• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 297 z 1158
  • 1
  • 295
  • 296
  • 297
  • 298
  • 299
  • 1158
 #812476  autor: Halset
 16 lip 2015, 23:59
pawelec2225 pisze: Poza tym T-mobile parę razy mnie mocno wkurzył, więc głównie to zniechęciło mnie do nich.
Tu jest niestety racja. Wielu znajomych zrezygnowało z TM głównie z przyczyny lekceważenia albo wielkiej ignorancji tej sieci w stosunku do zwykłego Kowalskiego. Dział techniczny i ogólnie reklamacje z reguły są dobrze rozpatrywane ale stosunek i kombinowanie tej sieci jest poza granicami rozsądku i żadna inna sieć nie potrafi tak wejść za skórę.
Dlatego znajomi wolą się "męczyć" z jakością w innej sieci niż mieć do czynienia z takimi praktykami TM.
********************************************************************************************************************

W każdym razie.....
Dzisiaj rano naładowany telefon Z3 na maksa, w telefonie SIM Play i jazda w teren (dzień trochę luźniejszy z racji tego, że teraz to okres urlopowy - w końcu lipiec :) )
Gadałem dzisiaj tyle przez telefon, że aż straciłem głos :D
Na telefonie 3g/2g - LTE nie używam w trasie bo szkoda baterii. Ustawienie automat.
Najpierw trochę jazdy po 3city, potem A1, Starogard Gdański, Czersk, Chojnice, Człuchów. Z powrotem - Chojnice, Brusy, Kościerzyna, Żukowo, Sopot, Gdynia, Sopot.

Wnioski!

1) Ogólnie szok i to przez duże SZ. Play działa jak powinien! Tam gdzie może to na macierzystym 3G, gdzie się kończy - z reguły płynne, powtarzam z reguły płynne przejście w TM. I to różnie, w zależności czy lepszy jest TM w 2G czy w 3G. Dwa razy tylko miałem problem. Na A1 zerwane połączenie w roamingu na TM na 2G. Albo wina TM albo Play - trudno stwierdzić. Oraz w okolicach Żukowa, gdy przerzuciło z Play na roaming w TM, pierwsze sekundy rozmowy - głos z głośnego zrobił się bardzo cichutki z lekkimi zakłóceniami po czym po kilku sekundach powróciło do normy

2) Ani razu na Plusie. Tylko do roamingu w TM i to płynnie (poza małymi wyjątkami), jakby P4 nie był "pasożytem" ale częścią sieci TM.

3) Dwa razy nie mogłem zainicjować połączenia. Było to akurat w dokładnym momencie przerzutu na roaming lub gdy zasięg macierzysty na granicy zasięgu ok -112 -113 dBm i więcej. Wybierasz nr, telefon się rozłącza. Czyli brak logowania do sieci. Ponowna próba już na roamingu bez problemów.
Dla przykładu w TM czy w O jak testowałem - tu gdy jest słaby zasięg i czekamy na handover, to telefon próbuje zainicjować połączenie przez 1,2,3,4,5,6,7 itd sekund aż złapie lepszy zasięg lub kolejny nadajnik i łączy bez problemu. Nie ma sytuacji rozłączenia

4) Największy szok! Na roamingu w TM w P4 szybsza inicjacja połączenia niż na TM na swojej sieci.

5) Nie wiem czy to wina telefonu czy może ustawień (nie mam włączonego LTE) ale jak telefon złapie roaming TM to cały czas go trzyma. Nie chce wrócić do sieci macierzystej Play, - trzeba wymuszać. W sumie 90% tej trasy przejechałem na roamingu w TM a nie na sieci macierzystej.
Mocno mnie to wkurza!
Jak to zmienić? Czy się po prostu nie da? :twisted:

6) LTE w Play słabsze zasięgowo niż w TM ale lepiej jak w Plusie. Sprawdzone w Chojnicach w kilku miejscach. Prędkości nie testowałem

7) Na 3G w Play (testowane w Chojnicach) bardzo szybki net. Subiektywnie, bez sprawdzania prędkości - w Play chodzi najszybciej. Wolniej w TM, najwolniej w Plusie. Sprawdziłem na otwieraniu kilku stron w różnych miejscach

8 ) Jakość połączeń. Połączenia do różnych sieci. W P4 najlepsza jakość na sieci macierzystej do P4. Wiadomo HDVoice. Na roamingu w TM jakość dość dobra ale gorsza/inna niż w samym TM (tutaj porównuje sytuację z TM macierzystego do innych sieci a nie z TM do TM)

9) Sprawdziłem wszystkie newralgiczne miejsca w Trójmieście (oprócz Spacerowej i Słowackiego w Gdańsku oraz Sopockiej od Sopotu do Gdyni). Zero zerwanych połączeń!!! Kończy się P4, płynne przejście do TM i jedziesz dalej. Czyli, jak na TM działa i nie zrywa - to na Play nie zerwie.
Jedynie na Estakadzie Kwiatkowskiego działa w kratkę. Raz jedziesz na P4, innym razem na roamingu a jeszcze innym - masz zerwane połączenie.

