• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #833354  autor: sdd1975
 05 lis 2015, 01:44
Postanowiłem rozstać się z abonamentem w Play - na co dzień korzystam z prepaidów ale raz kupiłem sobie abonament w ofercie 9,99 na 6 m-cy. W międzyczasie na numerze tym aktywowałem też "drugi numer stacjonarny".

Jako że okres zastrzeżony umowy dawno minął a nie lubię czekać na koniec okresu wypowiedzenia postanowiłem wypowiedzieć umowę w "trybie szybkim" z przeniesieniem numeru na kartę w innej sieci. W T-Mobile akurat mieli jakieś problemy techniczne, więc padło na Orange.

Za pierwszym razem 29.10 falstart - panienka w salonie Orange nie potrafiła przenieść numeru w trybie szybkim i wprowadziła wniosek tak, że datę wyznaczono na 1.12. Wycofałem więc wniosek i 3.11 raz jeszcze poszedł on - tym razem z powodzeniem.

Cel misji był następujący:

1. Pozbyć się niechcianego abonamentu.
2. Sprawdzić, czy Play nalicza karę za zerwanie okresu wypowiedzenia*
3. Zobaczyć, co się stanie z "drugim numerem stacjonarnym.

Ad 1. jest raczej oczywiste

Ad. 2 - trzykrotnie przenosiłem w trybie szybkim numery z T-Mobile zrywając umowę na czas nieoznaczony: raz komórkowy i dwa razy stacjonarny i jeszcze nie naliczono mi kary, choć od pierwszego przeniesienie minęły 2 lata.

Ad. 3 - nikt nie potrafił mi tego wyjaśnić i nie rozumiem też w jakim celu wraz z podpisaniem umowy o "drugi numer stacjonarny" dostałem nieaktywną kartę SIM.

I teraz tak - przed godzinką z kawałkiem przeniesienie się dokonało - najpierw numer egzystował i w Play i w Orange. Później znikł z Play. Co do numeru stacjonarnego - ogromna ciekawostka: obecnie dowiązany jest on do przeniesionego numeru Orange! Dzwonię na numer stacjonarny i dzwoni już karta SIM w Orange prezentując numer z *1 na końcu. Czyli mam obecnie POPa z dowiązanym stacjonarnym z Play ;)

Tak więc ciekawostka - odebrałem kilka razy połączenie - w Play 24 nie naliczono opłaty za przekierowanie, ale kto wie...

Dodatkowa karta SIM, którą otrzymałem wraz z "Drugim numerem stacjonarnym" jest wciąż nieaktywna.

Jutro (tj. dzisiaj) najprawdopodobniej spróbuję numer przenieść z powrotem do Play - tym razem na kartę. O ile system łyknie. O efektach a także o tym, co dalej z numerem stacjonarnym będę pisał.

A może ktoś już coś podobnego testował? Na mój rozum na czystej karcie SIM, którą dostałem podpisując umowę na "Drugi numer stacjonarny" po prostu numer ten powinien się aktywować. Może do rana coś się zmieni...
 #833375  autor: KR2615
 05 lis 2015, 08:49
Opłaty za zerwanie umowy w PLAYu nie są takie drastyczne. Dwa lata temu jak przechodziłem do Orange zapłaciłem 138zł za 6mc przy abo ~50zł
 #833415  autor: sdd1975
 05 lis 2015, 12:35
Tylko weź pod uwagę, że ja mówię o zupełnie innej opłacie.

Ty mówisz o oplacie za zerwanie umowy terminowej, będącej proporcjonalną częścią kwoty ulgi.
Ja natomiast pisałem o opłacie za zerwanie umowy na czas nieokreślony.

To są ZUPEŁNIE dwie róże rzeczy. Zupełnie dwie różne procedury i zupełnie inaczej się tę opłatę oblicza. W T-Mobile na pewno naliczają opłaty za zerwanie umowy terminowej ale za zerwanie umowy na czas nieokreślony nie naliczyli w moim przypadku i to trzy razy zrywałem.

Zupełnie inna jest procedura i o wiele rzadziej się to zdarza.

