• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 299 z 1158
  • 1
  • 297
  • 298
  • 299
  • 300
  • 301
  • 1158
 #812807  autor: kozien70
 18 lip 2015, 18:59
Na jakiej podstawie twierdzisz, wbrew opublikowanym raportom operatorów, że T-mobile ma mniej prepaid niż inni i dużo ma nieaktywnych? Podaj proszę twarde dane, jakiś oficjalny raport. Ja taki Ci podałem (np. pełny raport rynku tele za 2014 rok, źródło Telepolis) i wynika z niego jasno coś odwrotnego, niż twierdzisz: T-mobile to nr 1 na rynku prepaidów zarówno ilościowo jak i procentowo.
Twoje subiektywne odczucia to tylko Twoje subiektywne odczucia, a argument o ilości kontaktów w twoim telefonie albo ilości lajków na fejsbuku jest w ogóle niepoważny.
Proszę o konkret ze żródłem w postaci linku do strony, bo na razie piszesz cały czas pod swoją tezę, a informacje które podajesz są nie do zweryfikowania i przez to niewiarygodne. Ja Ci konkret podałem.

http://www.telepolis.pl/wiadomosci/peln ... 32792.html
 #812808  autor: p2225
 18 lip 2015, 19:05
@kozien70
bo np. stara karta T-mobile, która miała wygasnąć 2 lata temu nadal działa? Karty Playa za to są wyłączane zaraz po okresie ważności połączeń przychodzących. Plus liczy karty tylko do 90 dni wstecz, które w tym czasie wykonały jakiś "ruch". Orange wyłącza dopiero po dacie wskazanej na opakowaniu startera. Nic dziwnego, że O i Tm mają "najwięcej" kart. Poza tym nikt inny nie ma wglądu do bazy niż T-mobile i jeśli moja stara karta T-mobile nieużywana 3 lata nadal działa to znaczy, że jest liczona. Owszem T-mobile w takim sensie ma najwięcej prepaidów. Szkoda, że nic z nich nie wynika. Swego czasu T-mobile wpychał startery każdemu kto popadnie. Zwłaszcza w kinach.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #812811  autor: kozien70
 18 lip 2015, 19:19
@pawelec2225 ale to wszystko są tylko gdybania. Halset pisze coś, co jest tylko jego subiektywnym gdybaniem. Kierujmy się dostępnymi konkretami, a nie czyimiś prywatnymi gdybaniami. Ani ja, ani (prawdopodobnie) Halset nie mamy dostępu do danych audytorskich operatorów, więc opierajmy się na tym, co jest podane oficjalnie a nie na tekstach typu "kolega mi powiedział" albo "w moim telefonie jest więcej kontaktów z takiej a takiej sieci". Takie argumenty są niepoważne, niewiarygodne i nic o rynku nie mówią.
Mój znajomy mówi, że w kioskach i na stacjach benzynowych najwięcej doładowań sprzedaje dla T-mobile i Heyah. No i kto teraz ma lepszego znajomego? ;)
 #812818  autor: Patryk_
 18 lip 2015, 20:08
Na jednej ze stacji nie wyposażonych w pasmo 900 jest "widoczny" DCS Orange, elegancko widać że wykorzystują "resztki" zarówno od T-Mobile (k. 741), jak i własne.

Obrazek
Obrazek
 #812820  autor: cyanoone
 18 lip 2015, 20:20
Halset pisze:Żeby Ci ułatwić abyś nie musiał po szkołach chodzić i sprawdzać :P - zdecydowana większość to Play! Reszta jakieś taryfy w Orange. Najmniej to Plus i TM.
W moim gimnazjum jeszcze jakiś czas temu (jak byłem jego uczniem) najwięcej było w Plusie. Drugie miejsce należało do Play, reszta się nie liczyła. W mojej obecnej szkole jest mozaika sieci, sporo osób ma abonamenty, przeważnie dla telefonów. Dużo osób korzystających z prepaid ma stare taryfy i jest w sieci rodziców.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #812825  autor: marcinek243
 18 lip 2015, 20:26
Halset pisze: Nie daje, przecież to jasne. DCS nie jest w każdym mieście tak mocno rozsiany jak 3G w tej sieci. Podobnie jak G900. Ale oni mogą uciekać do roamingu
Do niedawna jeszcze tak było lecz 1800 pozwala na większe zagęszczenie stacji. Obecnie wszędzie gdzie dają LTE dokładają też DCS.
 #812829  autor: Halset
 18 lip 2015, 20:55
kozien70 pisze: Halset pisze coś, co jest tylko jego subiektywnym gdybaniem. Kierujmy się dostępnymi konkretami, a nie czyimiś prywatnymi gdybaniami.
Jakie gdybanie?
Przecież napisałem, że sieć Inmedio a nie jeden punkt. Miałem wgląd do danych sprzedażowych.
I tak samo widziałem dane z roku 2014 odnośnie doładowań przez konta bankowe.
W moim gimnazjum jeszcze jakiś czas temu (jak byłem jego uczniem) najwięcej było w Plusie. Drugie miejsce należało do Play, reszta się nie liczyła.
Nie będę pisał o moich czasach :P Bo gimnazjum się pojawiło, jak już na studiach dawno byłem :P
Albo może krótko. W 3city jak się pojawiła sieć komórkowa, to Ci co mieli rodziców w firmach to głównie Era i Plus. Albo jak rodzice byli w tych sieciach a chcieli aby dzieci miały taniej (wtedy mając po sieci płaciłeś mniej niż do innych) to również znajomi byli w Erze albo Plusie.
Reszta siedziała w Idei ale głównie w Popie ze względy na koszty, w tym ja :P
Nie raz się wkurzałem, że na biwaku pod namiotami Ci z Ery czy Plusa dzwonili od razu jak tylko wyszli z namiotu i się wyprostowali. Ja musiałem biegać po polach żeby złapać tą jedną kreskę zasięgu do wysłania smsa ;)