10) Ani razu nie zalogował mi się do Plusa. Nie wiem jak działa w tej sytuacji płynność logowania podczas przemieszczania się. Myślę, że nie ma tak dobrze i nie jest tak płynnie jak w przypadku P4-TM.

11) P4 niby miastowa sieć ale ma jeszcze dziury. Rozumiem, że poza miastami ich nie ma ale żeby w budynkach w Trójmieście wyciągać telefon z kieszeni w roamingu TM to już przesada. To jakiś chyba syndrom Orange, gdzie kiedyś ich sieć opierała się na GSM1800 i wielu budynkach była maniana z zasięgiem. A dzisiaj Play ma U900 a jeszcze nie potrafi działać jak powinna.

12) Bez roamingu ta sieć poza miastami nie istnieje. Nie wiem do kiedy mają umowę z TM ale oby jak najdłużej i kilka dni więcej. I tu największy problem i największy znak zapytania. Dzisiaj chodzi dobrze w roamingu ale to nie gwarantuje, gdyby skończyła się umowa, że będzie tak dobrze za kilka lat. Może być lepiej ale może być równie dobrze gorzej.

13) Kolejna sprawa. W czasie czuwania w P4 na sieci macierzystej podczas nawet handoverów nie tracimy nawet na milisekundę zasięgu, poza wyjątkami. Smsa, że ktoś się próbował z nami połączyć możemy dostać tylko w przypadku przechodzenia w roaming, jak ktoś akurat trafi w odpowiedni moment (dzisiaj dwa takie smsy), gdy P4 jest na granicy zasięgu tuż przed przejściem w roaming albo - z nie wiadomo z jakich przyczyn - jesteś w zasięgu a tu sms. W TM czy O - w czasie czuwania - tylko podczas przechodzenia ze słabego U2100 do U900 (sytuacja analogiczna jak w P4 - jak ktoś akurat trafi w odpowiedni moment) Tak miałem wcześniej w O. Dzisiaj zdarzyło mi się u kuzyna w piwnicy. Podczas wchodzenia do jednego z pomieszczeń bardzo słabe U2100 wskakuje do U900 - i akurat moja dziewucha zadzwoniła. Po chwili dostałem sms. To pierwszy raz mi się zdarzyło w TM.

14) Play jak N! również wykorzystuje sygnał do granic możliwości. Dzisiaj na P4 miałem na U900 nawet sygnał -116dBm w stanie czuwania, zanim wskoczył w roaming do TM. W niektórych miejscach zdarza się również trzymanie na U2100 do granic możliwości ale to pojedyncze przypadki.

15) Żeby działało bardzo dobrze w P4 trzeba mieć szybki telefon z szybkim prockiem. Telefon za złotówkę u opa nie gwarantuje szybkich i płynnych przejść między technologiami w N! czy P4 jak również z P4 do roamingu.
Wiem, bo dzisiaj włożyłem do Samsunga Trend kartę SIM P4 a potem TM - i takich zachwytów nad działaniem tych sieci niestety nie miałem (teren Trójmiasta).

