• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 288 z 1158
  • 1
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 290
  • 1158
 #807697  autor: Młody..
 21 cze 2015, 23:28
@pawelec2225 - nie omieszkam to potestować. Jeżeli faktycznie DCS jest w Common BCCH, to Orange zrobiło dobre krok w konfiguracji.
 #807734  autor: Kryniczanin
 22 cze 2015, 11:27
Ty się najpierw zorientuj, ile powierzchni Polski jest 1/4
Dla ułatwienia, weź sobie podziel Polskę na 4 albo pociągnij linię od Białegostoku, przez Lublin i Rzeszów a potem (bo piszesz o południu) aż np do Krakowa ( i tak to linia z wielkim rozmachem). Jakim cudem to 1/4 Polski? 8)
https://www.google.pl/maps/place/Polska ... ca49cc55ea

A potem pisz, kto nie ma zielonego pojęcia, bo z matmy albo z geografii to chyba orłem nie byłeś
A dwa- ok 20km podane przez ze mnie to średnia
Wg Ciebie to pewnie nawet w Lublinie nie ma zasięgu :mrgreen:
Buahahahahahah dawno się tak nie uśmiałem. Dla takiego "znawcy" jak Ty mapa zasięgu Orange i T jest święta i jest wyrocznią wszystkiego. Z zasięgiem U900 jest olbrzymi problem nie tylko w Małopolsce a w Świętokrzyskim przykładowo.

Propaganda Networks w którą tak się wpisujesz jest tylko propagandą. Jeśli chodzi na 3G 25% kraju nie ma zasięgu także dlatego, że jedzie na -112db 2100 którego nie zmusisz do przerzucenia na U900.

Sieć jest skonfigurowana katastrofalnie. Przykład z Dolnego Śląska - masz okna zamknięte w domu masz full 3G900 otworzysz okno - natychmiast Cię zrzuca na -112db 2100 i magiczne "abonent czasowo niedostępny" bądź rozłączenie po kilku sekundach.

Nie mając zielonego pojęcia stać Cię jedynie na atak osobisty. To tyle na temat Twojej wiedzy.

Na koniec dam Ci do myślenia.

W gminie Krynica Zdrój i Muszyna mamy 8 stacji GSM 900

Krynica 1, 2, 3 Tylicz, Muszyna 1,2,3, Żegiestów Zdrój.

Ile z tych stacji ma UMTS 900? Całe dwie obie w Krynicy.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, 11:54 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 4 razy.
 #807735  autor: muddy
 22 cze 2015, 11:31
kozien70 pisze:Ani w Orange ani w T-mobile dla głosu nie ma bezpośredniego handover-u z UMTS 2100 do UMTS 900. Jest zawsze zrzut do GSM. Nie mogę teraz znaleźć rysunku od T-mobile, na którym było to fajnie pokazane. Handover UMTS2100->UMTS 900 jest tylko dla transmisji danych. Tak przynajmniej tam narysowali.
Uparliście się na ten rysunek, a to malował jakiś gość z marketingu i dał strzałki jakie mu przyszły do głowy... pewnie nie pomyślał jak dużo mitów urośnie z tego powodu.
Od wielu miesięcy mam telefony skonfigurowane na "3G+LTE only" w O (wcześniej 3Gonly w T) i nigdy nie zerwało mi rozmowy podczas handoveru z U2100 na U900.

MM
 #807768  autor: muddy
 22 cze 2015, 14:24
@Kryniczanin: jeśli się zgadza to oznacza że w ogóle nigdy nie nastąpi hand-over DO GSM1800 ani DO UMTS2100. W dodatku jeśli telefon przełączy się na DATA w LTE1800 to już nigdy nie odbierze połączenia. A jak utknie w UMTS900 i telefon nie wspiera LTE to już na zawsze tam będzie zalogowany. Przecież to nie ma sensu.
Ale po co o tym znów dyskutować, już kilka razy było o tym napisane a wyznawcy obrazka nadal twierdzą że wyszedł on z działu radiowego a nie marketingu...

MM
 #807871  autor: Halset
 22 cze 2015, 21:16
Kryniczanin pisze: Buahahahahahah dawno się tak nie uśmiałem. Dla takiego "znawcy" jak Ty mapa zasięgu Orange i T jest święta i jest wyrocznią wszystkiego. Z zasięgiem U900 jest olbrzymi problem nie tylko w Małopolsce a w Świętokrzyskim przykładowo.

