O Play mówi się wiele - że najmłodszy, że przenosi się do niego najwięcej numerów itp. Od początku jest punkt zapalny między zwolennikami oraz przeciwnikami - ZASIĘG.
Play od początku postawił na miasta i nowe technologie. W efekcie w największych aglomeracjach ma stabilniejszy zasięg UMST2100 niż sławna "wielka trójka". Dzięki temu swobodnie możemy w telefonie włączyć tryb 3G only i korzystać z uroków HD Voice oraz mobilnego internetu. Choć dla zwykłego śmiertelnika różnicy gołym okiem między zasięgiem operatorów w Warszawie czy Krakowie nie widać. Co innego jak z miast wyjedziemy - UMST900 w Play tylko lekko styka się z UMST2100, więc swobodnie podróżować z karta SIM od internetu (te łączą się tylko z 3G oraz LTE i tylko z macierzystym Play) się nie da.
Wywołany z lasu wilk zwany LTE: faktem jest, że zasięg powierzchniowy oraz jakościowy Play ma lepszy niż T-Mobile (i Orange, które de facto korzysta z T-Mobile).
2G Play w miastach ma. Ale tematy pomińmy, bo operator raczej nie bawi się w rozwój tej technologii. Aczkolwiek na uwagę zasługuje fakt, że są miejscowości jak np. Sromowce Niżne, gdzie jedyny zasięg sieci komórkowej to 2G od Play
I wreszcie temat roaming krajowy: głównym partnerem Play w tym względzie jest obecnie T-Mobile, którego zasięg GSM oraz UMST900 pokrywa cały kraj (poza ścianą wschodnią UMTS900). Więc jak z karta SIM Play głosową (nie z taryfy internetowej) jeździmy sobie po Polsce, to zawsze albo macierzysty zasięg, ale od T-Mobile złapiemy. A nadal aktywny jest też pierwszy partner o mocnym 2G czyli Plus GSM. Dodatkowo karty Play sa wpuszczane też do UMTS2100 Plusa oraz do UMTS900 Aero2, dzięki czemu w UMTS mamy serio ogólnopolskie pokrycie (przypomnę, że w UMTS2100 najlepsze w dużych miastach w sieci macierzystej). Do tego na życzenie możemy mieć odblokowany też zasięg Orange.
Jeżeli jakieś dane podałem źle, proszę o odpowiedź w tym wątku ze sprostowaniem.
I pytanie do mówiących, że nigdy nie wybiorę Play ze względu na zasięg, bo to młody operator i ma słabe pokrycie - co masz na myśli tak mówiąc, a czytając to co powyżej?
Dla mnie możliwość korzystania w dużych miastach z mocnego UMTS2100 i dobrego LTE1800 dział na przewagę Play, do tego mieszkam w Warszawie i codziennie jeżdżę Iszą linią metra, a na całej trasie tylko Play ma zasięg... A jak jadę poza to przecież 2G oraz UMTS900 T-Mobile dadzą mi swobodę komunikacji, a zasięg innych operatorów sprawia, że prawie wszędzie mogę skorzystać z telefonu (w przeciwieństwie np. do karty SIM od Plus GSM).
Obecnie z racji jedynie powiązań i taryfy mam Orange, ale spora cześć rodziny ma telefony w Play, internet mobilny mam od Play. A wszystkich zachęcam do przejścia do Virgin Mobile, dla którego Play jest zasięgiem macierzystym i zarzuty o słabym zasięgu padły... Dlaczego?