• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 345 z 1158
  • 1
  • 343
  • 344
  • 345
  • 346
  • 347
  • 1158
 #840694  autor: kozien70
 16 gru 2015, 12:15
Cóż, od zawsze w matematyce stoi, że np. -90 > -110 więc mniejsza wartość to -110.
Sygnał -110dBm jest słabszy (czyli "mniejszy"), niż -90dBm.
Nie pisz bzdur, przyznaj się do błędu, to nie boli :-) Nawet Ciebie, Halset ;-)
 #840712  autor: p2225
 16 gru 2015, 13:51
A więc po kilku godzinach prób zejścia poniżej -97dbm dotarłem do wyników - przy sygnale -99dbm spadek do U900 następuje zawsze. Przy -97dbm spadek następuje tylko czasami. Po złapaniu sygnału U900 telefon trzyma się go około minutę przy istnieniu mocnego (-85dbm) zasięgu U2100. Podczas rozmów w żaden sposób nie udało mi się zejść do U900 (maksymalny spadek do -105dbm), ale też rozmowy odbywały się bez szumów czy szarpań. Jutro muszę poszukać jakichś "gorszych" lokalizacji typu piwnica czy coś. ;)

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #840731  autor: zajadacz
 16 gru 2015, 14:35
kozien70 pisze:Oprócz tego, że N! należy 50/50 do Orange/T-mobile to to samo dotyczy samych masztów.
Nie dotyczy masztów i sprzętu na nich. N! jedynie zarządza siecią, planuje ją oraz optymalizuje. Sprzęt na stacjach oraz same stacje, pozostają własnością każdego z operatorów.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #840732  autor: kozien70
 16 gru 2015, 14:38
No właśnie w tym sensie napisałem, że maszty pół na pół należą do Orange i T-mobile w znaczeniu: 5 tys. masztów należy do O a 5 tys. jest Tm. Może faktycznie niejasno to wcześniej przedstawiłem.
 #840754  autor: Halset
 16 gru 2015, 16:42
kozien70 pisze:Cóż, od zawsze w matematyce stoi, że np. -90 > -110 więc mniejsza wartość to -110.
Sygnał -110dBm jest słabszy (czyli "mniejszy"), niż -90dBm.
Nie pisz bzdur, przyznaj się do błędu, to nie boli :-) Nawet Ciebie, Halset ;-)
:mrgreen:
Tutaj używane w tej sytuacji, nie tylko przeze mnie jest w tym przypadku słowo mniejszej lub niższej
Napisałem wyżej
Kod: Zaznacz cały
Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie mniejszej wartości.
A teraz gdybym napisał to poprawnie -
Kod: Zaznacz cały
Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie wyższej wartości.
Drugi przypadek nie ma sensu i każdy by mnie poprawiał :)

Jasne, masz rację, jeżeli chodzi o matmę bo im bliżej zera przy wartościach ujemnych tym to jest większe :)
Ja się raczej kierowałem sensem zdania jak również np analogią do długu :) -114tys zł pod kreską (długu) jest większe niż -98 tys zł :)

