• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 344 z 1158
  • 1
  • 342
  • 343
  • 344
  • 345
  • 346
  • 1158
 #840259  autor: kozien70
 14 gru 2015, 13:23
E tam. Częstotliwości jeszcze formalnie nie przydzielone, operatorzy na razie negocjują warunki współpracy i to chyba oczywiste, że robią to w tajemnicy, a wy na podstawie kilku ogólników z mediów już wyciągacie wnioski, jak wszystko będzie wyglądać, kto i co będzię współdzielić, budować itp. Przypomnijcie sobie, tylko jaka była tajemnica przez uruchomieniem wspólnego LTE 1800 i nie wyciągajcie pochopnych wniosków na podstawie niczego. To wróżenie z fusów ;) Tylko szklanej kuli brak ;)
 #840322  autor: Halset
 14 gru 2015, 19:00
Ruszcie głową i a nie szukajcie sensacji.
Jak mogą dodać tylko 5Mhz800? Przecież:
1) 1800 - TM w znacznej części dzierżawi Orange
2) Gdyby nie było łączenia w tym przypadku z Orange LTE800- to Orange wygrywa marketingowo, na co TM nie może sobie pozwolić

Druga sprawa. Nadajniki.
Cięcia kosztów i sam TM stawia 1 tys nowych stacji bazowych? :)
Może kilka postawi sam, bo ruch w sieciach Orange i TM jest inny i zależy od regionu.
Ale na pewno sam TM nie postawi 1tys stacji.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #840405  autor: kozien70
 15 gru 2015, 00:15
Może sobie zrobić, aczkolwiek byłby to póki co pomysł całkowicie bez sensu. Brak sprzętu obsługującego LTE 450, brak nawet chipsetów na rynku, które producenci smartfonów/modemów mogliby zastosować, by to obsłużyć.
Oczywiście sprzęt LTE 450 w końcu się pojawi, kwestia roku, dwóch, ale ja myślę, że Orange nie będzie tej częstotliwości z niczym agregować, bo nie będą jej wykorzystywać do typowego "mobilnego internetu" tylko kiedyś wykorzystają ją do rzeczy typu transmisja M2M i IoT. To częstotliwość wręcz idealna, by na niej uruchomić np. komunikację z licznikami energii, z samochodami, terminalami płatniczymi itp.
 #840441  autor: plugin20
 15 gru 2015, 09:05
[quote="kozien70"]
Brak sprzętu obsługującego LTE 450, brak nawet chipsetów na rynku, które producenci smartfonów/modemów mogliby zastosować, by to obsłużyć.

Mylisz się i to bardzo. Od conajmniej roku są dostępne chipsety obsługujące LTE450 :
Qualcomm, Altair, GCT i kilku jeszcze innych dostawców. Przyczym poza Qualcomm wszyscy inni produkują chipsety LTE only. Tak więc trudno spodziewać się że będą produkowane smartfony obsługujące pasmo 450 jednakże pozostałe typy urządzęń są już w tej chwili dostępne.
Nie obsługują one jeszcze agregacji 450 z pozostałymi pasmami LTE bo taka możliwość w specyfikacjii 3GPP pojawiła się dopiero niedawno.
 #840458  autor: kozien70
 15 gru 2015, 09:55
Z tym bardzo to bym nie przesadzał ;) Czy możesz podać modele urządzeń dostępnych na polskim rynku, obsługujących LTE 450? Jestem ciekaw.