Podałem dane z większego skupiska, gdzie Play jest siecią miastową.
W mniejszych wioskach może być inaczej.
Np na Kaszubach Kościerzyna Bytów i okolica tam do niedawna wielu było albo w Plusie albo w Erze/TM. Jak się ich świadomość zwiększyła to przeszli do Play. Młodzi głównie mieli Heyah na kartę ale dzisiaj jak już nie są na garnuszku rodziców mają nr w Orange ze względu, że to N! i pakiety domowe - TV neo itp.
W mojej obecnej szkole jest mozaika sieci, sporo osób ma abonamenty, przeważnie dla telefonów
No właśnie. Starsi mają już abonamenty, bo mało który się bawi w karty. Chce telefon i abonament.
Kto wybiera kartę? Ten, który chce najmniej płacić!
A kto na kartę ma najlepsze z reguły oferty i największe pakiety danych? Orange i Play.
Na TM czy Plusa z reguły są/byli skazani Ci młodzi, co im rodzice kazali albo dlatego - bo inna sieć do nich swoim zasięgiem nie docierała.

Dobra ludziska.
Bije się w pierś. Zrobiłem z tematu "śmietnik" Zatem koniec OT i wróćmy do N! i obecnego tematu LTE 15Mhz

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #812856  autor: kozien70
 18 lip 2015, 23:15
Warszawa, ul. Nowoursynowska - od wczoraj zasięg H/H+ mocno spadł. Mam stację w odległości ~100m. Normalnie, na co dzień full kresek, a teraz np. w windzie spada do jednej. LTE spadło z full (5 kresek) do 3-4. Na dodatek zjeżdżając do garażu podziemnego w ogóle ginie mi zasięg. Do tej pory zawsze było ok 2 kresek H, ewentualnie w najgorszym przypadku spadało do 2G. Teraz w ogóle nie spada do 2G. Znika H, na sekundę pojawia się 3G i od razu "No service". Sytuacja na dwóch telefonach identyczna. Może awaria, a może Networks! coś grzebie, np. robiąc rekonfigurację pod 15MHz...