Bardzo dobrze, że śmiejesz z siebie znafco, skoro walnąłeś głupotę, do której nie umiesz się przyznać. Zanim walniesz babola zorientuj się, ile powierzchni kraju jest 1/4 Dobrze, że nie napisałeś cała Polska.

Jaka mapa? Nie posługuje się mapą. Sprawdzam to fizycznie. Gdybym miał się posługiwać mapą to w P4 masz pokrycie 100% Polski. I idąc dalej, mam z domu najbliżej do nadajnika P4 a ta sieć u mnie najgorzej chodzi.
Propaganda Networks w którą tak się wpisujesz jest tylko propagandą. Jeśli chodzi na 3G 25% kraju nie ma zasięgu także dlatego, że jedzie na -112db 2100 którego nie zmusisz do przerzucenia na U900.
Kto się kieruje propagandą.
Nie mam takich problemów. Miałem jeszcze od czasu do czasu na O, gdy używałem tą sieć na S2 i S4 (chyba wina telefonu, który chciał sie trzymać U2100). Obecnie na Z3 nie mam tego. Telefon się nie męczy na U2100 tylko szybko wymusza U900 sam. Nie wiem, albo to zasługa telefonu albo TM jest inaczej skonfigurowany.
Sieć jest skonfigurowana katastrofalnie. Przykład z Dolnego Śląska - masz okna zamknięte w domu masz full 3G900 otworzysz okno - natychmiast Cię zrzuca na -112db 2100 i magiczne "abonent czasowo niedostępny" bądź rozłączenie po kilku sekundach.
A co Ty byś chciał? Z gówna bata nie ukręcisz. Musieli wycinać GSM900 aby mieć U900.
Nie miałem z tym nigdy problemów. Nawet, gdy nie mam kresek zasięgu (mam tylko latające strzałki i napis 3G albo H) to podczas inicjowania połączenia, od razu mnie zrzuca na U900 albo na G900. I ani razu nie miałem smsa, że ktoś do mnie chciał zadzwonić a ja byłem poza zasięgiem. Ostatni raz tak miałem, jak na moim terenie zaczął działać N!, czyli podczas modernizacji.
To w Plusie mi się zdarza na trasie, gdy mam 2-3kreski zasięgu a do mnie dodzwonić się nie idzie.
I to w P4 również jest. Kumpel ma w domu zasięgu na P4 na U2100 na poziomie -94db a porywach do -98db i jest poza zasięgiem jak się do niego dzwoni. Telefon leży na stole a Ty masz w słuchawce - abonent czasowo niedostępny.

I o jakim rozłączeniu mówisz? Nie znam takich przypadków. Jak mnie wrzuci na U900 albo na G900, to jeżeli nie zmieniam pozycji (czyli mam możliwość zalogować się do innego nadajnika) to nigdy nie wracam do u2100.

Narzekasz na N! to spróbuj na północy Polski podczas jazdy samochodem lub autobusem/pociagiem na Aero w Plusie wejść na jakąkolwiek stronę. Często sie zdarza, że masz 3-4kreski zasięgu a internet Ci nie działa i masz wrażenie, że telefon ani nie odbiera ani nie wysyła pakietów.

Nie mając zielonego pojęcia stać Cię jedynie na atak osobisty. To tyle na temat Twojej wiedzy.
Sorry mistrzu ale pierwszy mnie obraziłeś. Stwierdziłem tylko fakt, że się zagalopowałeś z tym 1/4 Polski a Ty do mnie od razu, że nie mam pojęcia.
Nie jestem specem ani znawcą telekomunikacji, ale wiem ile to jest 1/4 Polski.
W gminie Krynica Zdrój i Muszyna mamy 8 stacji GSM 900

Krynica 1, 2, 3 Tylicz, Muszyna 1,2,3, Żegiestów Zdrój.

Ile z tych stacji ma UMTS 900? Całe dwie obie w Krynicy.
Nie znam tego regionu ale na mapie BTS w Tylicz jest U900 N!, jak również w Muszynie.
Poza tym, wg mapy Plus nie lepiej a Play jeszcze gorzej.

Pisałem z 50 razy. Nie ma idealnej sieci.
Solorz ma największy potencjał a leci w kulki. Ma najwięcej zasobów a nie chce mu się stworzyć porządnej sieci. Z wielkiem bólem nam HDVoice użyczył.
N! w przeciwieństwie do Solorza ma kasę i chce coś zrobić ale brakuje im pasm. I musi kombinować a jak tylko wykombinuje, to konkurencja się powołuje na łamanie zasad konkurencyjności.
P4 to samo. Ma więcej zasobów niż O a nie umie stworzyć porządnej sieci, tylko się roamingiem wspomaga i tak jest obciążona, że w wielu miejscach roaming ich ratuje. U900 w N! jest obciążone przez 3 sieci. Niech lepiej Play odda te U900 N!, to przynajmniej N! i P4 będą miały 2 bloki po U900 (I N! zrobi to w całej Polsce, bo ma stacje). P4 ma sam jeden blok, którego marnuje potencjał, bo mało kto poza miastem może z tego skorzystać, bo go prostu brak.
I to samo z LTE800. Ciekawe kiedy się moda na sukces skończy. Porządnie to by wyglądało, jak O i TM zdobyli 4 bloki i stworzyli LTe800, do które by się podpiął w ramach roamingu P4. I wszyscy by na tym skorzystali.
Ale Solorz pies ogrodnika, sam nie da i komuś też nie da. Jest przeciwny 4x800 dla N! a sam modernizuje swoją sieć jak krew z nosa. Obecnie Plus to najgorszy i najstarszy szkielet. I dalej będziemy w czarnej D bo na porządną sieć LTE800 nie ma co liczyć.
Taką mamy manianę w Polsce i mamy XXIw a nadal dziury w zasięgu.
Mnie tylko cieszy to, że TM ma najlepszą jakość sieci jeżeli chodzi o Voice i to mi potrzebne na co dzień. Na porządnego neta mobilnego nam przyjdzie jeszcze poczekać.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #807941  autor: Mixiorek
 23 cze 2015, 08:40
Ciekawy wywiad z odchodzącym szefem techniki TMobile i jednym z twórców Networks.

http://www.rp.pl/artykul/484997,1210156.html?p=1

M.in.
" Które projekty realizowane przez te lata uważa pan za najważniejsze?

- Chyba utworzenie NetWorkS!, joint venture 50 na 50 z Orange Polska: wymiana sprzętu na nowy i połączenie inwestycji obu firm, a z drugiej związana z tą współpracą optymalizacja sieci masztów i nadajników. Naszym cele było m.in. zero dropów, czyli zero nieskutecznych prób połączeń telefonicznych. To hasło przyjęło się w organizacji i nawet koledzy z zagranicy mnie pytają, czy już „jestem na zero-dropach".

I jest pan?

- Myślę, że jesteśmy bardzo blisko celu. Udaje nam się zbadać przyczynę praktycznie każdego zerwanego połączenia, każdego nieudanego zestawienia połączenia. Wdrożony system Big Data pozwala nam analizować, czy użytkownik skutecznie nawiązał połączenie czy nie. Na podstawie analizy statystycznej jego zachowania, w tym długości połączenia, które zwykle trwa kilka-kilkanaście minut. Przy głuchym połączeniu zachowanie jest inne: klient powtarza dwa razy „halo", jeśli nie uzyska odpowiedzi naciska guzik rozłączenia i próbuje jeszcze raz.

Jakie są teraz statystyki?

- Około 1 proc. połączeń jest nieudanych, co statystycznie jest bardzo dobrym wynikiem. Gdy zaczynaliśmy było to ponad 3-4proc. Wyzwaniem było dla nas wtedy także i to, że mieliśmy właściwie dwa komplety urządzeń dla prawie niezależnych sieci 2G i 3G. Komunikacja między nimi (handover ), odbywała się, mówiąc obrazowo „na około": trwała dłużej, wymagała zaangażowania większej ilości infrastruktury, przez co nie zawsze była prawidłowa i obniżała nam wskaźniki. Po modernizacji sieci do technologii Single RAN, tego problemu nie ma, zarządzanie siecią jest dużo prostsze, a przez to efektywniejsze.

[...]

A propos zasięgu: na jakiej części kraju działa wasze LTE?

- Z tej technologii może korzystać ponad 75 proc. populacji Polski, a w ujęciu geograficznym jest dostępna na 38 proc. powierzchni kraju.

Mówimy o zasięgu poza budynkami, w domu i w biurze jest mniejszy. Kiedy to się zmieni?

- Do tego i do znacznego wzrostu zasięgu geograficznego potrzebne nam będą częstotliwości z zakresu 800 MHz, o które walczymy w aukcji. Dzięki nim, myślę, że w ciągu dwóch lat zasięg LTE mógłby wówczas mocno zbliżyć się do poziomu naszego UMTS, czyli docierać z sygnałem do około 99 proc. populacji."

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #807951  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 09:23
Jaka mapa? Nie posługuje się mapą. Sprawdzam to fizycznie. Gdybym miał się posługiwać mapą to w P4 masz pokrycie 100% Polski. I idąc dalej, mam z domu najbliżej do nadajnika P4 a ta sieć u mnie najgorzej chodzi.
Nie znam tego regionu ale na mapie BTS w Tylicz jest U900 N!, jak również w Muszynie.
Poza tym, wg mapy Plus nie lepiej a Play jeszcze gorzej.
To tyle o nie posługiwaniu się mapą przez Halseta.

Dla Twojej wiadomości w Tyliczu tylko Aero2 i Play mają U900, w Muszynie ma to tylko Aero2 i tylko na Jaworzynie Krynickiej (Jaworzyna administracyjnie to gmina Muszyna).
P4 to samo. Ma więcej zasobów niż O a nie umie stworzyć porządnej sieci, tylko się roamingiem wspomaga i tak jest obciążona, że w wielu miejscach roaming ich ratuje. U900 w N! jest obciążone przez 3 sieci. Niech lepiej Play odda te U900 N!, to przynajmniej N! i P4 będą miały 2 bloki po U900 (I N! zrobi to w całej Polsce, bo ma stacje). P4 ma sam jeden blok, którego marnuje potencjał, bo mało kto poza miastem może z tego skorzystać, bo go prostu brak.
Jak Networks w końcu będzie prezentował w choć w 20% poziom jakości P4 to będzie dla niego rewelka. Sam jestem abonentem neta T od 2010 i to co Networks zrobił z tą siecią to groza. U mnie modernizacja zabrała 2-3 kreski na zewnątrz U2100 a dała tyle samo U900 i prędkości z średnio 4mb spadły na 0,4mb. Play zapewnia w tym samym miejscu 8mb w szczycie na U900 z Tylicza o Plusie nie będę nawet pisał bo ma LTE 800 i 1800. W ostatnią środę zabrałem komputer do lasu sprawdzić LTE 1800 Networks z Krynicy z Parkowej i T miało 5mb a Play zgadnij ile? A no właśnie 59mb. Chcesz zdjęcie zobaczyć bo aż z wrażenia zrobiłem.

Networks zwyczajnie skopał sieć i ona leży i kwiczy. Nawet karzełek Play z nich robi miazgę. Networks to zwyczajne marnowanie pasma to tyle z ich "jakości".
Pisałem z 50 razy. Nie ma idealnej sieci.
Jednym bliżej do ideału innym dalej...T-Mobile od 2011 upadł, Orange odrobinę powstało z kolan.

Obecnie mamy jasność liderem jest Plus przez zasięg i U800 potem Play a za nimi lata świetlne N.
Narzekasz na N! to spróbuj na północy Polski podczas jazdy samochodem lub autobusem/pociagiem na Aero w Plusie wejść na jakąkolwiek stronę. Często sie zdarza, że masz 3-4kreski zasięgu a internet Ci nie działa i masz wrażenie, że telefon ani nie odbiera ani nie wysyła pakietów.
Zapraszam do mnie na korzystanie z U900 N. Zobaczysz jak wygląda piekło.
A co Ty byś chciał? Z gówna bata nie ukręcisz. Musieli wycinać GSM900 aby mieć U900.
A to oni tylko mieli ten dylemat? Play nic nie wycinał? Wycinał i jakość sieci jest do zniesienia. Dobry moment zejścia z 2100 na 900 (około 100db) a nie chore 113.
 #807979  autor: Flash999
 23 cze 2015, 10:34
N! uruchomiło LTE 1800 MHz w Dąbrowie Białostockiej.
Sygnał o wiele gorszy od Play i Plusa. Obejmuje teren mniejszy niż U2100 (a i ono kuleje, bo nie obejmuje nawet całej miejscowości). Maszt jest niski, poza centrum. Posiadają jeszcze kratownicę obok wież Play i Plusa (po T-Mobile) z uruchomionym tylko GSM 900. Taka dobra lokalizacja, a uruchomiony tylko GSM.
Obrazek
Prędkości (prepaid O):
Obrazek

Instalacja antenowa:
Obrazek
Z tego co widzę anteny nie zostały wymienione.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
 #807980  autor: Halset
 23 cze 2015, 10:42
Sam wiesz, jaka jest różnica między tym co na mapach a co w rzeczywistości.
Czego masz dowód wyżej. Na mapie masz U900, Ty sprawdziłeś fizycznie, że nie ma.

Networks zwyczajnie skopał sieć i ona leży i kwiczy. Nawet karzełek Play z nich robi miazgę. Networks to zwyczajne marnowanie pasma to tyle z ich "jakości".
Nic nie zmarnował. Pomyśl!
25mln ludzi masz w O i TM razem wzięte i do tego jeszcze roaming Play. To gdzie na 4.4Mhz U900 ich pomieścić? Jasne, wszyscy razem nie siedzą od razu na U900 ale ogranicza ich ilość pasma.

Obecnie mamy jasność liderem jest Plus przez zasięg i U800 potem Play a za nimi lata świetlne N.
W czym? W data?
A jakość połączeń? Gdybyś czytał, co pisałem wcześniej a nie myślał za mnie, to byś zauważył, że zależy mi na jakości połączeń. Chce dzwonić prawie z każdego miejsca w Polsce, czy to leżąc na hamaku czy to przemieszczając się. A tego Play nie zapewnia
Mamy chłopie XXIw, i dzwonić nie idzie. Tym niech kurna w końcu zajmą. A data zmieni się dopiero jak LTE800 ruszy.

Zapraszam do mnie na korzystanie z U900 N. Zobaczysz jak wygląda piekło.
Ale Twoja miejscowość to nie 1/4 Polski. Liczy się większość kraju a nie jedna gmina.
Przyjedź na Kaszuby to zobaczysz jak działa U900 Play albo jaki świetny zasięg ma Plus. Więc nie mów mi o piekle. Już nie wspomnę, że nawet na głównej trasie Gdańsk Szczecin Plus ma wiele dziur czy nawet na samym A1 od Gdańska do Strykowa. Tam nie ma w wielu miejscach nawet GSM900 w Plusie (o P4 nie wspomnę, bo nie kopie się leżącego), więc o jakim Ty internecie chcesz tutaj rozmawiać.

A to oni tylko mieli ten dylemat? Play nic nie wycinał? Wycinał i jakość sieci jest do zniesienia. Dobry moment zejścia z 2100 na 900 (około 100db) a nie chore 113.
KIedy? Jak był jeszcze malą siecią, gdzie ruch głównie leciał po roamingu. Gdzie U900 w mieście był na średnio na co 5 nadajniku, jeżeli w ogóle był. Gdzie poza miastami U900 prawie nigdzie nie było. Raczej na obrzeżach większych miast.
Dzisiaj nie ma nic wycięte. Całe 5Mhz przeznaczył na U900 (przynajmniej w niektórych miejscach),5Mhz LTE1800 na DCS. I to ma wszystko sam. Ma zasoby takie jakie ma O. I jak się przeciąży sieć P4 to ucieka na roaming. Ponadto w małych miejscowościach ludzie i tak wymuszają ręcznie roaming na Plus albo TM. Więc jak Play jeden sam, jeszcze użytkowany szczątkowo ma zapchać sobie całe U900 lub część GSM900?
Przykład DCS Play, którego prawie wcale nie ma. Bo z U2100 zrzuca do 2G TM albo Plusa . W Trójmieście ani razu nie byłem w 2G Play.
I gdzie masz te ich U900 obecnie? W miastach i większych miasteczkach. A reszta Polski?
Tam przynajmniej N! ma nadajniki ale nie ma zasobów na U900, więc musi stawiać anteny tam gdzie uważa to za zasadne.
Wyobrażasz sobie dzisiaj na 5Mhz całe GSM900 O i TM? Nie! To by była masakra. Więc jak ma działać dobrze U900 z jeszcze mniejszą ilością pasma?

Dlatego jak pisałem, Idealnej sieci nie ma.
Plus leci w kulki. Ma taki net, że gdy jest samo 3G to jest tak przeciążony, że ledwo chodzi. Tam gdzie mamy LTE Plusa, które odciąża 3G, mozna powiedzieć, że 3G w Plusie dobrze chodzi. A sam jest na swoich 5Mhz tak jak Play swoich. Już nie wspomnę o Plusa 3G na 2100 bo to już w ogóle dym.
N! chce ale nie ma czym, bo brak mu pasma, głównie w U900. I tu jest pięta achillesowa tej sieci.
A P4 marnuje pasmo, bo nie wykorzystuje zasobów. Ile byśmy zyskali, gdyby P4 udostępnił/odsprzedał O i TM swoje U900. 9,4Mhz w U900 N! dałoby porządne U900, z którego mógłby również korzystać P4. A GSM P4 by korzystał z zasobów N! w ramach roamingu. N! - Oni przynajmniej mają stacje bazowe w większej części kraju, tylko problem że na U900 nie mają co doklejać. A tak pasożyt P4 lata po swoich nadajnikach, nikomu wiekszemu tego nie udostępnia a gdy sam nie daje rady, przeciążenie przechodzi na N!, głównie na TM. I to jest porządna pseudo sieć :)? Bez roamingu ta sieć dawno by zdechła.
Na koniec, N! by działała calkowicie inaczej, gdyby pasmami się mogli wymieniać a na to UKE nie chce wyrazić zgody. Wtedy byłaby super sieć, bo zasobów wspólnie mają tyle ile Solorz w całym swoim imperium. N! ma potencjał bo podstawy ma aby być nr 1, tylko ten brak częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2015, 12:11 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#807998  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 12:09
Nie przeczę sobie. Po prostu tak można Tobą sterować a Ty łykasz jak młody pelikan.
Posądziłeś mnie, że patrzę na mapki N!
Do wczoraj wolna była fucha na rzecznika rządu. Byłbyś idealnym kandydatem od czarów!
25mln ludzi masz w O i TM razem wzięte i do tego jeszcze roaming Play. To gdzie na 4.4Mhz U900 ich pomieścić? Jasne, wszyscy razem nie siedzą od razu na U900 ale ogranicza ich ilość pasma.
To po co było rzucać się z motyką na słońce? Czy ktoś stał z kałachem nad prezesami T i O i mieli propozycje nie do odrzucenia macie dać roaming i koniec?
Chce dzwonić prawie z każdego miejsca w Polsce, czy to leżąc na hamaku czy to przemieszczając się. A tego Play nie zapewnia
Mamy chłopie XXIw, i dzwonić nie idzie.
Zmień telefon bądź przeczytaj szczegółowo jego instrukcję, może nie będziesz mieć problemów - bo ludzie nawet nie siedzący w telekomunikacji ich nie mają.
Całe 5Mhz przeznaczył na U900,
EGSM który cały czas działa pewnie działa na jakimś paśmie które nie istnieje fizycznie :mrgreen:
A P4 marnuje pasmo, bo nie wykorzystuje zasobów. Ile byśmy zyskali, gdyby P4 udostępnił O i TM swoje U900. 9,4Mhz w U900 N! dałoby porządne U900.
Dobre Play ma dać 5mhz a zasiedziali 4,4. Skoro ma być tak niech T i O dadzą tyle co Play. Jak równo to równo.
 #808001  autor: Halset
 23 cze 2015, 12:18
Kryniczanin pisze:
To po co było rzucać się z motyką na słońce? Czy ktoś stał z kałachem nad prezesami T i O i mieli propozycje nie do odrzucenia macie dać roaming i koniec?
Nikt z Nas nie wie czy czasem UKE nie wymusza aby W3 udostępniało sieć P4.
Podobnie jak URE czy UE wymusza od operatorów energetycznych (energia, gaz itp) udostępnianie swoich infrastruktur, oczywiście nie za darmo ale za pół darmo.
Zmień telefon bądź przeczytaj szczegółowo jego instrukcję, może nie będziesz mieć problemów - bo ludzie nawet nie siedzący w telekomunikacji ich nie mają.
Na mnie piszesz, że łyknąłem propagandę N! a sam łykasz roaming P4. Jasne, na hamaku się w końcu zaloguje z P4 do innej sieci ale w czasie jazdy po łąkach i polach nie zawsze (nawet rowerem)
Czytasz chociaż newsy na głównej, gdzie Play nie bierze udziału w przetargach? A dlaczego? Bo nie zapewnia zasięgu na takim poziomie co W3, co jest przeważnie w warunkach.
Pracowałem również w 3 wielkich firmach i na żadne zapytanie Play nie odpowiedział, gdy firmy wysłały w sprawie oferty na nowe umowy? Dlaczego? Odpowiedź masz wyżej. Play to po prostu sieć mieszczuchów.
Dobre Play ma dać 5mhz a zasiedziali 4,4. Skoro ma być tak niech T i O dadzą tyle co Play. Jak równo to równo.
To właśnie myślenie Polaka, który zna się na matmie :mrgreen: . A całe zasoby GSM i U2100 N! dla Play to nic?

Jak pisałem wcześniej... w skali kraju a nie w jednej gminie czy w mieście - N! działa bardzo dobrze, ze wskazaniem na TM. Plus troszkę gorzej. Play jest nadal najsłabszy ale to nie znaczy, że jest beznadziejny.

#808002  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 12:30
Nikt z Nas nie wie czy czasem UKE nie wymusza aby W3 udostępniało sieć P4.
Jakby W3 była zmuszana to z miejsca do mediów by poleciała z płaczem jak w 2000 podczas przetargu na U2100
Jasne, na hamaku się w końcu zaloguje z P4 do innej sieci ale w czasie jazdy po łąkach i polach nie zawsze (nawet rowerem)
Nie opowiadaj bajek bo ja mieszkam na wsi i jakiś 1km za mną kończy się U900 z Tylicza i doskonale wiem jak dobrze działa roaming Play. To nie czasy 2010 gdy na siłę logowało do E900 Play i nie chciało do Plusa przelogować. Były takie czasy to fakt.
Pracowałem również w 3 wielkich firmach i na żadne zapytanie Play nie odpowiedział, gdy firmy wysłały w sprawie oferty na nowe umowy? Dlaczego? Odpowiedź masz wyżej. Play to po prostu sieć mieszczuchów.
Polecam Ci rozmowę z kierowcami zawodowymi i maszynistami/kierownikami pociągów którzy nie widzą sieci poza Play. Bo tylko ona ma zasięg nikt więcej. Sam siedzę w środowisku kolejowym w książce mam około 30 nr kolejarzy z czego 90% to Play. W tym służbowe spółek kolejowych przeniesione z T. Widocznie potrzebowali w końcu zasięgu dla pracowników torowych.
To właśnie myślenie Polaka, który zna się na matmie :mrgreen: . A całe zasoby GSM i U2100 N! dla Play to nic?
Takie trudne pomyśleć - Play ma przecież swoje U2100 i GSM 1800. GSM 900 zawsze ktoś im z chęcią w roamingu udostępni.
 #808009  autor: kwasek66
 23 cze 2015, 12:50
Zagadka ludzkości - po co PLAY zostawia wycinek pasma GSM900? Przy obecności UMTS900, jak zaraz lądujemy w T... Ich DCS i tak jest widoczny w eterze więc nie rozumiem?
- GSM i lecisz do DCS
- GSM i do T bo DCS nie sięga
- DCS jest słabszy niż GSM konkurenta, to posiłkujemy się wycinkiem GSM, aby upchać max. ruchu w sieci własnej?

Z własnego doświadczenia, PLAY jet fajny na wymuszonym UMTS900 :)
 #808015  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 12:57
kwasek66

To nie jest żadna zagadka ludzkości! Jest trochę miejsc gdzie zasięg ma jedynie Play i E900. Ci ludzie nagle by zostali bez zasięgu a tak mają cząstkę pasma i zasięg. Sam spotkałem się z takim przypadkiem jadąc kiedyś pociągiem. W jakiejś miejscowości na Dolnym Śląsku zasięg był jedynie Play - pełny i nikt z W4.
 #808035  autor: Halset
 23 cze 2015, 14:42
Kryniczanin pisze:quoteJakby W3 była zmuszana to z miejsca do mediów by poleciała z płaczem jak w 2000 podczas przetargu na U2100
A widziałeś aby PGNiG leciał do mediów, że UE wymusiła na nich udostępniać gaz dla innych podmiotów? A widziałeś, żeby Energa PGE ENEA czy też Tauron płakał w mediach, że musi dystrybuować prąd po swoich instalacjach innym podmiotom np Energia dla Firm?

Takie trudne pomyśleć - Play ma przecież swoje U2100 i GSM 1800. GSM 900 zawsze ktoś im z chęcią w roamingu udostępni.
:D
Takie ma swoje U2100 i GSM1800, że w wielu miejscach bez roamingu by nie istniał.