I jeszcze jedna istotna sprawa, która wg mnie sprawia, że za bardzo ewentualnym LTE 450 w wydaniu Orange bym się nie podniecał: blok w posiadaniu pomarańczowych nie ma nawet 5MHz. O tym jaka może być przepustowość na bloku 1.4 MHz lub 3 MHz nie trzeba pisać. Poza tym póki co agregować takich bloków nie da się z niczym. Mówię o sprzęcie ogólnodostępnym, a nie testach laboratoryjnych nowych standardów. W naszym kraju agregacja już działających i ustandaryzowanych pasm LTE będzie startować dopiero w przyszłym roku, jeszcze nawet 800ka dobrze nie wystartowała, a LTE 450 nawet nikt u nas nie planuje uruchamiać, więc o czym my tu mówimy :-)
 #840479  autor: ja.michal
 15 gru 2015, 12:11
kozien70 pisze:Brak sprzętu obsługującego LTE 450
Nie do końca. Huawei już od jakiegoś czasu ma routery. Fińska sieć Ukkoverkot migrowała z CDMA do LTE na 450 MHz.
micial pisze:Agregacja LTE i CDMA?????
Nie, z MNT i nadawane morsem. Agreguje się częstotliwości, a w jakiej technologii to inna sprawa, a rozmowa tyczy się LTE.
kozien70 pisze:Z tym bardzo to bym nie przesadzał ;) Czy możesz podać modele urządzeń dostępnych na polskim rynku, obsługujących LTE 450? Jestem ciekaw.
Na szybko Huawei B593s-31A.
kozien70 pisze:I jeszcze jedna istotna sprawa, która wg mnie sprawia, że za bardzo ewentualnym LTE 450 w wydaniu Orange bym się nie podniecał: blok w posiadaniu pomarańczowych nie ma nawet 5MHz. O tym jaka może być przepustowość na bloku 1.4 MHz lub 3 MHz nie trzeba pisać.
Fińska sieć ma tyle zasobów co Orange, a maksymalna prędkość technologiczna to 35 Mbps w kierunku do użytkownika. W sieci, przynajmniej na początku budowy tej sieci, jeden z użytkowników pochwalił się parametrami i przy RSRP -92 dBm, RSRQ -5 dBm, SINR 9.0 dB, RSSI -75 dBm prędkość 3,5/3,5 Mps i ping 20 ms (przy obciążeniu 120 ms).
Do agregacji tak małe zasoby to kiepska sprawa, fakt, ale do wspomnianych M2M czy nawet do VoLTE idealne rozwiązanie.

Oczywiście zdanie o agregacji 800 z 450 MHz było tylko stwierdzeniem, że można praktycznie wszystko co się podoba agregować, nawet 450 i 3600 MHz. Sam wydźwięk był lekko prowokacyjny. Nie myślałem, że aż taka dyskusja wyjdzie z tego. ;)

Orange rezerwacja na 450 MHz kończy się bodajże w grudniu 2016 r. Rzecznika Orange pytano o LTE na 450 MHz i była jakaś lakoniczna odpowiedź o analizie i niezdradzaniu planów spółki, ale czy o to dokładnie chodziło teraz nie napiszę bo nie pamiętam.
 #840496  autor: kozien70
 15 gru 2015, 13:34
Na pewno wystąpią o przedłużenie rezerwacji, w końcu mają na tym jeszcze CDMA. I myślę, że w przyszłości na 100% odpalą na tym LTE. Tyle, że wg mnie to raczej odległa przyszłość, kwestia przynajmniej kilku lat.
 #840588  autor: inżynier
 15 gru 2015, 20:31
ja.michal pisze:Odnoszę się jedynie do faktu, że testują agregację. Co i jak będzie wyglądać to już inna sprawa. Równie dobrze Orange może sobie zrobić agregację 800+450.
Pamiętajmy o tym, że testy CA które przeprowadziło TMobile nie odbyły się razem z Orange.
Halset pisze:Ruszcie głową i a nie szukajcie sensacji.
Jak mogą dodać tylko 5Mhz800? Przecież:
1) 1800 - TM w znacznej części dzierżawi Orange
2) Gdyby nie było łączenia w tym przypadku z Orange LTE800- to Orange wygrywa marketingowo, na co TM nie może sobie pozwolić
To Ty rusz głową: co stoi na przeszkodzie aby odpalić LTE800 na 5MHz i zrobić CA razem z LTE?
Pamiętaj, że TMobile ma pasmo pod LTE1800 które teraz udostępnia Orange. A co jak TMobile przestanie to robić? Czy wtedy też Orange wygra marketingowo?
Halset pisze:Druga sprawa. Nadajniki.
Cięcia kosztów i sam TM stawia 1 tys nowych stacji bazowych? :)
Może kilka postawi sam, bo ruch w sieciach Orange i TM jest inny i zależy od regionu.
Ale na pewno sam TM nie postawi 1tys stacji.
A dlaczego TMobile nie postawi sam 1tys stacji? A może właśnie TMobile zaprzestanie udostępniania paska 1800 pod LTE razem z Orange? W między czasie odpali 1000 nowych stacji co zapewni lepsze pokrycie 1800 i sam będzie tam nadawał LTE1800 na 10MHz? Wtedy Orange zostanie z 10MHz na LTE800.
Głupie? Na pierwszy rzut oka tak, ale znając trochę sytuację w TMobile i w Orange nie zdziwię się jakby coś takiego nastąpiło.
 #840600  autor: silvercrest
 15 gru 2015, 21:39
Sieć LTE musiała zostać przeniesiona w wyższe rejony, gdzie Orange i T-Mobile razem mają ciągły blok 16,8 MHz, z którego aż 9,6 MHz należy do "pomarańczowych". To oznacza, że kanały GSM1800 Orange musiały zostać przeniesione na rezerwację T-Mobile. Potwierdzają to czytelnicy TELEPOLIS.PL, którzy nadsyłają dane ze swoich netmonitorów.

