• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #818292  autor: Rosolak
 20 sie 2015, 18:13
loker pisze:Wracając do punktu wyjścia: w T-Mobile masz zasięg T-Mobile.
W Play masz zasięg Play oraz T-Mobile. Dodatkowo Plusa, Aero2 i na życzenie Orange.
W czym więc goły T-Mobile lepszy?
W tym ...
Trasa Kraków-Zakopane, aplikacja Yanosik i problem z jej użytkowaniem na Playu (powód zasięg), ani automat, ani na sztywno TM nie dawał rady. Po drodze zakup startera Heyah i podmianka, wszystko śmiga. Aktualnie OFNK też śmiga.

W związku z przejściem na abonament, kończę zabawę w testowanie prepaidów i regularnym udzielaniem się na forum. Będę czasem zaglądał.
Życzę wszystkim pełnego zasięgu :-) R.
 #818293  autor: Remington
 20 sie 2015, 18:14
loker pisze:Wracając do punktu wyjścia: w T-Mobile masz zasięg T-Mobile.
W Play masz zasięg Play oraz T-Mobile. Dodatkowo Plusa, Aero2 i na życzenie Orange.
Każdy "goły" operator (w tym korzystanie z zasięgu macierzystego Play) lepszy, że droga jaką przechodzi połączenie jest krótsza. Ta rzecz w większości jest bez znaczenia, ale czasem zdarza się, że istotnie wpływa na jakość połączeń (głosowych i netowych). Opisałem powyżej dlaczego.
 #818302  autor: Kryniczanin
 20 sie 2015, 18:48
Ramirez

Więcej nie znaczy lepiej.

U mnie przy 3 stacjach Play w gminie do 5 T-Mobile
T- leży i kwiczy w 3 i 4g.

Jedynie w 2G ma przewagę.

Ja kilka lat temu zrozumiałem, że liczba stacji nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia zwłaszcza w N gdzie cała masa stacji jest tylko GSM 900.

Kto dzisiaj korzysta z neta na 2G?
 #818303  autor: banan1973
 20 sie 2015, 18:56
Play bez swojego zasięgu to tragedia. Jesli chodzi o rozmowę jest ok ale Internet np przez Tmobile po prostu nie działa. Byłem w Rowach i nie mogłem korzystać z wykupionego pakietu internetowego. 25 pln w plecy. Najgorzej dziecku wytłumaczyć że miał być Internet a nie ma. Sytuacje ratowal Plus ale sygnał byl slaby. Pojechaliśmy do Ustki i dopiero wszystko pozgrywałem na YT i do chmury. Oczywiście Play LTE, bardzo szybko. Powrót do Rowów i znowu brak Internetu. Jednym słowem tragedia.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,
 #818311  autor: tomi81
 20 sie 2015, 19:43
Rosolak

Coś w tym jest - w dniu dzisiejszym na karcie Playa próbowałem, z wykorzystaniem Yanosika, przeje hać trasę Białystok - Ełk (tryb automat, Iphone6) - nie dało się, transmisja ciągle stawała. Dla porównania miałem drugi tel z kartą Orange - tam Yanosik działał bez problemu. Stacjonarnie to Play jest Ok (w obrębie własnych nadajników, doświadczenia na podstawie Ełku i Białegostoku), jednakże w trasie (zwłaszcza w przypadku data) to dla mnie nieporozumienie.

