• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 301 z 1158
  • 1
  • 299
  • 300
  • 301
  • 302
  • 303
  • 1158
 #813589  autor: p2225
 23 lip 2015, 14:30
@Halset jak zniknie zasięg wymuszonej sieci to nie masz w ogóle zasięgu. Tak samo jak na karcie macierzystej tego operatora.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #813622  autor: inżynier
 23 lip 2015, 16:27
Halset pisze:Z tym, że N! to co innego jak Play. N! nie jest "WSPÓLNE", każda sieć czyli TM i O odpowiada za siebie. P4 nie odpowiada za działanie sieci TM.
Nie wiem w jakim kontekście to piszesz, ale nie jest tak, że TM i O odpowiadają za swoje sieci. Całą parametryzację i optymalizację robi N! i w bardzo wielu rzeczach jest to zrobione identycznie, a część rzeczy po prostu nie da się zrobić inaczej bo są wspólne NDB czy RNC.
Halset pisze:@inżynier
Czy coś Ci wiadomo, czy N! będzie po skończonym przeobrażeniu GSM1800 na LTE również poszerzał U900?
Nawet jakby wiedział to takich informacji nie mogę zdradzać:)
Do końca sierpnia w całej Polsce będzie LTE 1800 na 15MHz kosztem pozamieniania kanałów DCS między O i T. Natomiast poza tym praktycznie nic się nie zmieni, pojemność DCS raczej pozostanie bez zmian (pewnie za wyjątkiem jakiś pojedynczych przypadków).
A co będzie potem? Poszerzenie U900, zmiany kanałów itd? Trzeba śledzić co słychać w eterze i wszystko będzie jasne:)
 #813640  autor: Halset
 23 lip 2015, 17:33
pawelec2225 pisze:@Halset jak zniknie zasięg wymuszonej sieci to nie masz w ogóle zasięgu. Tak samo jak na karcie macierzystej tego operatora.
Racja :) Proste sprawy są takie trudne, jak ktoś na co dzień nie używa tej sieci :P
Nie wiem w jakim kontekście to piszesz, ale nie jest tak, że TM i O odpowiadają za swoje sieci.
W takim kontekście, że nie składamy reklamacji do NetWorsk tylko tam gdzie mamy nr - czyli albo TM albo O. I TM nie interesuje jak chodzi sieć klienta Orange, tak samo Orange ma gdzieś, jak chodzi sieć na numerze w TM.
Całą parametryzację i optymalizację robi N! i w bardzo wielu rzeczach jest to zrobione identycznie, a część rzeczy po prostu nie da się zrobić inaczej bo są wspólne NDB czy RNC.
Nie rozumiem tego, że N! optymalizuje zarówno sieć O i TM. Nie wspomnę o różnicy zasobów ale jak te sieci działają. TM chodzi świetnie, jest świetnie zoptymalizowana. Orange wręcz przeciwnie. Wielu znajomych narzeka na zrywanie połączeń w sieci Orange. Nawet moi klienci, co ostatnio podpisali umowy z Orange klną jak szewcy i czekają na koniec umowy aby wrócić do TM albo do Plusa. Nie słyszałem, że ktoś w okolicach Trójmiasta narzekał na Tmobile. Na Orange słyszę co chwilę. Mało tego, testowałem ostatnio Play i nawet P4 lepiej chodzi niż Orange.
Ponadto w domu TMobile chodzi super, cała chata po 3G rozmowy. W Orange zrywa połączenia, skacze po 2G między GSM1800 a GSM900 jak szalony, przez co nie idzie gadać. Sąsiedzi również narzekają.
Handovery w TM chodzą tak mięciutko że nawet ich nie czuć. W Orange są tak twarde, że sylaby urywa.
Więc nie chce naprawdę mi się wierzyć, że N! odpowiada za optymalizację/konfigurację tych dwóch sieci. Możliwe że N! ale pod warunkiem, że są dwie oddzielne komórki/działy, z których każdy z nich odpowiada osobno za TM i O.
Do końca sierpnia w całej Polsce będzie LTE 1800 na 15MHz kosztem pozamieniania kanałów DCS między O i T. Natomiast poza tym praktycznie nic się nie zmieni, pojemność DCS raczej pozostanie bez zmian (pewnie za wyjątkiem jakiś pojedynczych przypadków).
Kolejna rzecz, której nie rozumiem. Pozabierane pasma z GSM1800 na LTE a pojemność sieci na DCS się nie zmieni? Hmm...dla mnie nie jest to jasne?
A co będzie potem? Poszerzenie U900, zmiany kanałów itd? Trzeba śledzić co słychać w eterze i wszystko będzie jasne:)
Czyli wychodzi na to, że jednak myślą o tym :P
A na poważnie, gdybyś Ty odpowiadał za poszerzenie U900 (takie luźne gdybanie ;) ) to jakbyś to zrobił? Dzisiaj mamy na U900 wspólne 4.4 Mhz gdzie 1,8 pochodzi z O. Na GSM900 Orange ma 5Mhz a TM ok 7Mhz. Wycinanie kolejnych kanałów na poszerzenie U900, czy np zamiana GSM900 O na U a TM zostawić na G900? Wg mnie w drugim przypadku pojemność się nie zmieni, a my zyskamy 3G.

