• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 289 z 1158
  • 1
  • 287
  • 288
  • 289
  • 290
  • 291
  • 1158
 #808146  autor: zajadacz
 23 cze 2015, 21:44
@Halset: Włączenie U900 na stacjach GSM900 Huawei/NSN nie wymaga fizycznej obecności na stacji, całe radio jest SDR. Więc jeśli nie włączyli, albo wyłączyli po pewnym czasie to tylko z powodu bliskości granicy. W okolicach Zakopanego jest podobnie. Czarny Dunajec ma U900 na tylko jednym sektorze skierowanym wewnątrz kraju. W Witowie jest tylko U2100. Z kolei w Pobiednej koło Świeradowa-Zdroju jest tylko GSM 900.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #808170  autor: Halset
 24 cze 2015, 00:11
@zajadacz
No nie gadaj, że Ukraińcy tak sieją sygnałem, ze nawet w Zakopcu jest problem?
UKE to jakiś dowcip jest, skoro nie potrafi takich rzeczy załatwić!
A jak sobie poradził P4, bo pamiętam, że na ścianie wschodniej korzystał z nadajników O, bo jego sygnał był zagłuszany?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #808179  autor: Kryniczanin
 24 cze 2015, 06:15
Widzisz Halset jak ładnie wychodzi 25% kraju łącznie z szczątkami -2100.

Jednak bożek Networksowy nie pozwala Ci racjonalnie myśleć.

U mnie pozwolenia są, nigdy nie włączyli. W Nowym Sączu włączali i wyłączali (to był region testowy).
 #808183  autor: cyanoone
 24 cze 2015, 07:20
Czy ktoś wie czy w Łodzi i okolicy Networks włącza UTMS? Fast dormancy zrzuca wszystko na hspa, a na Plusie, który prawie wszędzie ma Utms bateria mi lepiej trzyma.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #808187  autor: Halset
 24 cze 2015, 08:16
Kryniczanin pisze:Widzisz Halset jak ładnie wychodzi 25% kraju łącznie z szczątkami -2100.
Już Ci pisałem. NIe pisz bzdur. Wiesz ile to jest 25% kraju?
Jeszcze raz zacytuje siebie, może w końcu zrozumiesz. A jak nie, czytaj do skutku
Kod: Zaznacz cały
Dla ułatwienia, weź sobie podziel Polskę na 4 albo pociągnij linię od Białegostoku, przez Lublin i Rzeszów a potem (bo piszesz o południu) aż np do Krakowa ( i tak to linia z wielkim rozmachem). Jakim cudem to 1/4 Polski?  
Jednak bożek Networksowy nie pozwala Ci racjonalnie myśleć.

Trzeba mieć naprawdę niepokolei w głowie albo mieć ksywę Kryniczanin aby obwiniać sieć, w tym przypadku N! o to, że nie ma się u900 na swoim terenie!
Pomyśl chłopie raz w życiu bo przez nienawiść to Ty nie myślisz racjonalnie a nie ja, o co mnie osądzasz (już kolejny raz mnie atakujesz)
To wina N! że nie mogą u Ciebie u900 postawić?
Zacytuje siebie jeszcze raz z wczoraj
Kod: Zaznacz cały
Skoro było U900 a potem wyłączyli to musiało być coś na rzeczy.
Zrobili Ci na złość wyłączając u900? NIE
Po prostu wychodzi, że U900 na dzień dzisiejszy nie może tam być, bo jest zagłuszany. A Ty piszesz, że N! sobie miał takie widzimisie i wyłączył a mieszkańcy zostali na lodzie. Ręcę opadają.

