• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 295 z 1158
  • 1
  • 293
  • 294
  • 295
  • 296
  • 297
  • 1158
 #811946  autor: Halset
 14 lip 2015, 23:23
Mam wybór, nic mi się w ustawieniach nie zmieniło.
Nie mogę tylko mieć sieci w żadnym innym ustawieniu jak LTE.
Jak wybiorę GSM albo 3G telefon nie loguje mi się do sieci.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #811947  autor: cyanoone
 14 lip 2015, 23:27
Sprawdzałem w sieci. Musisz wgrać od zera oprogramowanie od swojego telefonu. Sony jakiś zbugowany soft dało. Pamiętaj o wyborze właściwego regionu.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #811948  autor: Halset
 14 lip 2015, 23:33
cyanoone pisze:Sprawdzałem w sieci. Musisz wgrać od zera oprogramowanie od swojego telefonu. Sony jakiś zbugowany soft dało. Pamiętaj o wyborze właściwego regionu.
Czyli przywrócenie do ustawień fabrycznych nic nie da?

Nic nie będę sam wgrywał. Mam gwarancję i oddam do serwisu.

#811954  autor: Halset
 14 lip 2015, 23:56
Dzięki za pomoc.
Aktualizacji nie zrobię bo mam aktualne.

Najpierw zrobię do ustawień fabrycznych. Jak nie pomoże, to oddam do serwisu.
Tak się właśnie kończy zabawa z telefonem......
A najbardziej boli to, że wszystko trzeba będzie na nowo konfigurować i ustawiać w telefonie. Pół dnia z życia wycięte..... :smt010

#812222  autor: Halset
 15 lip 2015, 21:04
cyanoone pisze:Będzie, nie wytrzyma :D
Pewnie, że będzie :D Już wiem co nie klikać.
Jestem świeżo po restarcie i jeszcze nic nie ustawiałem, więc korzystam z testowania sieci Play :P
Działa w miarę dobrze, lepiej jak Orange (jak na 2 godziny testów) ale....jakoś połączeń jest fatalna. Po P4 bardzo dobra, do innych sieci może się w buty schować w porównaniu do Plusa albo do TM. Orange może konfiguracją leży w 3city ale jakością też bije Play.

#812223  autor: p2225
 15 lip 2015, 21:13
Po wprowadzeniu HD Voice między opami jakość będzie bardzo porównywalna u wszystkich. :)

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #812225  autor: Patryk_
 15 lip 2015, 21:17
LTE@15 MHz także w Bielsku-Białej (miasto 175k mieszkańców).
Obrazek

Niestety, w przeciwieństwie do miasteczek po 20k i wiosek, widać dużo częściej HR w 2G.
Wcześniej to raczej było zjawisko marginalne...
Ostatnio zmieniony 15 lip 2015, 21:20 przez Patryk_, łącznie zmieniany 1 raz.
 #812226  autor: Halset
 15 lip 2015, 21:19
HD Voice to nie wszystko. Zobaczysz że i tak będą różnice. Jak każdy wprowadzi, to się nie zmieni kolejność jakości połączeń. O I P4 będą mieli najgorzej ze względu na małe zasoby radiowe.
Niestety, w przeciwieństwie do miasteczek po 20k i wiosek, widać dużo częściej HR w 2G.
Wcześniej to raczej było zjawisko marginalne..
Na O czy na TM? I czy na GSM900 czy na GSM1800?
Wg zdjęcia to masz wyniki O
Z tego co pisał @Witek na SG to LTE1800 jest kosztem GSM1800 od Orange

#812228  autor: Halset
 15 lip 2015, 21:27
Patryk_ pisze:Orange, 2G, auto.
Pisałem wcześniej w tym wątku jak wygląda nowy rozkład kanałów.
Faktycznie
LTE jest na 772-846 w notacji DCSowej.
Czyli jak to podzielili?
Orange ma 763-810, TM ma 812-847 czyli - wychodzi na to, że większość z TM poszło na LTE jeżeli dobrze patrzę :smt024

#812230  autor: Patryk_
 15 lip 2015, 21:31
Z tego co widzę to używane są tylko kanały 686-735 należące do T-Mobile (na nich pierwotnie było LTE). Obaj operatorzy wspólnie wykorzystują te zasoby.
Może jak już dojdą do docelowego setupu to dołożą jeszcze te szczątki które zostały wyżej, ale póki co ich nie używają. Przynajmniej u mnie.
 #812240  autor: p2225
 15 lip 2015, 23:03
Halset pisze:HD Voice to nie wszystko. Zobaczysz że i tak będą różnice. Jak każdy wprowadzi, to się nie zmieni kolejność jakości połączeń. O I P4 będą mieli najgorzej ze względu na małe zasoby radiowe.
P4 korzysta też z zasobów radiowych T-mobile, więc jak ktoś ustawi sobie na sztywno roaming...
Poza tym zasoby radiowe to nie wszystko. Plus skąpi na radiolinie, a stacje only GSM to nadal dość częsty widok. Wiele zależy od lokalizacji. Orange da sobie radę. Prędkości ma całkiem dobre w 3G.

#812246  autor: Halset
 15 lip 2015, 23:46
No zobaczymy jak to będzie działać. Pasma nie są z gumy. Jak O czy P4 zostanie przeciążone, to kosztem pojemności pójdzie po jakości.
A co mi daje na sztywno roaming?
Musimy zrozumieć jedną podstawową rzecz. Człowiek pracujący nie ma czasu skakać po telefonie między sieciami. Dlatego wielu ludzi dla wygody bierze sobie porządną sieć i po niej lata.
Wyobrażasz sobie abym co chwile w aucie zmieniał - raz na sztywno Plus, potem na sztywno TM a jeszcze w innym czasie Play bo chce z LTE skorzystać ? Bezsensu!

Wracając do testów.
Połączenie wykonane z TM (mój) (prefix 602) do Play kolegi (prefix 883). Jakość połączenia fatalna. Myślałem, że w domu coś TM dłubie. Połączenie przerwałem, zadzwoniłem do matki (Orange), kolegi (Plus) i kuzyna (Plus). Niebo a ziemia. Jakość super. Z powrotem do kolegi na Play (kolega ma Lumie 640) i jakość znowu beznadziejna (słaba jakość głosu, przerywanie).
Wyciągnąłem kartę TM, włożyłem Play do Z3 i zadzwoniłem do kolegi do Play. Jakość bardzo dobra. Zadzwoniłem do matki znowu i do kuzyna - jakość porażka.
Nie wiem co robi P4 w 3city ale albo dłubią albo - ta jakość P4 to tylko po sieci macierzystej. Chyba za mocno się przyzwyczaiłem do jakości Plusa i TM w HDVoice i teraz Playa jakości nie mogę słuchać w słuchawce. Pól dnia testowania i już mnie Play denerwuje :D
Mimo wszystko w 3city poza budynkami w czasie jazdy autem konfiguracja sieci P4 bardzo dobra. Ale tutaj jest wiele ich nadajników. Jutro sprawdzę poza miastem.

PS Plus może sobie pozwolić na stacje only GSM bo ma Aero, które było budowane niezależnie a potem dopiero "podłączyli" pod sieć imperium Solorza.

PS2 Nie spradzam działania neta, ponieważ TM O i P4 chodzą prawie tak samo jeżeli chodzi o 3G i LTE. Sprawdzone w kilku miejscach i prędkości podobne raz na korzyść P4 raz na korzyść N!. Dla mnie najważniejszy jest voice.

#812250  autor: p2225
 16 lip 2015, 00:09
Roaming na sztywno daje ciągłość rozmowy np. w miejscach, gdzie Play nie jest w stanie przebić się z zasięgiem, albo wyjeżdżając poza miasto, albo żeby telefon był w jednym zasięgu. Ja w macierzystym tak na dłużej ostatni raz byłem jakieś 5 miesięcy temu. Jak włączę roaming to nie ma siły, żeby mnie z niego wybiło. Zasiegowo NetWorkS! wygrywa w lubuskim, więc T-mobile jest na stałe.

Co do połączeń między operatorami - to się na pewno poprawi gdy część ruchu przejdzie na nowe serwery odpowiedzialne za HD Voice, a te od pozostałych kodeków będą mniej obciążone.