Pozdrawiam

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #813646  autor: kwasek66
 23 lip 2015, 18:06
Proszę zauważyć iż jest neutralność technologiczna w pozwoleniach dla Nw! Jedynymi pewnikami są GSM, LTE1800 oraz opcjonalnie UMTS900, a cała reszta zależna od potrzeb...
N! ma jedną zaletę jakiej Plus może im zazdrościć... gęstą siatkę stacji. Play pomijam, bo to działa stabilnie tylko w UMTS900/2100, dowolnej dostępnej sieci.
Dynamiczna zmiana technologi miedzy DCS/LTE, GSM/UMTS900 nie jest niczym nowym.
Zjawisko nocnego znikania DCS będzie nasilone, możliwe nawet pozostawienie samego DCS, a reszta na UMTS i LTE.

W aglomeracjach GSM to podstawa dla głosu, UMTS900/2100 dla korka, a LTE1800 dane + dynamiczny DCS dla rozładowania ruchu głosowego/data.
Osiedla mieszkaniowe, zapewne w nocy zostanie dla nich goły GSM, a reszta UMTS900/2100, LTE.
Mniejsze miasta nawet mogą nie być re-konfigurowane, chyba iż ze względu marketingowego, wszędzie będzie ten LTE na 15Mhz.
Ruch głosowy podobno już większych zysków nie przyniesie, a aktualnie jest moda na LTE i transmisję mobilną. Tylko ten pierwszy będzie miał zawsze pierwszeństwo...

