• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 336 z 1158
  • 1
  • 334
  • 335
  • 336
  • 337
  • 338
  • 1158
 #832147  autor: Mixiorek
 30 paź 2015, 11:10
Kryniczanin pisze:Nic więcej mi nie trzeba, żadnych 500mb/s w agregacji czy innych pierdoł dla nawiedzonych intelektualnie.
Każdy ma inne potrzeby odnośnie netu. Starasz się patrzeć na wszystkich przez swój pryzmat. Nie każdy wiesza kabel za oknem by mieć internet a dla niektórych może się to wydać nawet śmieszne.
Na serio - zszokowało ją, że tak mało wystarcza do porządnego korzystania z netu.
Dla każdego "porządne korzystanie" z netu może oznaczać coś innego. Ponownie patrzysz przez swój pryzmat i nie dostrzegasz szerszego kontekstu.
Dla jednych słowo łącze internetowe od razu kojarzy się z łączem symetrycznym z SLA, gwarancją transferu oraz światłowodem a dla innych wystarczy kabel za oknem bez jakiejkolwiek gwarancji. Każdy ma inne potrzeby, wybiera to co mu pasuje i to na co go stać.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #832149  autor: Kryniczanin
 30 paź 2015, 11:13
Mixiorek

Nie patrzę przez siebie. Dopuszczam opcję nie dla ludu.

Np. LTE standard ograniczenie prędkości do 20mb/s

LTE Super hiper mega premium 500mb/s cena?powinna być 25x wyższa niż standard, jednak to przesada - 5x wyższa niż opcja dla ludu.

Ot tyle.

I marzę w końcu o końcu wyścigu chorej teorii.

Żeby walczyć minimalną dostępną faktyczną osiąganą prędkością a nie teorią osiąganą w laboratorium.
 #832159  autor: Mixiorek
 30 paź 2015, 11:54
Rozumiem, że chodzi Ci o minimalną osiągalną prędkość (gwarantowaną)?
Zmartwię Cię. Ja tego nie mam przy UPC, Multimedii itp. W internecie LTE (radiowym) masowo nie jest to możliwe. Orange stacjonarnie nie gwarantuje niczego w sieci ADSL, VDSL. Może być 20Mb/s, ale może być na tym łączu i 1Mb/s.
Mam tak jedynie przy łączu symetrycznym (po światłowodzie) kosztującym 1000zł netto miesięcznie. Transfer jest gwarantowany SLA. Operator zestawia przepływność i nawet jeżeli 100 innych użytkowników w danej chwili wysyci swoje łącza w 100% to ja według umowy mam mieć możliwość również wysycić swoje w 100%.

#832163  autor: p2225
 30 paź 2015, 12:05
@Kryniczanin
Tu nie chodzi o prędkość 300Mb/s dla jednego użytkownika, ale to jest prędkość taka żeby duże skupisko ludzi mogło spokojnie przeglądać internet, np. osiedle z tysiącem mieszkańców, a nie kilka domków na wsi. Ponadto w sytuacji, w której ktoś postanowi ściągnąć sobie np. 40GB plik taka prędkość pozwoli innym normalnie korzystać z internetu.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #832175  autor: Kryniczanin
 30 paź 2015, 12:48
p2225

Jak sam widzisz w moim podpisie 100% zasobów sieci może być dostępnych dla jednego użytkownika. Wiem, 6 w totka jednak ja ją wygrałem :-)

To co piszesz nie jest pozbawione sensu, jednak można to regulować rozsądnymi limitami prędkości.

