• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
 #835278  autor: Halset
 16 lis 2015, 23:52
Ale tu nie ma co bić się z koniem albo walić głową w ścianę. Ludzie chcą płacić niskie rachunki. Może z 5% chwali Play za zasięg, bo ma akurat w danym miejscu lepszy niż W3 ale z reguły....ludziom chodzi o koszty. Płacą mniej i to jest ważne. Pojawił się Virgin, to przechodzą do Virgin. Pojawi się operator tańszy Prostata to przejdą na Prostatę. Proste jak budowa cepa.
Ważne, że za niską cenę idzie wysłać smsa, zadzwonić i skorzystać z neta.
I choćby tysiąc tu ludzi pisało, że P4 w skali kraju jest najgorszym opem, to i tak zawsze będzie z obozu zwolenników P4 marketingowy bełkot o zasięgu 4 sieci czytaj - ustaw sobie na sztywno TM/Plus/Orange i to, że płaci mniej i ma większy pakiet neta niż w W3.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #835287  autor: p2225
 17 lis 2015, 03:42
A ja myślałem, że ten wątek miał być o zmianie głównego partnera roamingowego na Plusa, a nie kolejna gadka-szmatka o tym jaką pojemność ma Play, czy w podziemiach ma zasięg i że w całej Polsce, a zwłaszcza w Wypierdziszewicach Wielkich nie ma zasięgu. Nie podoba się sieć - nie korzystajcie. Najwidoczniej nie jest to sieć dla Was, a takie przepychanki na moją i mojszejszą rację nie mają żadnego sensu. Od tego jest wątek "Konfiguracja sieci Play/P4" (http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=165) i tam sobie bluzgajcie, a nie że znowu połowa komentarzy jest nie na temat.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #835290  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 05:41
Moze trudno w to uwierzyc, ale nawet w Warszawie sa miejsca, gdzie PLAY'a po prostu nie ma.
Pierwszy przyklad z brzegu - restauracja u Szwejka (kazdy warszawiak wie, ktora). Jest tam poziom pod ziemia, gdzie w PLAY'u umieral jakikolwiek zasieg, a kazda inna siec miala LTE, ewentualnie spadalo do 3G.
W centrum Krakowa są za to miejsca gdzie nie ma W3. Czyli co T_Mobile, Plus i Orange nie mają zasięgu?

W Twoich słowach tak to brzmi. Zapraszam do Krakowa do Pubu Tygiel na Senackiej, bardzo fajne i popularne miejsce bez zasięgu W3. Play jedna kreska 3G chodzi.

Co ciekawe dawniej Orange chodziło pod barem na 1 do 2 kresek. Po popraninie z N zasięg zniknął.
 #835294  autor: f0ku5
 17 lis 2015, 08:05
No i super, a ja nie miałem zasięgu w centrum biurowca w Warszawie :) Po prostu nie ma PLAY'a i już.
Dodatkowo same problemy z roamingiem i praktycznie niedziałający wtedy net.

Z mojej strony koniec OT :)
 #835303  autor: Młody..
 17 lis 2015, 09:14
p2225 pisze:"Konfiguracja sieci Play/P4"
Ja myślę, że brakuje tutaj takiego ogólnikowego tematu o Play. Bo mamy temat o Konfiguracji, o roamingach znajdą się co najmniej dwa, o nowych nadajnikach także się znajdą co najmniej dwa.
Można by do tego tematu "dyskusyjnego" przenieść po prostu te wszystkie nasze ogólne wypociny, a konkretne tematy z danymi argumentami byłyby uzupełniane o nowe informacje, lub raporty od użytkowników.
 #835307  autor: goral2099
 17 lis 2015, 09:41
Młody: był kiedyś taki temat, gdzie Halset i ciekawy dawali upust swoim pragnieniom, ale s,ybko poleciał do kosza i nie mieli się już gdzie wyżywać. Myśle, że dobrym tematem do luźniejszych rozmów będzie ten:
www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=83776
 #835309  autor: p2225
 17 lis 2015, 10:02
Dobrze, może i pisze prawdę, ale ta prawda nie u wszystkich jest taka sama. Poza tym wszyscy wiedzą jakie on ma zdanie o Play'u i innych, więc po co spamować tym samym pod każdym tematem i robić burdel pisząc nie na temat?

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #835314  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 10:19
A niby dlaczego? Gość prawdę piszę.
Nie pisze prawdy a jawnie manipuluje. Największy problem poza miastem jest z zasięgiem T-Mobile i Orange 3G.

Mam drugi dom w miejscowości koło Środy Śląskiej. Odległość w linii prostej od stacji Miękinia jakieś 3km stacja nie jest widoczna gołym okiem, ale jest sygnał około -70db czasem nawet -64 db jednak zasięgu...nie ma i koniec. Każdy terminal kurczowo trzyma się -111, 112db 2100 z Środy Śląskiej bądź Brzegu Dolnego. Żadne połączenia nie dochodzą bo zawsze sms z próbą połączenia. Zasięg pojawia się w piwnicy wtedy wskakuje na U900 i czasami gdy telefon położy się na podłodze tak to wygląda w lecie, w zimie trochę lepiej bo podwójne okna są zamknięte.

Dla Halseta jest to szczyt marzeń a problem taki ma 25-30% kraju.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 10:27 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #835318  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 10:30
Jednak w Play masz jakieś pole manewru możesz się przełączyć na Plusa ręcznie. W wypadku padaki zwanej N jesteś skazany na cierpienie i płacenie.