Dożyliśmy ciekawych czasów, GSM panuje, UMTS900 jest i będzie słabszy zasięgiem, a planowany VoLTE800 oby nie okazał się jeszcze od tego drugiego gorszy... Rozumiem, bo też bym chciał, ustawić sobie telefon w tryb LTE800/UMTS900, a operator zapewni równie dobry zasięg jak w obecnym GSM. Ale tak się nie stanie.
Pytanie czy obecne stacje N!, te zasięgowe czy małomiasteczkowe z GSM900/UMTS900, staną się trójsystemowe z LTE800 do kompletu?
I co w wtedy? A płacze jak to sieć zrzuci do UMTS900, a nawet GSM na czas rozmowy...
LTE to moda, nie jest ślepa jak z WAP, ale jakość sieci jest średnio-niska, głównie za sprawą zasięgu.
Już teraz opłaca się ręcznie wyłączać UMTS2100, dla GSM/DCS/UMTS900 - bateria. Ewentulanie ustawić sam UMTS900.. Taki wybór pasm i technologi drenuje ogniwo, i przepraszam, a 3 dni powinien telefon wytrzymać przy normalnym użytkowaniu. Obecnie w automacie jest ona pożerana...
 #813687  autor: Dodo84
 23 lip 2015, 21:07
cyanoone pisze:
Dodo84 pisze: Telefon zaczyna mi "świrować", raz loguje się do bardzo słabego play (111dBm- 113dBm) by potem zrzucić do t-mobile by po chwili telefon zalogował się do plusa i tak w kółko
Nie lepiej ustawić sztywnego Plusa/Aero2?
Na ten moment to zmieniłem sobie priorytet ( w szufladzie mam poczciwego SE W910i który umożliwia ręczną zmianę priorytetów) i mam plusa przed t-mobile i to nie wiele dawało więc jak wchodzę do domu ręcznie ustawiam plusa a jak wychodzę daje na auto.
Na tą chwilę to rozwiązanie może być, ale jak wprowadzą HD Voice w roamingu T to dla mnie to już przestanie być rozwiązaniem. Coś panowie po prostu "sknocili" przy jednym nadajniku. Drugi 4 km dalej działa w UMTS 900, 2100 bez zmniejszenia zasięgu do klienta.

