• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #820388  autor: Rosolak
 31 sie 2015, 14:13
Ostatnim czasem spadają ceny pakietów danych w ofertach prepaid. Nie przeanalizowałem wszystkich opcji, ale zauważalny trend dotyczy na pewno submarek jak Nju czy Fakt, oraz MVNO jak np. Klucz. Gdzie jeszcze doszło do obniżek? Czy w ofertach W4 coś się zmieniło, ale jeśli nie, to czy Waszym zdaniem jest na to szansa?

W związku z przejściem na abonament, kończę zabawę w testowanie prepaidów i regularnym udzielaniem się na forum. Będę czasem zaglądał.
Życzę wszystkim pełnego zasięgu :-) R.
 #820400  autor: dan7
 31 sie 2015, 14:47
Właśnie po to W4 mają swoje submarki i to w nich albo dokładają transferu albo obniżają cenę. A... W4 to raczej zostaną przy swoich cenach i to jeszcze długo.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile
 #820500  autor: słoneczny
 31 sie 2015, 22:03
No przecież jest chyba od dwóch tygodni nowy pakiet 10GB za 10zł w Play na kartę.
 #820548  autor: słoneczny
 01 wrz 2015, 00:47
Wszystkie pakiety w prepaidzie są tymczasowe. Wszystkie są tylko promocją do odwołania. Piszrmy o pakietach, które aktualnie są dostępne.
 #820549  autor: Spioszek
 01 wrz 2015, 02:28
Orange był do wczoraj, a w Playu jest do końca listopada (możliwa aktywacja)
 #820565  autor: Rosolak
 01 wrz 2015, 09:28
Zapomniałem dodać do swoich obserwacji Virgin, która wydłużyła promocję 5-gigową, jak i Heyah, gdzie jest jakiś niby "prawdziwy no limit", ale szczegółów nie znam (nie interento).

Jak tam w innych MVNO?

W związku z przejściem na abonament, kończę zabawę w testowanie prepaidów i regularnym udzielaniem się na forum. Będę czasem zaglądał.
 #820567  autor: KR2615
 01 wrz 2015, 09:41
Uwzględnijcie tylko oferty MNO i te regularne jak np. nowe pakiety Plusa czy PLAYa to dojdziecie do innych wzniosków. Te Orange'owe promocje wakacyjne i Playowe 10gb tylko mydlą oczy klientom.
 #820569  autor: Rosolak
 01 wrz 2015, 09:56
Z tym, że playowe chyba sumują się z innymi pakietami, a te orangowe 6GB leci swoim torem. Zgadza się?

#820570  autor: Marek_G
 01 wrz 2015, 09:57
To prawda, że tanieją. Sam się w tym kontekście zastanawiam ile pakietów pod koniec promocji (10 GB za 10 zł w Play) sobie aktywować tak żeby wystarczyło do czasu aż 1 GB za 1 zł stanie się standardem. Wydaje mi się, że w większych pakietach stanie się to za jakieś 1,5 roku do 3 lat, ale to tylko moje gdybanie.
Obecnie mamy już właściwie 1 GB za mniej niż 1 zł w ofercie głosowej w nju ale trzeba mieć staż powyżej 2 lat - wtedy za 29 zł dostajemy 30 GB.