źródło: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/netw ... 33825.html
Raczej mało prawdopodobne żeby po tym jak we wrześniu zakończyli upgrade do 15 MHz teraz znowu wszystko mieszali.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2015, 21:40 przez silvercrest, łącznie zmieniany 1 raz.
 #840601  autor: kozien70
 15 gru 2015, 21:40
Inżynier, chyba trochę siejesz niepotrzebny defetyzm/zamieszanie. Umowa między O a Tm na współdzielenie LTE 1800 została zawarta na 15 lat. Można o tym przeczytać np. w rocznym sprawozdaniu spółki Orange. To nie jest umowa na kupno-sprzedaż budki z warzywami tylko wieloletni kontrakt na grube miliony i obie strony dobrze sobie zabezpieczyły, by nie można było się z niego ot tak wycofać.

Gdyby jednak jakimś cudem Tm się wycofał, to zostają z 10MHz 1800 i 5Mhz 800, zaś O zostaje z 5MHz 1800 i 10MHz 800 (oczywiście 1800 ma więcej, ale zakładam, że zostawi 5MHz na LTE, a reszta jak do tej pory na DCS) . Mimo wszystko O byłby w lepszej sytuacji, bo ma więcej bardziej pokryciowej i lepiej penetrującej 800ki. A na pojemność - LTE 2100 i 2600.

Ale tak, jak wyżej pisałem - moim zdaniem chcesz tylko zasiać trochę fermentu na forum ;)
 #840622  autor: Halset
 15 gru 2015, 22:43
inżynier pisze: To Ty rusz głową: co stoi na przeszkodzie aby odpalić LTE800 na 5MHz i zrobić CA razem z LTE?
Pamiętaj, że TMobile ma pasmo pod LTE1800 które teraz udostępnia Orange. A co jak TMobile przestanie to robić? Czy wtedy też Orange wygra marketingowo?
W jakim celu? Po co? Na co?
Umowa jest na ileś tam lat. Mają LTE1800 wspólne, gdzie 12,5 Mhz jest TM a 2,5 Mhz jest Orange. To co, Orange się nie zabezpieczyło aby nie zostać z 2,5 Mhz LTE 1800?
Mogą tak z TMobile działać wtedy, gdy:
1) Skończy im się umowa współpracy z Orange
lub
2) Sami chcą zrobić agregację ale w przyszłości dołączy Orange
lub
3) Po cichu czyli tylnymi drzwiami np dogadują się z P4.
Dla mnie sens co najwyżej ma opcja nr 1, ewentualnie 2

Na dzień dzisiejszy i w przyszłym roku na pewno nie będzie takiej sytuacji o której piszesz.

A dlaczego TMobile nie postawi sam 1tys stacji? A może właśnie TMobile zaprzestanie udostępniania paska 1800 pod LTE razem z Orange?
Nie postawi sam, bo dzisiaj rozmawiałem z działem technicznym i w okolicy mojego zamieszkania mają postawić nowe dwie wspólne stacje N!. Do tego w samym Trójmieście ma być nowych ok 23 stacji N!
Druga sprawa - po co TM ma sam stawiać? Jaki to ma sens, jak mają umowę i wspólnie ponoszą koszty?
To jest biznes.
Głupie? Na pierwszy rzut oka tak, ale znając trochę sytuację w TMobile i w Orange nie zdziwię się jakby coś takiego nastąpiło.
Wszyscy wiedzą, że współpraca ma zgrzyty bo gdzie Polaków dwóch tam 3 zdania :)
Chyba, że Ty coś wiesz więcej :P i chcesz nam coś zdradzić?