W Nowym Sączu włączali i wyłączali (to był region testowy)
No właśnie a głupi Kowalski poleciał po umowę. A teraz wina operatora? :smt005
A potem Ty za każdym razem to przytaczasz.
To już jest jakaś choroba

#808376  autor: zajadacz
 24 cze 2015, 22:13
Halset pisze:@zajadacz
No nie gadaj, że Ukraińcy tak sieją sygnałem, ze nawet w Zakopcu jest problem?
Nie wiem czy wiesz, że są jeszcze takie kraje jak Czechy i Słowacja. Tam mają w paśmie 900 MHz tylko GSM, bez UMTS i w związku z tym opy przy granicy muszą być ostrożne i nie mogą walić U900 na drugą stronę, bo zakłócą ich GSM. Ponieważ między Polską a Czechami i Słowacją są góry oraz ze względu na to, że łatwiej się z nimi dogadać to tam nie ma U900 tylko na pojedynczych przygranicznych stacjach, a nie w pasie 20-30 km.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #808418  autor: Kryniczanin
 25 cze 2015, 09:39
Już Ci pisałem. NIe pisz bzdur. Wiesz ile to jest 25% kraju?
Jeszcze raz zacytuje siebie, może w końcu zrozumiesz. A jak nie, czytaj do skutku
Wyjdź z końcu z domu, przejedź się gdzieś korzystaj z tela na -112 bd a zobaczysz, że 25% braku zasięgu w kraju to optymistyczny wariant.
Trzeba mieć naprawdę niepokolei w głowie albo mieć ksywę Kryniczanin aby obwiniać sieć, w tym przypadku N! o to, że nie ma się u900 na swoim terenie!
Odezwał się ten Co ma tak po kolei w głowie, że nie wie nawet o istnieniu takich krajów jak Czechy i Słowacja.
Pomyśl chłopie raz w życiu bo przez nienawiść to Ty nie myślisz racjonalnie a nie ja, o co mnie osądzasz (już kolejny raz mnie atakujesz)
To wina N! że nie mogą u Ciebie u900 postawić?
Nie wciskaj bredni bo od kilku dni Ci piszę, że u mnie jeszcze resztki U900 są. Czytanie ze zrozumieniem to dla Ciebie bardzo trudna sprawa jak widać.
Zrobili Ci na złość wyłączając u900? NIE
Po prostu wychodzi, że U900 na dzień dzisiejszy nie może tam być, bo jest zagłuszany. A Ty piszesz, że N! sobie miał takie widzimisie i wyłączył a mieszkańcy zostali na lodzie. Ręcę opadają
.

U mnie było wyłączenie (zmniejszenie siania stacji tylicz) U2100 które dobrze działało na rzecz 900 które jest porażką.

No właśnie a głupi Kowalski poleciał po umowę. A teraz wina operatora? :smt005
Czy operator poinformował przy podpisywaniu umowy - jest to zasięg tymczasowy, jutro może zniknąć? Znając operatorów tak chętnie wciskających bajki śmiem wątpić.
Nie wiem czy wiesz, że są jeszcze takie kraje jak Czechy i Słowacja. Tam mają w paśmie 900 MHz tylko GSM, bez UMTS i w związku z tym opy przy granicy muszą być ostrożne i nie mogą walić U900 na drugą stronę, bo zakłócą ich GSM. Ponieważ między Polską a Czechami i Słowacją są góry oraz ze względu na to, że łatwiej się z nimi dogadać to tam nie ma U900 tylko na pojedynczych przygranicznych stacjach, a nie w pasie 20-30 km.
Na pojedynczych to chyba jest. Weźmy linię kolejową 96 i 105 Krynica - Nowy Sącz

Krynica U900 jest, Muszyna brak, Żegiestów brak, Piwniczna brak, Rytro nie dam głowy chyba brak, Stary Sącz obecny Nowy Sącz obecny.
 #808471  autor: p2225
 25 cze 2015, 13:25
pojawił się osobny dokument na Play'owe pozwolenia na LTE2100 czy mi się wydaje?

