• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 333 z 1158
  • 1
  • 331
  • 332
  • 333
  • 334
  • 335
  • 1158
 #830636  autor: Halset
 22 paź 2015, 17:59
Młody.. pisze:Wygląda na to, że współpraca T-Mobile i Orange pod względem biznesowym, będzie szła dalej. Projekt Networks! ze stacjami bazowymi, wspólne UMTS900, wspólne LTE1800 i teraz raczej pewne wspólne LTE800.
No nie wiem :)
Jeden już od wyników aukcji się modli o to, aby to TM się dogadało z Play :-D
O wspólnej budowie fizycznej (anteny itp) było wiadomo na 100%, bo przecież Orange czy T-mobile nie będzie udostępniał zasięgu z co drugiej stacji, bo to byłaby sieczka, a nie zasięg. Właśnie chodzi cały czas o to czy będzie współdzielenie pasma czy nie.
Nawet drugi się rozmarzył o współpracy Tm i Play :)
Pamiętajcie, że część stacji musi stanąć w całkiem nowych lokalizacjach, żeby zrealizować wymogi pokryciowe narzucone przez UKE. Trochę nie bardzo widzi mi się ta kwota 220 mln. W przeliczeniu wychodzi jedynie 110k na stację. Jak na mój gust to trochę za mało, jeśli miały to by być nowe lokalizacje.
Hmm....nie rozumiem.
Obecnie 2G w sieci N! ma prawie 100% pokrycia więc dlaczego niby mają stawiać nowe stacje?
TMobile podczas poprzedniej modernizacji wymieniał anteny więc może mieć już obsługę 800MHz. Natomiast Orange w moim rejonie anten nie wymieniało stąd pewnie teraz nadeszła konieczność.
Z tego co się dowiedziałem swoimi kanałami, to w większości stacji modernizowanych Orange nie wymieniał anten. Odbywało się to na zasadzie - ściągneli obecną, zobaczyli datę ważności i montowali na nowej stacji. Zazwyczaj to TM wymieniało prawie wszystko.

I jeszcze jedno
Kod: Zaznacz cały
Orange może wykorzystać nowe częstotliwości LTE do przyspieszenia neostrady. Operator rozważa wprowadzenie oferty hybrydowej łączącej LTE z ADSL.

Takie rozwiązania są już komercyjnie świadczone w Niemczech przez Deutsche Telekom.
Wygląda, że kolejna współpraca na linii Francja Niemcy.
http://gsmonline.pl/newsy/lte-neostrada-orange

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #830642  autor: Kryniczanin
 22 paź 2015, 18:13
Obecnie 2G w sieci N! ma prawie 100% pokrycia więc dlaczego niby mają stawiać nowe stacje?
Sam mam 3km w linii prostej do białej plamy z UKE (Banica). Żadna z obecnych stacji nie pokrywa ich w paśmie 900 czy pokryje w 800? Bardzo wątpliwe nowa stacja jest konieczna.

Góry zasłaniają wszystkie stacje które są blisko.
 #830645  autor: Halset
 22 paź 2015, 18:34
Jasne, są dziury jakieś w Polsce gdzie nie ma zasięgu. Słowa "część stacji" brzmią u @zajadacza, jakby to był wielki problem. Dostawią pewnie nowe. Przecież już na początku tego roku N! mówiło, że przez dwa lata dostawi jeszcze ponad 500 nowych stacji

#830649  autor: Kryniczanin
 22 paź 2015, 18:57
Bo to jest problem. Wykup działek/dzierżawa, i białe plamy słyną z z bardzo utrudnionego podpięcia zasilania na dobrej lokalizacji bądź światełka.

Np. jedna z najlepszych lokalizacji do pokrycia przynajmniej jednej białej plamy a może i dwóch w Małopolsce jest las mojego dziadka. Wzniesienie, w środku lasu polana na maszt, droga dojazdowa leśna jest, jednak najbliższa sieć elektryczna to 2km w linii prostej.

