• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#82958  autor: szczeka
 29 cze 2006, 19:26
Rogal pisze:to pewnie mu się pomyliło miał zamiar napisać IrDa a napisał Bluetooth :wink:
jasne :smt005

JaceQ, Nokia ma lepszy wyswietlacz, mniejszy, ale ladniejszy, kolorki sa zywsze i bardziej nasycone, jesli chodzi o polifonie to nie uslyszysz roznicy, tzn, uslyszysz, ale pewnie bys nie zgadl, ktora ma wiecej glosow. Filmikami Nokia miazdzy siemensa, siemens ma rozdzielczosc video 128x96, ogromna no nie? a dzwiek w nich to juz calkiem powala, buhehe, slychac tylko jak cos trzeszczy. W Nokii dzwiek jest elegnacki. No i 50 sekund, a nie 30 jak w Siemensie.

Nie sugeruj sie jakimis testami itp. bo nie zawsze sa obiektywne, sam pobaw sie telefonami i zdecyduj.. idz do komisu i udawaj zainteresowanego i przetestuj.. :]

#82959  autor: JaceQ
 29 cze 2006, 19:27
Powiem tak L6 ma wyśiwtlacz do d**y - CSTN i do tego mała rozdzielczość. A już napisałem co oczekuje od telefonu - dobrego wyświetlacza z dobrym nasyceniem kolorów i rozdzielczością. Teraz mam problem czy Siemens C75 czy Nokia 6020???

#82961  autor: Przemek
 29 cze 2006, 19:29
JaceQ pisze:Powiem tak L6 ma wyśiwtlacz do d**y - CSTN i do tego mała rozdzielczość. A już napisałem co oczekuje od telefonu - dobrego wyświetlacza z dobrym nasyceniem kolorów i rozdzielczością. Teraz mam problem czy Siemens C75 czy Nokia 6020???
jak lepszy wyswietlacz to nokia :wink:

#82962  autor: uśmiechnięty
 29 cze 2006, 19:29
Mnie się zdaje, że tak wiele osób nie lubi Siemensów, dlatego, że tak naprawdę nikt do końca nie wie, o co w nich chodzi. Może nie są trudne w obsłudze, ale jakość wykonania ich i zewnętrzna, i wewnętrzna nie jest najlepsza. Mają wielkie luki w sofcie. Pakowana w Siemensy jest masa dodatków, która zadowala, ale mniej niż inne telefony. Na początku wszystko gra. Jedno zawieszenie - o to nic takiego, prawda? Potem jest ich więcej, jeszcze więcej i jeszcze więcej. Telefon szybko znajduje się w serwisie. Moim zdaniem są to nagorsze telefony jeśli chodzi o obudowy, wytrzymałość, jakość i bezawaryjność. Ja np. właśnie dlatego tej marki nie lubię. Oczywiście, nie uważam, że jest aż tak tragiczna i powinna zbankrutować, bo to nieprawda. Są też udane modele Siemensa, które nie zawodzą, ale takich jest niewiele.
No cóż. Wiesz dlaczego Nokia jest najlepsza? Bo ona zajmuje się tylko telefonami i niczym innym. Lubię też Samsungi i LG ze względu na to, że produkują telewizory, dzięki czemu wyświetlacze w telefonach komórkowych są bardzo dobre. Są też niezawodne jeśli chodzi o ich codzienne używanie. To nie jest tak do końca, że Siemensy są aż tak tragiczne. Chociaż i tak już nigdy w życiu Siemensa sobie nie kupię. Najlepiej weź sobie Motorolę L6, jeśli jej nie chcesz, to Siemensa, a na końcu Nokię. Nokia oficjalnie jest najlepszą marką, ale ja akurat ten model wyeliminowałbym za mały wyświetlacz. Pozdrawiam i życzę strzału w 10, co do wyboru telefonu za tą ceną.

[ Dodano: 2006-06-29, 19:30 ]
Ale Siemens i Motorola mają tą samą rozdzielczość ekranu. 128x160.

#82964  autor: JaceQ
 29 cze 2006, 19:38
Siemens ma trochę lepszą rozdzielczość - 132 x 176 TFT. A Motorola ma 128 x 160 CSTN. Nokia 128 x 128 TFT. Tak podaje Telepolis. Uwierz mi uśmiechnięty to robi różnicę.