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #813714  autor: inżynier
 23 lip 2015, 22:29
Halset pisze:W takim kontekście, że nie składamy reklamacji do NetWorsk tylko tam gdzie mamy nr - czyli albo TM albo O. I TM nie interesuje jak chodzi sieć klienta Orange, tak samo Orange ma gdzieś, jak chodzi sieć na numerze w TM.
No to jak w takim kontekście to się zgadza, tam gdzie się ma numer tam należy zgłaszać problemy.
Halset pisze:Nie rozumiem tego, że N! optymalizuje zarówno sieć O i TM.
Nie musisz rozumiem, ważne, że przyjmiesz do informacji, że tak jest.
Halset pisze:Nie wspomnę o różnicy zasobów ale jak te sieci działają.
Zasoby są różne tylko dla 2G, dla 3G i LTE są identyczne. Ale faktycznie, różnica w ilości pasma 2G często ma znaczący wpływ na różnicę między T i O.
Halset pisze:Handovery w TM chodzą tak mięciutko że nawet ich nie czuć. W Orange są tak twarde, że sylaby urywa.
Tutaj ma znaczenie też core sieci, a on jest różny u obu operatorów.
Halset pisze:Więc nie chce naprawdę mi się wierzyć, że N! odpowiada za optymalizację/konfigurację tych dwóch sieci. Możliwe że N! ale pod warunkiem, że są dwie oddzielne komórki/działy, z których każdy z nich odpowiada osobno za TM i O.
To jeszcze raz napiszę, nie wierz w to, ale przyjmij do informacji, że tak jest. I na dodatek napiszę, że optymalizację robią dokładnie te same osoby i robią ją prawie identycznie.
Halset pisze:Kolejna rzecz, której nie rozumiem. Pozabierane pasma z GSM1800 na LTE a pojemność sieci na DCS się nie zmieni? Hmm...dla mnie nie jest to jasne?
Ale pasma w 1800 obu operatorów jest tak dużo, że zabranie 5MHz na LTE praktycznie nie obniża pojemności. Albo inaczej: do tej pory nie cała teoretyczna "pojemność" była wykorzystana.
Halset pisze:Czyli wychodzi na to, że jednak myślą o tym :P
Każdy operator myśli przyszłościowo, zastanawia się czy posiadane pasmo nie przeznaczyć na coś inne, 900 na 3G, 1800/2100 na LTE. Spójrz na aukcję, szybko się nie skończy więc operatorzy (nie tylko O i T, ale pozostali też) pewnie coś kombinują.
Halset pisze:A na poważnie, gdybyś Ty odpowiadał za poszerzenie U900 (takie luźne gdybanie ;) ) to jakbyś to zrobił? Dzisiaj mamy na U900 wspólne 4.4 Mhz gdzie 1,8 pochodzi z O. Na GSM900 Orange ma 5Mhz a TM ok 7Mhz. Wycinanie kolejnych kanałów na poszerzenie U900, czy np zamiana GSM900 O na U a TM zostawić na G900? Wg mnie w drugim przypadku pojemność się nie zmieni, a my zyskamy 3G.
No jak się nie zmieni jak się zmieni:) W DCS było tego pasma dużo, więc jego zabranie na LTE w praktyce nie zabrało wykorzystywanej do tej pory pojemności. Natomiast w GSM, gdzie już mamy U900 zabranie kolejnych 4-5MHz znacząco wpłynie na pojemność. Ale i na to są sposoby:)
 #813716  autor: zajadacz
 23 lip 2015, 22:35
@Dodo84:Podaj dokładną lokalizację nadajnika. Tutaj na forum czasem zaglądają ludzie od podwykonawców operatorów, albo nawet niektórzy piszący pracują dla N!, ale się nie przyznają ;)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #813718  autor: inżynier
 23 lip 2015, 22:37
kwasek66 pisze:Dynamiczna zmiana technologi miedzy DCS/LTE, GSM/UMTS900 nie jest niczym nowym.
Zjawisko nocnego znikania DCS będzie nasilone, możliwe nawet pozostawienie samego DCS, a reszta na UMTS i LTE.
I znowu kolejna osoba powtarza te glupowy. KOLEGO kto Ci powiedział, że w nocy DCS zamieniany jest na LTE?
kwasek66 pisze:W aglomeracjach GSM to podstawa dla głosu, UMTS900/2100 dla korka, a LTE1800 dane + dynamiczny DCS dla rozładowania ruchu głosowego/data.
W aglomeracjach podstawa to U2100 a nie U900 czy GSM. Przecież U2100 jest najbardziej pojemne z tych trzech warstw.
kwasek66 pisze:Osiedla mieszkaniowe, zapewne w nocy zostanie dla nich goły GSM, a reszta UMTS900/2100, LTE.
A w dzień co, odwrotnie? Ani T ani O nie stosuje żadnych dynamicznych zmian między technologiami. Jak na 1800 jest DCS to on nie zamienia się w nocy na LTE i odwrotnie.
kwasek66 pisze:Mniejsze miasta nawet mogą nie być re-konfigurowane, chyba iż ze względu marketingowego, wszędzie będzie ten LTE na 15Mhz.
Przecież już w tej chwili na połowie jak nie więcej stacjach z LTE jest 15MHz i nie ma znaczenia czy to stacje w Warszawie czy małym mieście. Tak jak pisałem, do końca sierpnia LTE 15MHz będzie wszędzie tam gdzie do tej pory było LTE 10MHz.

Ruch głosowy podobno już większych zysków nie przyniesie, a aktualnie jest moda na LTE i transmisję mobilną. Tylko ten pierwszy będzie miał zawsze pierwszeństwo...
kwasek66 pisze:Pytanie czy obecne stacje N!, te zasięgowe czy małomiasteczkowe z GSM900/UMTS900, staną się trójsystemowe z LTE800 do kompletu?
Jak O i T kupi coś z pasma 800 to pewnie pojawi się wszędzie, szczególnie właśnie w tych małych miastach, ale według mnie aukcja się szybko nie skończy.
 #813720  autor: Halset
 23 lip 2015, 22:47
inżynier pisze:Nie musisz rozumiem, ważne, że przyjmiesz do informacji, że tak jest.
I tak nie rozumiem. Działanie sieci nawet na 3G czy na U900 się różni. W 9,5/10 przypadków TM działa to zdecydowanie lepiej. Może TM więcej płaci :D?
A na poważnie.....jak byś używał te dwie sieci na co dzień, to naprawdę byś się zdziwił, gdybyś przeczytał, że te same osoby odpowiadają za konfigurację. By Ci szczena opadła, że są takie różnice na niekorzyść Orange. I tu nie chodzi o działanie poza miastami na polach, gdzie jest przewaga TM w 2G. Tu chodzi głównie o miasta, gdzie na TM sobie w każdym jeździsz i rozmawiasz bez problemów a w O co chwilę musisz ponawiać połączenia. Play przy O w miastach to mistrzostwo świata a mimo to P4 brakuje do TM.
Ale pasma w 1800 obu operatorów jest tak dużo, że zabranie 5MHz na LTE praktycznie nie obniża pojemności. Albo inaczej: do tej pory nie cała teoretyczna "pojemność" była wykorzystana.
Ok. Dzięki za wyjasnienie.

