• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
 #833514  autor: Halset
 05 lis 2015, 19:50
Kryniczanin pisze:
Większość osób które znam bardzo chwalą sobie takie rozwiązanie.

Owszem są narzekania na roaming, jednak jakieś 80% osób jest zadowolonych.
Nie znam nikogo, który jest zadowolony z roamingu. Ludzie przeszli do P4 bo było taniej.
Podobnie przez lata siedzieli w Orange, bo zazwyczaj był tańszy niż Era i Plus, mimo, że zasięgiem i jakością sieci byli najgorsi.
Gdyby dzisiaj TM bądź Plus dawał tyle samo co Play czyli takie same ceny to ludzie by nawet do salonu P4 nie ruszyli swoich czterech liter. To widać jak tańszy Virgin o jeszcze gorszej jakości łapie klientów jak również, niewiele droższy Orange (promocje itp) z wszystkich sieci najwięcej zabiera P4 ludzi.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #833525  autor: cyanoone
 05 lis 2015, 20:57
Co człowiek to opinia. Osobiście bałem się trochę Playa, ale teraz nie przewiduje ucieczki z tej sieci, chyba że do Orange. Zaletą roamingu jest to, że płace raz i mam usługę na wielu zasięgach.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #833598  autor: Halset
 06 lis 2015, 10:03
Jasne, przecież znajdą się ludzie, którym "zabawa" z roamingiem pasuje.
Podobnie jak są ludzie, którzy tylko chcą telefony z najwyższej półki.
Trzeba pamiętać, że ta znaczna większość nie lubi roamingu, nie potrzebuje telefonu z wysokiej półki itd. Dlatego z 80% Kryniczanina się nie zgadzam. Jest odwrotnie. Może co najwyżej te 20% jest zadowolonych z roamingu a nie jak napisał Kryniczanin.
A dlaczego "chyba do Orange"? Zakładam, że pewnie chodzi o cenę ;)

#833627  autor: Remington
 06 lis 2015, 12:20
Panowie,
opinii o roamingu musi być wiele, bo różną ma on jakość w różnych miejscach.

U mnie rozmowy głosowe w roamingu zazwyczaj były na wysokim poziomie, za to net potrafił przycinać - dało się jednak z tym żyć. Roaming ręczny w TM w przypadku braku sieci TM (w tunelach metra) potrafił czasem sam przeskoczyć na Play.

Niestety, w moim miejscu zamieszkania przytykały się ciągle punkty styku i ludzie dodzwaniali się do mnie za 2-gim razem, co nasiliło się i w pewnym momencie skłoniło mnie do zmiany operatora.
 #833739  autor: Dodo84
 07 lis 2015, 10:12
Coś rzeczywiście musi być na rzeczy. Tel od wczoraj sam z siebie loguje mi się na jakiś czas do Plusa, by potem wrócić do T. Priorytety nie zmienione.

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #833809  autor: p2225
 07 lis 2015, 17:34
Może zmieniają priorytety w miastach gdzie nie wyrabia ani sieć własna, ani serwery roamingowe z T-mobile? W innym przypadku nie ma to kompletnie sensu. Tyle kasy i pracy władować w ulepszanie roamingu T-mobile, na tyle że prędkości wieczorami mało co różnią się od prędkości na kartach T-mobile oraz we wprowadzanie HD Voice między sobą i do roamingu, po to by teraz nagle przeskoczyć do Plusa, na którym wszystko ledwo co działa, bo punkty styku są słabe? Jeśli miałoby być drugie N! to chyba dopiero po odebraniu rezerwacji i większej rozbudowie, a nie już teraz.

U mnie na obu kartach nadal T-mobile na drugim miejscu.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #833829  autor: JCortazar
 07 lis 2015, 20:10
Ja Plusa na oczy od lipca nie widzialem w roamingu. Może cos lokalnie zmieniaja w handoverach i dlatego tylko niektorzy to obserwuja? To by oznaczalo dalsze poszerzanie wspolpracy a nie trend do przejscia w strone Plusa.
 #833877  autor: Pawrzes
 08 lis 2015, 00:37
W Warszawie i okolicach nadal priorytet ma T-Mobile, handover działa.

