• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #82657  autor: cyryl9590
 28 cze 2006, 16:26
Proszę o radę: jaki konkretny model komórki wybrać? Kryterium tylko jedno DOBRY ZASIĘG!!! Potrzebuję telefonu "silnego", który sprawdza się tam, gdzie już prawie nie widać nadajników: w lesie, na wsi, nad rzeką. Mój dotychczasowy :evil:
Kto zna taki aparat, niech mi da znać! Będę wdzięczny :-D
A, nie proponuj mi zmiany sieci - już to przerabiałem. :smt006
Nie każ mi doklejać czegoś tam gdzieś tam :smt005 ,
ani kupić antenę z zasilaczem :smt010

Tylko telefon :?:

Pozdrawiam :smt006

Cyryl

#82666  autor: Irek
 28 cze 2006, 17:42
To zbytnieo nie zależy od telefonu tylko od nasilenie gęstości nadajników na danym terenie i ich mocy. Telefon nie ma na to prawie żadnego wpływu.

#82670  autor: Dragon
 28 cze 2006, 18:09
mimo wszystko jest roznica w zaleznosci od tleefonu, widac to dosc dobrze przy wbudowanych antenach
konkretnego modelu ci nie podam ale starsze Sagemy slynely z dobrego odbioru sygnalu, ogolnie stare telefony lepiej moim zdaniem odbieraja

#82671  autor: cyryl9590
 28 cze 2006, 18:13
IreQ pisze:To zbytnieo nie zależy od telefonu tylko od nasilenie gęstości nadajników na danym terenie i ich mocy. Telefon nie ma na to prawie żadnego wpływu.
A mi właśnie chodzi o to "prawie" :-)
Ale dziękuję za reakcję. Może jednak ktoś ma jakieś doświadczenia związane z telefonami?
Ja znam parę modeli, ale nie mogę żadnego z nich nikomu polecić :lol:

[ Dodano: 2006-06-28, 18:21 ]
Dragon pisze:mimo wszystko jest roznica w zaleznosci od tleefonu, widac to dosc dobrze przy wbudowanych antenach
konkretnego modelu ci nie podam ale starsze Sagemy slynely z dobrego odbioru sygnalu, ogolnie stare telefony lepiej moim zdaniem odbieraja
No i mamy pierwszy konkret! Wielkie dzięki. Też o tym słyszałem, tylko który model?
A Nokie? Czyż nie są najlepsze? :o

Cyryl

#82674  autor: Doda!
 28 cze 2006, 18:54
Nokie są dobre, ale nie najlepsze, z doświadczenia wiem, że Sagemy mają najlepsze anteny. a oto potwierdzenie: byliśmy klasą na wyciecze w Bieszczadach, nigdzie nie było widać nadajników, ale jednak musiały gdzieś być :) ale tak: dziewczyna z Siemensem nie miała zasięgu, a jak już to tylko chwilowo, osoby z Nokią (w tym ja) miały bardzo słaby zasięg, większość 1-2 kreski (na 7), ale i tak w budynkach zasięg nikł, a jedna dziewczyna z Sagemem MYX-6 miała zasięgu 3 kreski na 5 czy tam 6, a w budynkach miała 2 kreski. jako jedyna była ciągle "na chodzie" ^^ heh jakie wyrażenie :) myślę, że dobry będzie dla Ciebie Sagem, a że MYX-6 kosztuje mało i w dodatku ma aparat i IrDA, to sugerowałbym ten model. cena na Allegro, używane w dobrym stanie około 150-200 złotych :)

Obrazek

...::^^PoWRócIłEM^^::..

PANASONICU: NADCHODZĘ!!! xD

#82676  autor: Tragedya
 28 cze 2006, 19:06
Może być na przykład Nokia 6650, albo 6310i

#82684  autor: uśmiechnięty
 28 cze 2006, 19:51
Motorola V500.

#82687  autor: wendzior
 28 cze 2006, 20:07
3510i - wg mnie master :P

#82688  autor: cyryl9590
 28 cze 2006, 20:10
Doda! pisze:Nokie są dobre, ale nie najlepsze, z doświadczenia wiem, że Sagemy mają najlepsze anteny. a oto potwierdzenie: byliśmy klasą na wyciecze w Bieszczadach, nigdzie nie było widać nadajników, ale jednak musiały gdzieś być :) ale tak: dziewczyna z Siemensem nie miała zasięgu, a jak już to tylko chwilowo, osoby z Nokią (w tym ja) miały bardzo słaby zasięg, większość 1-2 kreski (na 7), ale i tak w budynkach zasięg nikł, a jedna dziewczyna z Sagemem MYX-6 miała zasięgu 3 kreski na 5 czy tam 6, a w budynkach miała 2 kreski. jako jedyna była ciągle "na chodzie" ^^ heh jakie wyrażenie :) myślę, że dobry będzie dla Ciebie Sagem, a że MYX-6 kosztuje mało i w dodatku ma aparat i IrDA, to sugerowałbym ten model. cena na Allegro, używane w dobrym stanie około 150-200 złotych :)
O to chodziło! Wielkie dzięki! Podoba mi się sformułowanie " Bieszczady" :mrgreen:
Sagem dodałem na Allegro do obserwowanych :shock:
Dzięki za ciekawą opowieść z morałem! Tego oczekiwałem. Może zrobimy jakiś ranking porządnych telefonów, a nie tych zabawek z bajerami :lol:

Cyryl

#82695  autor: Przemek
 28 cze 2006, 20:54
uśmiechnięty;* pisze:Motorola V500.
:shock:

rownie dobrze moglbym powiedziec ze siemens cx65 :lol:

#82704  autor: Klusek
 28 cze 2006, 21:27
Tylko pamiętajcie, że kreski kreską nie równe :) Wszystko zależy od tego jak skalibrowane jest wyświetlanie zasięgu. Podam przykład miałem Siemensa M65 który u mnie w domu miał zawsze full zasięg, no tylko w komnacie tronowej gubi jedną czy dwie kreski :) Niedawno kupiłem Siemensa SX1 i pierwsze co mi się rzuciło to to, że rzadko kiedy w domu łapał pełny zasięg, najczęściej brak było jednej lub dwóch kresek, troszkę się zdziwiłem, no ale cóż takie życie. Dopiero po kilku dniach wpadłem na pomysł, żeby porównać siłę sygnału w Net Monitorach obu telefonów i jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że SX ma identyczny zasięg a w niektórych przypadkach nawet lepszy :) Róznica polegała na tym, że SX wyświetla pełny zasięg przy większej sile sygnału. Tak właśnie może być w przypadku różnych producentów gdzie dwie kreski w Sagemie mogą się wcale nie równać dwóm kreską np. w Motoroli :)

Obrazek
Obrazek

#82793  autor: cyryl9590
 29 cze 2006, 09:41
No to mamy:

Sagem MYX-6 :!:
Motorola V500 :!:
Nokia 6650 :!:
Nokia 6310i :!:
Nokia 3510i :!:

Który wybrać :?:

A może jeszcze jakiś się znajdzie :?:

A, o Siemensie nie wspomniałem, bo też mam. Wczoraj dzwoniłem na infolinię Siemens, a tam mi powiedzieli, że ich wszystkie modele mają taki sam, doskonały zasięg :smt005 :smt005 :smt005

Cyryl

#82796  autor: Dragon
 29 cze 2006, 09:50
ja bym sie sklanial ku Sagemowi, ta reszta telefonow po prostu lapie zasieg i nic wiecej.

Jezeli chcesz to mzesz sie jeszcze pobawic w zrobienie anteny zewnetrznej domowym sposobem niektore tleefony (np Nokia 7110 :P) maja spejalne wyjscie, podlacysz do niego jakis drut i bedzie lepiej odbieralo

#82800  autor: cyryl9590
 29 cze 2006, 10:10
Dragon pisze:ja bym sie sklanial ku Sagemowi, ta reszta telefonow po prostu lapie zasieg i nic wiecej.

Jezeli chcesz to mzesz sie jeszcze pobawic w zrobienie anteny zewnetrznej domowym sposobem niektore tleefony (np Nokia 7110 :P) maja spejalne wyjscie, podlacysz do niego jakis drut i bedzie lepiej odbieralo
Sagem - 1 punkt :D

A z anteną niewygodnie się chodzi :-) :-)

A właściwie to ten Sagem to już chyba drugi punkt :?:
Może ktoś ma taki telefon i wypowie się jako ekspert :?:

Cyryl

#82808  autor: Kamel
 29 cze 2006, 10:38
Hmm.. ja od siebie mogę polecić Nokię 3510i oraz 6310i. Byłem w górach właśnie z pierwszym wymienionym modelem i miałem bardzo dobry zasięg, gdzie sporo znajomych miało różne Siemensy i ten zasięg był znacznie gorszy. Nokia 6310i również bardzo dobrze łapie zasięg o czym mogłem się osobiście przekonać. Oba telefony mają wewnętrzną antenę, mimo tego dobrze chwytają zasięg. Zdecydowanie polecam te modele Nokii.

#82833  autor: uśmiechnięty
 29 cze 2006, 12:01
tak praktycznie myśląc, to pewnie najlepszy telefon będzie jakiś z antenką...
ale żeby nie był cegłowaty...
to myślę, że coś z motek z serii V..., np. V300, V500 - są w miarę ok cenie, ale v300 ma brzydkie przyciski

#82840  autor: Doda!
 29 cze 2006, 12:14
a ja dalej się przy tym Sagemie upieram :) bo daje najwięcej za najniższą cenę (nie liczę tu 3510i, ale jej nie ma co z Sagemem porównywać^^). a jest jeszcze Sagem MYX-7, tylko ja nie wiem jak to u niego z zasięgiem, ale raczej antena ta sama co MYX-6, więc nie ma problemu :) a ten w dodatku ma jeszcze nagrywanie wideo, tylko nie jestem pewien czy ma IrDA... ale jeśli dla Ciebie najważniejszy zasięg, to wybieraj pomiędzy tymi dwoma, bo dają najwięcej za najmniej^^

Obrazek

...::^^PoWRócIłEM^^::..

PANASONICU: NADCHODZĘ!!! xD

#82843  autor: uśmiechnięty
 29 cze 2006, 12:30
Sagemy to szmelce, bo mają niedopracowane softy.

#82848  autor: Przemek
 29 cze 2006, 12:41
gosciu wyluzuj z tym nabijaniem bo dostaniesz ostrzezenie to juz 3 temat ktory zasmiecasz takimi wypocinami 8)

#82850  autor: uśmiechnięty
 29 cze 2006, 12:43
To ty powinieneś wyluzować. Mówię po prostu, co uważam o danej marce telefonu.