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #808575  autor: Halset
 25 cze 2015, 19:43
Kryniczanin pisze: Wyjdź z końcu z domu, przejedź się gdzieś korzystaj z tela na -112 bd a zobaczysz, że 25% braku zasięgu w kraju to optymistyczny wariant.
W przeciwieństwie do Ciebie wychodzę z domu i codziennie jestem w innym miejscu w Polsce.
Napisałem Ci, zmień swój archaiczny telefon.
Dzisiaj specjalnie dla Ciebie wyciągnąłem starego poczciwego S2 ze schowka w aucie i włożyłem kartę TM. Pojechałem w miejsce, gdzie wiem, że jest przejście ze słabego U2100 do U900. I co? I nic. Samsung nie chciał przeskoczyć na U900. Próbowałem wymusić przez ładowanie jakieś strony albo YT. I dalej nic. Dopiero jak się zacząłem kręcić w terenie od auta ok 100-150m dalej przerzuciło na U900.
Z powrotem do Z3 i wystarczy, że jest słaby U2100 i chce korzystać z neta, telefon wymusza U900.
Zasięg U900 jest i ten Twój optymistyczny wariant wsadź wiesz gdzie.

Jeszcze wracając do Twojego super Plusa, którego sam mam, dzisiaj pokazał mi jakość.
Stara "jedynka" Gdańsk - Łódź okolica Bzowa - Plus brak zasięgu.
Na trasie od węzła Nowe Marzy w lesie po minięciu A1 ledwo ledwo gadałem (zero kresek) W drodze powrotnej - już nie miałem takiego szczęścia - zerwana rozmowa.
Trasa Bydgoszcz - Żnin okolice Zamościa - Plus zasięg prawie zerowy. W budynkach - poza zasięgiem sieci.
Wczoraj Żukowo woj, pomorskie. Małe centrum handlowe w tej małej miejscowości - Plus - poza zasięgiem sieci.
Kościerzyna Bytów- ciągłe zrywanie rozmów bo dziury zasięgowe
Itd
Na O przez 2 miesiące nie byłem poza zasięgiem a na TM służbowym nawet nie pamiętam kiedy. Może rok temu....
Jak Plus nie ma wcale zasięgu, to jak korzystać z ich super świetnego internetu?

Odezwał się ten Co ma tak po kolei w głowie, że nie wie nawet o istnieniu takich krajów jak Czechy i Słowacja.
Ha!
Akurat wiem o tym, że z nimi nie ma problemu i można się dogadać. Zawsze jest problem ze wschodnimi sąsiadami a nie południowymi. Stąd moje pytanie o sianie sygnału z Ukrainy.

Nie wciskaj bredni bo od kilku dni Ci piszę, że u mnie jeszcze resztki U900 są. Czytanie ze zrozumieniem to dla Ciebie bardzo trudna sprawa jak widać.
Widocznie mają takie zakłócenie, że nie mogą siać jak chcą tego U900.
Poza tym, zamiast wylewać żale tutaj jakie N! jest be i niedobre, napisz do nich porzadne pismo z wyjaśnieniem.
Chyba stać Cię na to?
Ale znając życie pewnie już nie jedno napisałeś, tylko odpowiedzi poza Tobą nikt nie zna?
Czy operator poinformował przy podpisywaniu umowy - jest to zasięg tymczasowy, jutro może zniknąć? Znając operatorów tak chętnie wciskających bajki śmiem wątpić.
W każdej umowie masz odpowiednie zapisy, że to mobilna sieć i operator nie zapewnia wszędzie zasięgu.
Kowalki się rzucił jak łysy na grzebień czy też komornik na szafę.
Taki mamy kraj, gdzie najpierw robią a potem myślą. A zawsze winny ktoś inny.
Zobaczyli sygnał i od razu polecieli do salonów.
A co ma pracownik do powiedzenia? Dzwoniłeś kiedyś do BOK i rozmawiałeś z działem technicznym jakieś sieci? Oni takich rzeczy nawet nie wiedzą, co planują Ci wyżej odnośnie zasięgu. To samo się tyczy promocji, ofert itd.