Co do ilości "gołych" nadajników N (tylko gsm 900), poza strefą graniczną (gdzie także już coś się zaczyna dziać - patrz Białowieża) w woj podlaskim znam tylko 1 taki przypadek. Jest nim jedna ze stacji TMobile odpalona już po modernizacji. Na reszcie wszedzie jest U900. Dla mnie to wiecej niż 60% Kryniczanina....
 #818324  autor: Halset
 20 sie 2015, 20:41
A nawet na pewno TM, bo Plusa nie znam w ogóle (choć z kluczowych doświadczeń, zauważyłem, że zasięg zmienny jak w kalejdoskopie), a w Orange boję się awarii, mam małego niefarta do tej sieci.
Z Plusem nie jest tak źle. Kiedyś zanim powstał N! w skali kraju chyba miał najlepszy zasięg (może nie na północy Polski ale im bliżej południa tym lepiej). Po N! TM pokazuje, że można jeszcze lepiej i mieć o wiele mniej dziur.
Dzisiaj na służbowym Plusie trasa Gdańsk Żukowo Kościerzyna - trzy razy zerwane połączenie.....Masakra, droga krajowa...
Wracając do punktu wyjścia: w T-Mobile masz zasięg T-Mobile.
Może to zabrzmi chamsko ale nie wiem jak to krótko podsumować ;)
Jesteś po prostu zmanipulowany marketingiem Playa.
Chyba ilosc bts play sie zwiększa a nie zmniejsza ? i oczywiście ze play z jakością rozmów jeszcze odstaje ale przynajmniej place za to bardzo niewiele i ogólnie cena/jakość jest ok
a biegając po lasach jakiś zasięg zawsze jest i jakoś dogadać sie idzie
No właśnie. Już to od dawna pisze. Jakość to nie adres Play. Za darmo nic nie ma.
Kilku moich znajomych pouciekało z Play do Virgin i Vikinga. I co z tego wynikło? Na automacie chodzi beznadziejnie, jak się skończy Play. Na wymuszonym TM są przeważnie poza zasięgiem.

Roaming to wyjście z sytuacji a nie zaleta.
Do tego - baza Virgin rośnie, a to obciąża nadajniki P4. A Play jeszcze do tego zabiera jeden blok U2100 i zamienia na LTE. Niepełne u900, szczątkowe GSM900, słabe DCS1800 i dwa bloki U2100 na głos? To się nie da. Klientów prawie tyle co Orange, a Orange ma znacznie większe zasoby na voice i czasami również zdycha.
Roaming P4 ratuje...owszem ale nie zawsze ratuje.
Dzisiaj dzwoniłem do kuzynki - jest nad jeziorem pod Wieżycą. Play zasięg zero. Stanard na roamingu TM. Na służbowy jej w Orange idzie się dodzwonić. Na Play w roamingu....albo czekasz z 15s nawet na pierwszy sygnał w słuchawce albo "abonent poza zasięgiem"
Ja kilka lat temu zrozumiałem, że liczba stacji nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia zwłaszcza w N gdzie cała masa stacji jest tylko GSM 900.
Każdy ma inne podejście. Ja zrozumiałem kilka lat temu, że wolę mieć jedną porządną sieć ogólnopolską z dziurami (nie ma 100% zasięgu żadnej sieci) ale przynajmniej się dodzwonić. A tego Play nawet na roamingu nie gwarantuje i jest na samym końcu.
P4 to sieć miastowa - czyli dla mieszczuchów. Gdybym miał pracę w Trójmieście stacjonarną i poruszal sie praca dom szkoła zakupy to Play bym wziął pod uwagę (raz czy dwa razy w roku wyjazd poza miejsce zamieszkania na czas urlopu jest do przyjęcia, jak się nie ma zasięgu) A jako, że poruszam się po Polsce non stop - Play na dzień dzisiejszy jest w czarnej D.
A żaden normalny Kowalski, który nie jest maniakiem telefonii albo nie jest to jego hobby nie trzyma przy tyłku kilku sim kilku operatorów i kilku telefonów. Wybiera jeden SIM z porządną siecią i chce z tego korzystać na zasadzie - chce zadzwonić to dzwonię
Dla mnie to wiecej niż 60% Kryniczanina....
Kryniczanin liczy to inaczej. On uważa, że ciągły sygnał w telefonie na czuwaniu w U2100 na poziomie ok -110dBm to nie jest zasięg U900.
Coś w tym jest - w dniu dzisiejszym na karcie Playa próbowałem, z wykorzystaniem Yanosika, przeje hać trasę Białystok - Ełk (tryb automat, Iphone6) - nie dało się, transmisja ciągle stawała. Dla porównania miałem drugi tel z kartą Orange - tam Yanosik działał bez problemu. Stacjonarnie to Play jest Ok (w obrębie własnych nadajników, doświadczenia na podstawie Ełku i Białegostoku), jednakże w trasie (zwłaszcza w przypadku data) to dla mnie nieporozumienie.
Sto razy pisałem, że zasięg na telefonie w P4 w roamingu niczego nie gwarantuje. Wiem po znajomych, którzy jeżdżą z Gdańska do Wawy na studia zaoczne lub podyplomówki. Ogólnie jedno zdanie się powtarza, gdy chcą skorzystać nawet z neta na telefonie na P4 - Play to jedno wielkie G.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #818329  autor: p2225
 20 sie 2015, 21:00
Halset pisze: Roaming to wyjście z sytuacji a nie zaleta.
Do tego - baza Virgin rośnie, a to obciąża nadajniki P4.
Serio klienci Virgin, których to jest trochę ponad 180 tys tak bardzo obciążają sieć Play? W porównaniu do samego postpaid Play'a to około 3% klientów, do ogólnej liczby - około 1,5%. Nie daliby dzisiejszego 10GB za 10zł gdyby było tak źle, a przecież nic tak nie obciąża sieci jak internet. Nie mówiąc już, że jakaś część klientów Virgin to byli klienci Play.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #818335  autor: Kryniczanin
 20 sie 2015, 21:22
Orange daje 6gb za 6pln - nie widzę jakiś wpisów Halseta, T-Mobile daje 10,25 gb za 5pln do 11,25gb? Nic się nie dzieje.

