• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #807884  autor: marcinek243
 22 cze 2015, 21:50
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem lecz naszła mnie myśl czy terminal pracujący jedynie w hspa 7mb/s pobierający dane z pełną prędkością obciąża częstotliwość (wiadomo, że radiolinie mniej) tak samo jak terminal pracujący w HSPA+ 21mb/s również pobierający dane z pełną szybkością?

Może ma to jakiś związek z aero2 gdzie wymagany jest (egzekucja tego to inna sprawa :wink: ) terminal z min 14mb/s ? :roll:
 #808209  autor: Marcin_7
 24 cze 2015, 10:45
Tutaj jest to ladnie wyjasnione:
http://jdtech.pl/2011/11/aero2-o-co-cho ... ii-10.html

Podsumowujac:
zasoby cellki oferujacej HSDPA to 15 kodów kanalowych. Starsze terminale uzywaja technologii, dzieki której biorac cale zasoby cellki (15 kodów kanalowych przez caly czas transmisji) uzyskaja teoretycznie ok 7 Mbps, a nowsze zuzywajac dla siebie wszystkie zasoby cellki uzyskaja ok 14 Mbps.
Jak znajdzie sie chociaz jeden starszy terminal (max 7Mbps) to cellka musi przez pewna czesc czasu pracowac na 50% swoich mozliwosci, dlatego Aero wymusza uzywanie terminali z klasa 10 lub wyzsza.

W przypadku ogólnym oczywiscie ilosc danych ("szybkosc pobieranych danych") ma znaczenie dla zajetosci cellki, bo wiecej kodów kanalowych (i przez wieksza czesc czasu) musi byc przeznaczonych dla takiego terminala.
 #808227  autor: marcinek243
 24 cze 2015, 12:28
A jak ma się sprawa z HSPA+ które ma inną modulacje oraz UMTS 384kbps skoro PLUS do niego zrzuca przy bezczynności terminalu?
 #808256  autor: Marcin_7
 24 cze 2015, 13:57
Jesli chodzi o kwestie UMTS R99 (max. 384 kbps), to te terminale nie musza stanowic problemu.
Dla nich sa osobne cellki (w nich tez idzie voice) wiec to nie ma wplywu na traffic w cellkach HSPA.

Jesli chodzi o kwestie czy stacja bazowa moze sie przelaczac na rozne modulacje (16QAM->64QAM (lub->QPSK w wypadku podzielenia zasobow cellki na HSPA/R99)
w okresach 2ms to wydaje sie, ze technicznie jest to mozliwe, w koncu starsze terminale ciagle dzialaja po upgradzie sieci do 21Mbps (64QAM), wiec jakos siec musi dzielic czas pomiedzy nie (starsze) i te nowe korzystajace z 21Mbps.

Jak terminal jest bezczynny to siec nie przydziela mu zadnych zasobow w cellce, on nasluchuje na kanale FACH (a potem ewentualnie przechodzi do specjalnego stanu URA, a pozniej do Idle (czyli rozlacza sie)). W tym czasie przed rozlaczeniem, moze jest widoczne w programach typu netmonitor - "UMTS", ale zadnych zasobow telefon nie uzywa.
 #808277  autor: marcinek243
 24 cze 2015, 16:43
Marcin_7 pisze:wydaje sie, ze technicznie jest to mozliwe, w koncu starsze terminale ciagle dzialaja po upgradzie sieci do 21Mbps (64QAM), wiec jakos siec musi dzielic czas pomiedzy nie (starsze) i te nowe korzystajace z 21Mbps.
Tyle to ja też wiem tylko pytanie czy powoduje to jeszcze większe zmniejszenie przepustowości sektora niż w przypadku opisanym na jdtech.pl
 #824438  autor: marcinek243
 20 wrz 2015, 22:34
Nieco odświeże nazwe tematu nie zakładając nowego.

Przy okazyjnym zakupie e398 naszła mnie myśl, czy w siechach LTE występuje podobne zjawisko jak w 3G. e398 obsługuje jedynie kat3 do 100mbit/s oznacza to, że będąc np. w plusie będę zmniejszać pojemność cellki na potrzeby mojego wolniejszego modemu czy po prostu modem będzie wykorzystywał max 3/4 pasma?
 #824454  autor: zajadacz
 21 wrz 2015, 00:16
Poczytaj sobie o działaniu LTE. Ta technologia jest całkiem inna niż WCDMA. Nie ma rozpraszania widma, są podkanały. Nie występuje typowe oddychanie komórek, a jedynie zakłócenia między nimi (co może być przeszkodą w zwiększaniu pojemności sieci w nieskończoność poprzez budowę nowych stacji). O ile dobrze zrozumiałem działanie technologii to zużyjesz 3/4 pasma.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #824579  autor: Yey
 21 wrz 2015, 20:12
Jak oszczędne ma być używanie pasma w LTE pokazuje zdefiniowanie niedawno przez 3GPP nowej klasy „0” urządzeń LTE (opisana w realease 12).
Jednym z celów jej wprowadzenia jest właśnie ograniczenie wykorzystania zasobów radiowych w komunikacji pomiędzy maszynami (tzw. M2M) – a to dlatego, że liczba urządzeń potrzebujących transmisji małych ilości danych (np. liczniki, samochody, lodówki, pralki, alarmy, terminale płatnicze) rośnie lawinowo. Modemy tej klasy mają być możliwie proste i tanie (by zastąpić tanie terminale wycofywanego standardu GSM) i pracować jak najdłużej na jednej baterii (np. liczniki gazowe). Przede wszystkim jednak – ponieważ takich urządzeń będzie bardzo dużo – mają one zajmować jak najmniej zasobów stacji bazowej, dlatego będą transmitować dane dość powoli (do 1Mbps).