Do tego oczywiście NATURA 2000 zwana właściwie EKOTERRORYZMEM 2000.
 #830651  autor: Halset
 22 paź 2015, 19:14
Wierz mi, pracowałem w tym i zajmowałem się stroną dokumentacji przed postawieniem stacji bazowej
Ale nie chodzi o ten problem.
@zajadacz odniósł się do kwestii finansów a nie burokracji w stawianiu stacji.

Nie znam źródła....ale dzisiaj telefonicznie mój kolega, który siedzi na giełdzie przekazał info, że wszystkie znaki na niebie mówią o tym. iż wszyscy przyjmą swoje wygrane i wszyscy zapłacą za aukcje. Ale i tak będą biegać po sądach aby Państwo oddało im kasę, bo uważają tą aukcje za farse i za to, że kwoty za bloki to jakieś nieporozumienie.

#830690  autor: zajadacz
 22 paź 2015, 20:58
Będą się sądzić, to pewne. I pewne jest, że forma zakończenia aukcji była bezprawna, bo nie zmienia się zasad podczas gry. Pytanie tylko ile wyszarpią w ramach odszkodowań. Ale w sumie co kogo to obchodzi z urzędników. Procesować będzie się i tak nowa władza, a pieniądze nie są ich a "publiczne" :D
Osobiście uważam, że wysokie ceny za bloki są szkodliwe dla rynku i (mimo wypowiedzi przedstawicieli operatorów) przyniosą wzrost cen. Co więcej odbiją się na infrastrukturze i szybkości jej rozbudowy. Zresztą wystarczy popatrzeć, że Orange wywaliło 3 mld na dwa bloki, a w budowę sieci chcą zainwestować jedynie 220 mln przez dwa lata. Niech chociaż 1/3 tej kwoty pójdzie na rozbudowę sieci (powstanie masztów w nowych lokalizacjach), to super zasięg będzie w każdej pipidówie.
Słusznie ktoś zauważył, że te 220 mln to tylko na stacje Orange, czyli wychodzi po 220k na stację co już nie jest kwotą tak małą. Szacuję, że 100k może maksymalnie kosztować dodanie LTE 800 do istniejącej stacji, choć bardziej obstawiam kwotę rzędu 50-60k, więc część wydatków jest planowana na nowe stacje. Choć te 220 mln to mają być wszystkie inwestycje w rozbudowę sieci, uwzględniając rozbudowę stacji o LTE 1800 i 2600.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #830723  autor: Kryniczanin
 23 paź 2015, 07:35
Ale i tak będą biegać po sądach aby Państwo oddało im kasę, bo uważają tą aukcje za farse i za to, że kwoty za bloki to jakieś nieporozumienie.
Ja się w pełni z nimi zgadzam, kpina i farsa połączone z rzeczywistością państwa totalitarnego w którym prawo działa wstecz.
 #830727  autor: goral2099
 23 paź 2015, 07:58
Kryniczanin: Ale w którym miejscu rozporządzenie Halickiego zadziałało wstecz? W momencie wejścia w życie określało rzeczy przyszłe. Nie zkieniało tego co było wcześniej. Więc o działaniu wstecz mowy być nie może. Ale tak czy inaczej zmieniono warunki już po rozpoczęciu gry, w bardzo nieładny sposób.
 #830730  autor: Kryniczanin
 23 paź 2015, 08:21
Określało rzeczy przyszłe, ale także wywracało do góry nogami rzeczy ustalone w przeszłości i trwające.

Pierwsze rozporządzenie nie miało daty końca. Rozporządzenie Halickiego ustaliło ją.