Mixiorek

Odpowiednie nadawanie priorytetów umożliwia choć częściowe stworzenie takich warunków.
 #832176  autor: KR2615
 30 paź 2015, 12:50
Nie prędkość oferowana końcowemu użytkownikowi a pojemność sieci jeszcze raz. Jak kryniczanin słusznie zauważył, nawet przy światłowowdzie stosowany jest overbooking. Ale w takim wypadku do konsentratora GPON dochodzi transmisja 10GE a pojedynczy port ma pojemnosc ok 2,5Gbps i pozwala podlaczyc 128-256 użytkowników. Stąd też dając nawet kazðemu 500Mbps szanse, zeby akurat 5 osobom na raz zechciało o i udało się wysycić pełne łacze są niemalże zerowe. A jak to jest w LTE? Moja miejcowośc wspólnie z trzema innymi łączy sie ze światem wąskim gardłem 183Mbps. Ponad 40tys mieszkancow ktorzy wybrali Plusa ma wieczorami na prawde spore problemy...
 #832181  autor: Mixiorek
 30 paź 2015, 13:01
Właśnie to chcę uświadomić Kryniczaninowi - przy sieci radiowej nie ma zasobów (pojemności) z gumy i gwarancja dla klienta masowego np: 5Mb/s jakie rzucił nie jest możliwa i jej nie będzie.
Dla np: pojedynczej firmy jest możliwa. Podpisują umowę, że na tym sektorze dla nich jest min. 10Mb/s i tak będzie. Tyle, że operator ich za to odpowiednio policzy i będą to tysiące zł miesięcznie. Ale jak napisał Kryniczanin "Miliard razy więcej cenne" więc trzeba za to płacić grube tysiące zł a nie 30-50zł.

Odnośnie overbooking'u. Przy łączu symetrycznym, które ja znam i korzystam nie występuje oraz operator zaznacza, że tego w przypadku tego łącza nie robi. Jest odpowiedni zapis w umowie. Czy to robi, czy nie to już wie tylko on sam. Ja wiem, że to łącze chodzi bez zająknięcia i trzyma parametry. Wcale nie jest to 500Mb/s. "Zaledwie" 50/50Mb/s a chodzi lepiej niż łącza 100-200Mb/s które znam z HFC, bo to inna para kaloszy mimo, że mają niby DL x2, x4.
Może overbooking stosuje Orange w projekcie FTTH dla ludożerki, tego nie wiem. Choć ponoć w umowach jest zapis, że Orange uznaje te prędkości 100/300/600 za minimalne. Mali operatorzy, którzy świadczą usługi światłowodem dla klienta indywidualnego robią to na 100%.

Dwa przykłady:
http://www.atman.pl/oferta/internet
http://www.netia.pl/netia_dla_biznesu,t ... -firm.html

#832229  autor: ja.michal
 30 paź 2015, 17:48
p2225 pisze:Autostradą jedzie się max. kilka godzin, a w domu/pracy jest się przez większość czasu.
Dlatego do tego drugiego powinien być światłowód. Niestety w Polsce pokutuje podejście budowania "stacjonarnej" sieci mobilnej. Było o tym na Telepolis w jednym z materiałów wideo Witka.
Kryniczanin pisze:Żeby walczyć minimalną dostępną faktyczną osiąganą prędkością a nie teorią osiąganą w laboratorium.
W ruchomej sieci radiowej? Nierealne.
Kryniczanin pisze:To co piszesz nie jest pozbawione sensu, jednak można to regulować rozsądnymi limitami prędkości.
Nierealne w sieci ruchomej. Nie masz wpływu na jedną zmienną - ilość klientów, którzy zalogują się do danego sektora.
Mixiorek pisze:Podpisują umowę, że na tym sektorze dla nich jest min. 10Mb/s i tak będzie. Tyle, że operator ich za to odpowiednio policzy i będą to tysiące zł miesięcznie.
Prędzej zestawią dla takiego klienta radiolinie punkt-punkt. Swego czasy, zaraz po modernizacji N!, T-Mobile miało w ofercie dla każdego radiolinię 2/2 Mb/s za kilkaset zł miesięcznie, ale chyba i tam nie było gwarancji maksymalnej prędkości.
 #832236  autor: p2225
 30 paź 2015, 18:04
ja.michal pisze: Dlatego do tego drugiego powinien być światłowód. Niestety w Polsce pokutuje podejście budowania "stacjonarnej" sieci mobilnej. Było o tym na Telepolis w jednym z materiałów wideo Witka.
Powinien, a nie zawsze jest. Z drugiej strony telefony też generują jakiś tam ruch, a np. w pracy nie zawsze jest wifi.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #832240  autor: Kryniczanin
 30 paź 2015, 18:22
Nierealne w sieci ruchomej. Nie masz wpływu na jedną zmienną - ilość klientów, którzy zalogują się do danego sektora.
Oczywiście, że możesz mieć wpływ. Patrz brak dostępu do LTE w T-Mobile dla większości klientów np. na kartę.

Wiem, jest to blokada na wyższym poziomie. Jednak możliwa do realizacji.