#82975  autor: Vin
 29 cze 2006, 20:12
Uśmiechnenty - nie rób off topu i nie spamuj :!:
Do tematu - Ja polecam Nokie 6020, bo wyświetlacz jest n. ładny, fotki najlpesze z tych telefonów... :)

#82981  autor: szczeka
 29 cze 2006, 20:22
JaceQ pisze: Powiem tak L6 ma wyśiwtlacz do d**y - CSTN i do tego mała rozdzielczość. A już napisałem co oczekuje od telefonu - dobrego wyświetlacza z dobrym nasyceniem kolorów i rozdzielczością. Teraz mam problem czy Siemens C75 czy Nokia 6020???
Nokia ;) wyswietlacz w niej jest naprawde bardzo dobry, kolorki bardzo mi sie podobaja, moglby byc wiekszy, ale nie jest zly, w c75 kolorki sa troszke slabsze, ale nadrabia za to rozmiarem.
uśmiechnięty;* pisze: Ale Siemens i Motorola mają tą samą rozdzielczość ekranu. 128x160.

bzdura. siemens ma 132x176.

w ogole to widziales uśmiechnięty ten wyswietlacz w nokii, ze eliminujesz 6020 ze wzlgedu wlasnie na niego? bo szczerze watpie.

#82998  autor: JaceQ
 29 cze 2006, 21:00
Vinamp: Co się z Tobą stało, Nokia lepsza od Siemensa?? To chyba cud :P

I nadal nie wiem co robić. Może wypowiedziałby sie ktoś kto miał lub ma Siemens C75??

Czy EDGE i Push to Talk jest dostępne u jakiegoś operatora??

Obrazek czy Obrazek

#83000  autor: uśmiechnięty
 29 cze 2006, 21:02
Tzn. powiem tak. Widziałem wszystkie trzy wyświetlacze. Mogę powiedzieć tak, że żeczywiście Nokia 6020 ma żywsze kolorki niż dwójka pozostałych modeli. No nie wiem, ale ja wolę jak wyświetlacz jest większy, a ma minimalnie mniej żywe kolorki. Co do rozdzielczości C75 nie będę się sprzeczał, bo nie mam do tego 100% pewnośći, a na innej stronie przeczytałem, że ma rozdzielczość 120x160, a nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.

#83015  autor: Vin
 29 cze 2006, 22:07
A ze mną się nic nie salo tylko, ze Nokia jest dużo, dużo lepsza od C75... :)
Nokia bardzo fajnie leży w dłoni, a C75 trzyma się jak cegłe...
Pozatym to 6020 ma lepszy aparat i wyświetlacz(choć parametry przemawiają za siemensem to wyświetlacz szybko w nim blaknie...)
I C75 ma faktyczie zjechany soft...
Nawet te najnowsze wersie się sypią...
PS. Poprostu niecierpie C75... :wink:

#83023  autor: kamil1221
 30 cze 2006, 01:03
Mi to się w ogóle zmiksowało... Nie wiem, ale ciągle czytałem ze chodzi o CX75 i dlatego się pomyliłem... Chodziło mi o CX75 a w temacie było o c75.

#83058  autor: szczeka
 30 cze 2006, 11:11
JaceQ pisze:Vinamp: Co się z Tobą stało, Nokia lepsza od Siemensa?? To chyba cud :P

I nadal nie wiem co robić. Może wypowiedziałby sie ktoś kto miał lub ma Siemens C75??

Czy EDGE i Push to Talk jest dostępne u jakiegoś operatora??
ja mialem :) zarowno c75, jak i 6020, oba telefony mialem przejsciowo, ale oba tez mialem w domu (brat nadal ma c75) i znam je doskonale. jak chcesz cos dokladie wiedziec na temat siemensa, lub nokii to pytaj, chetnie odpowiem.
dzis c75 w ciagu pieciu minut trzy razy sie wylaczyl, mimo iz bateria byla pelna..ot tak sobie, ale to niestety coraz czesciej sie zdarza. a 6020 jeszcze mnie nie zawiodla, fajny telefon, ale jak dla mnie na dluzsza mete troche za malo pamieci, z tego, co pamietam to niecale 3.5mb.. wiec ja bym nie wzial ani nokii, ani siemensa.. L6 chyba tez nie :) ale jak pisalem- najbardziej bym sie sklanial ku 6020..
kamil1221 pisze:Mi to się w ogóle zmiksowało... Nie wiem, ale ciągle czytałem ze chodzi o CX75 i dlatego się pomyliłem... Chodziło mi o CX75 a w temacie było o c75.
heh, oczywiscie, taka sobie mala, kolejna pomyleczka, potrafiaca wprowadzic uzytkownika w blad :)

