pawelec2225 pisze: Poza tym T-mobile parę razy mnie mocno wkurzył, więc głównie to zniechęciło mnie do nich.
Tu jest niestety racja. Wielu znajomych zrezygnowało z TM głównie z przyczyny lekceważenia albo wielkiej ignorancji tej sieci w stosunku do zwykłego Kowalskiego. Dział techniczny i ogólnie reklamacje z reguły są dobrze rozpatrywane ale stosunek i kombinowanie tej sieci jest poza granicami rozsądku i żadna inna sieć nie potrafi tak wejść za skórę.
Dlatego znajomi wolą się "męczyć" z jakością w innej sieci niż mieć do czynienia z takimi praktykami TM.
********************************************************************************************************************
W każdym razie.....
Dzisiaj rano naładowany telefon Z3 na maksa, w telefonie SIM Play i jazda w teren (dzień trochę luźniejszy z racji tego, że teraz to okres urlopowy - w końcu lipiec

)
Gadałem dzisiaj tyle przez telefon, że aż straciłem głos

Na telefonie 3g/2g - LTE nie używam w trasie bo szkoda baterii. Ustawienie automat.
Najpierw trochę jazdy po 3city, potem A1, Starogard Gdański, Czersk, Chojnice, Człuchów. Z powrotem - Chojnice, Brusy, Kościerzyna, Żukowo, Sopot, Gdynia, Sopot.
Wnioski!
1) Ogólnie szok i to przez duże SZ. Play działa jak powinien! Tam gdzie może to na macierzystym 3G, gdzie się kończy - z reguły płynne, powtarzam z reguły płynne przejście w TM. I to różnie, w zależności czy lepszy jest TM w 2G czy w 3G. Dwa razy tylko miałem problem. Na A1 zerwane połączenie w roamingu na TM na 2G. Albo wina TM albo Play - trudno stwierdzić. Oraz w okolicach Żukowa, gdy przerzuciło z Play na roaming w TM, pierwsze sekundy rozmowy - głos z głośnego zrobił się bardzo cichutki z lekkimi zakłóceniami po czym po kilku sekundach powróciło do normy
2) Ani razu na Plusie. Tylko do roamingu w TM i to płynnie (poza małymi wyjątkami), jakby P4 nie był "pasożytem" ale częścią sieci TM.
3) Dwa razy nie mogłem zainicjować połączenia. Było to akurat w dokładnym momencie przerzutu na roaming lub gdy zasięg macierzysty na granicy zasięgu ok -112 -113 dBm i więcej. Wybierasz nr, telefon się rozłącza. Czyli brak logowania do sieci. Ponowna próba już na roamingu bez problemów.
Dla przykładu w TM czy w O jak testowałem - tu gdy jest słaby zasięg i czekamy na handover, to telefon próbuje zainicjować połączenie przez 1,2,3,4,5,6,7 itd sekund aż złapie lepszy zasięg lub kolejny nadajnik i łączy bez problemu. Nie ma sytuacji rozłączenia
4) Największy szok! Na roamingu w TM w P4 szybsza inicjacja połączenia niż na TM na swojej sieci.
5) Nie wiem czy to wina telefonu czy może ustawień (nie mam włączonego LTE) ale jak telefon złapie roaming TM to cały czas go trzyma. Nie chce wrócić do sieci macierzystej Play, - trzeba wymuszać. W sumie 90% tej trasy przejechałem na roamingu w TM a nie na sieci macierzystej.
Mocno mnie to wkurza!
Jak to zmienić? Czy się po prostu nie da?
6) LTE w Play słabsze zasięgowo niż w TM ale lepiej jak w Plusie. Sprawdzone w Chojnicach w kilku miejscach. Prędkości nie testowałem
7) Na 3G w Play (testowane w Chojnicach) bardzo szybki net. Subiektywnie, bez sprawdzania prędkości - w Play chodzi najszybciej. Wolniej w TM, najwolniej w Plusie. Sprawdziłem na otwieraniu kilku stron w różnych miejscach
8 ) Jakość połączeń. Połączenia do różnych sieci. W P4 najlepsza jakość na sieci macierzystej do P4. Wiadomo HDVoice. Na roamingu w TM jakość dość dobra ale gorsza/inna niż w samym TM (tutaj porównuje sytuację z TM macierzystego do innych sieci a nie z TM do TM)
9) Sprawdziłem wszystkie newralgiczne miejsca w Trójmieście (oprócz Spacerowej i Słowackiego w Gdańsku oraz Sopockiej od Sopotu do Gdyni). Zero zerwanych połączeń!!! Kończy się P4, płynne przejście do TM i jedziesz dalej. Czyli, jak na TM działa i nie zrywa - to na Play nie zerwie.
Jedynie na Estakadzie Kwiatkowskiego działa w kratkę. Raz jedziesz na P4, innym razem na roamingu a jeszcze innym - masz zerwane połączenie.
10) Ani razu nie zalogował mi się do Plusa. Nie wiem jak działa w tej sytuacji płynność logowania podczas przemieszczania się. Myślę, że nie ma tak dobrze i nie jest tak płynnie jak w przypadku P4-TM.
11) P4 niby miastowa sieć ale ma jeszcze dziury. Rozumiem, że poza miastami ich nie ma ale żeby w budynkach w Trójmieście wyciągać telefon z kieszeni w roamingu TM to już przesada. To jakiś chyba syndrom Orange, gdzie kiedyś ich sieć opierała się na GSM1800 i wielu budynkach była maniana z zasięgiem. A dzisiaj Play ma U900 a jeszcze nie potrafi działać jak powinna.
12) Bez roamingu ta sieć poza miastami nie istnieje. Nie wiem do kiedy mają umowę z TM ale oby jak najdłużej i kilka dni więcej. I tu największy problem i największy znak zapytania. Dzisiaj chodzi dobrze w roamingu ale to nie gwarantuje, gdyby skończyła się umowa, że będzie tak dobrze za kilka lat. Może być lepiej ale może być równie dobrze gorzej.
13) Kolejna sprawa. W czasie czuwania w P4 na sieci macierzystej podczas nawet handoverów nie tracimy nawet na milisekundę zasięgu, poza wyjątkami. Smsa, że ktoś się próbował z nami połączyć możemy dostać tylko w przypadku przechodzenia w roaming, jak ktoś akurat trafi w odpowiedni moment (dzisiaj dwa takie smsy), gdy P4 jest na granicy zasięgu tuż przed przejściem w roaming albo - z nie wiadomo z jakich przyczyn - jesteś w zasięgu a tu sms. W TM czy O - w czasie czuwania - tylko podczas przechodzenia ze słabego U2100 do U900 (sytuacja analogiczna jak w P4 - jak ktoś akurat trafi w odpowiedni moment) Tak miałem wcześniej w O. Dzisiaj zdarzyło mi się u kuzyna w piwnicy. Podczas wchodzenia do jednego z pomieszczeń bardzo słabe U2100 wskakuje do U900 - i akurat moja dziewucha zadzwoniła. Po chwili dostałem sms. To pierwszy raz mi się zdarzyło w TM.
14) Play jak N! również wykorzystuje sygnał do granic możliwości. Dzisiaj na P4 miałem na U900 nawet sygnał -116dBm w stanie czuwania, zanim wskoczył w roaming do TM. W niektórych miejscach zdarza się również trzymanie na U2100 do granic możliwości ale to pojedyncze przypadki.
15) Żeby działało bardzo dobrze w P4 trzeba mieć szybki telefon z szybkim prockiem. Telefon za złotówkę u opa nie gwarantuje szybkich i płynnych przejść między technologiami w N! czy P4 jak również z P4 do roamingu.
Wiem, bo dzisiaj włożyłem do Samsunga Trend kartę SIM P4 a potem TM - i takich zachwytów nad działaniem tych sieci niestety nie miałem (teren Trójmiasta).
Wniosek na koniec. Sypie sobie popiołem po głowie

