• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #841283  autor: glodek
 19 gru 2015, 22:20
Chciałem zapytać czy Orange i T-mobile mają tak ciekawie ustawioną sieć, że po jakimś czasie rozmowy zrzucają do GSM? Obecnie jestem w Play i nie ma takiego problemu, ale w roamingu już zrzuca do GSM. Jakbym chciał przejść do T-Mobile to przez takie ustawienia sieć w telefonie z Androidem nie będę miał w HD Voice? Wiem, że można ustawić na sztywno, ale telefon cały czas jest na LTE, więc nie jest to rozwiązanie.
 #841285  autor: marcinek243
 19 gru 2015, 23:02
glodek pisze:Wiem, że można ustawić na sztywno, ale telefon cały czas jest na LTE, więc nie jest to rozwiązanie.
To ustaw 3g?
 #841305  autor: piotrzet
 20 gru 2015, 09:35
Mam telefon w T-Mobile i nie mam tak. Najczęściej mam 3G albo LTE. GSM bardzo rzadko

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #841307  autor: cyanoone
 20 gru 2015, 10:11
Może zależy od regionu. Podejrzewam, że ani T, ani Play nie ma w zamyśle obniżać jakości usług dla klientów. Ja bym zgłosił reklamacje w T mobile, jeśli będzie 'klientów Play nie obsługujemy' to kupujesz najtańszy starter i składasz reklamacje.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #841429  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 12:27
@glodek

Wszystkie rozmowy od zawsze zrzuca w T-Mobile z 3G do GSM najczęściej w około 5 sekundy połączeń. Występuje to w całym kraju, jednak zaraz klakiery T-Mobile zaczną wciskać bajki, że to nie prawda.
To ustaw 3g?
W sieci która nie ma zasięgu 3G na powierzchni 25% kraju licząc 2100 przy -112 db i "abonent czasowo niedostępny"?

Świetna rada.
 #841432  autor: tomi81
 21 gru 2015, 13:04
Odezwał się inny kocur - już Ci pokazywałem na screenach, że to co piszesz to bajka wyssana z palca. Tylko nie odpisuj standardowej bajeczki, że pokazałeś na screenie, że u Ciebie od razu zrzuca (ja Ci pokazałem 20 kilo minutową rozmowę w 3G). Przestań więc raz na zawsze pisać swoje wyimaginowane bzdury.
 #841433  autor: glodek
 21 gru 2015, 13:09
Może nie zrzuca po 5 sekundach, ale to to u nich działa, że po jakimś czasie jest GSM. Tylko nie wiem dlaczego tak to mają zrobione? Czy Orange też wpadł na taki pomysł?
 #841437  autor: tomi81
 21 gru 2015, 13:26
@glodek

Zarówno w Orange jak i TMobile czasami zrzuca do 2G (piszę o kartach natywnych, które użytkuję) - nie jest to jednak reguła, jak to opisał Kryniczanin. Wszystko zależy zarówno od mocy sygnału, jego jakości, jak i obciążenia sieci w danym miejsc. Bywa tak, że całą, kilkudziesięcio minutową rozmowę przeprowadzam w 3G (zarówno w O jak i T), a bywa tak (np. w miejscu mojej pracy - blaszak dobrze tłumiący sygnał), że po chwili rozmowy (bynajmniej nie po 5 sekundach) rozmowa spada do 2G. Jednakże w Lumii HD Voice działa także w 2G więc problemu nie ma (co innego na drugim IP6 - tam faktycznie słychać to od razu).

PS. Wcześniej miałem służbowy w Plusie i też tak bywało - przy słabym zasięgu 3G/obciążeniu sieci spadałem do 2G (na SGS5) - jak widać nie dotyczy to tylko jednej sieci. Należy jednak wystrzegać się takich "mechanizmów" na jakie powołuje się Kryniczanin bo nic takiego nie ma miejsca - w żadnej sieci.
 #841439  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 13:39
Odezwał się inny kocur - już Ci pokazywałem na screenach, że to co piszesz to bajka wyssana z palca. Tylko nie odpisuj standardowej bajeczki, że pokazałeś na screenie, że u Ciebie od razu zrzuca (ja Ci pokazałem 20 kilo minutową rozmowę w 3G). Przestań więc raz na zawsze pisać swoje wyimaginowane bzdury.
Ja w ostatnich choćby trzech dniach zrobiłem 2000km testując sieci od Wrocławia po Zamość i Łodzi po Krynicę.