Grupa ZSŻ nie ukrywa, że jest bardzo niezadowolona od kiedy priorytet ma T-Mobile bo stracili znaczące dochody pochodzące od P4. Może więc renegocjowali umowę i tym razem dali korzystniejsze warunki niż T?
Albo przyszłemu partnerowi rozbudowy LTE nie wypada działać na obcej niemiecko-francuskiej sieci :wink:

Pozdrawiam
 #833889  autor: habish
 08 lis 2015, 09:16
p2225 pisze:Tyle kasy i pracy władować w ulepszanie roamingu T-mobile, na tyle że prędkości wieczorami mało co różnią się od prędkości na kartach T-mobile oraz we wprowadzanie HD Voice między sobą i do roamingu, po to by teraz nagle przeskoczyć do Plusa, na którym wszystko ledwo co działa, bo punkty styku są słabe? Jeśli miałoby być drugie N! to chyba dopiero po odebraniu rezerwacji i większej rozbudowie, a nie już teraz.
Może dostali ultimatum:
Już teraz wracacie na nasz roaming albo LTE 800 na wsiach budujcie sobie sami.
Witek gdzieś pisał że między Plusam a Play nie ma chemii.
Na T i O Play nie ma co liczyć bo tam już jest sojusz zaklepany.
 #833893  autor: p2225
 08 lis 2015, 09:27
hmm równie dobrze Plus mógłby nałożyć na Play'a taką opłatę jaką dostaje T-mobile i żeby Play nadal działał na T-mobile. Po co Plus miałby sobie jeszcze bardziej obciążać swoją "radioliniową" sieć? Play i tak nie ma wyboru i musiałby zapłacić.

#834698  autor: grzegi
 13 lis 2015, 02:04
Halset pisze:Nie znam nikogo, który jest zadowolony z roamingu. Ludzie przeszli do P4 bo było taniej.
Podobnie przez lata siedzieli w Orange, bo zazwyczaj był tańszy niż Era i Plus, mimo, że zasięgiem i jakością sieci byli najgorsi.
Gdyby dzisiaj TM bądź Plus dawał tyle samo co Play czyli takie same ceny to ludzie by nawet do salonu P4 nie ruszyli swoich czterech liter.
A ja wśród moich znajomych i rodziny, którzy mają Play nie znam nikogo, kto by narzekał. A to jest z samej rodziny ~17 osób i ze znajomych ~30.

Rodzinę przeszkoliłem jak sobie wybrać w telefonie zasięg tego operatora, który im w miejscu, w którym najczęściej przebywają najbardziej odpowiada i każdy potrafi sobie manualnie ustawić operatora. Narzekań brak.

Nie wiem, czy znajomi też sobie ustawiają wybór manualny, ale tak jak mówię, wśród pokaźnej grupy w moim najbliższym otoczeniu nie znam nikogo, kto by odszedł z Play tylko i wyłącznie ze względu na zrywanie połączeń i kiepski zasięg.

Mówisz, że gdyby TM czy Plus zaproponowało takie ceny jak Play to ludzie by nie przenosili numerów. Trudno gdybać, być może by tak było, jednakże w chwili obecnej na korzyść Play działa co innego - jako pierwsi zaproponowali naprawdę korzystną stawkę minutową na rynku i tanie telefony. Ludzie mają to w pamięci, nawet jeśli dzisiaj nie do końca to jest prawdą - działą cały czas efekt postrzegania konkretnej marki. Dlatego też klienci tak masowo nie odpływają z P4 - nadal mają dodatni bilans MNP, z tego co wiem nigdy nie przestali być liderem w tym rankingu, co więcej, nawet jeśli Orange, czy TM (Plus nie był nigdy pionierem jeśli chodzi o nowe, konkurencyjne oferty) wprowadzą coś świeżego i nowego na rynek, co mogłoby spowodować odpływ klientów w dłuższej perpektywie, Play reaguje bardzo szybko i wprowadza ulepszenie albo swojej oferty, albo oferty submarek (co de facto wychodzi w bilansie ekonomicznym na to samo), przez co chroni się przed odpływem klientów.
 #834704  autor: Ruben
 13 lis 2015, 07:21
U mnie nadal domyślnym operatorem roamingowym jest TM, z którego długi czas starałem się nie korzystać ze względu na zrzucanie rozmów do 2G. Korzystałem z Plusa i długi czas byłem zadowolony ale niestety zauważyłem, że od pewnego czasu coraz częściej zdarzają się przypadki, że nie mogę wysłać SMSa i wykonać połączenia pomimo pełnego zasięgu. Oczywiście do mnie dodzwonić się także nie można. Taka sytuacja potrafi trwać kilka godzin. Specjalnie sprawdzałem na numerze macierzystym Plusa i tam wszystko działa prawidłowo.
Przełączyłem się na TM i po kilku dniach zauważyłem, że tam też zdarzają się takie sytuacje.
Nie wiem, czy coś grzebią, czy punkty styku nie są na tyle zapchane?
 #834714  autor: Kryniczanin
 13 lis 2015, 08:58
Przełączyłem się na TM i po kilku dniach zauważyłem, że tam też zdarzają się takie sytuacje.
Na T-Mobile to jest normą w sieci macierzystej i roamingu. Na 3 i 2G. Ostatnio ustawiałem koledze lumię 535 dual sim - dzwonił na nią Loker wewnątrz karta T-Mobile pełny zasięg i oczywiście abonent czasowo niedostępny.