Wniosek na koniec. Sypie sobie popiołem po głowie :) Szczekać niestety nie umiem :) Ale mogę też odszczekać wcześniejsze moje wpisy ;)
Nie wiem co się stało z Play ale jak testowałem jakieś 2-3 miesiące temu nie było tak kolorowo. Może te testy HDVoice miedzy P4 i TM spowodowały, że technicy przyłożyli się do optymalizacji tych sieci i bardzo dobrego działania P4 w roamingu TM? Nie wiem. Nie poznaje Play teraz do tego co doświadczyłem 2-3 miesiące temu.
Play idzie w dobrym kierunku. Oby tak dalej. Dzisiaj już wyprzedziło Orange a jak się będzie tak rozwijać ma szansę wyprzedzić Plus, bo już im depcze po piętach. Jak się zbliży do TM to będę rozważał czy podpisać z nimi umowę i mówię to na poważnie.
Subiektywnie wg mnie - to już Play wyprzedził Plusa, mimo że ostatnie testy jakości przeprowadzone przez TM mówią inaczej.
Natomiast Plusa optymalizacji żadna jeszcze sieć nie przebiła i na razie się na to nie zapowiada aby się to zmieniło.
Też dużo w miastach pomaga sytuacja, że P4 jest rozbudowywany teraz. Plus O czy TM stawiali nadajniki swoje pierwsze a nawet większość z 10-15 lat temu, gdzie miasta całkowicie inaczej wyglądały. Tym sieciom ze wzgledów kosztowych nie opłaca się ściągać nadajnika z jednego budynku i przenosić o trzy dalej. Play ma dzisiaj łatwiej podczas planowania co widać i czuć w słuchawce :)

Ogólnie - czapki z głów dla Play :) I to pisze największy "hejter" P4 :P

KONIEC OT
********************************************************************************************************************

Wracając do tematu
kozien70 pisze:W przypadku Solorza i Orange umowa kupna-sprzedaży była już podpisana i Orange złożył formalny wniosek do UKE o zmianę przydziału tych 2.4 MHz. I wtedy Solorz stwierdził, że "jednak nie" i zerwał umowę. I UKE odrzuciło wniosek Orange. Mimo podpisanej wcześniej umowy między operatorami. Takie mamy prawo.
Niestety
To Tylko w Polsce jest tak możliwe, że powiedzieć Z a potem wrócić do litery A i to jeszcze bez konsekwencji. Ale na układy nie ma rady. Bez ich Solorz dzisiaj nie miałby swojego imperium.
Stąd taka sytuacja, gdzie w normalnym kraju na świecie nie ma szans w ogóle wystąpić. Ale to Polska a nie elegancja Francja.

EDIT do punktu nr 7
Testy działania neta na 3G sprawdzałem w Chojnicach. W piątek sprawdzałem w Gdyni i Gdańsku.
Tutaj P4 wolniejsze niż TM, patrząc subiektywnie.
I niestety i tutaj i tutaj czasami zdarzają się zwiechy i otwieranie stron na raty. Częściej w przypadku Play.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 22:13 przez Halset, łącznie zmieniany 2 razy.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #812479  autor: p2225
 17 lip 2015, 00:44
Halset pisze: 12) Bez roamingu ta sieć poza miastami nie istnieje. Nie wiem do kiedy mają umowę z TM ale oby jak najdłużej i kilka dni więcej. I tu największy problem i największy znak zapytania. Dzisiaj chodzi dobrze w roamingu ale to nie gwarantuje, gdyby skończyła się umowa, że będzie tak dobrze za kilka lat. Może być lepiej ale może być równie dobrze gorzej.
Z T-mobile będą mieć umowę jeszcze baaaaardzo bardzo długo. Dobrze im się razem pracuje, T-mobile'owi podoba się układ, bo dostaje kase (a ostatnio u nich to główny cel), nie po to tyle inwestują, optymalizują itd. żeby za np. rok się wycofać. :)
Halset pisze: Wiem, bo dzisiaj włożyłem do Samsunga Trend kartę SIM P4 a potem TM - i takich zachwytów nad działaniem tych sieci niestety nie miałem (teren Trójmiasta).
Raczej nie chodzi o procek, ale o sam model telefonu. Podobno samsungi i Iphone'y sobie słabo radzą z przechodzeniem w roaming. Podobno najlepiej to działa na LG, może ze względu na mocne anteny w nich stosowane? Samsungi zazwyczaj mają anteny 0,2-0,5W, a LG już 1,2-1,5W. Różnica w zasięgu kolosalna.
Halset pisze: Nie wiem co się stało z Play ale jak testowałem jakieś 2-3 miesiące temu nie było tak kolorowo. Może te testy HDVoice miedzy P4 i TM spowodowały, że technicy przyłożyli się do optymalizacji tych sieci i bardzo dobrego działania P4 w roamingu TM?
To się zaczęło dziać trochę wcześniej jak Play rozpoczął rozsyłać smsy czy poleci się Play ze względu na jakość połączeń. Głośność rozmów w roamingu bardzo wzrosła tak samo jak jakość. Nie są też takie "zamulone" jakby się rozmawiało przez koc. Zestawianie połączenia tak jak pisałeś trwa krócej i zdarzało się kiedyś, że telefon rozmówcy wzbudzał się dopiero gdy ja słyszałem 2-gi sygnał łączenia. Jakiś czas temu nawet rozmówca zdążył odebrać telefon zanim usłyszałem jakikolwiek sygnał łączenia. Tylko kliknąłem "połącz", przyłożyłem do ucha i już rozmawiałem. Ale to pewnie musiałem dzwonić jakoś z rana gdy nie było obciążenia, a rozmówca akurat trzymał telefon w ręce. :D

W testach T-mobile nie pod każdym względem Play był najgorszy. Czasem był nawet na drugim miejscu. HD Voice między operatorami według plotek ma być najpierw T-mobile-Play, potem dołącza Orange, a na koniec na Plusie się wymusza dołączenie do pozostałych.

A i z tym, że jak telefon wejdzie w roaming to długo z niego nie wychodzi to nie da się z tym nic zrobić. Chyba uznano, że lepiej żeby telefon siedział w T-mobile niż na siłę pchał się do macierzystego na szczątki zasięgu i dostawał wiadomości, że ktoś dzwonił.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #812482  autor: Halset
 17 lip 2015, 01:02
pawelec2225 pisze:Z T-mobile będą mieć umowę jeszcze baaaaardzo bardzo długo. Dobrze im się razem pracuje, T-mobile'owi podoba się układ, bo dostaje kase (a ostatnio u nich to główny cel), nie po to tyle inwestują, optymalizują itd. żeby za np. rok się wycofać.
Kasa kasą ale ruch obciążający sieć TM też pewnie biorą pod uwagę ;)
Kto wie, czy się TM z P4 nie dogada w sprawie LTE800 a nie jak większość myśli TM-O P4-Plus

W P4 mnie tylko jedno denerwuje. Jak jest większe skupisko ludzi, ich sieć jest zapchana. Często się zdarza na imprezach masowych. Tak np było w zeszłym roku jak i w tym na plaży w Gdyni podczas Cudawianek gdy wita się lato a żegna wiosnę. Nie idzie się dodzwonić nigdzie. Podobnie w O. Na TM i Plusie takie kwiatki się nie zdarzają.
To się zaczęło dziać trochę wcześniej jak Play rozpoczął rozsyłać smsy czy poleci się Play ze względu na jakość połączeń. Głośność rozmów w roamingu bardzo wzrosła tak samo jak jakość.
A kto wie, czy to nie było preludium do działania w kierunku HDVoice? ;)
Teraz właśnie się skumałem, że mamy lipiec a ja testowałem Play na przełomie lutego i marca, więc 4 miesiące temu :P
Samsungi zazwyczaj mają anteny 0,2-0,5W, a LG już 1,2-1,5W. Różnica w zasięgu kolosalna.
A jaką ma Sony :)?
Co do LG się zgadzam. Znajomy ma i naprawdę dobra antena.
Samsunga już nawet za darmo nie chce.
A co do procka....
Czytałem właśnie na forach, że w dzisiejszej dobie technologii GSM900 GSM1800 LTE 3G itd najlepiej działają telefony z co najmniej 4 rdzeniami, bo są szybkie i mają krótki czas zwłoki podczas przełączania.
W testach T-mobile nie pod każdym względem Play był najgorszy.
Chodziło mi o wynik końcowy i ogólny.

Pytania!
1) Wcześniej Play się trzymał kurczowo sieci macierzystej. Dzisiaj po testach widzę, że ciężko wraca do macierzystej i jak wejdzie w roaming, lubi w nim siedzieć.
Jak to wymusić albo co ustawić aby wracał do macierzystej szybciej lub częściej sam a nie podczas wymuszania?
2) Jak działa płynność przechodzenia w automacie do Plusa? Lepiej, tak samo czy gorzej jak do TM? Ktoś to sprawdzał?

EDIT
A i z tym, że jak telefon wejdzie w roaming to długo z niego nie wychodzi to nie da się z tym nic zrobić. Chyba uznano, że lepiej żeby telefon siedział w T-mobile niż na siłę pchał się do macierzystego na szczątki zasięgu i dostawał wiadomości, że ktoś dzwonił.
Ale jest zasięg i to bardzo dobry w P4. Byłem na roamingu i telefon nie chciał wrócić do P4. Jak wymusiłem ręcznie, to miałem full zasięg na telefonie 3G w Play.
Bezsensu takie działanie! Zasięg jest w eterze i to bardzo dobry a człowiek musi wymuszać. Wystarczy, ze jesteś w jakieś dziurze, gdzie nie ma P4 nawet w mieście i po wejściu w roaming musisz siedzieć na roamingu czy tego chcesz czy nie.
A gdyby mieć ustawione w P4 LTE/3G/2G? Może to będzie zmuszać telefon do przelogowania się, skoro do innego LTE nie ma P4 wejścia?

Dlatego przez takie kwiatki P4 jeszcze dużo i długo musi popracować aby osiągnąć poziom jakości TM.

#812490  autor: p2225
 17 lip 2015, 07:14
Halset pisze: W P4 mnie tylko jedno denerwuje. Jak jest większe skupisko ludzi, ich sieć jest zapchana. Często się zdarza na imprezach masowych. Tak np było w zeszłym roku jak i w tym na plaży w Gdyni podczas Cudawianek gdy wita się lato a żegna wiosnę. Nie idzie się dodzwonić nigdzie. Podobnie w O. Na TM i Plusie takie kwiatki się nie zdarzają.
Samsungi zazwyczaj mają anteny 0,2-0,5W, a LG już 1,2-1,5W. Różnica w zasięgu kolosalna.
A jaką ma Sony :)?
Co do LG się zgadzam. Znajomy ma i naprawdę dobra antena.
Zapchanie danej sieci zależy od rozkładu ilościowego klientów na danym terenie. Widać w Play i Orange było większość ludzi. T-mobile skutecznie potrafi odstraszyć ofertą, zwłaszcza na kartę :)

Na przyład Twoja Sony Z3 ma 0.62 W/kg (head) 0.65 W/kg (body)
Halset pisze: Chodziło mi o wynik końcowy i ogólny.
u Ciebie zawsze może to inaczej wyglądać. Nawet Orange może być pierwszy :lol:
Halset pisze: Pytania!
1) Wcześniej Play się trzymał kurczowo sieci macierzystej. Dzisiaj po testach widzę, że ciężko wraca do macierzystej i jak wejdzie w roaming, lubi w nim siedzieć.
Jak to wymusić albo co ustawić aby wracał do macierzystej szybciej lub częściej sam a nie podczas wymuszania?
2) Jak działa płynność przechodzenia w automacie do Plusa? Lepiej, tak samo czy gorzej jak do TM? Ktoś to sprawdzał?

EDIT
Ale jest zasięg i to bardzo dobry w P4. Byłem na roamingu i telefon nie chciał wrócić do P4. Jak wymusiłem ręcznie, to miałem full zasięg na telefonie 3G w Play.
Bezsensu takie działanie! Zasięg jest w eterze i to bardzo dobry a człowiek musi wymuszać. Wystarczy, ze jesteś w jakieś dziurze, gdzie nie ma P4 nawet w mieście i po wejściu w roaming musisz siedzieć na roamingu czy tego chcesz czy nie.
A gdyby mieć ustawione w P4 LTE/3G/2G? Może to będzie zmuszać telefon do przelogowania się, skoro do innego LTE nie ma P4 wejścia?
1. Pomyślałem jeszcze o odświeżaniu karty SIM. Większość na to narzeka i wyłącza przez BOK. Może jak napiszesz to Ci włączą? :D
2. Raczej tego się sprawdzić nie da. Ciężko znaleźć miejsce w Polsce gdzie nie ma jakiegokolwiek zasięgu T-mobile i akurat w tym samym miejscu kończy się zasięg Play'a i jest tylko zasięg Plus. Zmiana priorytetów przez BOK nic nie zmienia.

Czy ja wiem czy bez sensu. Jedyna wada to brak LTE, a tak to jak już będzie HD Voice to większej różnicy nie będzie, może poza tym, że sieć nie będzie zapchana :D
Jakbyś miał w tle włączoną transmisję pakietową to telefon mógłby chętniej szukać zasięgu LTE. Warto spróbować. Jest jeszcze jedna sprawa, bo Play zamiast w trybie czuwania przy zniknięciu 3G zrzucić do swojego 2G (które ma większy zasięg) to zrzuca od razu do 3G w roamingu. Do 2G można się dostać jedyne podczas rozmowy. Jak zaobserwowałeś jak działały handovery to opisz czy 3G Play ->3G T-mobile czy przechodziło przez 2G Play na 2G T-mobile itd.