Virgin wydłuża wakacyjną ofertę która działała bez problemu?

Halset oburzony
Do tego - baza Virgin rośnie, a to obciąża nadajniki P4. A Play jeszcze do tego zabiera jeden blok U2100 i zamienia na LTE. Niepełne u900, szczątkowe GSM900, słabe DCS1800 i dwa bloki U2100 na głos? To się nie da. Klientów prawie tyle co Orange, a Orange ma znacznie większe zasoby na voice i czasami również zdycha.
A prawda jest taka, że to T-Mobile od początku ograniczał wjazd do LTE swoim pre-paidom :-D

Z jakiego powodu? Czerwonych światełek na stacjach? (50% udziałowiec N wie o co chodzi) :-D

Jak do tego dodamy miliony kart sim abonamentowych w T-Mobile i Orange które nie są usim (sam mam dwa takie aktywne abonamenty data) mamy w całej okazałości ukazaną porażającą słabość i ułomność całego N.

W Play od samego początku miałem USIM w 2007, T-Mobile jeszcze we wrześniu 2012 wydawano zwykłe simy - można wymienić na USIM za 30,75pln a nawet po wymianie wjazdu do LTE nie ma i nie będzie - oferta za 6,90 z modemem :-)

Zły, beznadziejny i nie działający Play wpuszczał 99% swoich kart (np. Fresh 2009 nie miał wjazdu i pierwsze oferty z 2007).

Tak ma się rzeczywistość do Halsetowych wpisów.

P.s. MVNO na T-Mobile nie mają wjazdu do LTE - Vectrone wydaje zwykłe sim.
 #818358  autor: macc
 20 sie 2015, 22:47
banan1973 pisze:Play bez swojego zasięgu to tragedia. Jesli chodzi o rozmowę jest ok ale Internet np przez Tmobile po prostu nie działa. Byłem w Rowach i nie mogłem korzystać z wykupionego pakietu internetowego. 25 pln w plecy. Najgorzej dziecku wytłumaczyć że miał być Internet a nie ma. Sytuacje ratowal Plus ale sygnał byl slaby. Pojechaliśmy do Ustki i dopiero wszystko pozgrywałem na YT i do chmury. Oczywiście Play LTE, bardzo szybko. Powrót do Rowów i znowu brak Internetu. Jednym słowem tragedia.
bo ustka to miasto a rowy to wioska rybacka. Przyjedz do nas na pomorze poza sezonem to zobaczysz różnicę ustka - rowy czy poddąbie. Chcesz mieć lepiej to płacisz więcej za pobyt w ośrodku wczasowym w ustce chcesz taniej ,ale mniejsze udogodnienia jedziesz do rowów czy poddąbia, ale musisz liczyć się z większymi utrudnieniami m.in. w komunikacji autobusowej czy jak w tym przypadku w dostępie do internetu. Przyjedź poza sezonem do rowów to załamiesz się jaka do dziura ,gdzie Bóg też już powiedział dobranoc.... :-) Nawet pks poza sezonem zawiesza kursy do rowów bo nie ma kogo tam wozić. Tylko śledzie i flądry tam zostają a tak lipa, więc internetu zbytnio tam nie trzeba.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, 23:00 przez macc, łącznie zmieniany 1 raz.
 #818362  autor: loker
 20 sie 2015, 22:59
Zgodzę się z jednym z przedmówców - Play to sieć miastowa, swoje nadajniki ma głównie w aglomeracjach. I w takiej Warszawie czy Wrocławiu korzystania czy z Play czy z Orange nie ma chyba większego znaczenia. A w trenie to już różnie.

