• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #834577  autor: vaha
 12 lis 2015, 11:44
Mam starter prepaid od T-M z numerem, który chciałbym utrzymać. Starter nie był jeszcze aktywowany, a z końcem roku kończy się jego ważność. Obecnie nie jest on mi potrzebny, a trzymam raczej dla dziecka, które za jakieś 3 lata będzie miało swoją komórkę i wówczas będzie używać ten numer.
Pytanie, gdzie najtaniej będę mógł "przechować" ten numer, bez ponoszenia nadmiernych kosztów utrzymania? I ile czasu przed końcem ważności startera muszę go aktywować i (zapewne) przenieść do innej sieci?
 #834580  autor: grzegi
 12 lis 2015, 12:13
Z tego co się dobrze orientuję to najtaniej będzie w Orange, tam wystarczy wysłać darmowego smsa żeby przedłużyć ważność numeru o rok. Oprócz tego każdy inny operator, który przedłuża doładowaniem za 5 zł o rok jest przecież ok.

Co do aktywacji, numer musisz aktywować przed datą umieszczona na starterze, przykładowo jeżeli jest ważny do 31.12 br. to dla pewności lepiej go aktywować dzień wcześniej po prostu dzwoniąc gdzieś lub wysyłając SMS. Możesz aktywować nawet w ostatni dzień ważności startera, ale z racji tego, że Sylwester jest zawsze problematycznym dniem w sieciach komórkowych, to uważałbym.

Po aktywacji i rejestracji numeru, przenosiny do innej sieci trwają (teoretycznie) do 24 godzin od momentu otrzymania przez nowego operatora kompletu dokumentów.

Jeżeli już starter aktywujesz, to nie ma limitu kiedy możesz go przenieść do innej sieci, możesz to zrobić w dowolnym momencie, jesteś tylko zależny od daty ważności połączeń wychodzących/przychodzących. Nie wiem, czy operatorzy przeniosą numer, który jest po upływie połączeń wychodzących, ale można o to zapytać w BOK danego operatora.
 #834587  autor: user_delete44
 12 lis 2015, 12:54
Kolejność:
aktywacja startera, rejestracja numeru, przenosiny.
Sieć "W rodzinie" ma ważność dwa lata po doładowaniu.
RWK (rok ważności konta) sensowny jest w nju (ale trzeba co jakiś czas, bodajże 6 miesięcy) odesłać sms potwierdzający aktywność numeru, w Orange po 3 miesiącach aktywności przedłuża się konto sms o rok za darmo (wcześniej taki przedłużający sms kosztuje 3 lub 5 zł, nie pamiętam, bo przedłużałem za darmo), a w Play jest po doładowaniu za 5 zł taryfa z RWK, którą można potem przedłużać sms za darmo, bez doładowań.
T-mob też ma RWK (jeśli nie chcesz docelowo zmieniać operatora, i nie rejestrować numeru), kosztuje to 5 zł za aktywację i potem 3 zł miesięcznie, ale po aktywacji i przedłużeniu konta można deaktywować usługę i nie pobierze 3 zł z konta, a ważność roczna zostanie.
Po roku czynność można powtórzyć.
W play jest dodatkowy plusik, bo za przeniesienie numeru otrzymuje się 60 zł na konto bonusowe, ważne 90 dni.

EDIT:
Wcześniej już napisali, więc dodam to:
Aktywować można i po okresie ważności, ale to się udać może, ale nie musi.
Przenieść numer po dacie ważności konta na połączenia wychodzące daje się bez problemu, powinno być ważne odbieranie połączeń, chociaż będę kiedyś musiał spróbować przenieść i taki numer:)

Jeszcze dwóch opów ma RWK sensowne (tj. po doładowaniu nawet najmniejszym nominałem = 5zł):
FAKT Mobile, dodatkowo za kody z gazety (dostępne na forum) można dostać na konto 'darmowe' minuty, sms, MB
oraz Virgin Mobile, który oferuje pakiet Freemium (30 minut, sms i ileśtam MB co 30 dni).

RWK ma też Klucz Mobile, który dodatkowo ma niską cenę minuty i tanie połączenia międzynarodowe, RWK jest też w Plusie na kartę, ale nie znam szczegółów. Temat chyba wyczerpany:)
 #834590  autor: vaha
 12 lis 2015, 13:31
Dzięki za powyższe sugestie. Na tych wszystkich dodatkowych bonusach mi nie zależy, bo tak jak pisałem, numer nie będzie w ogóle używany. Karta będzie sobie leżała w szufladzie. Jak rozumiem, za darmo mam tylko Orange i Play. Czy muszę wybierać jakieś konkretne taryfy czy wystarczy automatyczna, która będzie od razu dostępna? I jak z tymi kodami ussd jest, czy są jakieś limity, czy mogę tak dożywotnio utrzymywać numer? ;)
 #834592  autor: Rebeliant
 12 lis 2015, 13:37
W Playu bodajże raz na rok można (?), natomiast w Orange bez ograniczeń, ale do 93 dni stażu w sieci płatnie. W Twoim wypadku (przeniesienie do Orange) dostaniesz z automatu rok ważności. W Orange działa w każdej taryfie, natomiast w Playu tylko w taryfie "Roczna ważność konta".
 #834593  autor: reboot
 12 lis 2015, 13:39
Moim zdaniem nie ma sensu pchać się do sieci "W rodzinie", jednak lepiej pozostać przy ofertach zdecydowanie mniej wirtualnych. W4 ma to do siebie, że ma salony, do przeniesienia numeru wystarczy wizyta w salonie, a nie trzeba wysyłać listów, kserować dowodu, wypełniać wniosków online itp. (jak np. w Kluczu czy Virgin).