EDIT: Speedtest w LTE spadł z 30-40Mbit (od "zawsze" to był stabilny wynik) do 12-13...
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 23:31 przez kozien70, łącznie zmieniany 1 raz.
 #812862  autor: kwasek66
 18 lip 2015, 23:30
Halset pisze:Nie mówię o wyłączeniu GSM całkowicie.
Dzisiaj masz na G900 w Orange 5Mhz i ok 7 (po wycięciu z 9.6 na U900) w TM. Czyli około 12Mhz razem ale działają osobno.
Warto by było po prostu GSM900 w O zamienić na U900 jako wspólne dla N! a TM G900 z racji większych zasobów i lepszej jakości zostawić i zrobić również wspólne.
Ilość pasma nie ucieka ale część by mogła być zamieniona.
Zaobserwowałeś te manewry czy tak na kolanie wyliczone, oni czasem już całkiem 2G nie dzielą po tym manewrze z LTE? Raczej szalenie wygląda konfiguracja 2G z wyrwą na konkurenta w środku...
Halset pisze:W Plusie telefon siedzi na czuwaniu na Aero 3G. W Play na U2100 ale bardzo szybko przerzuca na U900. A N! siedzisz na U2100 do granic możliwości a potem dopiero wchodzisz w U900. Odwrotnie w P4 na "wioskach", gdzie siedzisz na ich U900 do granic możliwości a potem dopiero wchodzisz w roaming. W N! na wiochach, gdzie jest U900 nie ma problemu z U2100.
Nie lepiej wyłączyć ręcznie w tel. UMTS2100, wtedy na wioskach siedzisz w UMTS900, a aglomeracje lecisz GSM/DCS, chyba że transmisja danych wtedy samo wywali do UMTS900. Przełączanie na oczekiwaniu GSM/UMTS900 jest zdrowsze dla baterii tel.
Halset pisze:Podobnie prasa piszę o np banku mBank, wg której klienci tego banku to najbardziej świadomi klienci. Ale to jest kompletna bzdura.
Miałem takie przykłady na wielu szkoleniach z zachowań ludzkich podczas szkoleń handlowych.
Jako konto do wypłaty/skarbówki i reszta produktów gdzie indziej się nada...
Szkolenia, a po co? Wielki napisz PROMOCJA i już wystarczy...
Halset pisze:Dzisiaj już widać, że P4 zrównuje się ceną z W3 ale zyskuje na jakości. A co robią ludzie?
Idą do nju mobile, do dziewicy itp A dlaczego? Bo taniej!
Ale nie wszyscy.
Nju buzz + dodatkowy jest bardzo opłacalne i z założenia jest to oferta niszowa, niekojarzona z Orange w reklamach. Ma być rentowne, ale nie odbierać Klienta Orange... Nju = sim, Orange = słuchawka...
Halset pisze:U nas w Polsce najważniejsza jest cena!
Dlatego z półek schodzą TV Samsunga i LG
Dlatego w salonach się sprzedaje Skoda...
...
U nas nie ma świadomych klientów. Jest ich garstka. U nas jest klient tylko świadomy tego ile ma na koncie i w portfelu. I też nie do końca. Bo żeby pokazać się sąsiadom jaki on światowy ma tyle kredytów, że kredyt kredytem płaci.
Akurat nic nie mam do tych marek, auto jak każde inne z punktu A do B, a co do kredytów.. Frankowicze chcieli wykiwać PLN, tylko im kurs poszybował i teraz greka udają dopłać mi... cwaniaki.
kozien70 pisze:Nieprawda. Najwięcej prepaid jest od dłuższego czasu w T-mobile. Zarówno procentowo, jak i ilościowo. A procentowo w ogóle T-mobile ma więcej pre-paidów niż abo. Sugeruję zapoznać się z raportami kwartalnymi operatorów, są dostępne na telepolis.
Średnio za poprzedni rok wygenerowałem 17szt. kart SIM, 4 ROR, 2 KK i jeszcze ze dwie usługi około telekomunikacyjne... To tylko liczba.. w PL NIE MA I NIE BĘDZIE NIGDY kompletnej oferty jednego operatora, a słupki wszystko przyjmą...
Halset pisze:No właśnie. Starsi mają już abonamenty, bo mało który się bawi w karty. Chce telefon i abonament.
Kto wybiera kartę? Ten, który chce najmniej płacić!
A kto na kartę ma najlepsze z reguły oferty i największe pakiety danych? Orange i Play.
Na TM czy Plusa z reguły są/byli skazani Ci młodzi, co im rodzice kazali albo dlatego - bo inna sieć do nich swoim zasięgiem nie docierała.
Daj spokój, mały abonament, lub spięty jako drugi czy kolejny do umowy dzieci/wnuka = bezproblemowa obsługa dla takiej osoby.
Karta? Strasznie drogo wychodzi...od 47min. jest strasznie nieopłacalna...
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 23:38 przez kwasek66, łącznie zmieniany 2 razy.
 #812864  autor: kozien70
 18 lip 2015, 23:35
Spacedust pisze:
kozien70 pisze:EDIT: Speedtest w LTE spadł z 30-40Mbit (od "zawsze" to był stabilny wynik) do 12-13...
Teraz będziesz tak miał ciągle ;)
Hehehe, nie strasz ;) Stało się z dnia na dzień (wczoraj) i zakładam jednak jakąś sytuację awaryjną. Zwłaszcza, że jest osłabienie sygnału i dotyczy obydwu sieci (t-m i O)

EDIT: "netmonitor prawdę ci powie..."
Łączę się do stacji 2km dalej. Wniosek: stacja "za oknem" nie pracuje/ma awarię czy coś.
 #812885  autor: p2225
 19 lip 2015, 09:45
kozien70 pisze: EDIT: "netmonitor prawdę ci powie..."
Łączę się do stacji 2km dalej. Wniosek: stacja "za oknem" nie pracuje/ma awarię czy coś.
albo będą ją demontować :twisted:

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #812894  autor: Dodo84
 19 lip 2015, 11:43
U siebie po tej prawdopodobnie "modernizacji" ( przez przypadek zdechło im UMTS 900 i DCS) mam również gorszy zasięg (telefon sam zaczął zrzucać w roaming plusa). Wcześniej w domu bez łaski miałem 95-100 dBm, teraz to jest 105-113dBm

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #813141  autor: Spacedust
 20 lip 2015, 19:47
Dekrek pisze:Jak sprawdzić czy nadajnik, z którego korzystam pracuje w 10MHz czy 15MHz ?

Korzystam z B593-22.

Tyle udało mi się uzyskać na karcie z Orange:

Obrazek
Próbuj do skutku jak przekroczysz 70 Mbps to znaczy, że jest 15 MHz.
  • Strona 299 z 1158
  • 1
  • 297
  • 298
  • 299
  • 300
  • 301
  • 1158
  • 1
  • 297
  • 298
  • 299