeziorna jest "specyficznym" miastem. Spora powierzchnia, brak blokowisk w dużej postaci, większość to domy jednorodzinne. Do tego bardzo zalesionym więc stacje trzeba stawiać gęsto by pokryć niewielką ilość osób. Jeszcze to jedyne uzdrowisku na Mazowszu ze strefami A, B, C gdzie w strefie A są mocno restrykcje odnośnie tego co można a czego nie można budować itp. Po prostu Play kalkuluje i stawia stacje tam gdzie ma/ może mieć klientów. Większość osób siedzie w roamingu i to jak widać chyba im się w tym rejonie opłaca. Zresztą młody klient, "czuły" na cenę i walczący o 1zł miesięcznie jest tak "wierny" sieci, że za dwa dni może być już w innej.
Kolejna sprawa to większość osób mieszkająca generująca duże rachunki ma telefony firmowe (ze średnich i dużych firm) a te jakie wiemy w Play raczej nie są. Osobiście w moim służbowym telefonie mam jedną firmę, która ma telefony w Play. Jak tylko skończy im się umowa odejdą i na 100% nie wrócą. Zrobili błąd i dobrze to wiedzą.
- N! ma aktualnie 11 czynnych stacji w Konstancinie (2 nowe powstały po konsolidacji)
Mi wychodzi 12

+ 1 jeżeli doliczyć Chyliczki, które administracyjnie należą do Piaseczna ale nadajnik "obejmuje" też Konstancin-Jeziornę.
Kolejna sprawa to dwie stacje, których status jest mi bliżej nieznany. Jedna to TMobile na Gąsiorowskiego a kolejna na Od lasu gdzie starosta odrzucił 45m maszt.... i dobrze zrobił choć dobrego zasięgu i stacji brakuje tam jak wody na pustyni.
- NetWorkS! w większości lokalizacji anten nie wymieniło ani nic dołożyło
Każda stacja TMobile zyskała nowe anteny + RRU itp. Tylko bodajże jedna lub dwie stacje Orange zostały na starych antenach ale to się pewnie zaraz zmieni bo trzeba stawiać LTE 800MHz. Także twierdzenie, że w większości lokalizacji nie zmieniono anten jest.... hmmmm delikatnie pisząc nietrafione.
ja.michal pisze: Druga sprawa to w tym rejonie jest dosyć dobra sieć kablowa.
Sieć kablowa jest taka sobie. Głównie Orange i Netia, lokalny operator KNC. W małej części miasta jest UPC, Vectra i Multimedia.
Przy okazji test LTE Play na stacji ID: WAR3021, dach centrali Orange, stacja na 99% na światłowodzie około 100m od stacji, zasięg 4/5:
Piękny ping, reszta daje spokojne korzystanie z netu. Stacja Orange w tej samej lokalizacji ma bardzo podobne wyniki. Upload góra 20-23Mb/s. Rejon bardzo mocno "oblężony"