#83084  autor: JaceQ
 30 cze 2006, 12:39
Skoro ten Siemens jest taki awaryjny to go raczej nie kupię. Została ta Nokia 6020. Jest też 6021 ale ona nie ma aparatu :(

Może sieć Era zaproponuje mi coś lepszego w rozsądnej cenie
 #83135  autor: Pan_telefonik
 30 cze 2006, 15:59
bierz L6 bez gadania
jak nie będzie L6 to weź c75

[ Dodano: 2006-06-30, 16:02 ]
o C75 tosie nie bój jak się zepsuje to zrobisz im awanture to później cie dadżą nową
a jak zrobisz wielką awanturę to ci dadzą coś innego

Nokia 3310 ->3410 ->3510i -> Siemens C75 -> SE K750i ->K550i -> Nokia 3110c -> E51 i 1600 i 6030 -> 6650 t-mobile -> SE C702 -> Toshiba G810-> Nokia E63 4Gb&(Nokia 6220c 1Gb->5530-> N8)-> Nokia E63-> Samsung Galaxy SII

#83165  autor: Tragedya
 30 cze 2006, 18:13
szczeka pisze:dzis c75 w ciagu pieciu minut trzy razy sie wylaczyl, mimo iz bateria byla pelna..ot tak sobie, ale to niestety coraz czesciej sie zdarza.
Z siemensami to jest tak, ze moze sie przez miesiac nie zawiesic, ale jak juz zacznie to nie moze przestac.

#83172  autor: Kaczy
 30 cze 2006, 18:37
Mam Siemensa C75 od pół roku i do tej pory tylko raz mi się zawiesił i sam wyłączył.
Co do samego oprogramowania nie mam większych zastrzeżeń.
Jedyny minus to chyba ten joy- dziś 2. raz odebrałem go z serwisu. Ciągle odpada ten cypelek na joy`u :smt010 :smt010

...::: Made for loneliness :::...

#83263  autor: Tragedya
 01 lip 2006, 00:16
Przyklej go sobie klejem modelarskim :P

#83266  autor: orB
 01 lip 2006, 00:44
Tragedya pisze:Przyklej go sobie klejem modelarskim :P
Ten siemens to rzeczywiście musi być super telefon.

#83297  autor: JaceQ
 01 lip 2006, 09:57
To może podsumuje mój temat. Do wyboru miałem N6020, M L6 i S C75. Z tego co przeczytałem nie wiem czy wybiorę któryś z tych telefonów. Siemens C75 to telefon awaryjny, któremu wypada jakiś cypelek na joyu i wiesza się ;) Nokia 6020 wiem o niej tylko tyle ze ma dobry wyswietlacz, robi średniej jakości zdjęcia i ma zabójczo mało pamięci (na www.nokia.com.pl/nokia6020 pisze że ma 3,5 MB a na telepolis 3, a na jakimś innym portalu 1,5 MB ;)) Motorola L6 wszystko ładnie ale do momentu gdy zobaczyłem jaki ma wyświetlacz. Za niedługo wybieram się do salonu Ery i może zaprponują mi coś lepszego. :smt006

#83358  autor: szczeka
 01 lip 2006, 15:29
zabojczo malo? :)

przykladowo..

20 fotek x 30kb = 600kb
10 dzwonkow v 10kb = 100kb
20 tapet x 10kb = 200kb
5 gier x 80kb = 400kb
3 filmiki x 100kb = 300kb

wszystko to zajmuje grubo ponizej 2mb (!!), a czego chciec wiecej? czego brakuje?

zastanow sie najpierw, czy potrzebne Ci wiecej pamieci, bo 3.5mb, jak na telefon bez mp3 i z aparatem vga to wystarczajaco.