• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #835695  autor: vision3r
 18 lis 2015, 20:41
Witam wszystkich i zachecam Was do komentowania, podpowiadania oraz wyrazenia wlasnych opini. Wierze, ze Wasza pomoc troche mi rozjasni sytuacje. Zaczne od tego, ze nie jestem zbytnio obeznany w temcie dlatego wypisze czego bym oczekiwal. Mama jest w Orange jeszcze od czasow Idea. Jest to zwykły starter bez zadnych abonamentow czy innych pakietow, mixow itp.

1. Mozliwa zmiana sieci, ale najlepiej zeby nr pozostal bez zmian.
2. Miesieczna kwota doladowania do ~ 50zl.
3. Jakby dalo rade to jakis telefon za symboliczna kwote (wiem, ze mozna sporo wynegocjowac).
4. długosc trwania umowy nie ma kluczowego znaczenia.
5. Bez pakietow internetowych, bo nie beda uzywane.
6. Nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci i na stacjonarne lub sporo minut.
7. Moze jakies smsy jak da rade.
8. Oraz pytanie dodatkowe jak najkorzystniej dzwonic za granice do sieci Lycamobile? Jakis pakiet czy osobny starter z tej sieci uzywany w PL?

Pozdrawiam :)

PS. Przepraszam moderatorow za osobny temat, dopiero teraz zauwazylem blad.
 #835749  autor: vh
 19 lis 2015, 12:46
Virgin Mobile #bezlimitu, a telefon to niech mama sobie w sklepie kupi.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b
 #835770  autor: perdos1
 19 lis 2015, 16:07
Jeżeli nie przedłużasz umowy, jedyna siec w której opłaca się wziąć telefon to moim zdaniem Orange podczas szalonych dni. Do tego jakiś kod rabatowy i abonament wyjdzie naprawdę tanio, a telefon będzie z najwyższej półki w śmiesznej cenie. Telefon radzę sprzedać, bo z tego co widzę twojej mamie smartfon nie jest potrzebny. Czekaj na szalone dni albo zrób tak jak napisał vh. Sam no limit na rozmowy do wszystkich +smsy do play można ogarnąć za 10 zl na miesiąc, z smsami to już minimum 29 zł.
 #835771  autor: cyanoone
 19 lis 2015, 16:17
Ja bym polecił zostać w Orange, bo oferta jest nawet lepsza niż w Virgin. Trzeba zmienić taryfę na Free i włączyć pakiet no limit za 30 zł. Do rozmów za granicę polecam Klucza.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #835797  autor: perdos1
 19 lis 2015, 20:13
W czym jest niby lepsza? Przypominam, że internet nie ma znaczenia. Jest 1 zł droższa, poza tym prawie to samo (w Orange brak rozmów konferencyjnych, brak wideorozmow, brak przekierowan)Co prawda trzeba sobie już samemu odpowiedzieć na pytanie czy warto przenosić numer dla oszczędności na poziomie 1zl/miesiac.
 #835818  autor: cyanoone
 19 lis 2015, 21:44
W Orange transfer się sumuje. O tą złotówkę mi chodziło ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #835836  autor: perdos1
 19 lis 2015, 23:57
Transfer nie ma znaczenia w tym przypadku. To przecież Orange jest droższe o 1 zł.
 #835838  autor: sa
 20 lis 2015, 00:25
Cyjanone mamie vision3r zależy na rozmowach i smsach do wszystkich sieci,a nie na internecie. Chyba że mama będzie wyciągać sima z telefonu i przekładac do smartfona czy modema by zużyć transfer danych np te 5gb z virgin lub te 15 gb z free...Ja polecam przejść do nju,chyba że bardzo zależy na nowym telefonie .A w nju np. na kartę włączyć ofertę miesio i mama powinna być zadowolona.Ewentualnie podpisać umowę na abonament też w nju.Nju to submarka orange więc jest to bezpieczna opcja ,a telefon do rozmów nie powinien być większym problemem w jakiejś rozsądnej cenie by kupić go sobie indywidualnie za gotówkę.
W innych opcjach jest fakt mobile gdzie można za 19zł mieć no limt na komórki za 9zł, no limit na stacjonarne, plus za 9zł no limit na smsy czyli łącznie 37zł co m-c z roczną ważnością konta, i stawką podstawową 15 gr za wszystko tj za minutę,za smsa i za mmsa , ale to wymagało by przenieisenia numeru do play.A tam już będą c zadzwonić na infolinię faktu i przenieść tam numer.A jak już się tam będzie miżna dzwoniąc na infolinię faktu załatwić sobie zasięg orange w telefonie trzeba tylko zgłosić..W opcjach jest też pakiet za 29zł a w nim; 500 minut ,500smsów i 500mb pakiety przedłużać można innymi pakietami np ten za 29zł można włączyć więcej niż raz i mniejszymi pakietami za 19(wszystko po 300 np minut) zł i za 9zł(wszystko po 100 np. minut ) lub kodami z gazety fakt. No opcji do wyboru jest trochę.
 #835843  autor: Gregrin
 20 lis 2015, 01:12
Lajtmobile za 21zL albo Vikingi za 24zl maja nolimit rozmów (bez stac) i sms , później większość ofert/pakietów jest za 29 i ma stacjonarne.