A co do LTE - jutro będziecie mieli na forum porównanie LTE z Orange oraz Play z Warszawy, Kutna, Poznania i Stargardu.
 #818383  autor: Halset
 21 sie 2015, 01:59
Orange daje 6gb za 6pln - nie widzę jakiś wpisów Halseta, T-Mobile daje 10,25 gb za 5pln do 11,25gb? Nic się nie dzieje.
Nie nic się nie dzieje.
Nie mam problemu z internetem gdziekolwiek jestem.
A prawda jest taka, że to T-Mobile od początku ograniczał wjazd do LTE swoim pre-paidom :-D
A co ma piernik do wiatraka?
Z jakiego powodu? Czerwonych światełek na stacjach? (50% udziałowiec N wie o co chodzi) :-D
Nie.
TMobile to nie sieć która rozdaje za darmo. Orange również.
Jak chcesz zdobyć bazę klientów musisz być tani. A co robi Virgin aby zdobyć klientów? Jest tani.
A jak nie rozumiesz podstawowych rzeczy biznesowych przede wszystkim w Polsce to o czym mamy mówić.

Czy na zachodzie, ktoś idąc do salonu Mercedesa jest zdziwiony, że kupuje Mercedesa golasa i musi za każdą pierdołę dopłacić? Nie! A w Polsce wielkie zdziwienie, że w cenniku Merc kosztuje 150tys zł a klient musi jeszcze z 80-100 tys zostawić na wyposażenie.
mamy w całej okazałości ukazaną porażającą słabość i ułomność całego N.

Sorry ale ułomny to jest Twój tok myślenia.
Co ma jakość sieci do kart SIM?
Tak ma się rzeczywistość do Halsetowych wpisów.
Mówimy o jakości sieci. Działaniu realnej jakości zasięgu w sieci Play a nie o ofercie operatorów.

Mnie prepaid interesował z 15 lat temu, jak chodziłem do szkoły i nie było mnie stać na abonament.
P.s. MVNO na T-Mobile nie mają wjazdu do LTE - Vectrone wydaje zwykłe sim.
I dobrze. Jak chcesz mieć LTE musisz mieć TMobile. Normalne działanie.
Tylko u Nas w Polsce za 1zł każdy chce mieć wszystko.
Gdyby zdrożały usługi to może by w końcu gówniarze wzięli się za naukę a nie wieczne siedzenie w telefonach. A potem rośnie nam społeczeństwo lemingów.

#818390  autor: Kryniczanin
 21 sie 2015, 06:27
Nie nic się nie dzieje.
Nie mam problemu z internetem gdziekolwiek jestem.
Jak się jest w 99,99% czasu pod nie obciążoną stacją to tak może być. Jakbyś ruszył się gdziekolwiek to byś widział jak to wygląda.
A co ma piernik do wiatraka?
No tak prewencyjny apartheid kart sim nie ma nic do gadania :mrgreen: Jasno pokazuje stosunek do klienta jak i sugeruje każdemu myślącemu słabość sieci LTE. Ciekawe jakby z 2mln sim nagle zaczęły jechać na LTE :-) Prędkości jak na EDGE? Ha ha ha
TMobile to nie sieć która rozdaje za darmo.
Buahhahahahahahaha

