Młody.. pisze:Wygląda na to, że współpraca T-Mobile i Orange pod względem biznesowym, będzie szła dalej. Projekt Networks! ze stacjami bazowymi, wspólne UMTS900, wspólne LTE1800 i teraz raczej pewne wspólne LTE800.
No nie wiem
Jeden już od wyników aukcji się modli o to, aby to TM się dogadało z Play
O wspólnej budowie fizycznej (anteny itp) było wiadomo na 100%, bo przecież Orange czy T-mobile nie będzie udostępniał zasięgu z co drugiej stacji, bo to byłaby sieczka, a nie zasięg. Właśnie chodzi cały czas o to czy będzie współdzielenie pasma czy nie.
Nawet drugi się rozmarzył o współpracy Tm i Play
Pamiętajcie, że część stacji musi stanąć w całkiem nowych lokalizacjach, żeby zrealizować wymogi pokryciowe narzucone przez UKE. Trochę nie bardzo widzi mi się ta kwota 220 mln. W przeliczeniu wychodzi jedynie 110k na stację. Jak na mój gust to trochę za mało, jeśli miały to by być nowe lokalizacje.
Hmm....nie rozumiem.
Obecnie 2G w sieci N! ma prawie 100% pokrycia więc dlaczego niby mają stawiać nowe stacje?
TMobile podczas poprzedniej modernizacji wymieniał anteny więc może mieć już obsługę 800MHz. Natomiast Orange w moim rejonie anten nie wymieniało stąd pewnie teraz nadeszła konieczność.
Z tego co się dowiedziałem swoimi kanałami, to w większości stacji modernizowanych Orange nie wymieniał anten. Odbywało się to na zasadzie - ściągneli obecną, zobaczyli datę ważności i montowali na nowej stacji. Zazwyczaj to TM wymieniało prawie wszystko.
I jeszcze jedno
Kod: Zaznacz całyOrange może wykorzystać nowe częstotliwości LTE do przyspieszenia neostrady. Operator rozważa wprowadzenie oferty hybrydowej łączącej LTE z ADSL.
Takie rozwiązania są już komercyjnie świadczone w Niemczech przez Deutsche Telekom.
Wygląda, że kolejna współpraca na linii Francja Niemcy.
http://gsmonline.pl/newsy/lte-neostrada-orange