PS W tandemie wyjdzie nolimit za 24zl (w tym stacj i nawet MMS'y).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2015, 01:22 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #835845  autor: vision3r
 20 lis 2015, 01:28
dzieki wszystkim za pomoc. Najpewniej mama zostanie w Orange na karte i co miesiac bedzie wykupowany pakiet no limit za 30zl(w tym tez stacjonarne prawda?), a telefon najwyzej osobno jak bedzie potrzeba. Mozecie jeszcze powiedziec cos wiecej o tym kluczu w polaczeniach zagranicznych? To tez jakis pakiet?
 #835846  autor: Gregrin
 20 lis 2015, 01:34
vision3r pisze: Najpewniej mama zostanie w Orange na karte i co miesiac bedzie wykupowany pakiet no limit za 30zl
To jak już chcesz zostać to weź mixa (wcześniej włącz RokWaznosciKonta) chyba najlepiej na utrzymanie ważności konta i dostaniesz jakiś tel za 1zl (który jest warty ok 200zl a w odsprzedaży ponad 100zl). Generalnie jestem przeciwny umowom na długie okresy ale jak już masz tam tkwić to lepiej coś z tego mieć.

W tym pakiecie za 30zl są stacjonarki http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html
vision3r pisze:Mozecie jeszcze powiedziec cos wiecej o tym kluczu w polaczeniach zagranicznych? To tez jakis pakiet?
To operator, zobacz klucz.net
 #835856  autor: perdos1
 20 lis 2015, 08:13
poziom pisze:w fm mobile pełny no limit z 5gb 19zł
no limit komórki i stacjonarne + 2gb 13zł (sms/mms 19gr)

http://fmgroupmobile.pl/oferta/abonamen ... e-free-29/

ciężko obecnie przebić ową oferte.
Rzeczywiście oferta rewelacyjna. Efektywna cena za pełny no limit + 5GB 20,32 zł, a za no limit voice +2GB 13,66 zł. Jedyny minus to umowa na 1.5 roku, ale moim zdaniem warto.