Co ciekawe takie nr skończyły się w Orange który był kiedyś leaderem w tym.
 #834720  autor: Halset
 13 lis 2015, 10:07
grzegi pisze: A ja wśród moich znajomych i rodziny, którzy mają Play nie znam nikogo, kto by narzekał. A to jest z samej rodziny ~17 osób i ze znajomych ~30.

Rodzinę przeszkoliłem jak sobie wybrać w telefonie zasięg tego operatora, który im w miejscu, w którym najczęściej przebywają najbardziej odpowiada i każdy potrafi sobie manualnie ustawić operatora. Narzekań brak.
Ludzie z reguły mają w nosie na jakim zasięgu są i ich wcale to nie interesuje, do czasu kiedy mogą dzwonić, pisać smsy i korzystać z neta.
Kwiatki zaczynają się dopiero wtedy, gdy mają problem i nie mogą korzystać z sieci tak jak zakładają.
Kumpel podpisał umowę z Play bo LTE. I co z tego? W domu ma zasięg szczątkowy, telefon skacze z TM do P4 i odwrotnie - nie może po chacie chodzić w czasie połączenia, bo połączenie zaraz zrywa.
Żeby w domu mógł gadać, to ustawił sobie na sztywno TM.
W czasie jazdy do pracy SKM musi wymuszać Play żeby mieć LTE. Do szewskiej pasji go doprowadza.

Drugi kumpel - podpisał w Play ze względu na HDVoice. I co z tego? Zmienił mieszkanie i nadajnika P4 brak. Korzysta z roamingu, gdzie HDVoice nie działa i często nie idzie się do niego dodzwonić albo on ma problem z inicjowaniem połączenia.

Ja osobiście miałem dość również P4. Wiele dziur w Trójmieście sieci P4, przełączanie się na roaming i wieczne na nim siedzenie. Nie chciał wracać do macierzystego i musiałem ciągle wymuszać aby wrócić do P4.
Masakra!

Więc powtarzam. P4 ludzie wybrali ze względu na cenę. Większość ma w poważaniu na jakieś sieci siedzą, bo ich to nie interesuje póki roaming działa dobrze i nie mają problemów z połączeniem, wysyłaniem smsa czy korzystaniem z neta.
Ale każdego którego spytam nie jest zadowolony bo w żadnej innej sieci nie mieli tyle problemów co mają z Play. Zadowolony jest tylko ich budżet, jeśli mają jeszcze stare umowy.
Jeszcze gorszej jakości jest Virgin Mobile i ile ludzi do nich ucieka.
Trzeba być ślepym aby nie zauważyć, że Polacy idą za ceną a nie za jakością.
Mówisz, że gdyby TM czy Plus zaproponowało takie ceny jak Play to ludzie by nie przenosili numerów. Trudno gdybać, być może by tak było, jednakże w chwili obecnej na korzyść Play działa co innego - jako pierwsi zaproponowali naprawdę korzystną stawkę minutową na rynku i tanie telefony. Ludzie mają to w pamięci, nawet jeśli dzisiaj nie do końca to jest prawdą - działą cały czas efekt postrzegania konkretnej marki.
Już pisze to po raz milionowy. P4 wygrywa marketingiem i brakiem świadomości ludzi.
Kryniczanin kiedyś napisał o tym, że klienci P4 to najbardziej świadomi klienci :D :D :D
Do dzisiaj się z tego śmieje :D :D Podobnie ponoć ludzie, którzy mają konta w mBanku to najbardziej świadomi ludzie :D :D :D