Także nie wciskaj ciemnoty bo specjalnie cały czas robiłem testy T-Mobile z zrzutem.

W tylko jednym przypadku nie zrzuciło w Hrebennym - chyba jedynym miejscu w kraju gdzie UMTS ma tylko i wyłącznie N - nie ma Plusa/Aero 2. Pasmo 2100 godzina około 20 i nie zrzuciło.

A konfiguracja T od Biłgoraja po Muninę to jakiś kosmos. U900 jako osobna sieć 260 - 34, Zamiast H w stanie czuwania 3G jak w Plusie.
 #841440  autor: Halset
 21 gru 2015, 13:42
Wszystkie sieci tzn Plus Orange i TM zrzuca lub może zrzucić do 2G. To zależy od regionu, obciążenia itd.
Nie zrzuci Cię jak masz only 3G.
Mam Plusa i TM. Na automacie czyli dual GSM/UMTS w Plusie zrzuca rzadziej na 2G ale często nie zrzuca na 2G tylko przerywa połączenia - handover u nich ostatnio bardzo szwankuje. Na TM mi zrzuca do 2G ale rzadko. W miastach nie mam tego problemu, na trasie - w największych dziurach, gdzie GSM jest zazwyczaj mocniejszym sygnałem od U900.

Nie czytać bajek Kryniczanina, który pisze kłamstwa, że w całej Polsce zrzuca na 2G.

Jeśli chodzi o Play - ich nie zrzuca, bo nie ma do czego. GSM900 to u nich bardzo rzadkie zjawisko. Więc jak się U900 u nich kończy to rozmowa się kończy albo rozmawiasz dalej - na roamingu.
Zamiast H w stanie czuwania 3G jak w Plusie.
No chyba 3G to jest czuwanie?? Jeżeli 3G to bardzo dobrze.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #841442  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 13:49
Nie czytać bajek Kryniczanina, który pisze kłamstwa, że w całej Polsce zrzuca na 2G.
Tak Halset tak. A ziemia jest prostopadłościanem :mrgreen:
No chyba 3G to jest czuwanie?? Jeżeli 3G to bardzo dobrze.
Tacy doskonali tacy perfekcyjni a nie potrafią mieć jednego standardu na całej sieci. Tak samo z U900. Raz jako T_Mobile, raz jako 260-34.

Jakoś Plus zrobił porządek z PL 17 Aero 2 3 lata temu.
 #841443  autor: Halset
 21 gru 2015, 14:03
Ja w ostatnich choćby trzech dniach zrobiłem 2000km testując sieci od Wrocławia po Zamość i Łodzi po Krynicę.
Tak tak Kryniczanin :D
Przejedź 2000km jakąkolwiek siecią, w której nie zrzuci do 2G :mrgreen:
W Play to z 50% drogi w roamingu.

Musicie zrozumieć jedną rzecz. Żaden operator, który ma 2G na razie nie zakłada jego wyłączenia. 3G pójdzie do lamusa. Zostanie LTE Volte i 2G. A Play nadal z roamingiem, inaczej nie istnieje, bo zdechnie z obciązenia.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #841444  autor: tomi81
 21 gru 2015, 14:05
Kryniczanin - skończ te bajki z tysiącami kilometrów i ciągłym patrzeniem w ekran/robieniem testów T-Mobile jak to zrzuca do 2G itd. Zatrudnij się w UKE - będziesz głównym testerem sieci. Masz wyraźny problem z tą siecią (a właściwie z własnym do niej podejściem - nie wiem co Ci zrobili), co wątek to jedziesz hejtem. Dziwie się, że pomimo takich strasznych problemów ciągle na nią patrzysz i ją testujesz. Jeżeli Plus/Play jest taki ekstra to czemu ciągle się męczysz z tym niemieckim T-Mobile?
 #841446  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 14:41
tomi81

Chłopie w odróżnieniu od Was ja podróżuję i z każdej podróży mam dowód a, że jest ciemno to za oknem nic nie widać to intensywnie testuję sieci w ten weekend T-Mobile co stację test połączenia. I 99% przypadków to zrzucanie do 2G po mniej więcej 5 góra 10 sekundach. Jedynie w Hrebennym nie zrzuciło .

Także skończcie opowiadać bajki

P.s. specjalnie dla Was mój ostatni weekend. Ja mam dowody teraz czekam na Was o Waszych podróżach.

Domyślam się, że są palcem po mapie.

http://zapodaj.net/19c698f74251f.jpg.html
http://zapodaj.net/71464f8a3f89d.jpg.html
http://zapodaj.net/d68275b3135f3.jpg.html
http://zapodaj.net/8bb429da54a0b.jpg.html

P.s. Za dwa tygodnie bardzo prawdopodobne, że wezmę na tapetę Plusa.
 #841447  autor: tomi81
 21 gru 2015, 14:52
@Kryniczanin - wybacz, nie będę Ci pokazywał wydruków z firmowej karty paliwowej (czy też zdjęć z licznika) żeby bawić się w udowadnianie, że także Polskę przemierzam. Bynajmniej nie robię tego pociągiem, zaś z telefonem w zestawie samochodowym. Jeżeli dalej mamy iść w kierunku kto czym jeździ i ile to nie ma to sensu. Ja swoje napisałem i raz jeszcze podkreślę - automatyczne zrzucanie po 5 sekundach do GSMu czy to w TMobile czy Orange nie ma miejsca (co nie wyklucza w ogóle zrzucania do 2G o czym napisałem wcześniej podając ku temu warunki). Reszta spraw związanych z tymi sieciami (nadpriorytet U2100 itd.) to temat na inny wątek.
 #841450  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 14:58
Ty nie zauważasz jednego - testy w samochodzie można sobie o tyłek rozbić.

Ciekawsze są testy np. 8 wagonowym składzie z ciągłymi przeniesieniami setek abonentów - to w rzeczywistości pokazuje w jakim stanie jest sieć. Pusty bts/node b we wsi X może na kilka(naście) do kilkudziesięciu minut stać się bardzo obciążony.

Dodatkowo jak wiadomo skład to masa blachy, teraz coraz częściej klima czyli zamknięte okna i problemy z łącznością.

Widziałeś kiedyś co się dzieje jak np. ostatni pociąg w piątek z Warszawy do Krakowa zerwie sieć w jakieś wsi z only U900? Stacja momentalnie pada.
 #841453  autor: tomi81
 21 gru 2015, 15:08
@Kryniczanin - ja opisuję to co się dzieje w tym czym podróżuję (albo tam gdzie przebywam). Wybacz - nie każdy jeździ pociągami, a sam wiesz jak to tłumi sygnał. Co do reszty - masz już odpowiedź (napisałem, że przy słabym sygnale/słabej jego jakości spadki do 2G występują). Wypadałoby, dla pełnej jasności, dodać, że opisywana przez Ciebie sytuacja występuje w pociągach. Pociągi to zaś nie cała Polska. Mam nadzieję, że teraz się rozumiemy...
 #841456  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 15:12
Wiesz ja od lat mam ten standard testów i nie zmieniam nic. T-Mobile może występować jako tako a nawet dobrze na odludziach bez ruchu. W warunkach trudnych jest bardzo słaby.

Choć nie wiem czy dwa wagony Poznań - Zamość to duża liczba abonentów od Rzeszowa.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2015, 15:22 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #841457  autor: tomi81
 21 gru 2015, 15:16
Nie dyskutuję o Twoich standardach testów - dla mnie ta sieć działa dobrze (nawet w miejscach o dużym natężeniu ruchu). Problem jest w miejscach tłumiących sygnał (to co napisałem wcześniej - miejsce mojej pracy), tam spadki do 2G występują. Wagony to nic innego jak właśnie taki przykład (nawet sieć nie musi być obciążona - wystarczy dobre tłumienie sygnału/słaba jego jakość).
 #841460  autor: Kryniczanin
 21 gru 2015, 15:23
Ja ten standard stosuję od czasów mojego pierwszego netmonitora na 5110 w roku 1999.

Choć wtedy 99% podróży było z możliwością otwarcia okna. Teraz to może 60%.