Szczekać niestety nie umiem

Ale mogę też odszczekać wcześniejsze moje wpisy

Nie wiem co się stało z Play ale jak testowałem jakieś 2-3 miesiące temu nie było tak kolorowo. Może te testy HDVoice miedzy P4 i TM spowodowały, że technicy przyłożyli się do optymalizacji tych sieci i bardzo dobrego działania P4 w roamingu TM? Nie wiem. Nie poznaje Play teraz do tego co doświadczyłem 2-3 miesiące temu.
Play idzie w dobrym kierunku. Oby tak dalej. Dzisiaj już wyprzedziło Orange a jak się będzie tak rozwijać ma szansę wyprzedzić Plus, bo już im depcze po piętach. Jak się zbliży do TM to będę rozważał czy podpisać z nimi umowę i mówię to na poważnie.
Subiektywnie wg mnie - to już Play wyprzedził Plusa, mimo że ostatnie testy jakości przeprowadzone przez TM mówią inaczej.
Natomiast Plusa optymalizacji żadna jeszcze sieć nie przebiła i na razie się na to nie zapowiada aby się to zmieniło.
Też dużo w miastach pomaga sytuacja, że P4 jest rozbudowywany teraz. Plus O czy TM stawiali nadajniki swoje pierwsze a nawet większość z 10-15 lat temu, gdzie miasta całkowicie inaczej wyglądały. Tym sieciom ze wzgledów kosztowych nie opłaca się ściągać nadajnika z jednego budynku i przenosić o trzy dalej. Play ma dzisiaj łatwiej podczas planowania co widać i czuć w słuchawce
Ogólnie - czapki z głów dla Play

I to pisze największy "hejter" P4
KONIEC OT
********************************************************************************************************************
Wracając do tematu
kozien70 pisze:W przypadku Solorza i Orange umowa kupna-sprzedaży była już podpisana i Orange złożył formalny wniosek do UKE o zmianę przydziału tych 2.4 MHz. I wtedy Solorz stwierdził, że "jednak nie" i zerwał umowę. I UKE odrzuciło wniosek Orange. Mimo podpisanej wcześniej umowy między operatorami. Takie mamy prawo.
Niestety
To Tylko w Polsce jest tak możliwe, że powiedzieć Z a potem wrócić do litery A i to jeszcze bez konsekwencji. Ale na układy nie ma rady. Bez ich Solorz dzisiaj nie miałby swojego imperium.
Stąd taka sytuacja, gdzie w normalnym kraju na świecie nie ma szans w ogóle wystąpić. Ale to Polska a nie elegancja Francja.
EDIT do punktu nr 7
Testy działania neta na 3G sprawdzałem w Chojnicach. W piątek sprawdzałem w Gdyni i Gdańsku.
Tutaj P4 wolniejsze niż TM, patrząc subiektywnie.
I niestety i tutaj i tutaj czasami zdarzają się zwiechy i otwieranie stron na raty. Częściej w przypadku Play.