Gdyby się teraz ludziom wybiło, że P4 najtańszy nie jest i by ruszyli 4 litery po każdej skończonej umowie do innego salonu jak P4, to dawno P4 dużo ludzi by stracił. Ale zakodowane mają w głowie, że P4 jest najtańszy i jeżeli Play im nie da, to nikt nie da.
Prawda jest taka - większość chce taniość nie jakość.
Korzystałem z Plusa i długi czas byłem zadowolony ale niestety zauważyłem, że od pewnego czasu coraz częściej zdarzają się przypadki, że nie mogę wysłać SMSa i wykonać połączenia pomimo pełnego zasięgu. Oczywiście do mnie dodzwonić się także nie można. Taka sytuacja potrafi trwać kilka godzin. Specjalnie sprawdzałem na numerze macierzystym Plusa i tam wszystko działa prawidłowo.
@Ruben
Ja mam służbowy w Plusie i co się ostatnio z tą siecią dzieje to jakaś masakra.
Problem w wykonaniem połączeń, problem z dodzwonieniem się do mnie. Net działa jak ścierwo.
Do tego często mnie całkowicie wywala z sieci i muszę restartowac telefon. Zmieniałem karte SIM i telefon i dalej to samo.
Już nie wspomnę, że handovery ostatnio w Plusie to jakaś pomyłka. Trzyma Cię na 3G do granic a potem nie zrzuca na 2G tylko zrywa połączenie. Ponawiasz połączenie i o dziwo - już jesteś na 2G.

#834723  autor: p2225
 13 lis 2015, 10:41
Halset pisze: Już nie wspomnę, że handovery ostatnio w Plusie to jakaś pomyłka. Trzyma Cię na 3G do granic a potem nie zrzuca na 2G tylko zrywa połączenie. Ponawiasz połączenie i o dziwo - już jesteś na 2G.
o tym samym mówiłem już jakiś czas temu i taką sytuację sprawdzałem na zupełnie nieobciążonym nadajniku z dołożonym LTE800, a te stacje podobno miały mieć lepszą konfigurację.

Ale wróćmy do tematu roamingu. U mnie nadal T-mobile jako pierwszy roaming i tak sobie pomyślałem - może to przygotowania do rozłożenia ruchu na okres świąteczny/sylwestra, podczas których Play (podobnie jak Orange) zawsze pada?

#834758  autor: grzegi
 13 lis 2015, 13:45
Halset pisze:Prawda jest taka - większość chce taniość nie jakość.
Dziwi CIę to? Skoro sporo taniej mogę mieć to samo co w TM, czy Orange, to czemu nie?

Poza tym nie rozumiem ludzi którzy psioczą na Play, że przeszli i w ich lokalizacji nie ma zasięgu P4 albo jest szczątkowy. Nie widzę problemu w zamówieniu sobie startera testowego i przestestowaniu zasięgu przed zmianą operatora.

Poza tym to wszystko o czym mówisz - zrywanie połączeń, problemy z handoverem nie dzieje się zawsze i w każdej lokalizacji. W niektórych miejscach się to zdarza, jasne, ale nie jest to na 90% lokalizacji. To jest tak jak pisali wcześniej - ilu użytkowników Play, tyle opinii. Ja na przykład nie mogę w ogóle narzekać. Jestem bardzo zadowolony, a po ustawieniu sobie któregoś z operatorów na sztywno to już w ogóle. Druga osoba z kolei będzie na Play wieszać psy. I tak będzie zawsze.

Ale nie jest to powód, żeby twierdzić, że jakościowo Play jest słabą siecią, bo na przykład jeśli chodzi o Śląsk, to jakością i pokryciem WCDMA/LTE bije W3 na głowę. Tak jak mówię - ile lokalizacji tyle opinii. Ale mówienie, że Play jest słaby bo jest tani, jest wysoce nieuprawnione, tym bardziej, że Ci, którzy są zadowoleni i którzy są w Play raczej nie wejdą na to forum i nie napiszą słów uznania. Z reguły piszą klienci zdenerwowani i sfrustrowani bo to się fajnie klika.
 #834767  autor: Kryniczanin
 13 lis 2015, 14:56
Ale nie jest to powód, żeby twierdzić, że jakościowo Play jest słabą siecią, bo na przykład jeśli chodzi o Śląsk, to jakością i pokryciem WCDMA/LTE bije W3 na głowę.
Siedziałem kiedyś u Kolegi dróżnika całą noc na jednym z posterunków przejazdowych w Katowicach gdzieś koło Murcek Internet mobilny ma w Vectra (domowy też) Play używa z przymusu tylko on ma zasięg 3 i 4G. O W3 można pomarzyć nawet o 2-3 kreskach 2G.
  • Strona 2 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5