#840630  autor: ja.michal
 15 gru 2015, 23:47
kozien70 pisze:Na pewno wystąpią o przedłużenie rezerwacji, w końcu mają na tym jeszcze CDMA. I myślę, że w przyszłości na 100% odpalą na tym LTE. Tyle, że wg mnie to raczej odległa przyszłość, kwestia przynajmniej kilku lat.
Przedłużenia jestem pewien jak i faktu, że przejście z CDMA na LTE nie nastąpi szybko. Pierwsza sprawa to trzeba pozbyć się leżaków magazynowych CDMA. ;) Druga sprawa to ugruntowanie się sprawy z 800 MHz, a może nawet jeszcze dalej z 700 MHz. Trzecia sprawa to dobry "plan awaryjny" pokrycia białych plam LTE jeśli byłyby jakieś problemy z innymi pasmami. Czwarta sprawa to zapewne będą to robić etapowo.
inżynier pisze:Pamiętajmy o tym, że testy CA które przeprowadziło TMobile nie odbyły się razem z Orange.
Nie jestem do końca taki pewny tego stwierdzenia. Była mowa o LTE2100 na 10 MHz, a T-Mobile sam tyle nie wytnie i nie wyciął. Nawet tutaj, na forum telepolis, osoby monitorujące sieć donosiły o wyłączeniu trzeciej nośnej 2100 MHz w Orange i pierwszej nośnej 2100 MHz w T-Mobile.

Nie wiem czy obecnie T-Mobile porwie się na jakiekolwiek stawianie tysiąca stacji niezależnie, ewentualnie zrywanie współpracy. Po pierwsze traci klientów, po drugie przecież Orange i T-Mobile są po 50% udziałowcami spółki, która buduje sieć dla tych operatorów (NetWorks!). Sami sobie konkurencji robić nie będą. Oczywiście wszystko możliwe. Mezalians Deutsche Telekom i Orange w postaci Everything Everywhere w UK trwa i na nieco innych zasadach (wspólna marka, wspólne usługi, wspólna sieć) niż NetWorks!.
 #840636  autor: Spacedust
 16 gru 2015, 00:28
Na 100% przez najbliższe 15 lat nic się nie zmieni. Ten model współpracy jest korzystny dla obu stron. LTE2100 będzie wspólne na takim samym CID z identyfikacją zapewne 260-34.

Dla klientów Orange lepiej, bo zawsze trochę MHz mniej, więc lepszy zasięg, a dla T-Mobile wręcz przeciwnie ;)

Czy ktoś z Zielonej Góry może obadać czy telefon chętnie wskakuje teraz na UMTS900 ?

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #840652  autor: p2225
 16 gru 2015, 08:02
Ja jeszcze bym zakładał taką sytuację, że to właśnie Orange chce przestać korzystać z LTE1800 T-mobile i przejść na LTE800 + LTE1800(5MHz) + LTE2100 + LTE2600, a może i przy okazji budowania LTE800 za jednym zamachem zrobią i LTE450? Technicy nie będą musieli przyjeżdżać dwa razy.
ja.michal pisze:
inżynier pisze:Pamiętajmy o tym, że testy CA które przeprowadziło TMobile nie odbyły się razem z Orange.
Nie jestem do końca taki pewny tego stwierdzenia. Była mowa o LTE2100 na 10 MHz, a T-Mobile sam tyle nie wytnie i nie wyciął. Nawet tutaj, na forum telepolis, osoby monitorujące sieć donosiły o wyłączeniu trzeciej nośnej 2100 MHz w Orange i pierwszej nośnej 2100 MHz w T-Mobile.
Może póki co wyłączyli tylko 5MHz chcąc sprawdzić jak to odbije się na przepustowości sieci 3G i czy ewentualnie można ciąć więcej, a testy to w laboratorium mogli robić nawet na 15MHz, albo na pojedynczej stacji np. tej w Warszawie.