Czyli cofnęliśmy się wstecz do samego początku zmieniając moim zdaniem najważniejszy element pierwszego rozporządzenia.
 #830755  autor: kozien70
 23 paź 2015, 10:58
Wątek jest z założenia o technicznych aspektach rozbudowy sieci Networks! - w takim dziale się znajdujemy (Technikalia) a nie w dziale prawnym.
Jestem za tym, by tego się trzymać i żeby był porządek. Nikt nie zabrania wygłaszać Ci poglądów nt. aukcji, nielubianego przez ciebie ministra itd. Załóż tylko do tego osobny temat, a nie rób śmietnik. Takich dyskusji o Halickim, UKE itd. jest wystarczająco dużo pod każdym tematem na telepolis. Wystarczy.
 #830771  autor: KR2615
 23 paź 2015, 11:50
A to tylko dlatego, że Polacy lubią narzekać a najłatwiej jest obwiniać o wszystko ekipę rządzącą. Ja jestem zdania, że oprócz aspektów technicznych równeż te prawne warto poruszać w tym wątku.
 #830775  autor: Kryniczanin
 23 paź 2015, 11:56
Kozień

Czy warunki aukcji i ograniczenie do 2x15mhz wpłynęły na aspekty techniczne rozbudowy sieci Networks?

Jak najbardziej.

Kr2615

Rozumiem, że od 10 lat rządzi Pis i to on wydaje te haniebne rozporządzenia zmieniające warunki gry przez które zapłacimy potężne odszkodowania z naszych kieszeni (co do tego jestem pewien bardziej niż to, że jutro wstanę rano żywy).
 #830795  autor: kozien70
 23 paź 2015, 13:47
O, zaczyna się. Powiem wam tyle: mam w dupie zarówno PiS jak i platfusów. Jeden syf. Jak będę chciał poczytać o polityce, to wejdę na forum o polityce. Tutaj czytać chciałbym o tym, gdzie, jakie stacje bazowe powstają, jak się sieć N! konfiguruje, jak działa, gdzie są awarie itp. bo jest to dział Technikalia, a ja jestem osobą techniczną. Jeżeli tego nie rozumiecie, przykro mi. Wiem, że są ludzie, którzy wszędzie muszą wtrącać politykę, nawet na forum o gotowaniu. Może zacznijmy tu też pisać o sieci energetycznej: w końcu stacje N! potrzebują również prądu etc.
Widzę, że wg was nie da się założyć osobnego wątku "prawnego/politycznego etc". Szkoda. Śmietnik lepszy. Brak tu wyraźnie moderatora.
 #830803  autor: myk6414
 23 paź 2015, 14:25
Jak jest sens, stawiania stacji tylko z GSM900/U900 (NetWorkS! (26034) ID: 98956 (N!), Olszewnica Nowa). Stacja od kilku dni rozsiewa U900, do którego nie da się dostać, bo do telefonu docierają szczątki u2100 i telefon uparcie w nim siedzi? Masakra jakaś... Stacja z G/U900 stoi ok 1400m ode mnie, a stacje z u2100 ponad 3000m... a jak już straci to U2100, to ląduje w GSM900 z tej bliskiej stacji... nie powinien lądować w U900?
 #830805  autor: Spacedust
 23 paź 2015, 14:58
myk6414 pisze:Jak jest sens, stawiania stacji tylko z GSM900/U900 (NetWorkS! (26034) ID: 98956 (N!), Olszewnica Nowa). Stacja od kilku dni rozsiewa U900, do którego nie da się dostać, bo do telefonu docierają szczątki u2100 i telefon uparcie w nim siedzi? Masakra jakaś... Stacja z G/U900 stoi ok 1400m ode mnie, a stacje z u2100 ponad 3000m... a jak już straci to U2100, to ląduje w GSM900 z tej bliskiej stacji... nie powinien lądować w U900?
To jest właśnie polityka N! - dokładnie tam samo będzie z LTE2600 i LTE800. Jak złapie szczątki LTE2600 to będzie trzymało z daleka, a bliskie LTE800 będzie nieużywane.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
  • Strona 333 z 1158
  • 1
  • 331
  • 332
  • 333
  • 334
  • 335
  • 1158
  • 1
  • 331
  • 332
  • 333