• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #812545  autor: motov3
 17 lip 2015, 11:25
No Panowie, Panie - jak wszyscy wiedza Commodore wraca w zupelnie nowym dla siebie segmencie :-) Nareszcie. Po tylu latach niebytu i otchlani technologicznej.

Wiadomym jest, ze sprzet bedzie produkowany w Chinach, jak chyba wszystko obecnie. Nie skupiajmy sie na tym, ze to bedzie chinczyk brandowany logiem - bo tak jest w wiekszosci sprzetow, bo obecnie nikt juz nie produkuje chyba sprzetow w EU.

Przyznam szczerze, ze czekam z nostalgicznym utesknieniem. Commodore to dla mnie starsza marka jak Nokia, i to sporo :-) To czasy mojego dziecinstwa, gier (Atari poniekad rowniez, i oczywiscie Amiga).

Smartfon bedzie mial wbudowane emulatory gier C64 i Amigi. Jako taki dodatek z epoki.

Zastanawiam sie bardzo mocno, nad zakupem. Moze jeszcze nie teraz ale na Boze Narodzenie czy Mikolaja chetnie :mrgreen: Przeraza mnie tylko ten rozmiar 5.5 cala. Czy nie bedzie zbyt duzy.

A tutaj cos dla przypomnienia - "Gimby nie zrozumiejo" :mrgreen:
Wg mnie idealne na dzwonki do tego smartfonu.

1. http://www.cda.pl/video/14522333
2. http://www.cda.pl/video/180264c3

No to rozpoczynamy dyskusje :)

Obrazek
 #812562  autor: user_delete27
 17 lip 2015, 12:26
motov3 pisze:No Panowie, Panie - jak wszyscy wiedza Commodore wraca w zupelnie nowym dla siebie segmencie
Powraca w segmencie w którym widzi zysk, gdyby można było tanim kosztem zarobić na obrandowaniu chińskiego syfu marką Commodore, to zapewniam Cię że mógłbyś sobie robić pranie w pralce tej marki. Commodore nie wraca! Wraca marka i jakiś pazerny mądrogłowiec, który chce zarobić na sentymencie graczy.
motov3 pisze:Wiadomym jest, ze sprzet bedzie produkowany w Chinach, jak chyba wszystko obecnie. Nie skupiajmy sie na tym, ze to bedzie chinczyk brandowany logiem - bo tak jest w wiekszosci sprzetow, bo obecnie nikt juz nie produkuje chyba sprzetow w EU.
W UE nie, ale w Meksyku już tak.
Smartfon bedzie mial wbudowane emulatory gier C64 i Amigi. Jako taki dodatek z epoki.
I to ma być zaleta? Dają darmowy emulator i klient ma być uradowany?

Mam nadzieje że smartfon i firma posiadająca obecnie prawa do marki skończą na śmietniku historii za bezczeszczenie kultowej marki. Takich chińczyków jak ten można kupować na aliexpress na kontenery w cenie o sto dolarów niższej niż ten "wynalazek".
 #812597  autor: motov3
 17 lip 2015, 14:53
dziadek186 pisze:Powraca w segmencie w którym widzi zysk, gdyby można było tanim kosztem zarobić na obrandowaniu chińskiego syfu marką Commodore
No dziwnym by byl fakt, gdyby wracali w segmencie ktory generuje straty. Tym torem idac, to kazda firma produkujaca w Chinach to chinski syf. Tak sie sklada kolego ze certyfikowalem kilka chinskich fabryk (inna branza oczywiscie) ale jak dasz dobra cene to dostaniesz dobry produkt. Decyduje jakosc, a dokladniej system jej kontroli.
dziadek186 pisze:W UE nie, ale w Meksyku już tak.
Nie wiem czy to godne pochwaly. Meksyk jakos wzorem jakosci nie byl, nie jest i nigdy nie bedzie, a ich systemy jakosci mozna jednym slowem rozpirzyc o kant muru.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 07:24 przez Golarz Filip, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: usunięcie wątków nie na temat