@Gregrin właśnie, jak to jest z tym zetafonen? Gdy wybiorę zobowiązanie 30 zl na miesiąc, to mogę doładować za 100 i mieć spokój na 3 miesiące? Czy muszę każdego miesiąca ładować za 30?
 #835896  autor: perdos1
 20 lis 2015, 12:00
To wiem, ale chodzi mi o sytuację, kiedy wybieram zobowiązanie 30 zł/miesiąc i doładuje za 100, czy wtedy ta stówka "zalicza mi" trzy miesiące czy tylko jeden? Dla operatora to chyba nawet lepiej, gdy zapłacę z góry za 3 miesiące. W opcji bez zobowiązania takie doładowanie starczy mi na 5 miesięcy, a to różnica. Poza tym, w opcji bez zobowiązania część telefonów jest droższa niż np na allegro.
 #835902  autor: Gregrin
 20 lis 2015, 12:39
perdos1 pisze:trzy miesiące czy tylko jeden?
Tylko jeden. Musisz w sumie doładować minimalną kwotą w miesiącu (nie ważne ile więcej doładujesz) żeby mieć jeden miesiąc mniej zobowiązania.
perdos1 pisze:Dla operatora to chyba nawet lepiej, gdy zapłacę z góry za 3 miesiące
Niby czemu ?? On ma zagwarantowane ze doładujesz 24razy po np 30zl. On już ma ta gotówkę pewna. To ze ty będziesz potrzebować jeszcze coś doładować to dodatkowy zysk i wtedy jest dla niego lepiej ;-) .
 #835925  autor: perdos1
 20 lis 2015, 14:16
Gregrin pisze:Niby czemu ?? On ma zagwarantowane ze doładujesz 24razy po np 30zl. On już ma ta gotówkę pewna. To ze ty będziesz potrzebować jeszcze coś doładować to dodatkowy zysk i wtedy jest dla niego lepiej ;-) .
No ja to widzę trochę inaczej :) . Wolę doładowywać rzadziej ale za większą kwotę. W przypadku kiedy muszę doładowywać za 30 co miesiąc z oferty nie skorzystam i nie zarobią na mnie, więc żadnej gotówki nie dostaną :) . Ma zagwarantowane 720 zł, więc jaką różnicę robi mu to czy ja to zapłacę w "ratach" 7*100+20 czy 24*30? :) W wielu taryfach (Orange Free/Smart) nie opłaca się ładować za 30 zł. W mixach play było to dużo lepiej rozwiązane, mogłem spłacić wszystko pierwszego dnia jeśli tylko miałem na to ochotę.

No ale w sumie i tak się bardziej to opłaca wziąć niż taki Virgin, za 30 zł/miesiąc jest prawie to samo +6GB, w Virgin jest 5.
 #835956  autor: Gregrin
 20 lis 2015, 18:34
perdos1 pisze:Ma zagwarantowane 720 zł, więc jaką różnicę robi mu to czy ja to zapłacę w "ratach" 7*100+20 czy 24*30? :)
Taka ze "z wagody" może zapłacisz coś więcej. Wszystko jest wcześniej przemyślane i to przez sztab ludzi.
Taka ciekawostka. Jak weźmiesz zobowiązanie za 25zl to żeby zrobić sobie zlecenie stale to oczywiście nie wybierzesz kwoty 25zl, bo nie ma takiej możliwości. Banki podobno maja tak podpisane umowy ze nawet nie doładujesz sobie 10,10,5 (nawet chyba jak to rozłożysz na 2 dni to nie zadziała -testowałem ale nie pamiętam co się dokładnie działało). Ostatecznie trzeba to "rozsiać" na kilka osobnych dni. Reakcja znajomego jak nie było możliwości doładowania za 25zl ?? "Doładuj za 30". Morał ?? Większość będzie korzystać tak żeby się z ich systemem "nie męczyć" i jak doładowanie da im 3 miesiące "spokoju" to może będą dalej doładowywać w tym trybie i męczyć się parę lat i zasilać orange.
Ciekawostka 2. Na forum ktoś pisał ze w tym mixe gdzie trzeba utrzymać ważność połączeń miał RWK. Ja mogę potwierdzić ze RWK nie jest resetowany w mixie na 24 doładowania po 25zl i to chyba jest "regulaminowe" a nie jakiś błąd. Morał ?? O ile w tym mixie za 25zl co najwyżej możemy przez rok korzystać taryfy one zamiast pop (25/30dni za doładowanie 25zl) to w tym drugim mixie łatwo można pierwszy rok "odbębnić" ;) Ale nie czarujmy się, jakiś dobrych/cennych telefonów tam nie dostaniemy. Wszystko poniżej średniej polki.
 #835986  autor: perdos1
 20 lis 2015, 22:52
Nic taniej raczej nie ugrasz, nie przedłużasz umowy. Nie licz na to, że przy zobowiązaniu 30 zł/miesiąc i no limicie wliczonym w zobowiązanie dostaniesz super telefon. Musisz wybrać coś z tego co jest.