Jak się bawiłem Play (bo nie używam tej sieci na co dzień) to Play się trzymał do maksimum ile się da.
Jak pisałem wcześniej, nawet widziałem na telefonie Play U900 wartości dochodzące do -116dBm ale zazwyczaj miał takiej wartości jak w N! na 2100 czyli do ok -113dBm -114dBm.
U900 w P4 jest tak wyżyłowany jak w N! U2100.
Dlatego też w P4 masz taki sam problem, że jesteś poza zasięgiem jak w N! bo przy takich wartościach nie idzie nic zrobić (w Samsungach Galaktykach miałem taki problem, na Z3 nie mam) albo przy dochodzeniu do tych wartości masz tak kiepską jakość połączenia, że brak słów w języku polskim aby to określić. Do tego dochodzi jeszcze punkt styku, jeżeli już przeloguje do TM w automacie.
W N! jest wada, że mają wyżyłowane U2100 (to ich największa wada i czekamy na poszerzenie U900) a w Play - wyżyłowane U900 i często zapchany punkt styku.
A gdy już telefon się zaloguje do TM to wraca do Play jak mu się chce. Albo od razu albo siedzi na roamingu nawet i pół dnia.
Mnie to najbardziej wkurzało. Ręczne wymuszanie Play aż irytowało.
Do Play najszybciej wracał na automacie, jak skończył się TM (znaleźć takie miejsce jest bardzo ciężko, zazwyczaj jakieś podziemne garaże i to zamykane)i znalazł się Plus. Bo Plusa na automacie nie trzyma i zaraz szuka macierzystego Play.
Jeszcze dodam - u mnie znajomi w Trójmieście mają cały czas na stałe TM. Nawet z sieci macierzystej P4 nie chcą korzystać. TM jest wszędzie, 3G działa bardzo dobrze, więc ich nawet HDVoice po P4 ani LTE nie chce przekonać.
A nie korzystają z P4 bo ma za dużo dziur.
Trochę dziwne, mieć w Play a korzystać tylko z TM. To jak mieć Punto i czy wsadzenie silnika Merca pod maskę robi z niego Merca?
@Halset - Otóż to, Orange mógłby spokojnie pociągnąć na voice w U900 i U2100, a pod neta dając również U2100 i LTE. GSM to już nie jest wielki użytek, gdyż w obecnych czasach nawet bardzo proste do użytku telefony obsłużą U900 czy U2100.
Ale czytaj dokładnie.
Nie mogą wyłączyć całkowicie G900. U900 musi mieć oddychanie a G900 nie.
G900 zawsze dalej sięgnie zasięgiem, dlatego G900 musi zostać bo by N! miało za dużo dziur.
Podobnie jest w Plusie - G900 ma większy zasięg niż Aero.
Dlatego G900 ma być wspólne z TM, które TM swoje G900 nie ma zamieniać na U900
pawelec2225 pisze:Halset pisze:
A potem 4.4Mhz się tak szybko zapcha, że i P4 nie będzie nawet tam wchodził

Myśleć trochę a nie opierać się na emocjach

ale zauważ to, że wtedy ludzie nie byliby zrzucani do GSM900 dzięki czemu część pasma można by przenieść do U900, czyli tak jak chciałeś.
Mi chodziło o co innego.
Po jakiego grzyba wszystkim o tym mówić?
Ty zaproponowałeś aby to przekazać ludziom dalej a Ci przekażą dalej i zanim N! się za poszerzanie U900 weźmie to szybciej P4 wywali za zbyt duże obciążenie.