Np. miasto pasmo 2600 dostępne tylko dla abo - najwyższe możliwe prędkości do osiągnięcia 1800 i 800 dla wszystkich.
 #832244  autor: marcinek243
 30 paź 2015, 18:41
Kryniczanin pisze:Np. miasto pasmo 2600 dostępne tylko dla abo - najwyższe możliwe prędkości do osiągnięcia 1800 i 800 dla wszystkich.
Chyba raczej na odwrót. Niby jaki sens ma blokowanie 2600 które ma potężne zasoby a zasięg niewiele większy od wi-fi.
 #832941  autor: Kryniczanin
 03 lis 2015, 08:50
W3 ma bardzo poważny problem - oni są partnerami i są na liście preferowanych swoich właścicieli zza granicy - obecnych i dawnych jak Vodafone i Plus.

Play to prawie nie dotyczy bo jako operator wiodący w Polsce dla roamingowych kart ma góra kilku partnerów (jak MTXC dla daty).

Play może mieć problem poza miastami gdy np. w jakimś pociągu Częstochowa - Kraków będzie 1000 uczestników i Play poza zasięgiem macierzystym.

Kierunki uczestników będą mniej więcej takie Modlin - Warszawa - Częstochowa - Katowice/ -Kraków/ - Wadowice
 #833143  autor: Mixiorek
 04 lis 2015, 08:42
Poniżej ciekawostka.
Jakie parametry ma światło do BTSa bo chcę policzyć jak to wychodzi cenowo ;):

"PB: Hyperion szacuje przychody z BTS-ów w Małopolsce
4 listopada 2015, 06:28

J.A. Puls Biznesu

Hyperion, spółka, która m.in. za pieniądze z UE tworzy mającą około 3 tys. szkieletową sieć światłowodową w Małopolsce pod szyldem Małopolskiej Sieci Szerokopasmowej (MSS), ma do końca grudnia czas na zakończenie prac - pisze Puls Biznesu.

Firmie pozostało do położenia około 100 km światłowodów. Według zarządu pogoda sprzyja i z zakończeniem inwestycji nie będzie problemów.

W pierwszym roku działalności operacyjnej MSS chce podpiąć około 280 BTS-ów operatorów komórkowych, co ma przynosić operatorowi miesięcznie 4,5 tys. zł dochodów na BTS. Oznacza to, że tylko dzięki przyłączeniom BTS-ów Hyperion spodziewa się osiągać około 1,2 mln zł przychodów miesięcznie. "

http://www.telko.in/pb-hyperion-szacuje ... malopolsce

#833192  autor: filczyk
 04 lis 2015, 11:23
W ostatnich tygodniach Orange dowiesił się na maszt T-Mobile przy wiślance (DK81) w Orzeszu, umożliwiając tym samym normalny dostęp do usług mieszkańcom sołectwa Gardawice. Aż dziw bierze, że się tego doczekali. Zarówno w bliższej jak i dalszej okolicy praktycznie wszystkie inne nadajniki zostały już dawno "uwspólnione" przy okazji konsolidacji w ramach NetWorkS!, tylko jakoś dziwnym trafem ten jeden został na wyłączność i nic nie wskazywało, że to się kiedyś zmieni. Jeszcze w czerwcu "w celu poprawy sygnału" radzono klientom - którzy przeprowadzili się do ww. miejscowości, bo ci zasiedziali raczej nie korzystali z racji kiepskiego zasięgu Orange od zawsze - przełączenie na 2g i korzystanie z telefonu na zewnątrz.

W momencie weryfikacji danych z BTSearch zasięg był, ale transmisja danych nie działała.
 #833199  autor: zajadacz
 04 lis 2015, 11:56
Mixiorek pisze:W pierwszym roku działalności operacyjnej MSS chce podpiąć około 280 BTS-ów operatorów komórkowych, co ma przynosić operatorowi miesięcznie 4,5 tys. zł dochodów na BTS. Oznacza to, że tylko dzięki przyłączeniom BTS-ów Hyperion spodziewa się osiągać około 1,2 mln zł przychodów miesięcznie. "
Wątpię, żeby dostali 4,5k za łącze do stacji. No chyba, że to cena za ciemne włókno, bo jak za samą transmisję, do najbliższego węzła operatora, to trochę za dużo.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
  • Strona 336 z 1158
  • 1
  • 334
  • 335
  • 336
  • 337
  • 338
  • 1158
  • 1
  • 334