Obrazek
 #812602  autor: goral2099
 17 lip 2015, 15:20
Podzielam zdanie dziadka w tym temacie - zwykły tel z emulatorem, który można zainstalować na czymkolwiek. No fajnie, że ma ten znaczek, który bardzo wielu miło wspomina...ale to nic ciekawego. Gdyby to był slider typu Motorola Milestone, z pełną klawiaturą i namiastką joya to co innego. A tak to moim zdaniem to tylko wyciąganie kasy ze wspomnień, nie oferujące nic w zamian.
 #812607  autor: goral2099
 17 lip 2015, 15:32
Panowie, tylko spokój nas uratuje... ;) Sam miło wspominam swój pierwszy PC - C64. :D Ale to, w tej formie, szału moim zdaniem nie zrobi. Chociaż może znajdą się oudzie gotowi zapłacić za to "C:". :)
 #812609  autor: user_delete27
 17 lip 2015, 15:35
Z tym spokojem to masz rację :)
Ciekawe czy będzie można gwoździkiem ustawić głowicę przez złącze micro USB :D
 #812614  autor: goral2099
 17 lip 2015, 15:43
Ciekawe czy dadzą chociaż jakąś nakładkę nawiązującą do wyglądu BASIC. :)
 #812616  autor: user_delete27
 17 lip 2015, 15:53
Wątpię. Niebieski ekran mógłby się źle kojarzyć użytkownikom Windowsa :)
Swoją drogą, marka Commodore przez ostatnie 10 lat miała już kilku właścicieli i jakoś nikt nie zbił na niej kokosów.
 #812631  autor: motov3
 17 lip 2015, 19:16
Dla pozostalych dyskutantow, jeszcze raz podklejam, pogrubiona czcionka z 1 posta.
Wiadomym jest, ze sprzet bedzie produkowany w Chinach, jak chyba wszystko obecnie. Nie skupiajmy sie na tym, ze to bedzie chinczyk brandowany logiem - bo tak jest w wiekszosci sprzetow, bo obecnie nikt juz nie produkuje chyba sprzetow w EU.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 07:30 przez Golarz Filip, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: usunięcie inwektyw i wątków nie na temat

Obrazek
 #812669  autor: bazooka
 17 lip 2015, 23:09
Słabo można się odnosić merytorycznie do tego wątku, bo autor sam sobie odpowiedział i zamknął temat, a potem zaczął się ratować "nostalgicznym" nastawieniem do marki.
O czym mamy więc dyskutować @motov3 :?: Możesz rozjaśnić :?:
Gdy zobaczyłem ten njus o Commodore od razu przypomniałem sobie swojego +4 i odpaliłem emulator, by powspominać... co dalej :?:
Dalej jest nic, zero - chińczyk zabrandowany logiem z lat '80-90 i tyle - powspominałem i zapomniałem - o czym chcesz dyskutować, napisz proszę - bo na razie uznaję, że @dziadek, choć troszkę ostro, ale chciał Ciebie sprowadzić na ziemię jak ja teraz próbuje, i boję się, że teraz wsiądziesz na mnie, nie mając żadnych argumentów - mylę się :?:
 #812672  autor: motov3
 18 lip 2015, 00:01
sebusy pisze:o czym chcesz dyskutować, napisz proszę
A moze o tym, co kto sadzi o stronie sprzetowej, tzn o specyfikacji technicznej. Albo kto ma jakie zdanie na temat reanimacji Commodore, reakcji na wbudowane emulatory na ktorych mozna popykac w stare gierki. A moze po prostu powspominac dawne czasy i ucieszyc sie ze co jak co, ale mimo wszystko ktos probuje marke odkurzyc.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 07:56 przez Golarz Filip, łącznie zmieniany 2 razy. Powód: usunięcie wątków nie na temat

Obrazek