• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 3 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
 #833691  autor: danielqs
 06 lis 2015, 20:06
Zgadza się, są dwa osobne regulaminy - jeden to Regulamin promocji „100% rabatu na abonament przez 6 miesięcy dla Klientów przenoszących numer z innej sieci w ofertach Smart Plan LTE" obowiązujący od 21.10.2015 r. do 31.03.2016r., który stwierdza że:
"Promocja polega na udzieleniu 100% rabatu na Kwotę abonamentu na 6 pełnych okresów rozliczeniowych. Rabat zostanie przyznany najpóźniej następnego dnia po aktywacji numeru abonenckiego w przypadku zawarcia Umowy. W przypadku działania rabatu w czasie niepełnego okresu rozliczeniowego rabat przyznawany jest od dnia włączenia rabatu, do końca danego okresu rozliczeniowego oraz na kolejne 6 pełnych okresów rozliczeniowych."

Wnioskuję zatem że numer abonencki to numer docelowy, czyli ten przenoszony z innej sieci. Ale czy to oznacza, że gdybym np. podpisał dziś umowę na przeniesienie numeru z dniem 1 grudnia, to do końca listopada płacę za ten numer tymczasowy a od grudnia mam 6 miesięcy gratis? Kolejny punkt tego samego regulaminu to już dla mnie takie trochę masło maślane:

"W przypadku skorzystania z promocji „Przenoszę Numer do Orange” rabat w ramach niniejszej Promocji zostanie aktywowany w ciągu 3 dni roboczych od dnia zawarcia Umowy. Rabat ten nie łączy się z rabatami na kwotę abonamentu wynikającymi z promocji „Przenoszę
Numer do Orange”, co oznacza, że rabaty wynikające z promocji „Przenoszę
numer do Orange” nie zostaną przyznane. Z zastrzeżeniem przypadku opisanego powyżej w niniejszym punkcie, rabat zostanie przyznany w chwili rozpoczęcia świadczenia usług w ramach Umowy."

Rozumiem że sens tego zapisu polega na definitywnym wykluczeniu możliwości skorzystania z promocji "Przenoszę numer do Orange", chyba że się mylę? A jeśli się nie mylę, to po cholerę dwie równoległe promocje dotyczące tego samego?

No i właśnie regulamin tej drugiej promocji Przenoszę Numer do Orange, która obowiązuje od 28.09 albo 28.08 (w regulaminie są dwie różne daty), która wyraźnie stwierdza że rabat do 6 miesięcy dotyczy numeru tymczasowego.

Z tego co widzę, to zarówno przy Szalonych dniach jak i przy korzystaniu z linku do oferty na stronie i wpisaniu kodu z kuponu obowiązuje pierwszy regulamin, choć w tym drugim przypadku nie ma bezpośredniego linku do tego regulaminu tylko wpisujemy kod, więc nadal nie rozumiem po co ta druga promocja.
 #833692  autor: zielony71
 06 lis 2015, 20:19
To bardzo proste. Najpierw wprowadzili promocję "do 6 miesięcy..." ale ona polega na tym, że wprawdzie nie płacisz abonamentu ale też płacisz za każde połączenie wg stawek cennikowych.
Następnie konkurencja wprowadziła prawdziwy rabat na 6 miesięcy, polegający na tym, że korzystasz normalnie z abonamentu, za który nie płacisz.
No i wtedy w Orange zrobili to samo.
 #833696  autor: danielqs
 06 lis 2015, 20:35
Tylko że wg tego 2 regulaminu ulga na abonament dotyczy tylko numeru tymczasowego, więc za nr przenoszony płacimy abonament od razu od pierwszego miesiąca. No i dziwne są zapisy z tego pierwszego regulaminu, trochę to zagmatwane.
 #833738  autor: Leo
 07 lis 2015, 10:10
Już kilka razy pisałem, że przy przenoszeniu Orange ma 2, różne promocje. "Przenieś numer do Orange" jest dla tych co mają jeszcze wiele miesięcy w innej sieci do końca umowy a chcieliby dostać już nowy telefon. Skorzystanie z tej promocji oznacza w prosty sposób: dostaniesz tymczasowy numer z Orange, dostaniesz już nowy telefon, dostaniesz za darmo zdjęcie Simlocka i możesz używać nowy telefon będąc jeszcze w "starej" sieci. Karta tymczasowa do szuflady max na 6 miesięcy. Za numer tymczasowy nic płacisz abonamentu ale numer jest aktywny. Zaczynasz płacić abonament od momentu przeniesienia numeru. Druga promocja "6 miesięcy ...." jest dla tych co przenoszą numer "z marszu" np. jutro. Wtedy dostajesz 6 miesięcy gratis abonamentu na przeniesionym numerze właściwym. Obie promocje nie łączą się a zatem nie można mieć 6 miesięcy gratis abonamentu za numerze tymczasowy a potem skorzystać jeszcze z 6 miesięcy gratis po przeniesieniu. Skorzystanie z obu promocji aktywuje automatycznie drugą co spowoduje, że 6 miesięcy "poleci" na numerze tymczasowym a nie dopiero po przeniesieniu.
Jeśli dobrze rozumiem zapisy regulaminu to w tym wypadku okres zastrzeżony np. 24 miesiące obejmuje również numer tymczasowy.W pierwszej promocji okres zastrzeżony rozpoczyna się dopiero po przeniesieniu numeru. Druga promocja jest aktywowana kodem.
 #833745  autor: danielqs
 07 lis 2015, 11:22
Ale ja cały czas do końca nie rozkminiam jak to jest z tymi 6 miesiącami gratis, przez miesiąc płaci się za ten numer tymczasowy a potem dopiero jest te 6 miesięcy za free na nr przeniesionym czy jak?
 #833762  autor: Leo
 07 lis 2015, 13:38
danielqs pisze:Ale ja cały czas do końca nie rozkminiam jak to jest z tymi 6 miesiącami gratis, przez miesiąc płaci się za ten numer tymczasowy a potem dopiero jest te 6 miesięcy za free na nr przeniesionym czy jak?
Jeśli masz jeszcze miesiąc umowy z inną siecią to:

1) jeśli skorzystasz z promocji "Przenieś numer do Orange" to dostaniesz tylko gratis jeden miesiąc na numerze tymczasowym, potem płacisz 24 miesiące normalny abonament. Z numeru tymczasowego można korzystać i płaci się za każdą minutę podobnie jak za prepaida, ciekawostką jest że dostajesz gratis 100 MB internetu na tym numerze co miesiąc do czasu przeniesienia,

2) jeśli natomiast skorzystasz z promocji kuponowej "6 miesięcy gratis .... " to rabat zaczyna działać od razu i dostaniesz 1 miesiąc gratis abonamentu na numerze tymczasowym i 5 miesięcy już w Orange. Razem 6 miesięcy rabatu zgodnie z warunkami promocji. W tym wypadku na numerze tymczasowym przez pierwszy miesiąc masz wszystko jak w umowie no limits, Internet itd.
 #833769  autor: danielqs
 07 lis 2015, 14:06
Ok jeśli tak jest to jak to ma się do punktu regulaminu który podawałem wcześniej, ale powtórzę:

"Promocja polega na udzieleniu 100% rabatu na Kwotę abonamentu na 6 pełnych okresów rozliczeniowych. Rabat zostanie przyznany najpóźniej następnego dnia po aktywacji numeru abonenckiego w przypadku zawarcia Umowy. W przypadku działania rabatu w czasie niepełnego okresu rozliczeniowego rabat przyznawany jest od dnia włączenia rabatu, do końca danego okresu rozliczeniowego oraz na kolejne 6 pełnych okresów rozliczeniowych."

Nigdzie nie ma nic o rabacie na numer tymczasowy jak to jest w przypadku regulaminu promocji "Przenieś numer do Orange", jest tylko zapis o numerze abonenckim więc domyślam się że chodzi o numer przeniesiony z innej sieci. Więc jest to albo niezbyt dobrze sprecyzowane w regulaminie albo już nie wiem o co chodzi.
 #833827  autor: Leo
 07 lis 2015, 20:00
Numer tymczasowy dostaje chyba każdy z automatu jako element promocji "Przenoszę numer do Orange" (regulamin obowiązujący od 28.09.2015 r. do odwołania) na maksymalnie 6 miesięcy (minimalnie pewnie na 2-3 dni).