I tak się zastanawiam czy aby któryś z operatorów nie planuje sprzedać swoich masztów Emitelowi, który ostatnio potwierdzał, że chętnie by je odkupił. Jeśli Orange to nie byłoby w tym nic dziwnego, że T-mobile sam postawi te 1000 stacji. A jeśli T-mobile, to może chce szybko dostawić te 1000 stacji, których potrzebuje, żeby potem nie prosić się o to Emitela i dokonać sprzedaży. I tu wracamy do zdania @Halset, który wspominał o cięciu kosztów. Za maszty dostaną mnóstwo kasy, a dobudowywaniem stacji zajmie sie już Orange, który będzie miał ich o około 1000 sztuk mniej od TM i będą nadganiali. Może taki był plan. Umówili się, że T-mobile buduje 1000 stacji, sprzedaje i na tym TM kończy rozbudowę o nowe lokalizacje. Dalej będą kombinowali poprzez Orange.

I tu byłby temat także dla P4, który mógłby podczepić się z "antenami" pod maszty (już) Emitela.

@Spacedust
sprawdzę temat U900. Akurat mam takie miejsce gdzie zawsze siedziałem na skrawku U2100 dopói nie wymusiłem sobie U900. :)

edit: Od jakiegoś czasu korzystalem z U900 i dzisiaj wracając na U2100 ze zdziwieniem zauważyłem znaczną poprawę. Z dawnych -97dbm jest teraz -85dbm. (z 1 na 3 kreski). Zrzuciło mi póki co przy -103dbm i ładnie trzyma, mimo że wiem że jestem znowu w mocnym U2100.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #840681  autor: Halset
 16 gru 2015, 11:07
Ja jeszcze bym zakładał taką sytuację, że to właśnie Orange chce przestać korzystać z LTE1800 T-mobile i przejść na LTE800 + LTE1800(5MHz) + LTE2100 + LTE2600, a może i przy okazji budowania LTE800 za jednym zamachem zrobią i LTE450?
Nie widzę tego, ponieważ obie siec wg mnie stracą na tym. TMobile na zasięgu LTE (tylko 5Mhz na LTE800) a orange na pojemności - tylko 5Mhz na 1800.
Oczywiście może tak kombinują i się dogadują między sobą ale jak na razie tego nie widzę.
I tu byłby temat także dla P4, który mógłby podczepić się z "antenami" pod maszty (już) Emitela.
Tu jest też pytanie czy inni tego chcą. W końcu P4 to konkurencja a w tym przypadku poszliby im na rękę ;)
edit: Od jakiegoś czasu korzystalem z U900 i dzisiaj wracając na U2100 ze zdziwieniem zauważyłem znaczną poprawę. Z dawnych -97dbm jest teraz -85dbm. (z 1 na 3 kreski). Zrzuciło mi póki co przy -103dbm i ładnie trzyma, mimo że wiem że jestem znowu w mocnym U2100.
Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie mniejszej wartości. Pewnie przez planowaną agregację i LTE800, gdzie trochę 3G dostanie oddechu. I te regiony powoli mają się poszerzać.

Co do reszty....trochę zbyt przekombinowane ;) Ale zobaczymy :)
Mnie trochę zastanawia odpowiedź technika, który mówił mi o ok 23 nowych stacjach N! w Trójmieście i wszystkie mają być wspólne. Dwie nowe w mojej okolicy zamieszkania - również wspólne. Więc .....wychodzi na to, że TM nie postawi sam 1000 stacji ale postawią je wspólnie. Bo to tylko Trójmiasta a gdzie jeszcze reszta Polski?

Dlatego moim zdaniem, mimo różnych scenariuszy, uważam, że się nic nie zmieni i nadal wszystko będzie wspólne. Jak będzie w tym roku to się okaże. Nie twierdzę, że tylko ja mam monopol na rację, bo może każdy z Was również jakąś cząstkę prawdy ma i coś z tych klocków na pewno powstanie.

#840683  autor: kozien70
 16 gru 2015, 11:32
Halset pisze:
Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie mniejszej wartości.
Chciałeś napisać, że przy znacznie większej, bo tu skala jest ujemna.
Chciałoby się rzec: w końcu. Może wreszcie do kogoś z N! dotarły narzekania na uporczywe trzymanie się szczątkowego U2100 przy dobrym zasięgu U900.
  • Strona 344 z 1158
  • 1
  • 342
  • 343
  • 344
  • 345
  • 346
  • 1158
  • 1
  • 342
  • 343
  • 344