Ale niech Ci będzie :P Masz prezent pod choinkę, za złapanie mnie na błędzie :)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #840812  autor: inżynier
 16 gru 2015, 22:11
kozien70 pisze:Inżynier, chyba trochę siejesz niepotrzebny defetyzm/zamieszanie.
Trochę masz rację, chciałem pokazać, jak bezsensowne są niektóre z pomysłów. Ale chciałem to pokazać aby niektórzy na forum zrozumieli, że to co oni wypisują też jest bez sensu :D
Halset pisze:Nie postawi sam, bo dzisiaj rozmawiałem z działem technicznym i w okolicy mojego zamieszkania mają postawić nowe dwie wspólne stacje N!. Do tego w samym Trójmieście ma być nowych ok 23 stacji N!
Druga sprawa - po co TM ma sam stawiać? Jaki to ma sens, jak mają umowę i wspólnie ponoszą koszty?
Gadałeś z kimś z techniki Orange, TMobile lub Networks, czy z kimś z firmy podwykonawczej etc? Bo wydaje mi się, że raczej to drugie, a takie osoby kompletnie nie mają pojęcia jakie są plany i strategie wyżej wymienionych trzech spółek.
Halset pisze:Wszyscy wiedzą, że współpraca ma zgrzyty bo gdzie Polaków dwóch tam 3 zdania :)
Chyba, że Ty coś wiesz więcej :P i chcesz nam coś zdradzić?
Zostawię bez komentarza :D
ja.michal pisze:
inżynier pisze:Pamiętajmy o tym, że testy CA które przeprowadziło TMobile nie odbyły się razem z Orange.
Nie jestem do końca taki pewny tego stwierdzenia. Była mowa o LTE2100 na 10 MHz, a T-Mobile sam tyle nie wytnie i nie wyciął. Nawet tutaj, na forum telepolis, osoby monitorujące sieć donosiły o wyłączeniu trzeciej nośnej 2100 MHz w Orange i pierwszej nośnej 2100 MHz w T-Mobile.
Ale ja jestem w 100% pewien. Testy CA dotyczyły TYLKO TMobile, odbyły się na dwóch nośnych (10MHz) TMobile wyciętych chwilowo z UMTS2100.
To o czym piszesz, czyli Zielona Góra i Siedlce to nie są testy CA a jedynie testy LTE w paśmie 2100!
Spacedust pisze:Na 100% przez najbliższe 15 lat nic się nie zmieni. Ten model współpracy jest korzystny dla obu stron. LTE2100 będzie wspólne na takim samym CID z identyfikacją zapewne 260-34.
Zdziwisz się jak za 1-2-3 lata coś takiego jak Networks przestanie istnieć. Nie wierzysz? Pogadaj z ludźmi którzy tam pracują.
Do LTE2100 jeszcze daleka droga, operatorzy sami nie wiedzą czy to w ogóle robić, a jak tak to czy w modelu MORAN czy MOCN więc Twoje przypuszczenia mogą się nie sprawdzić. Na dzień dzisiejszy jest to tylko wróżenie z fusów.
p2225 pisze:Może póki co wyłączyli tylko 5MHz chcąc sprawdzić jak to odbije się na przepustowości sieci 3G i czy ewentualnie można ciąć więcej, a testy to w laboratorium mogli robić nawet na 15MHz, albo na pojedynczej stacji np. tej w Warszawie.
Dokładnie, testy w Piasecznie trwały chwilę, teraz na stacji już nie ma śladu po LTE2100 a działa normalnie UMTS2100 na wszystkich trzech nośnych u każdego z operatorów.
Halset pisze:Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie mniejszej wartości. Pewnie przez planowaną agregację i LTE800, gdzie trochę 3G dostanie oddechu. I te regiony powoli mają się poszerzać.
To ten technik z firmy podwykonawczej o którym wcześniej pisałeś? On nie ma pojęcia o tym jak jest sparametryzowana sieć.
Poza tym uwaga co jest większe od -114dBm a co mniejsze to już inni tu na forum omówili więc stosuj się do tego.
Halset pisze:Dlatego moim zdaniem, mimo różnych scenariuszy, uważam, że się nic nie zmieni i nadal wszystko będzie wspólne. Jak będzie w tym roku to się okaże.
