inżynier pisze:
To Ty rusz głową: co stoi na przeszkodzie aby odpalić LTE800 na 5MHz i zrobić CA razem z LTE?
Pamiętaj, że TMobile ma pasmo pod LTE1800 które teraz udostępnia Orange. A co jak TMobile przestanie to robić? Czy wtedy też Orange wygra marketingowo?
W jakim celu? Po co? Na co?
Umowa jest na ileś tam lat. Mają LTE1800 wspólne, gdzie 12,5 Mhz jest TM a 2,5 Mhz jest Orange. To co, Orange się nie zabezpieczyło aby nie zostać z 2,5 Mhz LTE 1800?
Mogą tak z TMobile działać wtedy, gdy:
1) Skończy im się umowa współpracy z Orange
lub
2) Sami chcą zrobić agregację ale w przyszłości dołączy Orange
lub
3) Po cichu czyli tylnymi drzwiami np dogadują się z P4.
Dla mnie sens co najwyżej ma opcja nr 1, ewentualnie 2
Na dzień dzisiejszy i w przyszłym roku na pewno nie będzie takiej sytuacji o której piszesz.
A dlaczego TMobile nie postawi sam 1tys stacji? A może właśnie TMobile zaprzestanie udostępniania paska 1800 pod LTE razem z Orange?
Nie postawi sam, bo dzisiaj rozmawiałem z działem technicznym i w okolicy mojego zamieszkania mają postawić nowe dwie wspólne stacje N!. Do tego w samym Trójmieście ma być nowych ok 23 stacji N!
Druga sprawa - po co TM ma sam stawiać? Jaki to ma sens, jak mają umowę i wspólnie ponoszą koszty?
To jest biznes.
Głupie? Na pierwszy rzut oka tak, ale znając trochę sytuację w TMobile i w Orange nie zdziwię się jakby coś takiego nastąpiło.
Wszyscy wiedzą, że współpraca ma zgrzyty bo gdzie Polaków dwóch tam 3 zdania

Chyba, że Ty coś wiesz więcej

i chcesz nam coś zdradzić?