No jak się nie zmieni jak się zmieni:) W DCS było tego pasma dużo, więc jego zabranie na LTE w praktyce nie zabrało wykorzystywanej do tej pory pojemności. Natomiast w GSM, gdzie już mamy U900 zabranie kolejnych 4-5MHz znacząco wpłynie na pojemność. Ale i na to są sposoby:)
Zacytuje co napisałem kilka postów wcześniej :) Taki jest mój pogląd i wydaje mi sie, że powinien zadziałać
""No właśnie, jak poszerzą U900 to i GSM900 pociągnie bez problemu. Dzisiaj mamy 5Mhz O i chyba 7 Mhz TM. Zamienić mają tylko GSM900 O na U900. I to się nadaje do głosu i to. I to ma zasięg i to. A ludzie coraz częściej mają telefony już z 3G, co przecież nawet TM coś tam mówił o 20% (obecny ruch na GSM). Ludzie by siedzieli na U900 a GSM900 byłby jako wsparcie, tak jak dzisiaj jest U900 jako wsparcie dla U2100.

Zobacz sobie P4, które praktycznie siedzie na U2100 i na U900 (niepełne). I daje radę :) Dopiero jak się ich zasięg skończy to zrzuca na roaming.
Zauważ, że jak się wbije P4 w roaming to siedzi już na TM i dalej ta sieć dobrze chodzi. Więc jeżeli chodzi o pojemność N!, to jest bardzo pojemna ;)

Oczywiście dywagacje ale największym problemem N! jest właśnie U900. Gdyby tą wadę zniwelowali, to byłoby sympatycznie ;)""

Po zamianie GSM900 O na U900 - w N! mielibyśmy 9.4 Mhz. Na GSM by zostało ok 7Mhz z TM. Razem na paśmie 900 mamy zasoby wspólne ponad 16Mhz.
Dzisiaj 5Mhz to O jako samo O a ok 7 w TM jako samo TM. A tak by było wspólne 5Mhz z GSM900 na U900 plus obecne 4,4. Reszta zostaje na GSM (zasoby TM) też jako wspólne.
Gdyby brać pod uwagę, że każdy dzisiaj kupuje telefon z 3G to poza miastami by siedział na u900. A dzisiaj poza miasta wyjedziesz i w dualu w telefonie albo jedziesz na U900 albo na GSM900. Gdybyś jechał na U900 to byś również odciążył ruch na GSM900.
Każdy operator myśli przyszłościowo, zastanawia się czy posiadane pasmo nie przeznaczyć na coś inne, 900 na 3G, 1800/2100 na LTE. Spójrz na aukcję, szybko się nie skończy więc operatorzy (nie tylko O i T, ale pozostali też) pewnie coś kombinują
To na pewno każdy mysli, tylko że w N! masz dwie sieci i mają większe pole manewru. Play nie ma już co z pasmami zrobić bo z G bata nie ukręcisz, chyba że będzie więcej się uzależniał od roamingu a Plus z Zygusiem lecą w kulki. Zasobów ma tyle co całe N! ale ma w D inwestowanie.