Kiedyś Play był tańszy, ale miał gorszą jakość. Teraz jest trochę droższy i mniej konkurencyjny, ale za to bardzo pracuje nad siecią i jakością. :)

#812491  autor: marcinek243
 17 lip 2015, 08:14
pawelec2225 pisze:Twoja Sony Z3 ma 0.62 W/kg (head) 0.65 W/kg (body)
Akurat w moim przypadku to nie ma nic do rzeczy. Zarówno mój ace 2 jak i lg l1 mają po 0.50 i 0.60w. 13km od nadajnika u900 lg -105dBm zaś samsung nawet nie widział sieci. Rozbierałem oba telefony i może to ma związek z tym, że antena samsunga jest o 1/2 mniejsza od lg :P
 #812511  autor: Halset
 17 lip 2015, 08:55
pawelec2225 pisze: Zapchanie danej sieci zależy od rozkładu ilościowego klientów na danym terenie. Widać w Play i Orange było większość ludzi. T-mobile skutecznie potrafi odstraszyć ofertą, zwłaszcza na kartę :)
I TM dobrze robi. Niech więcej O i Play rozdają na prawo i lewo no limit , to na pewno nie będzie problemów z zapychaniem sieci...
Zwłaszcza to dotyczy w historii O a raczej jeszcze IDEA, która właśnie z tego słynęła.
Raczej tego się sprawdzić nie da. Ciężko znaleźć miejsce w Polsce gdzie nie ma jakiegokolwiek zasięgu T-mobile i akurat w tym samym miejscu kończy się zasięg Play'a i jest tylko zasięg Plus
.
A jeszcze niedawno pamiętam jak płakali "fani" Play, że zmienili na TM :D
A TM zasięgowo jest zdecydowanie lepszy niż Plus.
Jakbyś miał w tle włączoną transmisję pakietową to telefon mógłby chętniej szukać zasięgu LTE. Warto spróbować.
Zawsze mam w każdym telefonie i kazdej sieci włączoną transmisję. Nie wyłączam tego nigdy.
Jest jeszcze jedna sprawa, bo Play zamiast w trybie czuwania przy zniknięciu 3G zrzucić do swojego 2G (które ma większy zasięg) to zrzuca od razu do 3G w roamingu.
Nie zrzuca do 3G w roamingu. Zrzuca w czasie czuwania np jak człowiek znajduje się w budynku a mieście, gdzie P4 znika. W czasie jazdy i rozmowy to zawsze do 2G. Dopiero po skończonej rozmowie przechodzi do 3G w roamingu, jeżeli 3G w TM jest w eterze.
Jak zaobserwowałeś jak działały handovery to opisz czy 3G Play ->3G T-mobile czy przechodziło przez 2G Play na 2G T-mobile itd.
Akurat w moim przypadku jak widziałem, to przerzuca od razu z 3G w roaming. Chyba, że to trwało milisekundę.
Wyglądało to tak, że kończy się 3G, po czym od razu pojawia się zasięg w postaci 2-3-4kresek na telefonie i litera R.
Kiedyś Play był tańszy, ale miał gorszą jakość. Teraz jest trochę droższy i mniej konkurencyjny, ale za to bardzo pracuje nad siecią i jakością. :)
Niestety. To widać. Jak była słaba jakość, to było tanio. Jak teraz jest lepsza jakość jest drożej.
Ale ja o tym już milion razy pisałem. Za darmo nic nie ma. TM czy Plus były sieciami droższymi bo mieli zawsze lepszą jakość. Ale "fani" czy też "trole" z P4 tego nie rozumieli. Dla nich nawet oferta za 1zł no limit to drogo a jakość najlepsza na świecie ;)