Plus i Aero2 - tak, połączyli się później, ale są miejsca, gdzie Plus ma stację full wypas, a zaraz obok ma stację z tylko GSM. Czy oni planując modernizację stacji w danym miejscu nie widzą, że stacja obok to jakaś żenada? Żeby chociaż dali U900 do tego GSM900 to zostawią taką stację w środku miasta. Albo przypadek @marcinek243, gdzie na przedmieściu na stacji only U2100 zwiększyli radiolinię do 300Mb/s, a cała reszta stacji leci na 180Mb/s. (http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 15#p811344 )

#812255  autor: Halset
 16 lip 2015, 00:53
pawelec2225 pisze:Roaming na sztywno daje ciągłość rozmowy np. w miejscach, gdzie Play nie jest w stanie przebić się z zasięgiem, albo wyjeżdżając poza miasto, albo żeby telefon był w jednym zasięgu. Ja w macierzystym tak na dłużej ostatni raz byłem jakieś 5 miesięcy temu. Jak włączę roaming to nie ma siły, żeby mnie z niego wybiło. Zasiegowo NetWorkS! wygrywa w lubuskim, więc T-mobile jest na stałe.
To dlaczego nie przeniesiesz nr do TM i skończysz zabawę z logowaniem się na sztywno?
Gdybym był moją matka, która poza 3city wyjeżdża maks 2 razy w roku, to P4 mógłby być dla niej dobrym rozwiazaniem.
Rozumiem, kilka lat temu gdy P4 było tańsze. Ale dzisiaj? Włożenie do Fiata (Play) silnika Mercedesa (TM) nie robi z Fiata (p4) Mercedesa (tm).
Mieć telefon w sieci, która nie jest już najtańsza a czasami nawet droższa niż inne sieci i nie korzystać z niej to trochę jest bezsensu. Czy nie lepiej mieć ciągle w jednej sieci i korzystać komfortowo i z połączeń i z LTE? Ale nie :) - lepiej mieć w sieci P4, i bawić się w logowanie na sztywno bo jadą w trasę, w mieście wymuszać macierzysty bo LTE a na urlopie biegać po polach i szukać zasięgu ;)
Sieć ma działać tak - korzystam z P4 i z automatu, gdy brakuje zasięgu tej sieci logować się do innej sieci. AUTOMATU słowo klucz. Bez zabawy, klikania i pilnowania ustawień.
A dzisiaj automat chodzi w kratkę i jakość połączeń w kratkę.
Mam na myśli abo, bo karta mnie nie interesuje i nawet nie znam która jest tańsza (no na pewno Virgin wyjdzie taniej :) )

Co do jakości połączeń nie jestem aż takim optymistą. Nie zmieni się wiele. Dalej P4 i O będzie miało gorszą jakość niż TM czy Plus z tym, że jak to kiedyś @Witek pisał - w P4 nie gorzej nie lepiej ale inaczej.

Co do Plusa kilka dni temu miałem to w nosie. Jestem na etapie przejścia z Plusa do TM prywatnie. Pech tylko chciał, że moja firma właśnie podpisała nową umowę i przechodzi z TM do Plusa, bo szefostwo przekabacił PH Plusa zasięgiem LTE jako lydera technologicznego. I pewnie jakąś promocją telefonów za psie grosze dla pracowników, bo szef nie patrzy na parametry sieci tylko na parametry finansowe.

#812257  autor: p2225
 16 lip 2015, 01:18
T-mobile dawało mi gorsze warunki. W Play mam jeszcze rok umowę. Poza tym T-mobile parę razy mnie mocno wkurzył, więc głównie to zniechęciło mnie do nich. Za rok będę myślał co dalej. Może w końcu będzie po aukcji LTE, bo na ten moment z LTE nie korzystam, bo 3G mi wystarcza. LTE ma jeszcze słaby, dziurawy zasięg, więc za skakanie po pasmach podziękuję. Zresztą i tak wymuszam tylko pasmo GSM/U900.

Z roamingiem nie mam problemów. Zawsze docierają połączenia od innych, zawsze mnie z wszystkimi łączy, zestawianie połączenia trwa tyle samo co w macierzystej.
Tylko może to nie odpowiednie miejsce na rozmowy o Play.

• Strona 295 z 1158
  • 1
  • 293
  • 294
  • 295
  • 296
  • 297
  • 1158
  • 1
  • 293