#813725  autor: Benjamin Linus
 23 lip 2015, 23:16
Mixiorek pisze:Orange naprawiło mapę zasięgu. Jeszcze tylko korekta daty aktualizacji, zawsze o tym zapominają ;)
LTE wygląda coraz lepiej. Oby takie tempo było utrzymane od końca roku. Każde miasto powiatowe powinno mieć LTE.

Sprawdzałem wczoraj LTE od orange na trasie Trójmiasto - Wrocław.
Mapa poprawiona, ale w rzeczywistości nic się nie zmieniło. Zasięg jest o wiele mniejszy niż mapa pokazuje. DUŻO NA WYROST.

Przykład: okolice Żukowa kierunek Gdańsk lub Gdynia- BRAK LTE.
mapa wskazuje że powinno być.
 #813726  autor: ja.michal
 23 lip 2015, 23:18
Halset pisze: Nic Ci nie da pisanie do Play bo dostaniesz odpowiedź, że za działanie TM nie odpowiadają.
cyanoone pisze: Powiedziano mi, żeby zgłosić to operatorowi na którego infrze jest problem.
Halset pisze: P4 nie odpowiada za działanie sieci TM.
Chyba UOKiK (albo UKE) gdzieś na ten temat się wypowiedział. Play jako podmiot, z którym osoba ma umowę (abonament czy prepaid, nie ma znaczenia tutaj) odpowiada za działanie usługi. Klienta nie obchodzi to czy operator korzysta z podwykonawców. To tak jakby nie działał poprawie system billingowy czy rozliczanie transmisji to klient musiałby szukać firmy outsourcingowej, która świadczy taką usługę dla operatora.
Halset pisze:Równie dobrze N! może zawinąć stamtąd nadajnik i nic do tego sieci P4.
Może zwinąć, ale jako klient Play "suszysz głowę" Play a nie T-Mobile. Z Play masz umowę i on jako strona umowy odpowiada za należyte jej wykonanie. Czy korzysta z podwykonawców, da pełnomocnictwo - nie jest to istotne.
Halset pisze: W Orange zrywa połączenia, skacze po 2G między GSM1800 a GSM900 jak szalony, przez co nie idzie gadać. Sąsiedzi również narzekają.
Chyba dlatego Orange wprowadził taką usługę: http://www.orange.pl/kid,4000378054,id, ... ticle.html ;)
Halset pisze:Dzisiaj mamy na U900 wspólne 4.4 Mhz gdzie 1,8 pochodzi z O. Na GSM900 Orange ma 5Mhz a TM ok 7Mhz. Wycinanie kolejnych kanałów na poszerzenie U900, czy np zamiana GSM900 O na U a TM zostawić na G900? Wg mnie w drugim przypadku pojemność się nie zmieni, a my zyskamy 3G.
To już może lepiej LTE900? ;)

inżynier pisze:Ruch głosowy podobno już większych zysków nie przyniesie, a aktualnie jest moda na LTE i transmisję mobilną. Tylko ten pierwszy będzie miał zawsze pierwszeństwo...
Jak to się ma w VoLTE jak tam idzie głos po IP?
Halset pisze:Zobacz sobie P4, które praktycznie siedzie na U2100 i na U900 (niepełne)
Co to za porównanie? Sieć Playa obciążają tylko klienci Playa (nie liczę MVNO). Sieć T-Mobile i Orange obsługuje dwóch operatorów + trzeciego Playa. Czyli koło 12,7 mln na samą sieć Playa vs 43,9 mln (15,5 mln Orange, 15,7 mln T-Mobile, 12,7 mln Play), a na pewno 31,2 mln (bez Play).
To wszystko bardzo luźno liczone, bez innych zmiennych, ale obrazuje sytuację i twierdzenie, że Play lepiej może jest nieco nie na miejscu bo musi przynajmniej o 2/3 mniejszy ruch obsłużyć.
Halset pisze:I tak nie rozumiem. Działanie sieci nawet na 3G czy na U900 się różni. W 9,5/10 przypadków TM działa to zdecydowanie lepiej. Może TM więcej płaci :D?
Przecież inżynier ci napisał już - dalsza infrastruktura operatorów jest oddzielna i niezależna!