P4 dużo brakuje do ideału.
Chcesz mieć roaming Orange - zadzwoń do BOK.
Odświeżania karty - zadzwoń do BOK. Powinno samo np przy sygnale lepszym niż -105dBm wrócić do sieci macierzystej
Itd.
W kilku postach wymieniłem większość wad tej sieci, gdzie np TM ma tylko trzy - przerzut na u900 przy dopiero bardzo słabym U2100 (P4 nie lepszy - przerzut na roaming nawet przy dopiero -116dBm!!!), w niektórych miejscach słaby u900 oraz w niektórych miejscach leży jeszcze optymalizacja (dla kontrastu w Orange w niektórych tylko miejscach działa dobrze optymalizacja :D). Poza tym wad poważnych brak. A wynik subiektywny odnośnie wad TM do Play to 3:10 (co najmniej) z korzyścią oczywiście dla TMobile.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2015, 11:59 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#812520  autor: marcinek243
 17 lip 2015, 09:28
Jest jeszcze jedna sprawa, bo Play zamiast w trybie czuwania przy zniknięciu 3G zrzucić do swojego 2G (które ma większy zasięg) to zrzuca od razu do 3G w roamingu.
Play przeznaczył 900 na UMTS a GSM1800 na większe odległości nie złapie. Fizyki nie oszukasz
 #812523  autor: cyanoone
 17 lip 2015, 09:37
Halset pisze:A TM zasięgowo jest zdecydowanie lepszy niż Plus.
Zależy gdzie, ale doceniam zasięg T. Dla możliwości korzystania z obu zasięgów przeniosłem się do Play.
marcinek243 pisze:Play przeznaczył 900 na UMTS
Gdzie nie gdzie jest jeszcze 2g na 900, u mnie na przykład ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #812529  autor: p2225
 17 lip 2015, 09:50
marcinek243 pisze: Play przeznaczył 900 na UMTS a GSM1800 na większe odległości nie złapie. Fizyki nie oszukasz
No to chyba nie do końca. U900 w wielu miejscach chyba ma ograniczoną moc, bo jak wytłumaczyć fakt, że DCS ma 3-4 kreski zasięgu a U900 1-2? No chyba, że oddychanie komórek, ale z rana to ledwo co jest obciążenie. Poza tym faktem jest, że GSM900 ma większy zasięg niż U900.
Poza tym to tak jak powiedzieć, że LTE1800 ma taki sam zasięg co DCS, co jest niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2015, 09:52 przez p2225, łącznie zmieniany 1 raz.

#812530  autor: marcinek243
 17 lip 2015, 09:51
Czasem tak ale rzadko się to zdarza gdyż g900 jest zwykle na jednym sektorze a u900 na wszystkich a po drugie g900 zrywa przy -113 gdy u900 nie raz zdarzyło mi się mieć do -119
 #812531  autor: p2225
 17 lip 2015, 10:00
tak samo jest w NetWorkS! U900 jest słabsze niż GSM900, który przecież jest na wszystkich sektorach. Poza miastem łatwo to zauważyć. Na samym 3G na trasie Zielona Góra - Gubin nie przejedziesz bez zerwanego połączenia. Co najmniej 3 razy Cię rozłączy. Raz zaraz za Zieloną Górą, drugi pod Krosnem Odrzańskim, trzeci na wysokości Wężysk. A tam przez całą drogę jest GSM/U900. Mieszkasz blisko, bo w Nowej Soli to się przejedź w wolnej chwili :D
Tak bardziej obrazowo:
Obrazek

#812544  autor: kozien70
 17 lip 2015, 11:23
To dziwne. Nie dalej jak wczoraj czytałem materiał Nokia Siemens, w którym jak byk stała tabelka z powierzchnią komórki zależnie od technologii i komórka dla UMTS 900 Voice była nawet większa, niż GSM 900... Słabszy zasięg U900 u nas tłumaczę sobie tym, że stacji z GSM jest więcej, w związku z tym często bliżej możemy mieć do stacji z GSMem niż z UMTS-em. Plus oczywiście obciążenie UMST900 i oddychanie komórek.
 #812551  autor: Halset
 17 lip 2015, 11:53
cyanoone pisze:
Halset pisze:A TM zasięgowo jest zdecydowanie lepszy niż Plus.
Zależy gdzie, ale doceniam zasięg T. Dla możliwości korzystania z obu zasięgów przeniosłem się do Play.
Regularnie jeżdżę po północy Polski i jeszcze nigdy nie miałem na telefonie TMobile "brak usług". W Plusie się to zdarza i to nawet dość często.
Różnica jest taka, że w Plusie jak nie ma zasięgu to nie ma i tylko wtedy zrywa a w TM, mimo zasięgu zdarza się zerwanie rozmowy, ponieważ nie zawsze mają dobrą optymalizację.
I również to, że na ścianie wschodniej Plus ma lepszy zasięg :)
Ale ogólnie TM jako całość Polski zasięgiem wygrywa z wszystkimi.
U900 w wielu miejscach chyba ma ograniczoną moc, bo jak wytłumaczyć fakt, że DCS ma 3-4 kreski zasięgu a U900 1-2?
To na pewno U900 a nie U2100?
Dziwne, Takie cuda to niedawno tylko w Orange były, gdzie GSM1800 siało mocniej jak GSM900.

