Jako że u fioletowych siedzę już ponad 8lat, mogę napisać, że w moim przypadku problemów brak. Z tym, że ja mam ustawiony ręczny wybór sieci (Plus). Problemów nie było gdy używałem tej sieci w prostych telefonach 2G, jak i tych z 3G. Ostatnio przesiadłem się na smarkfona na androidzie i również jest w porządku. Jeżeli chodzi o problemu, o których można poczytać w internecie:
- jakość rozmów jest w porządku. Nic nie przerywa, nie bulgocze. A zdarzały mi się połączenia ponad dwugodzinne.

Pamiętam, że kiedyś po 120 minutach rozmowy, automatycznie przerywało połączenie. Później z tego zrezygnowali i można było gadać dłużej bez przerwy. W sumie nie wiem jak jest teraz. Gdy uda się zestawić połączenie w HD w sieci macierzystej, to jest jeszcze lepiej. Niestety HD w roamingu na razie brak.
-komunikat "sieć zajęta" widziałem na wyświetlaczu kilka razy i to z 5 lat temu, nie miałem problemów z smsami, że ktoś do mnie dzwonił, podczas gdy ja byłem w zasięgu.
-nie mam też problemów z ręcznym wyborem sieci - ustawiam Plusa i tel trzyma to ustawienie czasem całymi miesiącami, puki sam nie wybiorę innej sieci. Telefon potrafi za to sam przesiąść się na T, gdy wybieram ręcznie Play. Po jakimś czasie wraca do macierzystej. Jak komuś zależy na HD, to może wkurzać.
-gdy telefon ustawiony jest na wybór automatyczny pasma i operatora, to bateria szybciej znika (albo to moje wrażenie tylko). Najlepiej więc wybrać ręcznie operatora, którego zasięg w okolicy jest najlepszy i w miarę możliwości również ręcznie wybrać technologię (2G/3G/4G). U mnie pod względem pokrycia i wytrzymałości baterii najlepiej sprawdza się Plus 3G lub 2G. Ale ze względu na transmisje danych oczywiście mam ustawiony tryb tylko WCDMA.
Ogólnie używając równolegle kart różnych operatorów mogę napisać, że nie ma jakichś znaczących różnic w jakości między nimi. Czasem lepiej działa O, czasem T/Heyah, czasem Lyca(Plus), a czasem Play macierzysty - zależy od miejsca i czasu. Jedynym brakiem sieci Playa jest brak rozbudowy własnej sieci U900, no ale od tego mają roaming Aero2 i N!. Przynajmniej dla ofert głosowych.
Jeżeli chodzi o szybkość transmisji, to z moich pomiarów wychodzi, że w 3G: Play (abonament) 10-30Mb/s, T/O (roaming i prepaid) 10-15 Mb/s, Plus (roaming) 5-8 Mb/s. Pomiary z różnych miast - zdarza mi się przemieszczać po naszym pięknym kraju, A więc każda sieć pozwala na komfortowe korzystanie z internetu.
Także patrząc na moje doświadczenia mogę śmiało polecić. Oczywiście warto najpierw testować samemu, w konkretnym miejscu i na konkretnym telefonie.