W tej chwili jest już trochę stacji gdzie jeden operator nadaje a drugi nie (i mam na myśli tutaj też UMTS900 lub LTE1800) a więc to oznacza, że chyba jeden nie ogląda się na drugiego tylko buduje tam gdzie ma potrzebę.
Poza tym tak jak napisał ja.michal przy HO znaczenie może mieć nie tylko RSCP ale również EcNo.
Halset pisze:Drugi przypadek nie ma sensu i każdy by mnie poprawiał
Właśnie drugi przypadek jest poprawnie napisany i tylko taka wersja ma sens.
 #840814  autor: tomi81
 16 gru 2015, 22:30
Do słów inżyniera o tym, że już są stacje tylko na potrzeby jednego opa podam znalezione przeze mnie przykłady (woj podlaskie):LTE 1800 tylko dla Orange - Michałowo, Dąbrowa Białostocka (tu TMobile oferuje tylko 3G); U900 tylko dla Orange - Wierobie. Nie znalazłem sytuacji odwrotnej, co aktualnie nie napawa optymizmem. Mam nadzieje, że TMobile tez sie tam odpali, choć patrząc na mapę z planami wzrostu zasięgu LTE w 2016 rokj w tych miejscach widać tam tylko LTE800 (gdzie Orange ma LTE1800)....Widać, że ściana wschodnia TMobile słabo interesuje (piszę to jako abonent TMobile).
 #840818  autor: Halset
 16 gru 2015, 22:54
inżynier pisze: Gadałeś z kimś z techniki Orange, TMobile lub Networks, czy z kimś z firmy podwykonawczej etc? Bo wydaje mi się, że raczej to drugie, a takie osoby kompletnie nie mają pojęcia jakie są plany i strategie wyżej wymienionych trzech spółek.
Rozmawiałem z goście z techniki od TMobile.
Zdziwisz się jak za 1-2-3 lata coś takiego jak Networks przestanie istnieć. Nie wierzysz? Pogadaj z ludźmi którzy tam pracują.
Do LTE2100 jeszcze daleka droga, operatorzy sami nie wiedzą czy to w ogóle robić, a jak tak to czy w modelu MORAN czy MOCN więc Twoje przypuszczenia mogą się nie sprawdzić. Na dzień dzisiejszy jest to tylko wróżenie z fusów.
Nic nie trwa wiecznie. Każda współpraca kiedyś się zaczyna, kiedyś się kończy.
Wg mnie jeszcze nie teraz. Ale moim zdaniem 15 lat ta spółka N! nie da rady wytrzymać, ponieważ w Europie jest konsolidacja i to wcześniej czy później pojawi się również w Polsce.
Wg mnie ten cały Twór pozostanie w końcu łapach samego Orange. A dlaczego ta sądzę?
Orange w Europie jest w biedniejszych krajach UE a TM głównie w tych bogatszych. Polska do tych drugich nie należy.
Podobnie z reszty - Play Plus - moim zdaniem pozostanie tylko Plus.
I się skończy na dwóch dużych sieciach Plus Orange
To ten technik z firmy podwykonawczej o którym wcześniej pisałeś? On nie ma pojęcia o tym jak jest sparametryzowana sieć.
Poza tym uwaga co jest większe od -114dBm a co mniejsze to już inni tu na forum omówili więc stosuj się do tego.
Jaka to była osoba pisałem wyżej.
Co większe a co mniejsze to każdy wie. Napisałem co miałem napisać. Sens każdy zrozumiał i wiedział, co miałem na myśli.
W tej chwili jest już trochę stacji gdzie jeden operator nadaje a drugi nie (i mam na myśli tutaj też UMTS900 lub LTE1800) a więc to oznacza, że chyba jeden nie ogląda się na drugiego tylko buduje tam gdzie ma potrzebę
Już od samego początku powstania N! nie wszystkie stacje były wspólne i dalej tak jest.
Również pisałem, że jest możliwość dobudowania samemu przez TM stacji (Orange też sie to dotyczy), ponieważ w różnych regionach jest różne obciążenie sieci dla tych operatorów. Ale to może być 100-150 w skali kraju a nie 1 tysiąc. 1 tysiąc stacji to 20% więcej stacji, niż dzisiaj każdy op ma, zakładając, że całe N! ma 10 tys stacji a każda sieć po 5tys.
Stąd moje zdanie na kaczkę dziennikarską i szukanie sensacji.
Staram się pisać w miarę obiektywnie i nie łykać wszystkiego jak młody pelikan.