I opłata nie zalezy od żadnej kwoty ulgi - a jest to po prostu - wg ustawy - "opłata abonamentowa za okres wypowiedzenia".
 #833426  autor: grzegi
 05 lis 2015, 13:31
Ale przy umowie na czas nieokreślony nie ma kary. Można zerwać w każdej chwili. Nie wiem skąd to zdziwienie.
 #833430  autor: Remington
 05 lis 2015, 13:39
VIP-Card pisze:Opłaty za zerwanie umowy w PLAYu nie są takie drastyczne. Dwa lata temu jak przechodziłem do Orange zapłaciłem 138zł za 6mc przy abo ~50zł
Wysokość kar zależy od przyznanej ulgi. Znam przypadek, gdzie obniżając o 10 zł abonament tylko SIM, osoba zrywając zapłaciła w Play 900 zł kary (bo liczy się nie to co obniżyli realnie, tylko wirutalnie od cennika).
grzegi pisze:Ale przy umowie na czas nieokreślony nie ma kary. Można zerwać w każdej chwili. Nie wiem skąd to zdziwienie.
Jest kara - za niedotrzymanie określonego w umowie/regulaminie okresu wypowiedzenia. Wyniesie mało, tj. kwotę 1-miesięcznego abonamentu, ale pomniejszoną o resztę miesiąca za który zapłacił, a już nie był klientem. Faktura jest wystawiana po kilku tygodniach.
 #833457  autor: tyre23
 05 lis 2015, 15:01
Co do stacjonarki. Teoretycznie numer powinien zostać przeniesiony na tą nieaktywną kartę, którą dostałeś.
Dziwne, że tak się nie stało.
 #833470  autor: sdd1975
 05 lis 2015, 16:32
grzegi pisze:Ale przy umowie na czas nieokreślony nie ma kary. Można zerwać w każdej chwili. Nie wiem skąd to zdziwienie.
Mylisz się.
Umowy na czas nieokreślony nie możesz zerwać w każdej chwili.

Standardowo obowiązuje 30 dniowy okres wypowiedzenia ze skutkiem na koniec okresu rozliczeniowego.
 #833476  autor: sdd1975
 05 lis 2015, 16:43
@Remington: W T-Mobile trzykrotnie przenosiłęm i każdorazowo:

1. Wyrównali mi abonament za czas, kiedy nie bylem już Klientem
2. Zapomnieli naliczyć tej oplaty

MIałem po prostu 3 numery na koncie: komórkę i 2 stacjonarne. Najpierw przeniosłem jeden stacjonarny - i wtedy przy kolejnej fakturze policzyli mi nadpłatę abonamentu, a potem "wyciąłem" komórkę z pozostałym stacjonarnym i nie zapłaciłem faktury i za jakiś czas przysłali korektę za czas, w którym nie byłem klientem - i ja zapłaciłem tylko różnicę.

Pierwsze przeniesienei (FNP): grudzien 2013, drugie MNP+FNP: sierpień 2014. Faktury dotąd brak ;)

Na karę wynikającą z przepisów powinni przysłać oddzielny dokument - a nie zrobili tego. Widocznie nie mają na to procedur po prostu, bo to bardzo rzadki temat.

Podobnie jak nie ma procedur na słynne ADURM (alternatywny dostawca roamingu międzynarodowego). Jedyne procedury ograniczają się do wysyłania SMSów o usłudze, która nie istnieje ;)
 #833482  autor: sdd1975
 05 lis 2015, 16:52
A co do stacjonarnego wciaż działa na karcie Orange. Chciałem dziś przenieść ją do Play na kartę le za wcześnie. Pewnie dlatego, że jako data przeniesienia Play-> Orange figuruje 5.11(dzisiejsza data) i teoretycznie proces wciąż jest w toku.

Jutro ponowię próbę. A w międzyczasie może faktycznie numer sie aktywuje na tej dodatkowej karcie. No bo po co by ją do diabła dawali?

Z Play24 też numer komórkowy dawno już zniknął a stacjonarny jest i widnieje PUK do tej właśnie dodatkowej karty.

Numer nie może pozostać na karcie Orange, bo z pewnych względów muszę mieć możliwość przekierowywania go - najlepiej bezpłatnego - na inny numer Play - a to będzie możliwe dopiero po migracji do Play na ofertę pre-paid - albo po aktywacji tego numeru na samodzielnej karcie SIM.