T-Mobile za 2 do 5pln daje do 11,5gb netu. To pewnie jest ta godna stawka :-)
Jak chcesz zdobyć bazę klientów musisz być tani. A co robi Virgin aby zdobyć klientów? Jest tani.
Numer 1 taniości to Orange i nju abonament więc Virgin wcale nie jest taki tani tylko tanie jest Orange które Ty oczywiście twierdzisz, że nie jest tanie :mrgreen:
A jak nie rozumiesz podstawowych rzeczy biznesowych przede wszystkim w Polsce to o czym mamy mówić.
Ty za to doskonale rozumujesz twierdząc, że czarne jest białe.
Sorry ale ułomny to jest Twój tok myślenia.
Co ma jakość sieci do kart SIM?
Crash Test - czy sieć wydoli - wykonasz go bez kilku mln kart sim? Nie
Mnie prepaid interesował z 15 lat temu, jak chodziłem do szkoły i nie było mnie stać na abonament.
W dobie Georgea Orwella zaczyna być coraz bardziej nęcący. Ostatnio znam dwa nr co z biznesu (T-Mobile i Play) wylądowały w Virgin.
I dobrze. Jak chcesz mieć LTE musisz mieć TMobile. Normalne działanie.
Powiedz to Plusowi i Lycamobile - że też nie słuchają Twoich biznesowych rad?
Tylko u Nas w Polsce za 1zł każdy chce mieć wszystko
Nie każdy - bo ja nie. Ja uważam, że ceny nie powinny już spadać nawet o grosz.
Gdyby zdrożały usługi to może by w końcu gówniarze wzięli się za naukę a nie wieczne siedzenie w telefonach. A potem rośnie nam społeczeństwo lemingów.
Zapomnij - sprawa jest zbyt daleko.
 #818428  autor: Halset
 21 sie 2015, 10:35
Jak się jest w 99,99% czasu pod nie obciążoną stacją to tak może być. Jakbyś ruszył się gdziekolwiek to byś widział jak to wygląda.
Twoje miejsce zamieszkania to nie wszystko. O tym już pisaliśmy.
Żeby nie być gołosłownym - jakąś godzinę temu rozmawiałem z brackim, który w ostatni weekend był w Jastarni. Cytuje odnośnie netu "Nie chodził tak szybko jak w domu ale chodził w miarę dobrze, net i poczta bez problemu"
No tak prewencyjny apartheid kart sim nie ma nic do gadania :mrgreen: Jasno pokazuje stosunek do klienta jak i sugeruje każdemu myślącemu słabość sieci LTE. Ciekawe jakby z 2mln sim nagle zaczęły jechać na LTE :-) Prędkości jak na EDGE? Ha ha ha
Jasne, każdą sieć zapchasz. Pierwsza w kolejności to Plus, która już teraz w wielu miejscach ledwo dyszy. Play również szybki do zapchania. Pasma nie są z gumy. A N!.....mają 2x183Mb/s albo 1x500 Mb/s do np 183 Plusa albo 90 Play. A do tego - N! ma prawie dwa razy więcej stacji.
To nie jest ułomność sieci. Pamiętaj że TM w taryfach biznes ma w umowie zapis, że musi gwarantować jakąś tam prędkość.
Dobre logiczne podejście biznesowe.
Nie wiem czy pamiętasz, że TM no limit również nie rozdawał od razu.
Oni wolą mniej ale lepszej jakości.
Niektórzy ogólnie mają że tak powiem sraczke na temat neta. 90% znajomych nie wykorzystuje w miesiącu na telefonie więcej niż 2GB. Mnie się może z dwa razy udało przekroczyć jak oglądałem wklejane przez znajomych filmiki na FB.
Ale jak ktoś używa to do siedzenia wiecznie na YT albo do P2P to żadna sieć nie da rady.
Dla przykładu - wystarczy, że w bloku do którego masz kablówkę na kablu, dwóch trzech ustawi UL na maksa na torrencie. Net zdycha. UL strasznie spowolnia działanie neta. Pingi są jak szalone.
KIedyś na osiedlowej w moim starym miejscu zamieszkania miałem w bloku 3 ssaczy, którzy tak mulili neta wysyłaniem, że pingi nie spadały z 1200ms. A tylko wystarczyło ich zdalnie odłączyć od neta i pingi spadały od 21ms a net zaczął oddychać.
T-Mobile za 2 do 5pln daje do 11,5gb netu. To pewnie jest ta godna stawka
Nie znam stawek na p2p bo mnie nie interesują. To raz.
Dwa - p2p w TMobile to temat poboczny. W Orange czy w Play kartowiczy jest znacznie więcej.
Numer 1 taniości to Orange i nju abonament więc Virgin wcale nie jest taki tani tylko tanie jest Orange które Ty oczywiście twierdzisz, że nie jest tanie
Nr 1 taniości jest Play. Porównuj wszystkie oferty a nie tylko nju. Jako całość nadal P4 wychodzi najtaniej oraz Virgin. A Virgin to infra Play.
Ty za to doskonale rozumujesz twierdząc, że czarne jest białe.
Tak, rozumiem. Siedzę w handlu ponad 10 lat.
Nie prowadzę pociagu, więc się na ten temat nie wypowiadam.
Crash Test - czy sieć wydoli - wykonasz go bez kilku mln kart sim? Nie
Crash test każdej sieci grozi. Pierwszy padnięty to Play. Wystarczy jak już wiele razy wspominałem udać się na jakąś imprezę masową. P4 pierwszy nie żyje. Zaraz po nich Orange, bo pasma ma też mało.
W dobie Georgea Orwella zaczyna być coraz bardziej nęcący. Ostatnio znam dwa nr co z biznesu (T-Mobile i Play) wylądowały w Virgin
No i gratulacje. Życzę im powodzenia podczas poruszania się po Polsce :mrgreen:
A dwa - jak są na Vacie to w koszty tego nie wliczą
Nie każdy - bo ja nie. Ja uważam, że ceny nie powinny już spadać nawet o grosz.
I bardzo dobrze. Z tym się zgadzam. Nawet uważam, że powinny iść trochę w górę.
Zapomnij - sprawa jest zbyt daleko.
Nigdy nie jest za późno.