@zajadacz
Jak sobie w takim razie radzi Plus, skoro mają umowę z GOPRem?
Jak sobie poradził na ścianie wschodniej Play?
Jak Plus i Play sobie radzą na ścianie wschodniej? Czy też musieli z Ukrainą iść na ustępstwa?
Czy po prostu O i TM jako N! mają takiego pecha, że ich tylko kanały na GSM900 a teraz wycięte na U900 są zagłuszane i nie da się z tym nic zrobic? Są jakieś szansę na poprawę dla ludzi na południu i wschodzie,że to się zmieni, zanim się doczekają LTE800?

#808590  autor: Kryniczanin
 25 cze 2015, 20:48
Napisałem Ci, zmień swój archaiczny telefon.
Już zmieniam jest tak archaiczny, że ma cały miesiąc. Ha ha
Poza tym, zamiast wylewać żale tutaj jakie N! jest be i niedobre, napisz do nich porzadne pismo z wyjaśnieniem.
Chyba stać Cię na to?
Już pisałem - sieć mobilna nie gwarantujemy zasięgu - to było przy ograniczeniu U2100 i 2 miesięcy tylko na EDGE przed włączenie słabego U900.
Dzwoniłeś kiedyś do BOK i rozmawiałeś z działem technicznym jakieś sieci? Oni takich rzeczy nawet nie wiedzą, co planują Ci wyżej odnośnie zasięgu.
Bardzo miło mi się z jednym działem dyskutowało - zmienili ustawienia sieci "pod mój kierunek". Miałem kontakt z starym T bez N w 2011.To był dramat udowodnili wtedy, że nie posiadają podstawowej wiedzy o sieci, do dziś dziwię się że ta sieć była kiedyś najlepsza.

Mając gotowe wyłożenie problemu przez moją osobę przez około tydzień mówili, że wszystko działa ha ha. Po tygodniu naprawili w końcu i w reklamacji przyznali się.

Poczytaj sobie

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=52565
 #808595  autor: Halset
 25 cze 2015, 21:28
Kryniczanin pisze: Już pisałem - sieć mobilna nie gwarantujemy zasięgu - to było przy ograniczeniu U2100 i 2 miesięcy tylko na EDGE przed włączenie słabego U900.
Mnie się wydaje, że kombinują jeszcze i to nie koniec.
Takie odpowiedzi to ja znam, bo jak każdy mam znajomych w różnych sieciach i kwiatki się wszędzie zdarzają.
Mój brat już pisał kilkanaście reklamacji do O i oni nie widzą problemu. Nie widzieli pół roku po czym - eruka, sieć na jego osiedlu zaczęła dobrze działać.
Tak samo mój znajomy w sieci P4 na nowym osiedlu.
I tak można wymieniać przykładami na lewo i prawo.
Bardzo miło mi się z jednym działem dyskutowało - zmienili ustawienia sieci "pod mój kierunek". Miałem kontakt z starym T bez N w 2011.To był dramat udowodnili wtedy, że nie posiadają podstawowej wiedzy o sieci, do dziś dziwię się że ta sieć była kiedyś najlepsza.
Nie ma w Polsce sieci najlepszej i nie będzie. Jedna jest temu bliżej, druga dalej. Jedna chodzi w jednym rejonie super świetnie a w innym - szkoda gadać.
Ja poszukuję sieci uniwersalnej, która działa prawie w całej Polsce dobrze, z założeniem, że będą miejsca gdzie chodzi poniżej oczekiwań. Akurat u Ciebie TM czy O jako N! nie chodzą dobrze.
Naprawdę testowałem wszystkie i najbardziej uniwersalna jest TM.