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Nieprzeczytany postprzez pawelec2225 » dzisiaj, o 10:00
tak samo jest w NetWorkS! U900 jest słabsze niż GSM900, który przecież jest na wszystkich sektorach. Poza miastem łatwo to zauważyć. Na samym 3G na trasie Zielona Góra - Gubin nie przejedziesz bez zerwanego połączenia. Co najmniej 3 razy Cię rozłączy. Raz zaraz za Zieloną Górą, drugi pod Krosnem Odrzańskim, trzeci na wysokości Wężysk. A tam przez całą drogę jest GSM/U900.
Również w Plusie w bardzo wielu miejscach kończy się Aero a GSM900 jeszcze ma 1-2kreski zasięgu.
Co do zrywania połączeń to też czasami tylko przypadek (zły dzień nadajnika :D), zmęczona karta SIM lub wina telefonu. Ale zdarzają się zrywania połączeń we wszystkich sieciach, z tym, że w jednej sieci często czy też częściej a w innej rzadko albo wcale.
Subiektywnie to Plus moim zdaniem ma najlepiej z optymalizowaną sieć, mimo swoich licznych wad. Ale zanim do tego doszło, to pamietam jaki był syf i malaria jak się łączyli z Aero. Grrr....lepiej tych czasów nie wspominać.

PS
Test Gdańsk Słowackiego przez las od Obwodnicy Trójmiasta w dół na P4. Wynik: Oblany.
W połowie drogi koniec zasięgu P4 i wejście w roaming TM. Połączenie zerwane po czym po zerwaniu dwie kreski zasięgu 2G. Więc albo wina optymalizacji TM albo wina Play na linii P4-TM
Wcześniej w TM na macierzystej na tym odcinku 50:50 przypadków podczas przejazdu. Orange zrywa również i to częściej a najmniej to Plus. W Plusie to może z 2 na 10 przejazdów zerwane połączenie. W każdym razie ten odcinek jest męczący dla każdej sieci.
Rzadko sprawdzam przejazd w górę Słowackiego.

I jeszcze jedno. Testy na Z3 przeprowadzam, gdy telefon leży na półce pod radiem a nie na uchwycie "przyklejonym" do przedniej szyby. Dla wszystkich sieci tak robiłem aby było równo i sprawiedliwie (TM O i P4). Jedyna sieć, która jest i była zawsze na uchwycie - to Plus.

#812561  autor: p2225
 17 lip 2015, 12:25
Halset pisze:
U900 w wielu miejscach chyba ma ograniczoną moc, bo jak wytłumaczyć fakt, że DCS ma 3-4 kreski zasięgu a U900 1-2?
To na pewno U900 a nie U2100?
Dziwne, Takie cuda to niedawno tylko w Orange były, gdzie GSM1800 siało mocniej jak GSM900.
100% U900.

#812624  autor: Halset
 17 lip 2015, 17:49
Na koniec testów sprawdziłem jeszcze Spacerową od centrum w stronę Obwodnicy Trójmiasta. Długo się P4 męczyło na granicy zasięgu. Zaczęło się już w okolicy ZOO, potem bez kresek, później góra 1 kreska. Jakość nie za dobra i raczej bliżej tej słabej. Lekkie zrywanie słów, głos niewyraźny. Ale później po minięciu ZOO, wbił się w roaming TM na 2G i cała reszta Spacerowej bez problemów.
W każdym razie....P4 mnie zaskoczył pozytywnie.
Ustawienie na LTE w Play nie gwarantuje powrotu do Play w automacie, gdy jest się na roamingu w TM. Sprawdzane w kilku miejscach. Trzeba wymuszać.
Skończyłem testy. Karta wylądowała w śmietniku. Za dwa lata zobaczymy czy będzie lepsze niż TM :)

Natomiast pytanie jeszcze takie. Wczoraj wieczorem podłączyłem do ładowarki telefon i ustawiłem LTE. Przed snem telefon się naładował, więc odłączyłem od ładowarki. Rano przed wyjściem do pracy ok.8 miałem jeszcze na telefonie 100% baterii. WOW. Włączony pakiet danych a rano 100%. Czy to możliwe?
Dodam, że od czasu ustawień fabrycznych na telefonie nic nie instalowałem.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, 22:06 przez Halset, łącznie zmieniany 2 razy.

• Strona 297 z 1158
  • 1
  • 295
  • 296
  • 297
  • 298
  • 299
  • 1158
  • 1
  • 295
  • 296