#818434  autor: cyanoone
 21 sie 2015, 10:59
Halset pisze:A dwa - jak są na Vacie to w koszty tego nie wliczą
Doładowania mozna kupić na fakturę kolego ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #818437  autor: Kryniczanin
 21 sie 2015, 11:10
Nie znam stawek na p2p bo mnie nie interesują. To raz.
Dwa - p2p w TMobile to temat poboczny. W Orange czy w Play kartowiczy jest znacznie więcej.
Jakie p2p? Halset o czym Ty mówisz? Ja Ci wyraźnie piszę - na allegro za 2pln kupisz karty T-Mobile z 10,25 do 11,25gb pakietu netu. W każdym sklepie kupisz je po 5pln
W Orange czy w Play kartowiczy jest znacznie więcej.
To pooglądaj raporty. T to lider kart.
Nr 1 taniości jest Play. Porównuj wszystkie oferty a nie tylko nju. Jako całość nadal P4 wychodzi najtaniej oraz Virgin. A Virgin to infra Play.
Nr 1 taniości to Orange, z nowymi abo, z najtańszym netem, nju i kodami. Play-owi do orange lata świetlne.
Crash test każdej sieci grozi.
Jak najbardziej! Jednak znamy proporcje Play sobie radzi z 99% kart SIM zdolnych do logowania w LTE, a ile N czy Plus? 50 procent? Czy może ciut więcej?

I bardzo dobrze. Z tym się zgadzam. Nawet uważam, że powinny iść trochę w górę.
Zobacz Play zrobił podwyżkę (moim zdanie za dużą) i jaki płacz?

Ceny powinny moim zdanie się ustabilizować na poziomie - 30pln no limit voice, 50 pln no limit net opcje bez sprzętu.

Jednak czekam na komentarze - oligopol, oligopol itd.
Nigdy nie jest za późno.
To popatrz na najazd przestępców przekraczających granicę UE? Co im robią za łamanie prawa? Dają socjał. Słyszałem o Polaku co nielegalnie przekroczył granicę z Białorusią i trafił za to do aresztu?

Sam widzisz. Masa krytyczna pękła.

A co do doładowań na fakturę do już Ci napisali.

Zresztą vat w Virgin za no limit to całe 5,42pln...