Co do reklamacji. Raz zdarzyło mi się rozmawiać z działem technicznym Orange i mądrą osobą, która miała jakieś pojęcie. I tam też się dowiedziałem, dlaczego O chodzi gorzej jak TM.
To nawet na A1 widać, gdzie w miejscach gdzie O traci całkowicie zasięg (jest takich kilka) albo jest na granicy utraty, TM ma co najmniej 2-3 kreski.
Właśnie wróciłem od wujaszków i w centrum Sopotu na telefonie wujasa w Plusie po odpalaniu YT z 3G wywala do 2G :) Już coraz mniej mi zależy na dobrej ofercie Plusa. Chyba jednak zostanie prywatny też w TM :)

Przeczytałem Twój temat. W kulki lecą i tyle.

#808597  autor: Kryniczanin
 25 cze 2015, 21:37
Dokładnie trafić na kogoś kompetentnego jest trudno. Mi to się udało. Dzwonili do mnie czy mógłbym podać odczyt sygnału w db czy jest lepszy niż był czy bez zmian.

Dwa lata temu miałem do czynienia z szokiem Play wbrew opowieściom o tym, że nie odpowiadają za roaming wziął odpowiedzialność za N. Reklamacja była o prace konsolidacyjne - konsultant wiedział o co chodzi spytał się o Plusa - powiedziałem, że Aero2 i wtedy brak wjazdu. Chwila zastanowienia i pytanie - jaką rekompensatę za konsolidację dawało T? To mówię 50% na dwa miesiące a On do mnie to u nas za nie nasze grzechy dostanie Pan 60% na dwa miesiące i tak się stało.
 #808816  autor: Dodo84
 26 cze 2015, 17:33
Na co dzień jestem użytkownikiem playa (niestety w roamingu). Przez ostatnie 2 dni użytkowałem zwykłej startówki z biedronki o prefiksie 882 i się bardzo na t-mobile zawiodłem. Kiedy miałem na koncie 10 zł połączenia wewnątrz sieci były w hd voice ( żałuję że nie sprawdziłem od razu z playem) ale gdy dokupiłem pakiet jump na kartę w celu przetestowania nielimitowanych rozmów do wszystkich sieci i tu zaczął się cyrk.

Po zakupie pakietu zostało mi 0,00zł. Przed każdym połączeniem w słuchawce głupi komunikat który doprowadzał mnie już do "szewskiej pasji" że mam 0zł i muszę doładować konto. Ok dałem radę go wysłuchać i się mocno zdziwiłem. Przez ten czas od kiedy mam ważny pakiet ani razu nie wykonałem ze swojego tel połączenia które by było zrealizowane w HD Voice. Dzwoniłem wewnątrz sieci jak i do Playa i nic. Pomyślałem sobie że coś musi być z moim telefonem ( cały czas w trybie tylko 3g) więc poprosiłem kolegę o test. On ze swojego nr w post-paid T-mobile o prefiksie 604 który był zalogowany do tego samego NodeBa co mój telefon dzwoniąc do mnie rozmowa była przeprowadzona w Hd Voice, odwrotnie już nie.
Zdziwiony tym co się dzieje zadzwoniłem do użytkownika play (883) tu oczywiście brak HD Voice z prośbą by do mnie oddzwonił i tu ZONK kiedy on oddzwania rozmowa jest prowadzona w HD Voice.

Dlaczego T-mobile tak traktuje swoich klientów?. Ten co ma zwykły prepaid jest klientem gorszej kategorii do takiego stopnia by mu blokować HD Voice?. Jeśli to miała być zachęta do tego bym przeszedł do post-paid to im się to nie udało a wręcz odrzuciło mnie od tej sieci. Play jakoś tak nie rozróżnia, mam pre-paida i będąc zalogowany do sieci macierzystej rozmowa zawsze jest prowadzona w hd voice, jeśli na to tel drugiego rozmówcy pozwala, zaś w t-mobile nawet jak telefony pozwalają na zrealizowanie takiego połączenia w lepszej jakości to operator to wyłącza.

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
  • Strona 289 z 1158
  • 1
  • 287
  • 288
  • 289
  • 290
  • 291
  • 1158