• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #83994  autor: satyrek
 04 lip 2006, 00:13
....coś innego. Bardzo proszę o pomoc w wybiorze między tymi dwoma aparatami, bądź doradzenie mi czegoś innego.

Każdy wybór proszę uargumentować: dlaczego ten a nie inny, co jest główną zaletą, wadą.

I proszę nie kierować się tu dostępem przez komórkę do internetu: w ogóle mnie to nie interesuje...

#84014  autor: Przemek
 04 lip 2006, 10:02
to zalezy do czego telefon ma ci sluzyc
jesli masz zamiar sluchac mp3 to wez SE w koncu seria W zostala w tym celu stworzona :wink:

ja w sumie wzialbym SE - w zestawie jest od razu karta pamieci 512mb,dobra mp3,radio z rds - czyli to co moze sie przydac,bo co ci da wideokonferencja w nokii skoro tego sie nie wykorzysta przynajmniej na razie :roll:

ogolnie telefony maja wiecej zalet niz wad

plusy nokii to na pewno lepszy wyswietlacz,lepszy aparat i ich ilosc,solidne finskie wykonanie
a minus to mniejsza pamiec w porownaniu do SE
plusy SE - super mp3,rds,wieksza pamiec,dobre foty,rozmiary

ja jestem za SE :wink:

ceny porownywalne aczkolwiek taniej sie kupi se :wink:

#84016  autor: Vin
 04 lip 2006, 10:03
Ja bym odrzucił SE na początku poniewarz ma gorszy wyświetlacz, jest większy, ma nieszczęsnego yoy'a
Wolał bym nokie, poniewaz jest to slider, ma już wbudowaną możliwość przeglądania plików .pdf i edytowania plików .doc .
Do tego ma lepszy, większy wyświetlacz :)
 #84018  autor: piotrz
 04 lip 2006, 10:08
satyrek pisze:....coś innego. Bardzo proszę o pomoc w wybiorze między tymi dwoma aparatami, bądź doradzenie mi czegoś innego.

Każdy wybór proszę uargumentować: dlaczego ten a nie inny, co jest główną zaletą, wadą.

I proszę nie kierować się tu dostępem przez komórkę do internetu: w ogóle mnie to nie interesuje...
Te telefony są podobne, ale nokia ma lepszy wyświetlacz, a se robi dobre fotki (jak na telefon, bo jak na aparat to żałosne), ma kartę pamięci 512mb i świetne mp3.Wyświetlacz też ma dobry, więc wg mnie SE

#84057  autor: Rozmaryn
 04 lip 2006, 13:07
Vinamp pisze:Ja bym odrzucił SE na początku poniewaŻ (...) ma nieszczęsnego yoy'a
W810i nie ma joy'a, tylko d-pad.

#84129  autor: satyrek
 04 lip 2006, 17:26
Dzięki za rady, które są i proszę o więcej.

Mam dodatkowo pytanie:
Wstęp: jeśli chodzi o zabawę we wgrywanie nowych rzeczy do komórki, jestem kompletnym laikiem. Słyszałem opinie, iż SE są gorsze od Nokii, gdyż nie mają symbiana.
Pytanie właściwe:
Co to jest symbian i dlaczego jest cacy? Proszę o wypowiedzi własnymi słowami lub linki bezpośrednio do dobrych artykułów na ten temat, mogą być po angielsku, choć mielej widziany polski.
Proszę nie dawać mi linków do wikipedii: tam nie ma nic istotnego. Ze stron dot. symbiana przejżałem 2 czy 3 i wszędzie jest to samo: telefony z symbianem, gry programy, etc. A nie ma nic O symbianie, O jego funkconalności, CZEMU jest ważny, skoro produkuje się w opór gier i programów na aparaty nie posiadające symbiana?

WIEM, że telefon to nie aparat, ale nie noszę aparatu po knajpach, bądź na plażę, a czasem się zdarza, że chciałoby się coś uchwycić...