inżynier, jak to jest z uruchamianiem nowych lokalizacji LTE, na które są pozwolenia. BOK niestety nie potrafił napisać orientacyjnie, nawet w rozrzucie półrocznym.
Benjamin Linus pisze:Zasięg jest o wiele mniejszy niż mapa pokazuje. DUŻO NA WYROST.
Zapewne mapka przedstawia zasięg zewnętrzny czyli warunek: mieć anteny na zewnątrz samochodu/pociągu.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2015, 16:41 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
 #813732  autor: Halset
 24 lip 2015, 00:08
Przecież inżynier ci napisał już - dalsza infrastruktura operatorów jest oddzielna i niezależna!
Mój błąd. Nie doczytałem....
Co to za porównanie? Sieć Playa obciążają tylko klienci Playa (nie liczę MVNO). Sieć T-Mobile i Orange obsługuje dwóch operatorów + trzeciego Playa. Czyli koło 12,7 mln na samą sieć Playa vs 43,9 mln (15,5 mln Orange, 15,7 mln T-Mobile, 12,7 mln Play), a na pewno 31,2 mln (bez Play).
To wszystko bardzo luźno liczone, bez innych zmiennych, ale obrazuje sytuację i twierdzenie, że Play lepiej może jest nieco nie na miejscu bo musi przynajmniej o 2/3 mniejszy ruch obsłużyć.
Play niech zatem spada do Plusa :mrgreen: Jak się Solorzowi lampki zapalą, to może w końcu ruszy z modernizacją :) I Play - gdyby mu zablokowała konkurencja roamingu, to w końcu by wział się za siebie i zaczął budować się w mniej zaludnionych terenach. Ma więcej zasobów radiowych niż O a nawet 50% pokrycie pomarańczowych nie ma tak licząc z grubsza
To było wiadome, że Play będzie się chciał przytulić do N! i pewnie już od wkopania kamienia węgielnego pod inwestycję N! walił do drzwi zarówno O jak i TM.

Jasne, ale brałem to pod uwagę. (uważam, że operatorzy tak czy siak podają bzdury w tych statystykach. Wg mnie każda sieć ma realnie po ok 12-13mln )
Dzisiaj jak jesteś w trasie, kiedy kończy się Play (podczas rozmowy) - wpadasz w roaming w 2G. Jak jedziesz na ustawionym telefonie 2g/3g - albo od razu albo po jakiś kilkunastu kilometrach wpadasz w TM na 2G. Czyli ruch głosowy głównie jest oparty na GSM czyli na tych ok 7Mhz.
Dzisiaj 8/10 osób kupuje smartfona i ma domyślnie ustawione 3G. Gdybyśmy się poruszali poza miastami domyślnie byś mógł być na U900. Dzisiaj ma tylko 4.4 Mhz na dwie sieci. Po zamianie G900 O na u900 byśmy mieli 9,4 Mhz a to prawie pełne dwa bloki. Ruch zwiększyłby się na U900 odciążając G900. G900 mogłoby działać w tle dla odciążenia U900. Czyli jak dzisiaj w miastach siedzisz na U2100 a odciąża go U900 albo gdy zabraknie u2100 wskakujesz na u900.
Plus sobie radzi z 5Mhz w U900 z mniejszą ilością nadajników, to N! sobie nie poradzi z 9,4 Mhz w U900? Jeżeli dane podane przez TM są prawdziwe i że ruch po GSM to tylko 20%, to zarówno 6,8 Mhz G900 TM poradzi sobie z Orange i TM, jak również U900 wspólne dla tych sieci.
Takie jest moje zdanie i w teorii to źle nie wygląda.
Racja, nie mam dokładnych danych ruchu głosowego N! ale wg tego co podają, jest to realne do zrealizowania.