Postaw się w sytuacji kto jedzie na -112db 2100 z prędkościami GPRS w porywach EDGE.
 #835319  autor: goral2099
 17 lis 2015, 10:33
Nie chodzi o to co pisze, ale gdzie. Jasne, że ma prawo pisać o swoich doświadczeniach, ale na litość boską niech to robi w odpowiednich tematach, a nie gdzie popadnie. Tylko o to chodzi. No to po temacie...dyskusja popędziła w swoją stronę. :)

Krynicznin: nie dokładaj od siebie jeszcze OT.
 #835329  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 11:04
dziadek186

Dla mnie też najważniejsza jest jakość. Całe N w miejscach zamieszkania w sieciach 3G zwyczajnie jej nie gwarantuję. W 2G jak najbardziej choć tutaj znów coś złego dzieje się z T-Mobile kilka dni temu przy super zasięgu Loker do mnie dzwonił na nr T-Mobile i abonent czasowo niedostępny po chwili dzwonił na Orange ta sama stacja i bez problemu więc może już nastąpiła zmiana warty i Orange ma lepsze 2G od T-Mobile.

Obsesją jest mówienie, że Play nie ma zasięgu poza miastami. Bo ma i to dość często zdecydowanie najlepszy. Choć dotyczy on głównie głównych ciągów komunikacyjnych.

Sam mieszkam na dwóch wsiach i zasięg najlepszy w 3G jest Plusa bo zrzuca do 900, potem Playnteż na 900 a N? No cóż nie istnieje ze swoim kabaretem 2100/900. Identycznie jest w LTE.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, 11:10 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #835333  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 11:18
Każdy używa to co mu odpowiada i tyle, co do mojej przyjemności to ludzie mogą sobie nawet znaki dymne puszczać jeżeli im to pasuje.
O i to jest dobre podsumowanie.

Ja na koniec zaapeluję tylko o to by skończyć bredzenie o tym, że Play nie ma zasięgu poza miastami bo ma bardzo duży, jednak uczciwie trzeba powiedzieć, że jest powiązany z głównymi ciągami komunikacyjnymi w kraju.
 #835395  autor: Halset
 17 lis 2015, 15:17
Kryniczanin pisze: Wyobraź sobie, że 2G znika przed 3G. Wiem, niemożliwe...
We wszystkich 3 sieciach :)? Komu Ty ten kit wciskasz
A mi zrzuca przy -90db i sam się dziwiłem co tak wcześnie o czym pisałem przed Twoim przyjściem tutaj. Nie wierzę w Twoje cudowne infa.
A to w każdym miejscu ? A bierzesz pod uwagę obciążenie sieci? Może 2100 puchnie, więc uciekasz do U900, bo nigdzie indzie P4 nie ma ucieczki bo go brak.

I tak wygląda rada Halseta na temat -112 db T-Mobile 2100 w modemie i prędkościach EDGE.
Rada moja jest taka abyś zmienił na kabel. XXIw a Ty się bawisz w radiówkę.
Już Ci wiele razy tłumaczyłem, że ja nie mam problemów, bo Z3 wymusza dużo wcześniej U900 niż inne telefony, które wcześniej miałem.
Jaki świetny sukces! Całe 88km! Ja od siebie do Brzeska gdzie jest 100km jadę autem na 3G Play bez przerw.
To był tylko przykład. Dochodzi do tego jeszcze ponad 40km Obwodnicy Trójmiasta, potem z Gdyni do Wejherowa i za Wejherowo, gdzie w hen daleko za Wejherowem wpadasz dopiero w lesie na 2G (tam też Aero2 kończy swój żywot) a Playa już dawno brak.
Daje Ci tylko przykłady, bo piszesz bzdury że po 3 sekundach tracisz HDVoice, Już inny użytkownik też Ci o tym pisał (okolice Białegostoku) ale nie - @Kryniczanin alfa i omega wie najlepiej, bo u niego w chatce tak nie ma.

Kończę w temacie bo bicie z koniem nie ma sensu. A dwa - jeden akapit rozciągnął temat na 3 strony, całkowicie nie związany z tematem.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #835449  autor: Ruben
 17 lis 2015, 19:50
A tak wracając do tematu.
Coś chyba grzebią, bo w jednym mieszkaniu leżą 3 telefony na automacie i każdy zalogowany do innego operatora. Jeden do TM, drugi do Plusa a trzeci do Play.
Co dziwne, to jak w tym zalogowanym do TM wymuszam ręcznie Play, to pojawia się komunikat, że wybrano sieć macierzystą ale dalej jest na wyświetlaczu Play (T-Mobile).
Ciekawe od czego zależy, że telefony logują się do różnych operatorów.
==edit==
niestety sprawa wygląda już trochę inaczej, bo ten zalogowany do TM co jakiś czas loguje się do Play i później ponownie przeskakuje na TM. Zaznaczę, że w tej lokalizacji jest mocny zasięg każdego operatora.
 #835451  autor: Kryniczanin
 17 lis 2015, 20:10
Dzisiaj włożyłem do tela dwie karty nie używane ho ho ho i wpadły do Plusa na Roamingu a właściwie do Aero. O T-Mobile nawet nie myślą.
  • Strona 4 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4