kwasek66 pisze:
UMTS900 - MOCY PANIE MOCY, a nie pojemności, to pasmo jest zbyt słabo rozsiewane.
Jakiej mocy?
Pasma jest za mało i sieją tak aby nie zdechło.
Jak poszerzą pasmo U900 o np 5Mhz to i MOCY przybywaj
Natomiast dzisiaj ciekawostka.....
Nie używałem LTE w telefonie bo częściej w trasie niż na miejscu czyli w Trójmieście.
Dzisiaj sobie posiedziałem na LTE i troszkę potestowałem.
Testy przeprowadzone między godziną 14 a 17 (16 testów prędkości)
Prędkości na LTE W TM w centrum Gdyni i Gdańska
Najwyższy DL 33,42 Mb/s, najniższy 21,82 Mb/s
Najwyższy UL 22,19 Mb/s najniższy 16,77 Mb/s
Pingi 33-36ms
Wyniki całkiem przyjemne.
Nie testowałem wcześniej P4 na LTE bo zasięgowo wg telefonu wychodziło to samo co w N!. Ale jedna rzecz mnie wkurza w TM i nie wiem czy to normalne. O ile na terenie otwartym zasięg LTE 2-4kreski, to po wejściu do budynków (jakaś kawiarenka, sklep spożywczy typu żabka) - stare budownictwa i po wyjściu - telefon w 3G.

|Dopiero po chwili wraca do LTE
Czy to kurde normalne, czy tak sieć N! jest kiepsko skonfigurowana????
Już to dawno przeliczyli i taniej zapłacić za roaming niż wybudować i utrzymywać sieć w rejonach biznesowo wątpliwych. Nie zawuażyłeś, że budują stacje tam gdzie rośnie obciążenie?
To każdy akurat wie i P4 wygodnie latać po zasobach innych niż budować samemu.
Jeśli jakimś cudem aukcja się zakończy i P4 zdobędzie chociaż kawałek tortu z 800 MHz to wymogi pokrycia są takie, że będą musieli zbudować sieć.
W Bajki wierzysz

?
Jeżeli zdobędą jakiś kawałek tortu to będą pukać do drzwi N! albo Solorza aby razem zbudować sieć albo najlepiej "oddadzą" w zamian za korzystanie z tych zasobów na nadajnikach innej sieci.
Czyli - dajcie nam dostęp do Waszych stacji, doczepimy nasze anteny a w zamian będzie mogli również z naszych zasobów korzystać. I tak np Sferia i P4 razem będą mieć 10Mhz na LTE800 lub jeżeli Plus coś łyknie - 15Mhz