• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #823595  autor: Eragon
 16 wrz 2015, 19:44
W telefonie dziadka, dumnie widnieje karta z napisem... IDEA ;) Uh, prehistoria.

Nowszy telefon (Lumia 640) wymaga Micro SIM.

Wymiana 25zł brutto
Docięcie... 10zł ?

Którą opcję wybrać? Zgaduję że powiecie : wymiana. No bo LTE.
Chociaż nie będzie ono wykorzystywane... tylko i wyłącznie - rozmowy.
No chyba że nowa karta będzie działała... sprawniej/szybciej.

Ps. Nowy klient/ Przenoszący numer dostaje karte za darmo... a stały ma płacić? Śmieszne ;)

:smt006
 #823600  autor: mikkel
 16 wrz 2015, 20:22
Idź z dziadkiem do salonu i raczej za sam fakt że karta jest stara to nie powinni kasować. Jeśli jednak to w innym salonie powiedzcie że z kartą są jakieś problemy i czasem nie da się zadzwonić (jest sygnał ale czasem nagle na oczach go traci podczas próby dzwonienia) i traci kontakty albo że jakieś dziwne cuda się dzieją. Powinni wymienić. Opłata jest tylko poto żeby nie nadużywać wymian.
Ja miałem kiedyś problemy z kartą i wiem że ze starymi właśnie dzieją się cuda, np. tracenie głosu podczas rozmowy albo znikające kontakty.
Generalnie nie powinno być problemu.

Nie wiem jaką kartę Ci dadzą ale ostatecznie nie żałowałbym 15zł (różnicy) na sam fakt fabrycznej karty. Z przycinaniem to wiadomo...
 #823602  autor: zoltan666
 16 wrz 2015, 20:26
Za 10 zł. to można kupić wycinarkę na Allegro i dociąć samemu. Bez wycinarki na upartego też by się pewnie dało dociąć. Jak ma być za darmo, bez przycinania to przenieś numer do innego operatora.
 #823604  autor: pipawolowa
 16 wrz 2015, 20:27
Zdecydowanie dociecie (podobno 5 zł kosztuje) a nazwa sieci chyba nie jest istotna ( miłego dnia :) ) Ps z obserwacji właśnie to stare karty są bardziej wytrzymałe niż te terażniejsze.

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein
 #823704  autor: kuwejt
 17 wrz 2015, 14:41
Oczywiście, że wymiana. Dodatkowo w Orange wystarczy zgłosić, że stara karta już nie kontaktuje i wymieniają właściwie od ręki i za darmo.
Ma to jeszcze jeden + - nie niszczysz starej zabytkowej karty która kiedys będzie warta miliony :D :D :D

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB
 #823752  autor: Mel
 17 wrz 2015, 17:37
Pozwolę sobie zacytować jeden z moich wcześniejszych postów:
Mel pisze: Kolega wymieniał w Orange. Zmieniał telefon (kupiony w sklepie, nie w sieci) i potrzebował microsim, a nie chciał bawić się w przycinanie (w sumie ciężko by mu było przyciąć - to była jedna z pierwszych kart Idei, z dużym chipem czy jak się to nazywa). Nawet nie musiał za dużo mówić, pan w Orange wyrecytował standardową gadkę, że coś takiego kosztuje 25 zł ale w tym przypadku wymieni za darmo. Punkt Orange w Real Bydgoszcz - teraz to chyba już Auchan, wymiana miała miejsce na przełomie marca i kwietnia.
 #823757  autor: kamil1221
 17 wrz 2015, 17:52
Jeśli faktycznie to karta z Idei lepiej jej nie przycinać (za duży czip). Przycięcie grozi trwałym uszkodzeniem karty.
 #824347  autor: karolka89
 20 wrz 2015, 16:47
Mam kartę micro sim kupiłam telefon który ma nano i wymiana 25 zl tak? Nie ma jakiejś promocji na wymianę? Oraz drugie pytanie Tata jest właścicielem a ja użytkownikiem jak pójdę ja to wymienia mi czy muszę zabierać tatę ze sobą?
 #824390  autor: Niezgodna7
 20 wrz 2015, 19:27
Karolka.
micro sim lepiej jest dociąć w tym przypadku do nano (bo to nowa karta micro sim?)
a jak coś źle wyjdzie - to i tak miałaś wymienić.
No, wypada, aby to właściciel karty ją wymieniał...

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis