• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 298 z 1158
  • 1
  • 296
  • 297
  • 298
  • 299
  • 300
  • 1158
 #812629  autor: MaciejM
 17 lip 2015, 18:45
Halset wielu narzeka, zgrzyta zębami ile to prądu LTE potrzebuje, a w rzeczywistości przy włączonym transferze przy niewielkim obciążeniu tej energii potrzebuje niewiele.
 #812632  autor: Halset
 17 lip 2015, 19:23
Wiesz, z drugiej strony mi nie miało co pobierać danych. Nic nie miałem zainstalowanego poza tym co otrzymujesz na starcie w telefonie. Ba, nawet aplikacji żadnej nie uruchamiałem poza google chrom. Nawet się do konta Google nie logowałem

Czekam na to LTE800 w N! oraz na to, aby wyłączyli GSM900 Orange i przeznaczyli go na UMTS900. Wtedy będzie git :) Ale gdy będzie LTE800 to kto będzie z U900 korzystał :P?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #812684  autor: Młody..
 18 lip 2015, 08:01
Halset pisze: Czekam na to LTE800 w N! oraz na to, aby wyłączyli GSM900 Orange i przeznaczyli go na UMTS900. Wtedy będzie git :) Ale gdy będzie LTE800 to kto będzie z U900 korzystał :P?
UMTS900 tak jak dawniej G900, będzie standardem na baaaaardzo długi czas i o jego wykorzystanie bym się nie martwił :)
 #812688  autor: Halset
 18 lip 2015, 09:02
Młody.. pisze:
Halset pisze: Czekam na to LTE800 w N! oraz na to, aby wyłączyli GSM900 Orange i przeznaczyli go na UMTS900. Wtedy będzie git :) Ale gdy będzie LTE800 to kto będzie z U900 korzystał :P?
UMTS900 tak jak dawniej G900, będzie standardem na baaaaardzo długi czas i o jego wykorzystanie bym się nie martwił :)
Wiadomo przecież :) Tak sobie zażartowałem ;)
N! powinno całe GSM1800 przeznaczyć na LTE. UMTS2100 na voice i data. Czyli to bez zmian.
GSM900 TM zostawić bo jest go więcej niż GSM900 O. A G900 Orange zamienić na UMTS900.
Po kiedyś tam wygranym przetargu na LTE800 mielibyśmy
1) LTE1800 i LTE800 - data
2) UMTS2100 i U900 - głównie do voice i ale też do data :)
3)GMS900 do voice jako zasięgówka.

Wg mnie cały voice obsłuży U2100 i U900 oraz G900.
I wtedy ta sieć nie miała by słabych punktów ;)

#812692  autor: p2225
 18 lip 2015, 09:26
nie zapominaj o LTE2600. GSM900 T-mobile nie bardzo obsłużyłby ruch dwóch sieci. Nie bez przyczyny zostawiają skrawki DCS'u.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #812703  autor: Halset
 18 lip 2015, 10:03
No właśnie, jak poszerzą U900 to i GSM900 pociągnie bez problemu. Dzisiaj mamy 5Mhz O i chyba 7 Mhz TM. Zamienić mają tylko GSM900 O na U900. I to się nadaje do głosu i to. I to ma zasięg i to. A ludzie coraz częściej mają telefony już z 3G, co przecież nawet TM coś tam mówił o 20%. Ludzie by siedzieli na U900 a GSM900 byłby jako wsparcie, tak jak dzisiaj jest U900 jako wsparcie dla U2100.
Oczywiście ja nie widzę danych ruchu bo nie pracuje w N!. Ewentualnie dla odciążenia jakiś skrawek na DCS mogą zostawić, chociaż wg mnie niepotrzebnie.
Zobacz sobie P4, które praktycznie siedzie na U2100 i na U900 (niepełne). I daje radę :) Dopiero jak się ich zasięg skończy to zrzuca na roaming.
Zauważ, że jak się wbije P4 w roaming to siedzi już na TM i dalej ta sieć dobrze chodzi. Więc jeżeli chodzi o pojemność N!, to jest bardzo pojemna ;)

Oczywiście dywagacje ale największym problemem N! jest właśnie U900. Gdyby tą wadę zniwelowali, to byłoby sympatycznie ;)

#812711  autor: marcinek243
 18 lip 2015, 11:11
Halset pisze:największym problemem N! jest właśnie U900. Gdyby tą wadę zniwelowali, to byłoby sympatycznie ;)
Niby czemu? Ostatnio magicy-technicy wyczarowali w mojej okolicy 10mbit na u900. A jeszcze tak niedawno osiągnąć 2-3mbit to był cud.
 #812718  autor: p2225
 18 lip 2015, 11:46
Halset pisze:A ludzie coraz częściej mają telefony już z 3G, co przecież nawet TM coś tam mówił o 20%. Ludzie by siedzieli na U900 a GSM900 byłby jako wsparcie, tak jak dzisiaj jest U900 jako wsparcie dla U2100.
Oczywiście ja nie widzę danych ruchu bo nie pracuje w N!. Ewentualnie dla odciążenia jakiś skrawek na DCS mogą zostawić, chociaż wg mnie niepotrzebnie.
Zobacz sobie P4, które praktycznie siedzie na U2100 i na U900 (niepełne). I daje radę :) Dopiero jak się ich zasięg skończy to zrzuca na roaming.
Zauważ, że jak się wbije P4 w roaming to siedzi już na TM i dalej ta sieć dobrze chodzi. Więc jeżeli chodzi o pojemność N!, to jest bardzo pojemna ;)
o 20% mówił nawet Tomek Pogoda z Play podczas streamu, ale to ogólne dane dla całego świata (badania Ericssona). W Europie jest z tym lepiej.
Pamiętaj, że na tym GSM900 samego T-mobile szłyby 3 sieci. Sam O/T-m to jest ponad 30mln klientów plus jakieś 1-2 miliony Playa. Już po wyłączeniu DCS T-mobile ktoś w tym temacie wspominał, że w jego mieście na 2G, T-mobile przestał wyrabiać. Oczywiście jak jakość będzie spadać na 2G część ludzi przejdzie na 3G.
Czy Play daje radę na DCS? Nie zawsze. Przykład z dnia 24 czerwca o 20:00: http://www19.zippyshare.com/v/cFxWx8Ej/file.html To był moment kiedy mi się nudziło, więc przełączyłem się na chwilę na macierzysty. Zaraz potem wróciłem na roaming.
Np. w Zielonej Górze na U900 N! mam zawsze stałe przynajmniej 5Mb/s przez cały dzień. Rano nawet mam 13Mb/s. Zawsze wymuszone jedno pasmo, wieczorami na U2100 Orange jest 1-2Mb/s.

Wizja wyłączenia GSM900 Orange to lata 2017-18.

#812721  autor: kwasek66
 18 lip 2015, 11:59
@pawelec2225 nadal nie rozumiesz, operatorzy sami sobie winni, UMTS900/2100 jest bardzo słaby, jeśli go wzmocnią min. do mocy z jaką podają GSM + reklama w mediach, wtedy samo się zrobi... Obecnie to czysty marketing.
 #812749  autor: Kryniczanin
 18 lip 2015, 14:43
20% w Play siedzi w 3G? To dramat.

Przecież klienci Play w większości to światli użytkownicy - najczęściej korzystający z usług dodatkowych. To nie ciemnota z w3 która ma taryfy z 2006 wciąż na koncie.

Wybaczcie, że uogólniam jednak każdy tutaj się zgodzi - W3 skutecznie bredziła na początku o Play, 90% użytkowników nawet Telepolis jechali w rytmie W3 - pokaz tutaj z 2007 http://www.telepolis.pl/wiadomosci/szcz ... ,7815.html i tylko nieliczni na początku wiedzieli o co chodzi.

Dam Wam przykład Kolegi - pracownik banku na wysokim stanowisku - taryfa? Biznes 2011 na ojca w T-Mobile - na okresie bezterminowym a rachunki? 400pln(!) miesięcznie. Na szczęście od 20 lipca będzie w dziewicy - wszystko za niego załatwiałem bo jemu zwyczajnie się nie chciało...
 #812754  autor: Kryniczanin
 18 lip 2015, 14:58
Jeśli tak to lepiej.

Jednak 20% na 2G raczej bez M2M. Tak patrzę teraz po książce i widzę wśród znajomych mających tel w Play i o których wiem co mają i doliczam się z 10 numerów siedzących w tylko 2G na ogółem 30 numerów w Play, jedna była do poprzedniego piątku bo kupiła nowy i wyjaśniłem jej czemu ma mieć only 3G (HD Voice).

Głównie to starsze osoby.

Przypomina mi się wizyta w salonie Plusa w 2009 gdy kumplowi zalecili tylko 2G w E51 czy E52 ustawić na zawszę bo cell info jest...
 #812757  autor: p2225
 18 lip 2015, 15:05
tak jak pisałem to 20% jest ogółem na całym świecie, a w Europie to podobno lepiej wygląda. Stawiam, że jakieś 10-15%. Miejmy na uwadze też użytkowników telefonów Dual SIM, w których jeden slot ma 3G, a drugi 2G. W każdym momencie mogą zmienić umiejscowienie kart i być w 3G.

#812779  autor: kozien70
 18 lip 2015, 16:36
A jeśli ktoś ma Dual Sim i dwie karty w tej samej sieci (np. służbowy i prywatny) ? ;)

Odnośnie wyłączenia 2G jest osobny wątek. Tu powiem tylko, że w obecnej chwili żadna sieć w Polsce nie pozwoli sobie na wyzbycie się 2G, chociażby dlatego, że za duże ryzyko utraty klientów na rzecz konkurencji. Załóżmy, że to nawet tylko 10% to ilościowo jest to ponad milion SIM-ów 2G-only per sieć. My tu jesteśmy pasjonatami, ale multum ludzi nawet nie wie, co to 2G, 3G, hd voice itd. Im telefon ma po prostu działać, mają móc się dodzwonić i tyle. Do tego Polak jest przekorny. Jeśli jakaś sieć go spróbuje zmusić do zmiany aparatu na kompatybilny z 3G to chociażby z przekory zmieni operatora na takiego u którego 2G (stary telefon) nadal działa.
Póki ruch 2G nie spadnie do kilku % to tylko na forum będziemy sobie tak fantazjować o wyłączeniu w Polsce 2G. Jedyna szansa to wypromowanie bardzo tanich słuchawek z 3G (np. operacja typu "wyłączamy 2G, ale damy ci promocyjny tani telefon z 3G za złotówkę") no i najlepszy wariant: dogadanie się wszystkich operatorów pt. uruchamiamy jedną wspólną sieć 2G dla niedobitków, M2M itp. a sami u siebie 2G wyłączamy. Do tego pewnie dojdzie, ale ani nie w tym roku, ani kilku najbliższych. Bądźmy realistami ;)

Na dalszą dyskusję odnośnie wyłączenia 2G zapraszam tu (nie róbmy burdelu na forum): http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 24&t=81885
 #812802  autor: Halset
 18 lip 2015, 18:17
marcinek243 pisze:
Halset pisze:największym problemem N! jest właśnie U900. Gdyby tą wadę zniwelowali, to byłoby sympatycznie ;)
Niby czemu? Ostatnio magicy-technicy wyczarowali w mojej okolicy 10mbit na u900. A jeszcze tak niedawno osiągnąć 2-3mbit to był cud.
Jak to niby czemu? Tam gdzie jest duże skupisko ludzi albo większe obciążenie sieci, to mają wyżyłowane U2100 a U900 sieje bardzo słabo. Widać to np w Trójmieście. W Plusie telefon siedzi na czuwaniu na Aero 3G. W Play na U2100 ale bardzo szybko przerzuca na U900. A N! siedzisz na U2100 do granic możliwości a potem dopiero wchodzisz w U900. Odwrotnie w P4 na "wioskach", gdzie siedzisz na ich U900 do granic możliwości a potem dopiero wchodzisz w roaming. W N! na wiochach, gdzie jest U900 nie ma problemu z U2100.
Pamiętaj, że na tym GSM900 samego T-mobile szłyby 3 sieci. Sam O/T-m to jest ponad 30mln klientów plus jakieś 1-2 miliony Playa. Już po wyłączeniu DCS T-mobile ktoś w tym temacie wspominał, że w jego mieście na 2G, T-mobile przestał wyrabiać. Oczywiście jak jakość będzie spadać na 2G część ludzi przejdzie na 3G.
Nie mówię o wyłączeniu GSM całkowicie.
Dzisiaj masz na G900 w Orange 5Mhz i ok 7 (po wycięciu z 9.6 na U900) w TM. Czyli około 12Mhz razem ale działają osobno.
Warto by było po prostu GSM900 w O zamienić na U900 jako wspólne dla N! a TM G900 z racji większych zasobów i lepszej jakości zostawić i zrobić również wspólne.
Ilość pasma nie ucieka ale część by mogła być zamieniona.
Przecież klienci Play w większości to światli użytkownicy - najczęściej korzystający z usług dodatkowych. To nie ciemnota z w3 która ma taryfy z 2006 wciąż na koncie.
Jasne, że uogólniasz.
Większość do Play przeszła ze względu na tańsze abonamenty i tańsze telefony.
Widzę to po znajomych przede wszystkim. Oni nawet nie wiedzą co to jest 3G czy 2G a już nie wspomnę o LTE. Oni tylko wiedzą, że jak jest 3G to mogą korzystać z internetu.
Ludzi nie interesuje dzisiaj jakość tylko cena i skaczą z sieci do sieci w zależności jaki dostaną telefon i jaki abonament.
Wiele znam przykładów, że za nowym Iphonem czy innym flagowcem co umowę są w innej sieci, bo patrzą za jaki abo mają tańszy telefon.
Jako że miasto to duże skupisko ludzi to pierwszymi klientami, którzy uciekali do PLay byli klienci Orange/Idea, bo tam głównie siedzieli Ci co mieszkają w miastach i Ci, którzy chcieli mieć taniej niż w Erze czy Plusie.
Później zaciągali klientów Plusa i Ery do Play, bo Ci zauważyli, że P4 ma zasięg u nich w domu/pracy (teren Trójmiasta) a można mieć taniej. Ale również powtarzanie, że P4 to zasięg, bo można korzystać z roamingu. Nie wspomnę, że duża część z tego wróciła z powrotem do Plusa czy TM ale mało kto wrócił do O. Kto był w O wiedział, że 100% pokrycia w Trójmieście w tej sieci nie było (szczerze, osobiście nie wiem czy 60% przekraczało), więc jak zrywało połączenie w Play albo brakło zasięgu to nic nowego, bo przecież w O było to normalne. "Teraz przynajmniej mniej płacę bo ten Centertel to złodziej"
Play najmocniej się reklamował, pokazywał, że jest tańszy i dawał więcej w abo od W3 za mniejsze pieniądze. I ludzie nadal siedzą w tej sieci, bo mają zakodowane że jest taniej.
Mało tego, dzisiaj wszyscy mają podobne ceny i za 5zł nie chce im się zmieniać sieci, bo np Orange daje 30% w Grouponie.
Nie raz pamiętam jak jakiś znajomy cieszył się jakby wygrał w totka bo podpisał umowę w Play i płacił "zdecydowanie" mniej. I tak od jednego do drugiego szła fama i się roznosiła. Większość przeszła do P4 ze względu na ceny a nie świadomość.
Podobnie prasa piszę o np banku mBank, wg której klienci tego banku to najbardziej świadomi klienci. Ale to jest kompletna bzdura.
Miałem takie przykłady na wielu szkoleniach z zachowań ludzkich podczas szkoleń handlowych.

Dzisiaj już widać, że P4 zrównuje się ceną z W3 ale zyskuje na jakości. A co robią ludzie?
Idą do nju mobile, do dziewicy itp A dlaczego? Bo taniej!
Ale nie wszyscy.

U nas w Polsce najważniejsza jest cena!
Dlatego z półek schodzą TV Samsunga i LG
Dlatego w salonach się sprzedaje Skoda, "bo to przecież VW a za znaczek VW nie będę płacić, jak za mniejsze pieniądze mam to samo"
Można milion przykładów podać.
U nas nie ma świadomych klientów. Jest ich garstka. U nas jest klient tylko świadomy tego ile ma na koncie i w portfelu. I też nie do końca. Bo żeby pokazać się sąsiadom jaki on światowy ma tyle kredytów, że kredyt kredytem płaci.
Dam Wam przykład Kolegi - pracownik banku na wysokim stanowisku - taryfa? Biznes 2011 na ojca w T-Mobile - na okresie bezterminowym a rachunki? 400pln(!) miesięcznie. Na szczęście od 20 lipca będzie w dziewicy - wszystko za niego załatwiałem bo jemu zwyczajnie się nie chciało
Jak jest na Vacie to sobie nie odliczy od kosztów. Lepiej było dopasować mu abo (np Play czy O), gdzie mógłby rachunki wliczyć koszty (można rozsądne bez telefonu w granicach ok 40 brutto wymęczyć)
No chyba, że jest bez VATu to wtedy ok ;)
Czy Play daje radę na DCS?
Nie daje, przecież to jasne. DCS nie jest w każdym mieście tak mocno rozsiany jak 3G w tej sieci. Podobnie jak G900. Ale oni mogą uciekać do roamingu

Znam wielu ludzi, którzy nie chcą smartfonów i mają stare nokie i inne klawiszowce. Pół biedy jak jeszcze telefon ma 3G to próbuję ich namówić aby na tym ustawienie zostawiali telefon.
I ilu mam takich co przeszli do nawet Play "jako najbardziej świadomi" i korzystają z 2G bo mają stary telefon.
P4 i O mają przerąbane bo tam jest najwięcej kartowiczów. A najwięcej pre paid mają młodzi, którzy jeszcze nie zarabiają albo są na utrzymaniu rodziców albo ludzie starsi, co praktycznie nie dzwonią.
Miejmy na uwadze też użytkowników telefonów Dual SIM, w których jeden slot ma 3G, a drugi 2G.
Ilu ich jest? 1-2% społeczeństwa?
Ludzie którzy tutaj się udzielają to jest 1-2% społeczeństwa, no może góra 5% a gdzie pozostałe 95%?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 18:52 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#812803  autor: kozien70
 18 lip 2015, 18:33
Halset pisze: P4 i O mają przerąbane bo tam jest najwięcej kartowiczów. A najwięcej pre paid mają młodzi, którzy jeszcze nie zarabiają albo są na utrzymaniu rodziców albo ludzie starsi, co praktycznie nie dzwonią.
Nieprawda. Najwięcej prepaid jest od dłuższego czasu w T-mobile. Zarówno procentowo, jak i ilościowo. A procentowo w ogóle T-mobile ma więcej pre-paidów niż abo. Sugeruję zapoznać się z raportami kwartalnymi operatorów, są dostępne na telepolis.
 #812804  autor: Halset
 18 lip 2015, 18:41
kozien70 pisze: Nieprawda. Najwięcej prepaid jest od dłuższego czasu w T-mobile. Zarówno procentowo, jak i ilościowo. A procentowo w ogóle T-mobile ma więcej pre-paidów niż abo. Sugeruję zapoznać się z raportami kwartalnymi operatorów, są dostępne na telepolis.
No właśnie nie. Bo w TM wiele kart jest nieaktywna. Leży gdzieś w szufladzie albo dawno na śmietniku.

Kartowicze to ludzie młodzi i starsi.
Zobacz sobie w szkołach gimnazjach itd w jakiej sieci obecnie ten target ma swój telefon.
Żeby Ci ułatwić abyś nie musiał po szkołach chodzić i sprawdzać :P - zdecydowana większość to Play! Reszta jakieś taryfy w Orange. Najmniej to Plus i TM.
Wystarczy pierwsza lepsza większa impreza w Trójmieście i pierwszą siecią, która zdycha jest P4. Potem O. I nie możesz się do nich dodzwonić ani oni do Ciebie.
TM podaje się za największą sieć ale to bzdura. Podobnie jak bzdurą była kondycja Grecji.
Sam widzę po prywatnej książce, że najwięcej siedzi w P4 albo w O. To jakieś 60-70% mojej książki telefonicznej. A autobusie miejskich jak np stoisz to również widzisz, że prawie każdy telefon ma napis na wyświetlaczu albo P4 albo O.
Teraz po modernizacji N! wielu nawet na wioskach co się opierali na zasięgu Plusa albo TM poprzechodzili do O. Bo neostrada, bo coś tam jeszcze, i Orange Open - suma sumarum zasięg się pojawił a rachunki spadły

Zobacz sobie na profil np Facebooka, kto się tam udziela (jaki wiek średni) i które sieci mają najwięcej Lubie to. I znowu - Orange i Play.

Mam znajomych w sieci Inmedio - statystyki kupowania doładowań - zdecydowana więszkość P4 i O.
Na szkoleniach widziałem też wyniki doładowań kart przez konta bankowe - zdecydowana większość P4 i O.

A potem długo długo nic i dopiero.....TM (głównie Heya) i Plus
Itd.

• Strona 298 z 1158
  • 1
  • 296
  • 297
  • 298
  • 299
  • 300
  • 1158
  • 1