#84134  autor: Przemek
 04 lip 2006, 17:34
po 1 nokia nie ma monopolu na symbiana bo np.se tez ma symbiana (np.se p910i)

symbian w telefonie jest mniej wiecej tym czym windows w komputerze,system operacyjny,do ktorego mozesz wgrywac mnostwo programow przez co ulepszasz swoj telefon
mozesz wgrac chocby office'a ktorego na zwykly telefon bez symbiana nie wgrasz 8) ogolnie symbian jest bardzo fajny i przydatny ale jak ktos ma czas zeby sie w to bawic i szukac tego w sieci chociaz stron oferujace oprogramowanie jest sporo

#84137  autor: piotrz
 04 lip 2006, 17:42
satyrek pisze:Dzięki za rady, które są i proszę o więcej.

Mam dodatkowo pytanie:
Wstęp: jeśli chodzi o zabawę we wgrywanie nowych rzeczy do komórki, jestem kompletnym laikiem. Słyszałem opinie, iż SE są gorsze od Nokii, gdyż nie mają symbiana.
Pytanie właściwe:
Co to jest symbian i dlaczego jest cacy? Proszę o wypowiedzi własnymi słowami lub linki bezpośrednio do dobrych artykułów na ten temat, mogą być po angielsku, choć mielej widziany polski.
Proszę nie dawać mi linków do wikipedii: tam nie ma nic istotnego. Ze stron dot. symbiana przejżałem 2 czy 3 i wszędzie jest to samo: telefony z symbianem, gry programy, etc. A nie ma nic O symbianie, O jego funkconalności, CZEMU jest ważny, skoro produkuje się w opór gier i programów na aparaty nie posiadające symbiana?

WIEM, że telefon to nie aparat, ale nie noszę aparatu po knajpach, bądź na plażę, a czasem się zdarza, że chciałoby się coś uchwycić...
1. Obydwa telefony nie mają symbiana.
2. co to jest symbian? link
W skrócie to system operacyjny, dzięki któremu telefony mają dużo większe możliwości. Jest cacy, bo można w nim dużo zmieniać, dużo programów instalować.

Jest ważny dlatego że te gry na niego są dużo lepszej jakości niż te na zwykłe komórki. Przede wszystkim są 3d (java też to ma, ale duużo gorsze). Poza tym mają dużo lepszą grafikę ( powiedzmy, że symbian to amiga a1200, a java to zxspectrum. Jest różnica prawda?) . Na dodatek masz na symbiana full programów, które dodają dużo możliwości telefonowi. Np. nie masz autoblokady kllawiatury? nie możesz edytować plików worda? nie możesz słuchać mp3? Nie możesz nagrywać filmów bez ograniczeń? Na to wszystko jest programik. Tak więc możesz rozszerzyć możliwości swego telefonu.

#84194  autor: mikis
 04 lip 2006, 21:16
Vinamp pisze:Ja bym odrzucił SE na początku poniewarz ma gorszy wyświetlacz, jest większy, ma nieszczęsnego yoy'a
Wolał bym nokie, poniewaz jest to slider, ma już wbudowaną możliwość przeglądania plików .pdf i edytowania plików .doc .
Do tego ma lepszy, większy wyświetlacz :)
Czy napewno nokia może edytować doc ?
Bo mnie się wydaje ,że nie. Tylko D600 ma z tych bez symbiana.

#84277  autor: NuLL
 05 lip 2006, 03:24
Nie moze :]

Pozdrawiam :-)

#84792  autor: subrock
 08 lip 2006, 14:59
kiedy juz mam od prawie 3lat symbianowca
to ja nawet nie moge sobie wyobrazic tel bez symbiana , ew. innego OS.
programy ktorych jest mnostwo sluza do takich celow o ktorych zwykly tel moze pomarzyc;)
np. gdzies mam taki program ktory pozwala na niezle wykrety.
tzn. nagrywasz sobie np. msze w kosciele (albo czarna;) a jak dzwoni powiedzmy szef i pyta sie czy przypadkiem nie przyszedlbys do roboty bo costam to taki program podklada dzwiek wczesniej nagrany i mozemy sie na luzie wykrecic tlumaczac ze jestesmy np. czestochowie na pielgrzymce :twisted:
takich programow-bajerow sa setki i wiekszosc to wcale nie sa jakies nudne outloocki;)