WKS
 #834594  autor: Rebeliant
 12 lis 2015, 13:44
Poza tym to ma być numer dla dziecka. Już widzę jak będzie zadowolone jak rówieśnicy będą cieszyć się stanem darmowym, a pociecha autora wątku w sieci moherowej. ;)
 #834596  autor: Gregrin
 12 lis 2015, 14:20
Za darmo jest również w virgin (po aktywacji pakietu freemium). Ja jednak skłaniałbym się ku dużym operatorom, czyli tak jak było wymieniane Orange/Play z przewaga orange, bo tam numer zawsze można przedłużać darmowym sms'em a w play chyba tylko dokładnie co rok.

PS:
prośba o pomoc w wyborze taryfy prepaid
oferta z najdłuższym ważnym doładowaniem
Starter - najdłuższa ważność odbierania
Który starter działa najdłużej bez doładowania
Jaka karta SIM do alarmu?
najdłuższa ważnosć konta
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, 16:28 przez Gregrin, łącznie zmieniany 3 razy.
 #834597  autor: grzegi
 12 lis 2015, 14:23
vaha pisze:Dzięki za powyższe sugestie. Na tych wszystkich dodatkowych bonusach mi nie zależy, bo tak jak pisałem, numer nie będzie w ogóle używany. Karta będzie sobie leżała w szufladzie. Jak rozumiem, za darmo mam tylko Orange i Play. Czy muszę wybierać jakieś konkretne taryfy czy wystarczy automatyczna, która będzie od razu dostępna? I jak z tymi kodami ussd jest, czy są jakieś limity, czy mogę tak dożywotnio utrzymywać numer? ;)
Póki co w Orange i Play RWK możesz przedłużyć konto o rok, w "W Rodzinie" o 2 lata. Nikt Ci nie zagwarantuje, że za 3 lata będzie to możliwe, ba nie wiadomo nawet, czy będzie to możliwe za rok, rynek telco jest dynamiczny, a wszystkie promocje są "do odwołania". Dlatego stwierdzenie "dożywotnio" jest tutaj nieco na wyrost.

Tak jak koledzy napisali - w Orange przedłużenie działa w każdej taryfie, w Play tylko w taryfie "Rok ważności konta".
wht666 pisze:W play jest dodatkowy plusik, bo za przeniesienie numeru otrzymuje się 60 zł na konto bonusowe, ważne 90 dni.
Pod warunkiem, że po przeniesieniu numeru doładujemy konto chociażby za 5 zł.
 #834603  autor: vaha
 12 lis 2015, 15:02
OK. Tylko, że jak przeniosę numer do innego operatora to mój stan środków będzie równy 0. Więc w przypadku Play muszę kupić doładowanie za 5zł żeby włączyć RWK, a w przypadku Orange teoretycznie nie, chyba, że zrobię to przed upływem 93 dni od przeniesienia numeru numeru. Ale ile czasu będę miał ważne to konto na starcie bez żadnych środków?
 #834604  autor: user_delete44
 12 lis 2015, 15:04
grzegi pisze:
wht666 pisze:W play jest dodatkowy plusik, bo za przeniesienie numeru otrzymuje się 60 zł na konto bonusowe, ważne 90 dni.
Pod warunkiem, że po przeniesieniu numeru doładujemy konto chociażby za 5 zł.
To chyba dość oczywiste, bo po przeniesieniu do Play nie ma od razu RWK i doładować za 5zet i tak trzeba. Istotne, że te złotówki nie są opłatą za RWK i zostają na koncie, za te 3 lata, o ile utrzymany zostanie numer, dziecko będzie mogło je wykorzystać.

BTW "W rodzinie" nie jest moherowa, tylko Aero2. Zapewne mylicie z "W naszej rodzinie" grzybowej:)