Mnie oczywiście bardzo cieszą obniżki cen (szczególnie obecna promocja w Play). Lubię korzystać z internetu w telefonie a do tej pory musiałem się mocno ograniczać. Jakby policzyć to przy pakiecie 1 GB wychodzi około 34 MB na dzień; to mało, same powiadomienia aplikacji i inne dane w tle potrafią dziennie zjeść kilkanaście MB. Do tej pory będąc poza domem korzystałem bardzo niewiele z transmisji danych tj. komunikatory, mapy google, czasami facebook czy jakieś strony internetowe. Teraz z pakietem 10 GB mam więcej swobody i mogę sobie pozwolić na to co bardzo lubię czyli radio internetowe no i czasami YouTube.
W końcu zmierzamy w kierunku kiedy będzie można korzystać prawie tak samo z internetu w domu jak i poza nim.
 #820572  autor: loker
 01 wrz 2015, 10:04
Internet jest nam coraz bardziej potrzebny, chcemy mieć coraz bardziej mobilny i coraz szybszy. Więc naturalne, że będzie drożał.
 #820573  autor: Remington
 01 wrz 2015, 10:08
słoneczny pisze:Wszystkie pakiety w prepaidzie są tymczasowe. Wszystkie są tylko promocją do odwołania. Piszrmy o pakietach, które aktualnie są dostępne.
Promocje do odwołania nie są tymczasowe. Natomiast 6GB w Orange i 10GB w Play to oferty terminowe, w Orange już się skończyła.

Tanieją większe ilości danych. Mniejsze pakiety powiedzmy 1GB lub mniej wcale nie tanieją. 1 GB stoi po około 9-10 zł, wyjątkiem jest nju z ceną 8 zł za 1,5 GB (mam nadzieję, że już bez słynnego zamrażania sesji w prepaidach Orange).

Osobną rzeczą są oferty MVNO działających na własnych łączach jak Lyca, Vectone i teraz Klucz. Ale odbijać się to może na jakości, pingach itd - mówię na podstawie Lyca, w Kluczu zobaczymy.
 #820574  autor: Rosolak
 01 wrz 2015, 10:11
W Kluczu do tej pory podobno hulał jak w Plusie. Więc zapewne zmianie uległy jedynie ceny pakietów.

#820589  autor: loker
 01 wrz 2015, 11:08
W stacjonarnym internecie podobnie: tanieją większe przepustowości, ale aby najtaniej stałe łącze mieć, to trzeba te 39 zł zapłacić.
 #820595  autor: Spioszek
 01 wrz 2015, 11:52
Tak by było gdyby nie utrzymywanie linii, albo telefonu.
 #820614  autor: pakierhakierxd
 01 wrz 2015, 12:43
No niestety co poradzisz :)
Orange lubi zarabiać :]

Pozdrawiam :)
 #820615  autor: loker
 01 wrz 2015, 12:46
W kablówkach da się za 39 zł te 10 mb/s mieć. Ale pokusa duża, bo za 59 zł mamy np. 100 mb/s ;)
Ale znajomy w jednym z polskich miast poszukuje właśnie dostawcy i tylko w zasadzie Orange do wyboru. Niestety...
 #820625  autor: Remington
 01 wrz 2015, 13:28
Rosolak pisze:W Kluczu do tej pory podobno hulał jak w Plusie. Więc zapewne zmianie uległy jedynie ceny pakietów.
Tak duża obniżka wskazuje raczej na własne łącze, tak jak mają z połączeniami.
 #820633  autor: Przemix
 01 wrz 2015, 13:51
Ja widzę tylko parcie na ARPU - dadzą więcej za tyle samo, ale nie tyle samo za mniej :) taki virgin nie zejdzie poniżej 29 wg mnie. Doda więcej netu, doda mmsy, doda roaming ale taniej nie zejdzie. Ale "skutkiem ubocznym" jest to, że w ostatecznym rozrachunku internet tanieje (choć płaci się tyle samo:p )
a orangowe 6gb za 6zł było po to aby wzrosła ilość nowych aktywacji, sprytna cena zmusza do doładowania 5zł wiec i jakaś aktywnośc od razu jest, na premium nie można wedy wydać tych 4zł wiec sie podzwoni i w tabelkach słupki rosną.
 #820635  autor: Rosolak
 01 wrz 2015, 14:01
Przemix ma recht. Analogiczna sytuacja w plejaku, gdzie w nowej formule Unlimitet wrzucili hurtem za 35zł no limity z 3GB danych. Policzcie sobie ile kosztowałoby to w Mini-Maxie. Ogólnie to chyba takie pakiety są na topie, prepaidowe abonamenty .