#840822  autor: tomi81
 16 gru 2015, 23:13
@silvercrest - też tak to z mapki odczytałem. Przeczą jednak temu poniższe słowa:

"Znacznie ciekawsze są statystyki LTE. Na paśmie 1800 MHz sieć czwartej generacji dociera już do 77,3 proc. obywateli, a zasięg dociera na terytorium 41 proc. kraju. T-Mobile nie spoczywa zresztą na laurach, a w przyszłym roku celuje w wyniki odpowiednio 83 proc. i 51 proc."

To, teoretycznie pokazuje, że LTE1800 też mają to rozbudowywać choć przeczy temu mapka...
 #840824  autor: kozien70
 16 gru 2015, 23:25
Eee tam, opieracie się na mapce, którą przygotował na szybko jakiś marketingowiec, żeby było co do prezentacji wstawić :D Przecież na przykładLTE800 nawet nie odpalone jeszcze, a ta mapa już pokazuje jego zasięg. Taka jej wiarygodność :D
 #840827  autor: zajadacz
 17 gru 2015, 00:51
inżynier pisze:W tej chwili jest już trochę stacji gdzie jeden operator nadaje a drugi nie (i mam na myśli tutaj też UMTS900 lub LTE1800) a więc to oznacza, że chyba jeden nie ogląda się na drugiego tylko buduje tam gdzie ma potrzebę.
Proszę o konkretne przykłady takich stacji, które nie są pikokomórkami na potrzeby jakiejś firmy, albo pozostałościami sprzed modernizacji. W przeciwnym razie uznam, że konfabulujesz.

Zdjęcia stacji bazowych
 #840841  autor: tomi81
 17 gru 2015, 08:16
@zajadacz - odpowiem za inżyniera - przykłady podałem w swoim poście (zweryfikowane osobiście).

LTE1800 - jest w Orange, brak w TMobile - Michałowo, Dąbrowa Białostocka - woj. podlaskie; Drygały - woj. warmińsko-mazurskie

U900 tylko na paśmie Orange - stacje przy wschodniej granicy (zweryfikowałem działanie U900 tylko dla Orange w miejscowości Wierobie, przez Bobrownikami oraz w Szymkach - wszystko woj.podlaskie).

Nie są to żadne instalacje piko czy dedykowane stacje - są to pełne stacje, z których Tmobile leci na U2100 lub 2G (EDGE), podczas gdy w Orange jest odpowiednio LTE1800 lub U900.

Jeżeli inżynier zna inne przykład także chętnie je poznam.
 #840850  autor: zajadacz
 17 gru 2015, 09:22
@tomi81: Najbardziej to ciekawi mnie dlaczego tak jest, że nie odpalili tego wspólnie. O ile rozumiem taką sytuację na pasmach niedzielonych, to jeśli chodzi o U900 i LTE1800 jest to co najmniej dziwne, bo w całym kraju te pasma są wspólne dla T-Mobile i Orange i pierwszy raz słyszę o sytuacji, że jeden z opów ma U900 albo LTE, a drugi nie. Dlatego bardzo chętnie bym zobaczył zrzuty z netmonitora i poznał jakąś lokalizację bliżej mojego miejsca zamieszkania, gdzie też tak jest. Bo szczerze mówiąc wierzyć mi się nie chce w Twoje rewelacje.

Zdjęcia stacji bazowych
 #840858  autor: tomi81
 17 gru 2015, 09:46
@zajadacz - ja też nie wierzyłem w to dopóki tego nie zobaczyłem na własne oczy. Także tłumaczyłem to sobie tym, że to pasmo jest współdzielone itd. - jak widać nie jest to przeszkodą. Zrzutów z netmona Ci nie pokaże bo sprawdzałem to na Lumii oraz Ip6 (nie mam tela z Androidem). Musisz mi uwierzyć na słowo. Nie mam powodu, żeby wymyślać - sam korzystam z TMobile i też chciałbym, żeby sieć Orange i T-Mobile była 1 do 1 taka sama. Niestety tak nie jest. Wyjaśnienie, które przychodzi mi do głowy jest jedno - kasa. Wszystko to odbywa się w lokalizacjach Centka, gdzie T-Mobile pewnie musiałby się jakoś dogadać/zapłacić. Niech mnie inżynier poprawi jeżeli się mylę.... Nie chcę odsyłać się do mapki na stronie tmobile i orange ale, niestety, w tej sytuacji, w przypadku LTE mówi prawdę (sama obecność, nie zaś rozlana farba z teoretycznym zasięgiem).
 #840866  autor: zajadacz
 17 gru 2015, 10:11
Co najmniej dziwne. Ciekawe tylko, czy oni to LTE i U900 odpalili na wspólnym paśmie z T-Mobile, czy na swojej części pasma? Jeśli na wspólnym to tym bardziej nie rozumiem dlaczego T-Mobile nie może z tego korzystać. A to nie są jakieś nowe, świeżutkie stacje, które zwyczajnie jeszcze nie są skonfigurowane dla T-Mobile? Bo coś mi się o uszy obiło, że jak odpalają nową to czasem chwilę to trwa zanim drugi op zacznie z niej nadawać. I pytanie czy męczyłeś BOK? Przecież można im napisać jak sprawa wygląda, że narzekasz na słaby zasięg, brak LTE itp. Jest szansa, że trafi się na kogoś ogarniętego i powiedzą jak sprawa wygląda i czy planują uruchomić.

Zdjęcia stacji bazowych
 #840876  autor: tomi81
 17 gru 2015, 11:00
Stacje nie są świeże - są z początku modernizacji sieci. W przypadku nowych zgadzam się, że tak właśnie jest. TMobile, niestety, ścianę wschodnią traktuje po macoszemu, to jest tego przykładem. Co do męczenia BOKu - nawet nie tracę na to czasu. Mówię Ci, że tu chodzi wyłącznie o kasę. Z przyczyn podanych w poprzednim poście nie potwierdzę Ci na jakiej szerokości pasma to idzie (osiągane transfery w LTE na poziomie 20 Mb down i 12 up, w U900 5-6 down i 2-2,5 up). Dodam to co pisałem kiedyś, że w Białowieży T i O testowali wspólne U900 - złapałem tam nośną 3087, jednak to tylko tam. Dla mnie ewidentnie, przynajmniej na ścianie wschodniej, działania TMobile i Orange się rozjeżdżają (przynajmniej w chwili obecnej - więcej robi Orange, nawet samodzielnie).
 #840909  autor: Halset
 17 gru 2015, 13:23
Nie wiem jak Wy ale nie widzę tutaj zaskoczenia. Od samego początku było mówione, że niektóre stacje nie będą wspólne bo są "strategiczne" dla danego operatora.
Co do ściany wschodniej - z tego, co pamiętam z wpisów tutaj na forum, ludzie pisali, że tam Orange "królował" ilością nadajników i TM tam ponoć był słaby przed N!. Dokładnie nie wiem, opieram się na opiniach.
Ale niedawno przecież na telko było informacja, że N! nadal dłubie w nadajnikach na wschodzie i dalej kombinuje z G900 i U900. Więc może to weszło na barki Orange. W końcu gdzieś koszty są dzielone.
Przecież HDVoice między operatorami pierwszy dłubał TM. Dopiero wg wpisów Waszych Orange jakby "skopiowało" ustawienia.
Co do agregacji - również TM jest bardziej zaawansowany.
Mnie się po prostu wydaje, że badania i prace na różnymi sprawami po prostu podzielili na dwie strony i każdy coś robi a drugi później z tego korzysta.
Jak modernizowali sieć jako N! to na jednych terenach były same pozwolenia TM i pierwsi byli po modernizacji a na innych Orange. A potem drugi tylko skorzystał.

Nie siedzimy w zarządzie O ani TM i nie znamy zapisów ale wg mnie - dzielą się na różne sprawy i każdy później z tego będzie korzystał.

#840952  autor: ja.michal
 17 gru 2015, 16:07
inżynier pisze:Ale ja jestem w 100% pewien. Testy CA dotyczyły TYLKO TMobile, odbyły się na dwóch nośnych (10MHz) TMobile wyciętych chwilowo z UMTS2100.
To o czym piszesz, czyli Zielona Góra i Siedlce to nie są testy CA a jedynie testy LTE w paśmie 2100!
Możliwe, że tak jest czy było. Z informacji prasowych nie do końca można wyciągać konkretne wnioski.
  • Strona 345 z 1158
  • 1
  • 343
  • 344
  • 345
  • 346
  • 347
  • 1158
  • 1
  • 343
  • 344
  • 345