• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #829503  autor: XylizX
 17 paź 2015, 14:26
Witam. Obecnie posiadam umowę z Orange na 24miesiące na internet 10mb/s + telewizja za ponad 60zł ... Jako że zrywam umowę z nimi teraz, to chciałbym żebyście mi doradzili jaki internet mobilny wybrać do domu. Zależy mi na nocnym bez limitu. Mieszkam na wsi gdzie w oknie mam 2,3 kreski zasięgu z Virgin Mobile, z Playem to samo... Pewnie jak by się podczepiło router z modemem pod sufitem przy oknie byłby większy zasięg. Dlatego proszę was o najlepszą ofertę obecnie.
 #829505  autor: kowal2200
 17 paź 2015, 14:37
Witaj,
pierwsze pytanie, LTE z Play, bądź innej sieci masz u siebie?
 #829510  autor: kowal2200
 17 paź 2015, 14:58
najlepiej na telefonie, albo podaj miejscowość i ulicę.
 #829576  autor: SACZI
 17 paź 2015, 19:06
To sam musisz określić ...
Ja mogę Ci polecić Plusa, bo u mnie jako jedyny operator oferuje LTE.
Networks (TM i O) oferują 3G i transfery rzędu 3,5-5 MB/s.
Playa nie ma w ogóle (korzystają z roamingu).
Więc widzisz, że pytanie jest trochę "nie na miejscu" ...
 #829587  autor: XylizX
 17 paź 2015, 20:01
powiem tak. Za oknem złapało 3g chyba z prędkością 7mb/s był to play/ Chciałbym jakąś solidną ofert zeby 3g było nielimitowane lub dużo GB na miesiąc :/
 #829590  autor: user_delete44
 17 paź 2015, 20:03
Zamiast kombinować z podczepianiem routera pod sufitem po prostu podłącz zewnętrzną antenę.
Są kierunkowe LTE, jeżeli na mapce masz zasięg LTE, to powinno dać radę.

{dodane}
Przenieś dowolny numer z W3 do RBM na kartę (trafisz do RBM7, gdzie doładowanie za 50 zł przedłuży ważność konta o 150 dni). Kupujesz dowolną (maks 9999) ilość pakietów 10Gb za 10 zł każdy, które przedłużasz później dowolnym tanim pakietem internetowym.
 #829601  autor: XylizX
 17 paź 2015, 20:34
ale powiem ci tak, że wolałbym jednak abonament mieć z jakimś określonym transferem. Nie zależy mi tutaj na ultra szybkim internecie. te 7mb/s w zupełności mi wystarczają.
 #829613  autor: kowal2200
 17 paź 2015, 22:20
Najtaniej wychodzi kupić modem LTE za około 180 zł oraz starter Red Bull Mobile. Co kwartał doładowujesz za 50 zł, a co 30 dni aktywujesz darmowy LTE na 30 dni (100 GB/mc).
 #829644  autor: Vieslav
 18 paź 2015, 09:45
Jaką teraz masz prędkość na kablu? Nie lepiej wziąć neostrade do 10mb/s za 39zł + zawieszenie telefonu za 29zł? Wyjdzie tyle samo co mobilny, a przynajmniej masz pewność, że będzie działać. Musisz również wziąć pod uwagę zakup modemu, anteny zewnętrznej, kabla i wykonanie instalacji zewnętrznej jeśli chcesz "rzeźbić" na zasięgu, jaki masz obecnie. Bez tego zapomnij o dobrym połączeniu.
To, że dzisiaj masz 7mb/s nie oznacza, że będzie tyle za miesiąc, bo możesz nie mieć wcale w godzinach szczytu i w dni wolne.
W Play masz internet do 100GB (chyba w każdej technologii) za 89,90zł. Potem prędkość spada do 1mb/s. Albo za 49,90zł 30GB + noce bez limitu. Neostrada kosztuje razem z telefonem ~60zł i nie musisz skakać po dachu i mocować anteny. A uwzględniając koszt urządzeń - na jedno wychodzi. Przy dzisiejszych cenach internetu kablowego nie widzę najmniejszego sensu robienia takich kombinacji.
 #829696  autor: XylizX
 18 paź 2015, 15:43
Jaką teraz masz prędkość na kablu? Nie lepiej wziąć neostrade do 10mb/s za 39zł + zawieszenie telefonu za 29zł?

Obecnie mam te 10mb/s z telewizją... Weekedny jakoś chodzi. W godzinach szczytu czyli od 18-22 internet chodzi poniżej 1mb/s . To jest tragedia, a że chcemy zrezygnować z telewizji z której nie korzystam to i z internetu bo akurat wtedy kiedy jestem w domu chodzi badziewnie. Chciałby czegoś bardziej żeby działało z prędkością od 6mb/s w górę. Transfer danych to dla mnie nie problem bo mogę ograniczyć oglądanie youtube do 0.
 #829699  autor: kowal2200
 18 paź 2015, 15:51
Powinieneś złożyć reklamację na prędkości, z tego co piszesz to aż niemożliwe, żeby to tak normalnie chodziło. Rozważ Netię bez abonamentu, czyli Drops: http://dropss.pl/
 #829703  autor: XylizX
 18 paź 2015, 16:17
zrywam umowę z winy orange. dlatego nie ponoszę kosztów. dropps mnie zabardzo nie interesuje ze względu na opłatę aktywacyjną 50zł :/ to dużo niestety.
 #829719  autor: pakierhakierxd
 18 paź 2015, 17:30
Przejście z stałego łącza na mobilny to nie do końca dobry pomysł ...
Czy wiesz że na stałym łączu masz 10 mb zazwyczaj ciągle ?
Na mobilnym najczęściej po przekroczeniu np. 100 gb net zwalnia do 1/2 mb !
Kabel to będzie zawsze kabel.
Chyba że kabel słabo działa lub ktoś nie ma możliwości podłączenia to wtedy myślałbym nad mobilnym.