Jeśli jednakże wyrazisz chęć skorzystania dodatkowo z promocji kuponowej "6 miesięcy abonamentu gratis ..." to :

1) tracisz gratisy z pierwszej promocji (darmowe zdjęcie Simlocka i rabat na abonament na numerze tymczasowym),

2) max do 3 dni po zawarciu umowy zaczyna za to działać rabat "6 miesięcy ..." i numer tymczasowy niejako "zjada" (zastępuje) w części lub nawet w całości stracony rabat.

Jest to tak pomyślane żeby nie było 12 miesięcy bez opłat tylko max 6.
 #833831  autor: zielony71
 07 lis 2015, 20:30
Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby odmówili zdjęcia simlocka przenoszącym numer. A Ty się spotkałeś?
 #833836  autor: danielqs
 07 lis 2015, 20:58
Leo pisze:Numer tymczasowy dostaje chyba każdy z automatu jako element promocji "Przenoszę numer do Orange" (regulamin obowiązujący od 28.09.2015 r. do odwołania) na maksymalnie 6 miesięcy (minimalnie pewnie na 2-3 dni).

Jeśli jednakże wyrazisz chęć skorzystania dodatkowo z promocji kuponowej "6 miesięcy abonamentu gratis ..." to :

1) tracisz gratisy z pierwszej promocji (darmowe zdjęcie Simlocka i rabat na abonament na numerze tymczasowym),

2) max do 3 dni po zawarciu umowy zaczyna za to działać rabat "6 miesięcy ..." i numer tymczasowy niejako "zjada" (zastępuje) w części lub nawet w całości stracony rabat.

Jest to tak pomyślane żeby nie było 12 miesięcy bez opłat tylko max 6.

Chyba nie do końca zrozumiałeś moje pytanie. Mi chodzi o sens tego cytowanego przeze mnie punktu regulaminu, który mówi o 6 miesiącach rabatu na numer przeniesiony, a ja próbuję ustalić jak to by było np. w takiej sytuacji że teraz podpisuję umowę w Orange na przeniesienie numeru, które może nastąpić za miesiąc, 2 albo 3 - wynika że przez ten czas płaci się za numer tymczasowy a rabat 6 miesięcy gratis naliczany jest od daty przeniesienia numeru, albo ja jakoś źle rozumuję.
 #833841  autor: Leo
 07 lis 2015, 21:39
Aby korzystać z numeru tymczasowego musisz skorzystać z promocji "Przenoszę numer do Orange". Zakładam, że skorzystałeś i zawarłeś umowę dziś a za 3 miesiące twój numer będzie wolny w innej sieci (koniec umowy). Dodatkowo wyraziłeś chęć skorzystania z innej promocji "6 miesięcy gratis ...". Dla ciebie ma zastosowanie wtedy punkt 5 cytowanego przez ciebie regulaminu:

5. W przypadku skorzystania z promocji „Przenoszę Numer do Orange” rabat w ramach niniejszej Promocji zostanie aktywowany w ciągu 3 dni roboczych od dnia zawarcia Umowy. Rabat ten nie łączy się z rabatami na kwotę abonamentu wynikającymi z promocji „Przenoszę Numer do Orange”, co oznacza, że rabaty wynikające z promocji „Przenoszę numer do Orange” nie zostaną przyznane. Z zastrzeżeniem przypadku opisanego powyżej w niniejszym punkcie, rabat zostanie przyznany w chwili rozpoczęcia świadczenia usług w ramach Umowy."

W związku ze skorzystaniem z rabatu "6 miesięcy ..." i zgodnie z w/w pkt. regulaminu za max trzy dni od dziś zaczyna działać rabat 6 miesięcy a zatem trzy miesiące nie płacisz za numer tymczasowy a następnie przez 3 kolejne miesiące nie płacisz już za numer przeniesiony.
Gdyby promocje łączyły się to dostałbyś 3 miesiące gratis na tymczasowy i 6 na przeniesiony.

