pakierhakierxd pisze:Przejście z stałego łącza na mobilny to nie do końca dobry pomysł ...
Czy wiesz że na stałym łączu masz 10 mb zazwyczaj ciągle ?
Na mobilnym najczęściej po przekroczeniu np. 100 gb net zwalnia do 1/2 mb !
Kabel to będzie zawsze kabel.
Chyba że kabel słabo działa lub ktoś nie ma możliwości podłączenia to wtedy myślałbym nad mobilnym.
ja mam mobilny i działa bardzo dobrze, na LTE do 20 Mega osiąga, czasem ponad 20 Mega,
Orange podało niedawno statystyki, że klienci na kablu wyciągają przeciętnie 50 GB, a w takim Play do 100 GB masz pełną prędkość, potem może być ograniczenie do 2 Mega które w porównaniu do 16 kb w T czy 64 kb w Orange to i tak dobra prędkość, ten lejek Play nie zawsze stosuje, a zaletą netu mobilnego to, że można mieć go ze sobą wszędzie, a nie tylko w domu, korzystam tylko z mobilnego netu i mogę polecić, to bardzo wygodne,
XylizX pisze:powiem tak. Za oknem złapało 3g chyba z prędkością 7mb/s był to play/ Chciałbym jakąś solidną ofert zeby 3g było nielimitowane lub dużo GB na miesiąc :/
Play ma bardzo dobry zasięg LTE, jak na poważnie chcesz mieć net mobilny to kup modem LTE do 200 zł kupisz i potem włoż sim Play, ustaw na sztywno zasięg LTE i sprawdzisz w ten sposób jaki masz zasięg LTE,
Vieslav pisze:Jaką teraz masz prędkość na kablu? Nie lepiej wziąć neostrade do 10mb/s za 39zł + zawieszenie telefonu za 29zł? Wyjdzie tyle samo co mobilny, a przynajmniej masz pewność, że będzie działać. Musisz również wziąć pod uwagę zakup modemu, anteny zewnętrznej, kabla i wykonanie instalacji zewnętrznej jeśli chcesz "rzeźbić" na zasięgu, jaki masz obecnie. Bez tego zapomnij o dobrym połączeniu.
To, że dzisiaj masz 7mb/s nie oznacza, że będzie tyle za miesiąc, bo możesz nie mieć wcale w godzinach szczytu i w dni wolne.
W Play masz internet do 100GB (chyba w każdej technologii) za 89,90zł. Potem prędkość spada do 1mb/s. Albo za 49,90zł 30GB + noce bez limitu. Neostrada kosztuje razem z telefonem ~60zł i nie musisz skakać po dachu i mocować anteny. A uwzględniając koszt urządzeń - na jedno wychodzi. Przy dzisiejszych cenach internetu kablowego nie widzę najmniejszego sensu robienia takich kombinacji.
nie musi skakać po dachu, czasem wystarczy modem LTE albo antene do modemu wystawić za okno i już pomaga wzmocnić sygnał