Z drugiej strony N! samo sobie winne bo pozwala na takie wchodzenie Play na ich nadajniki bez ograniczeń. Gdyby mieli fioletowi mniejsze priorytety to by zaczęli w końcu stawiać stacje bazowe w mniejszych miejscowościach i porządnie pokrywać miasta. A tak mają w nosie, bo marketing najważniejszy. Dzisiaj najważniejsze to LTE bo jest na czasie a przede wszystkim się sprzedaje, więc jeszcze trochę i kolejne swoje radiowe zasoby będą zamieniać na LTE i bardziej okupować roaming. Jeszcze tylko brakuje ich na LTE w N! :)
Ale biznes jest biznes.

Dla mnie to dramat
Stawki tak spadły,że operatorzy pewnie się zastanawiają kiedy zawinąć interes, bo tu się zaczyna nie zarabiać ale wręcz powoli wegetacja.
N! chce się budować ale - raz brakuje mu pasma a dwa - Solorz do spółki z naszym rządem robi wszystko aby LTE800 nie ruszyło.
Zyguś zachowuje się jak pies ogrodnika. Sam nie da a swojej sieci nie modernizuje, tylko marnuje zasoby.
A Play -"żeruje" na wszystkich, zmusza do obniżania cen a dotąd porządnej ogólnopolskiej sieci nie stworzył przez co też marnuje zasoby (zamiast korzystać ze swoich w całym kraju, obciąża jeszcze innych). Orange na mniejszych tworzył sieć ogólnopolską a Play nie wyszedł z miast, w których notabene do dzisiaj ma wiele dziur.
Ale to Polska a nie elegancja Francja.....
Na tym wszystkim to my cierpimy najwięcej.
Ja bym wykopał Play z roamingu a Solorzowi pakował kary za nie wykorzystanie zasobów. To od razu by wszyscy tłuste dupska ruszyli. Play by sobie bez roamingu poradził, Solorz by się modernizował jak należy a N! by dostało oddech, głównie TM po zejściu z ich barku P4. I na tym by wszyscy z Nas skorzystali, przede wszystkim jakościowo.
To już może lepiej LTE900? ;)
Taaa :D Lepiej to sieć kablową :P
Najważniejszy jest głos bo do tego służy telefon. U900 wystarczy a do LTE masz 800.

#813771  autor: kwasek66
 24 lip 2015, 11:03
inżynier pisze:A w dzień co, odwrotnie? Ani T ani O nie stosuje żadnych dynamicznych zmian między technologiami. Jak na 1800 jest DCS to on nie zamienia się w nocy na LTE i odwrotnie.
Zapędziłem się, chodziło o wyłączenie tego pasma na noc. Nie wiem jak obecnie z dostępnością sieci w nocy.
 #813804  autor: Spacedust
 24 lip 2015, 12:55
Najnowsze testy z Poznania (tegoroczne) - ta sama stacja co Orange, która zamula do 6-8 Mbps niezależnie od technologii.

Co ciekawe mam 5 kresek zasięgu LTE, a Internet mi nie działa ;(

UMTS2100:

Obrazek

UMTS900:

Obrazek
 #813814  autor: Benjamin Linus
 24 lip 2015, 13:54
ja.michal pisze:......

[quote" Benjamin Linus"]Zasięg jest o wiele mniejszy niż mapa pokazuje. DUŻO NA WYROST.
Zapewne mapka przedstawia zasięg zewnętrzny czyli warunek: mieć anteny na zewnątrz samochodu/pociągu.[/quote]

skoro napisałem BRAK LTE to znaczy że nawet na zewnątrz brak LTE.

to samo w okolicach Bydgoszczy. LTE jest tylko na mapie....
  • Strona 301 z 1158
  • 1
  • 299
  • 300
  • 301
  • 302
  • 303
  • 1158
  • 1
  • 299
  • 300
  • 301