Punkt 4 regulaminu jesz przepisem ogólnym a punkt 5 szczególnym, regulującym przypadek połączenia dwóch różnych promocji.
 #833845  autor: danielqs
 07 lis 2015, 21:56
No ale właśnie to stoi w sprzeczności z punktem 4 :

Promocja polega na udzieleniu 100% rabatu na Kwotę abonamentu na 6 pełnych okresów rozliczeniowych. Rabat zostanie przyznany najpóźniej następnego dnia po aktywacji numeru abonenckiego w przypadku zawarcia Umowy.

6 okresów to 6 a nie 3,4 czy 5 darmowych na numerze przeniesionym bo o takim mowa w tym punkcie. A punkt 5 to już pisałem trochę dziwne masło maślane, bo stwierdza że Rabat ten nie łączy się z rabatami na kwotę abonamentu wynikającymi z promocji „Przenoszę Numer do Orange”, co oznacza, że rabaty wynikające z promocji „Przenoszę numer do Orange” nie zostaną przyznane.

Zatem skoro rabaty z promocji na darmowe miesiące dla numeru tymczasowego NIE zostaną przyznane jest to chyba wykluczenie tych pierwszych 3 miesięcy darmowych, o których pisałeś. Nie widzę nigdzie zapisu o tym że na numer tymczasowy będzie udzielony jakikolwiek rabat w tej promocji z 6 miesiącami gratis na numerze przeniesionym, chyba że jestem ślepy. W promocji Przenoszę numer do Orange są przecież jasne zapisy że rabat dotyczy numeru tymczasowego i tyle, tu czegoś takiego nie ma.
 #833864  autor: Leo
 07 lis 2015, 23:47
Jasne jest, że punkt 5 regulaminu wyklucza bonus 100 % rabatu na abonament za numer tymczasowy co oznacza wprost "za to że masz przez 6 miesięcy nowy telefon do zabawy (czyt. używania w innej sieci) płać abonament za numer tymczasowy taki sam jaki masz w umowie". A zatem w twoim przykładzie skoro skorzystałeś z dodatkowej promocji "6 miesięcy gratis ..." straciłeś rabat na numer tymczasowy a w konsekwencji musiałbyś płacić trzy miesiące abonamentu za numer tymczasowy. Dopiero na docelowym (przeniesionym) miałbyś pierwsze 6 miesięcy gratis. Aby klient nie miał takiego misz-maszu Orange wymyślił, że lepiej będzie przesunąć rabat i dać w łączonej promocji pierwsze 6 miesięcy gratis (nieważne na jakim numerze). Do tego służy zapis w punkcie 5 regulaminu promocji "6 miesięcy gratis ...".

Inną sprawą jest ile będzie trwał okres zastrzeżony umowy: 3 + 24 miesiące czy 3 +21 miesięcy...
Obstawiam wariant 2. W poprzednich wersjach regulaminu promocji było coś na ten temat, teraz chyba już nie ma.

PS
Pisałem wcześniej, że promocje nie łączą co nie jest do końca prawdą. Łączą się, ale rabaty obu promocji nie łączą się a zasadniczo rabat 100 % na abonament występujący w obu promocjach.
 #833870  autor: iPlus
 08 lis 2015, 00:09
jest opcja odebrania telefonu na poczcie zamiast w salonie ?

nie chcę korzystać z salonu bo tam brak kultury i chęci wydawania telefonów z szalonych dni,

dokumenty jak dowód, faktura a raczej ich kopie daje się na poczcie czy w salonie czy wysyła się mailem w pdf ?
 #833874  autor: Leo
 08 lis 2015, 00:23
Firmy kurierskie dostarczają umowę i telefon. Podpisujesz umowę w obecności kuriera. Powinien sprawdzić dowód oraz okazujesz inny dokument z adresem np. rachunek za kablówkę, prąd czy TV SAT.
 #833875  autor: iPlus
 08 lis 2015, 00:29
tylko pokazuje dokumenty czy daje ich kopie ?

wiem, ze kurier dostarcza telefon ale jest opcja odbioru na poczcie tak jak w salonie ?
  • Strona 3 z 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5