Jeden dobry lód...
 #818491  autor: Halset
 21 sie 2015, 14:31
Znowu temat zszedł na boczny więc ostatni wpis mój niewiążący się z tematem
To pooglądaj raporty. T to lider kart.
Nie będę się powtarzał. To są ściemy operatorów. Wiele kart leży w szufladzie i nie są używane.
Znam raporty banków (doładowania) - podczas szkoleń je widziałem - najwięcej doładowuje się kart Orange i Play. Znam również wyniki sprzedaży doładowań w sieciach InMedio - i o samo.
Nr 1 taniości to Orange, z nowymi abo, z najtańszym netem, nju i kodami. Play-owi do orange lata świetlne.
Abonamenty?
Pierwszy przykład
Orange 69.99 no limit i 2GB neta (4GB neta dla stałych klientów)
Play 69.99 no limit i 5 Gb neta (6GB neta dla stałych klientów)
Itd
Play z reguły wychodzi taniej, bo żeby mieć coś w O no limit, trzeba zazwyczaj zapłacić ok 50zł. w P4 przy niższych kwotach
Jak najbardziej! Jednak znamy proporcje Play sobie radzi z 99% kart SIM zdolnych do logowania w LTE, a ile N czy Plus? 50 procent? Czy może ciut więcej?
Kilka razy udowodniłeś, że jesteś z matmy na bakier więc nie mam zamiaru się sprzeczać :mrgreen:
W Play nie wszyscy latają po LTE bo nie mają słuchawki. Wielu również to dorośli, którzy nawet z neta nie korzystają.
Proporcje czy jest to SIM czy USIM w każdej sieci moim zdaniem są podobne, jeśli chodzi o zużycie danych. Może w P4 przez większą ilość dzieciarni może być większy, podobnie jak w Orange.
Gdyby 100% kart miało LTE w każdej sieci i każdy by z tego korzystał. - pierwszy padnie Play bo ma najmniejszą infrastrukturę. Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
Zobacz Play zrobił podwyżkę (moim zdanie za dużą) i jaki płacz?
Zawsze będzie płacz, nawet jak obniżą, bo będzie komentarz "Łeeee tylko tyle"
Gdyby ludzie nie lecieli na taniochę świat byłby o wiele lepszy. A dzisiaj w każdej branży wiele rzeczy to buble. Kup dzisiaj pralkę to potem się okaże, że to jednorazówka (bęben klejony, łozyska niewymienne itd).
Wolę zapłacić np za pralkę nie 1-1,5tys ale np 3 tys i mieć ją na wiele lat. Ale to się nie sprzeda, bo ludzie kupują co najtańsze.
Ceny powinny moim zdanie się ustabilizować na poziomie - 30pln no limit voice, 50 pln no limit net opcje bez sprzętu.
Wg mnie no limit i tak nie każdemu jest potrzebny
Wg mnie powinno być 50zł za no limit voice i 100zł za no limit data. To są normalne ceny.

#818508  autor: Rosolak
 21 sie 2015, 16:19
No i temat zasięgu poszedł do lamusa, a zaczęło się o VAT, o starystykach prepaidowych SIM-ek i o cenach no limit ...

W związku z przejściem na abonament, kończę zabawę w testowanie prepaidów i regularnym udzielaniem się na forum. Będę czasem zaglądał.
Życzę wszystkim pełnego zasięgu :-) R.
 #818513  autor: loker
 21 sie 2015, 16:41
Obiecane pomiary LTE, pierwszy za nami, kilka minut przed 16:00

Warszawa Zachodnia peron 6
PING download upload
Play 31 26,96 4,39
Orange 86 8,48 15,69

Z pociągu:

Kutno dworzec kolejowy
PING download upload
Play 29 7,67 17,54
Orange 71 38,52 20,93

Konin dworzec kolejowy
PING download upload
Play 35 24,72 16,94
Orange 85 15,81 14,7

Poznań Główny peron 1
PING download upload
Play 43 10,44 16,61
Orange 69 21,28 24,84
 #818621  autor: solidburn
 22 sie 2015, 11:19
Halset pisze:Kup dzisiaj pralkę to potem się okaże, że to jednorazówka (bęben klejony, łozyska niewymienne itd).
Wolę zapłacić np za pralkę nie 1-1,5tys ale np 3 tys i mieć ją na wiele lat. Ale to się nie sprzeda, bo ludzie kupują co najtańsze.
Żeby podtrzymać temat GSM pogadajmy o pralkach ;)
Zapomnij o kupowaniu czegoś na lata to nie ta epoka ! teraz się już nie naprawia tylko wyrzuca

Nie ma żadnego sensu kupowanie drogiej pralki i tak nie będzie już działać latami (to nie Miele)a jak padnie to jej nie naprawisz bo koszt przekroczy cenę nowej, dodatkowo w cenie 1 drogiej dostaniesz 2 tańsze i nowsze technologicznie Tak samo jak nie ma sensu dopłacanie do rozszerzonej gwarancji albo kupowanie calgonu którego cena przekracza cenę nowej pralki itd itp

Żyjemy w społeczeństwie konsumpcyjnym wiec konsumuj ! i daj zarobić innym a oni Tobie
 #819346  autor: loker
 26 sie 2015, 12:05
I jak skomentujecie moje pomiary?