Pozdrawiam :)
 #829739  autor: Vieslav
 18 paź 2015, 19:08
XylizX pisze:dropps mnie zabardzo nie interesuje ze względu na opłatę aktywacyjną 50zł :/ to dużo niestety.
A liczyłeś ile będzie kosztowało wykonanie instalacji do internetu mobilnego?
 #829817  autor: pakierhakierxd
 19 paź 2015, 08:28
Jak będzie słaby zasięg to bez anteny się nie obędzie, chyba że nie będzie ci przeszkadzało zrywanie, u mnie jest słaby zasięg i nie było dnia bez zerwania.

Pozdrawiam :)
 #830568  autor: mucha09
 22 paź 2015, 12:38
XylizX pisze:zrywam umowę z winy orange. dlatego nie ponoszę kosztów. dropps mnie zabardzo nie interesuje ze względu na opłatę aktywacyjną 50zł :/ to dużo niestety.
Opłata aktywacyjna przy abonamencie na int. mobilny w Orange wynosi 29, w Play 39 a w Plusie 49. Więc chyba jesteś skazany na Neo do 10mb/s...
 #832676  autor: iPlus
 02 lis 2015, 01:16
pakierhakierxd pisze:Przejście z stałego łącza na mobilny to nie do końca dobry pomysł ...
Czy wiesz że na stałym łączu masz 10 mb zazwyczaj ciągle ?
Na mobilnym najczęściej po przekroczeniu np. 100 gb net zwalnia do 1/2 mb !
Kabel to będzie zawsze kabel.
Chyba że kabel słabo działa lub ktoś nie ma możliwości podłączenia to wtedy myślałbym nad mobilnym.
ja mam mobilny i działa bardzo dobrze, na LTE do 20 Mega osiąga, czasem ponad 20 Mega,

Orange podało niedawno statystyki, że klienci na kablu wyciągają przeciętnie 50 GB, a w takim Play do 100 GB masz pełną prędkość, potem może być ograniczenie do 2 Mega które w porównaniu do 16 kb w T czy 64 kb w Orange to i tak dobra prędkość, ten lejek Play nie zawsze stosuje, a zaletą netu mobilnego to, że można mieć go ze sobą wszędzie, a nie tylko w domu, korzystam tylko z mobilnego netu i mogę polecić, to bardzo wygodne,
XylizX pisze:powiem tak. Za oknem złapało 3g chyba z prędkością 7mb/s był to play/ Chciałbym jakąś solidną ofert zeby 3g było nielimitowane lub dużo GB na miesiąc :/
Play ma bardzo dobry zasięg LTE, jak na poważnie chcesz mieć net mobilny to kup modem LTE do 200 zł kupisz i potem włoż sim Play, ustaw na sztywno zasięg LTE i sprawdzisz w ten sposób jaki masz zasięg LTE,
Vieslav pisze:Jaką teraz masz prędkość na kablu? Nie lepiej wziąć neostrade do 10mb/s za 39zł + zawieszenie telefonu za 29zł? Wyjdzie tyle samo co mobilny, a przynajmniej masz pewność, że będzie działać. Musisz również wziąć pod uwagę zakup modemu, anteny zewnętrznej, kabla i wykonanie instalacji zewnętrznej jeśli chcesz "rzeźbić" na zasięgu, jaki masz obecnie. Bez tego zapomnij o dobrym połączeniu.
To, że dzisiaj masz 7mb/s nie oznacza, że będzie tyle za miesiąc, bo możesz nie mieć wcale w godzinach szczytu i w dni wolne.
W Play masz internet do 100GB (chyba w każdej technologii) za 89,90zł. Potem prędkość spada do 1mb/s. Albo za 49,90zł 30GB + noce bez limitu. Neostrada kosztuje razem z telefonem ~60zł i nie musisz skakać po dachu i mocować anteny. A uwzględniając koszt urządzeń - na jedno wychodzi. Przy dzisiejszych cenach internetu kablowego nie widzę najmniejszego sensu robienia takich kombinacji.
nie musi skakać po dachu, czasem wystarczy modem LTE albo antene do modemu wystawić za okno i już pomaga wzmocnić sygnał
 #832800  autor: Vieslav
 02 lis 2015, 15:23
iPlus pisze: w takim Play do 100 GB masz pełną prędkość, potem może być ograniczenie do 2 Mega
Ile wynosi "pełna prędkość"? W Lublinie nie widziałem więcej niż 1,5 mb/s. Ile kosztuje abonament? 40zł? 50zł? Dla ciebie 2mb/s to dużo? Za łącze 75mb/s (obrazek w stopce) płacę 35zł.
Owszem, rozważałem w innym miejscu zamieszkania coś po LTE, ponieważ mam podłączoną neostrade o prędkości między 3 a 6 mb/s, lecz gdy podliczyłem koszt wykonania instalacji zewnętrznej to wyszło mi tyle, co dwuletnia umowa. Bez zastanowienia podpisałem i czekam z nadzieją na światłowód, kto wie co będzie za kilka lat. Dochodzą do tego problemy w godzinach szczytu i w dni wolne. Widzę to na komórce, a co dopiero mówić o komputerze.