EDIT:
po przejściu do Play nie masz zero na koncie, tylko bodajże 1 zł na głównym i coś chyba na promocyjnym. Tego drugiego nie jestem pewny, bo dawno nie przenosiłem nic do Play.
 #834607  autor: grzegi
 12 lis 2015, 15:15
wht666 pisze:BTW "W rodzinie" nie jest moherowa, tylko Aero2. Zapewne mylicie z "W naszej rodzinie" grzybowej:)
W naszej rodzinie to kontynuacja porzuconej już sieci wRodzinie, tak czy tak firmowane jest to przez Lux Veritatis i tak czy inaczej jest moherowe.
Sieć miała premierę 3 grudnia 2011, podczas obchodów 20-lecia Radia Maryja. Jest kontynuacją zakończonego w dniu 30 czerwca 2010 r. przez Fundację Lux Veritatis wspierania projektu telefonii wRodzinie - utworzonego z myślą o Rodzinie Radia Maryja.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, 15:19 przez grzegi, łącznie zmieniany 4 razy.
 #834608  autor: bolek2004
 12 lis 2015, 15:15
Tu jest ten ostatni temat dotyczący praktycznie tego samego: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... =+rodzinie
Są oddzielne sieci:
- W rodzinie
- W naszej rodzinie (Radio Maryja itd)
Co do Orange kiedyś była promocja że jak się przeniosło numer z innej sieci to od ręki ustawiali ważność konta na rok, czy dalej to obowiązuje? Nie mam pojęcia.
 #834609  autor: grzegi
 12 lis 2015, 15:21
Faktycznie bolek, masz rację, są dwie "rodziny"... Mój błąd.
bolek2004 pisze:Co do Orange kiedyś była promocja że jak się przeniosło numer z innej sieci to od ręki ustawiali ważność konta na rok, czy dalej to obowiązuje?
Tak, obowiązuje to w dalszym ciągu.
 #834610  autor: bolek2004
 12 lis 2015, 15:26
Jeśli tak to autor ma rozwiązanie problemu. Przeniesie do Orange, będzie rwk, a potem tylko start na 8002 i tyle, cała filozofia.
 #834612  autor: LOOPO
 12 lis 2015, 15:42
Jest małe ale... Są kłopoty ze znalezieniem takiego salonu Orange aby chcieli przenieść numer, a w Playu przeniesienia dokonasz w każdym salonie.
 #834613  autor: jarekt
 12 lis 2015, 15:55
A ja mam taką propozycję:

Bez wychodzenia z domu przenosisz numer do Virgin.
(przychodzi koperta ze starterem, na którym jest na koncie głównym 5zł, odsyłasz kopertę zwrotną, całość u mnie trwała w przypadku 5 numerów łącznie 4 dni robocze od dnia złożenia wniosku przez internet do dnia aktywacji przeniesionego numeru w Virgin).

Zmieniasz bezpłatnie taryfę na #Freemium - otrzymujesz rok ważności konta (te gratisowe 5zł będzie ważne rok) a co miesiąc otrzymujesz (wiem, nie będziesz korzystał) darmowe 30 minut do wszystkich, 30 smsów do wszystkich i 300mb (też do wszystkich internetów).

Gdyby oferta #Freemium przestała być oferowana to najpóźniej za 14 miesięcy minus parę dni (w Virgin masz ważność 12+2 miesiące) przenosisz numer do Play (bonus 60zł na rozmowy i smsy po doładowaniu za 5zł) - ważność 365 dni można włączyć za darmo kodem lub poprzez Play24 bez żadnych warunków (oczywiście w taryfie która ten kod obsługuje czyli RWK) lub ewentualnie przenosisz nie do Play a do Orange.

[EDIT]
PS. Oczywiście najpierw musisz aktywować starter i go zarejestrować ale to też możesz zrobić bez wychodzenia z domu bo akurat w TM kartę rejestracyjną możesz przesłać mailem (podpisaną i zeskanowaną oczywiście).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, 16:14 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #834615  autor: grzegi
 12 lis 2015, 16:12
LOOPO pisze:Jest małe ale... Są kłopoty ze znalezieniem takiego salonu Orange aby chcieli przenieść numer, a w Playu przeniesienia dokonasz w każdym salonie.
Słucham? W każdym salonie Operatora mają obowiązek przzenieść numer. A jeżeli się wykręcają to pozostaje rozmowa z kierownikiem salonu i oficjalna skarga.
jarekt pisze:Bez wychodzenia z domu przenosisz numer do Virgin.
I tak musi wyjść z domu, żeby zarejesttrować numer w T-Mobile, a salony Orange z reguły są obok salonów T, więc może od razu przenieść numer za jednym wyjściem.
 #834617  autor: bolek2004
 12 lis 2015, 16:18
Play też może być, po przeniesieniu zmieniamy taryfę na rwk i za darmo aktywujemy konto ważne rok. Za rok lepiej jednak będzie doładować bo nawet jeśli ta usługa będzie możliwa ponownie do aktywacji to trzeba brać pod uwagę że aktywacja trwa kilka godzin, i można nie zdążyć. Ale 5zł na doładowanie to nie majątek.
 #834618  autor: LOOPO
 12 lis 2015, 16:24
grzegi pisze:
LOOPO pisze:Jest małe ale... Są kłopoty ze znalezieniem takiego salonu Orange aby chcieli przenieść numer, a w Playu przeniesienia dokonasz w każdym salonie.
Słucham? W każdym salonie Operatora mają obowiązek przzenieść numer. A jeżeli się wykręcają to pozostaje rozmowa z kierownikiem salonu i oficjalna skarga.
A co kierownik poradzi na brak starterów. Ciągle słyszałem: " zapraszamy za tydzień. Może nam przyślą kilka sztuk." albo "zapraszamy do salonu firmowego bo u nas to się nie da". Taka polityka firmy.