A teraz ogólnie, bo mam wrażenie, że uznajesz mnie tylko za hejtera Play a nie wiem jak działa sieć.
Właśnie mi się skończyła umowa w Plusie i nadal się zastanawiam gdzie przejść. Tzn albo wywalczę dobry abo albo przejdę prywatnie do TM, tak jak mam służbowy.
Nie mieszkam w jednej małej gminie jak Ty. Nie poruszam się po Polsce od święta. Mam taką pracę, że jeżdżę po Polsce i rocznie robię ok 90-95 tys km. Poruszam się od Szczecina po Białystok a w dół aż pod Wawę, bez Wawy, z tym że pod Wawą i w woj. wschodnich jestem rzadziej.
Kupiłem sobie kartę Play i Nju i testowałem sieci. I wiem jak działają na bardzo dużym terenie.
Mam całkowicie inne porównanie w skali od Ciebie.
Telefon prywatny S2, potem przez 2 miesiące S3. Obecnie służbowy S4 i prywatnie Z3.
Przekładane karty z jednego telefonu do drugiego. Jeszcze w tym czasie robiłem remont mieszkania, bo kupiłem używane więc małe bardzo dużo do załatwiania przez telefon.
I bujdy Ty opowiadasz. Play działa zdecydowanie lepiej jak działał wcześniej za czasów Plusa ale nadal to nie wychodzi mu dobrze. Orange ma problem z konfiguracja ale w miastach, gdzie jest gęsta siatka nadajników. Na trasie, gdy jest ich mniej - działa bez zastrzeżeń i nie ustępuje ani Plus ani TM. Plus i TM nie działają głównie jak nie ma w ogóle zasiegu.
Np w Trójmieście przejazd do Rumii z Gdyni przez Łężyce - tam w lesie nie ma zasięgu żadnej sieci.
Mogę Ci wiele miejsc wskazać, jak PLAY sieć miastowa działa w miastach. Już nie chodzi o samo moje mieszkanie, gdzie w łazience więcej razy mam zerwane połączeniu niż wbicie się w roaming TM czy Plusa.
I dla ciekawostki. Pracuje w branży budowlanej ogólnej. Współpracuje z firmami wykonawczymi, firmami zajmującymi się sprzedażą materiałów budowlanych, instalacyjnych i narzędzi. Firmy są z całej Polski. Mam kontakt z przedstawicielami tych firm, projektantami, dyrektorami itd. Są to ludzie co podróżują po całej Polsce. I co? Zgadnij w jakich sieciach są? W Playu prawie żaden. W Orange garstka. Głównie Plus i TM. Jak byli w Play, to już wrócili do Plusa albo TM.
Mam kolegę co jeździ na Tirach - jest w Play. Racja, chwali, że gdziekolwiek się zatrzyma to się gdzies w końcu zaloguje i może dzwonić do rodziny. Ale narzeka na rozmowę podczas jazdy po Polsce. Przyzwyczaił się. A przeszedł do Play głównie ze względu na rachunki. Dzisiaj myśli nad Virgin bo jest taniej.
W Kolejnictwie, również mam trochę znajomych. Mam również w innych branżach. Większość prywatnie przeszła do Play ze względu na niższe koszty. Itd

Zapraszam na Kaszuby. Tam każdy prawie jest w Tm albo Plusie. Od niedawna coraz częściej w O. Play to garstka i głównie młodzi, gdzie priorytetem są koszty.

Szukałem nowej oferty. Myślałem najbardziej nad nju Ale konfiguracja O w wielu miejsach leży. Play mnie zawiódł. Już nie chodzi o jazdę w trasie ale o samo działanie w miastach.
Już milion razy pisałem, że nie ma sieci która działa najlepiej w kazdym miejscu w Polsce. Patrzę ogólnie na większy teren Polski. W TM czy w Plusie mogę jeździć po Polsce do momentu jak zabraknie mi zasięgu. W Orange mimo zasięgu, często zrywa połączenia. A w Play - roaming nadal działa w kratkę. Na trasie raz lepiej raz gorzej ale nigdy dobrze.

Przed chwilą rozmawiałem z koleżanką, która poszła na studia (drugi fakultet) do Wawy. Poleciłem jej Play, żeby sprawdziła jak działa na trasie Gdańsk Wawa, w myśl zasady zasięg 4 sieci, bo szukała coś tańszego. I co? Powiedziała, że zostaje w Plusie. Play - cytując "kupa, która tylko w reklamach jest dobra"

Powtarzam. Nie każdy Kowalski jest maniakiem sieci mobilnej i nie kazdy chce przy sobie nosić karty SIM wszystkich sieci. Szuka dobrej oferty i jakości ogólnie dobrej, w założeniem że nie w kazdym miejscu Polski ten zasięg czy jakość będzie miał. I do tego się Play nadaje najmniej. Jest zdecydowanie lepiej jak kiedyś, jak za czasów Plusa ale nadal jest najsłabiej ze wszystkich. Play za to w wielu miastach lepiej wygląda pod względem LTE niż N!, pewnie z powodu że N! zaczęło później a teraz mieli przerwę. Od niedawna znowu się wzięli za pracę związaną z LTE
Liczyłem również na O o czym wiele pisałem bo z reguły jest tam taniej niż w Tm, mają większe pakiety tańsze telefony itd. Ale się również zawiodłem.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2015, 14:59 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#808038  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 14:57
A teraz ogólnie, bo mam wrażenie, że uznajesz mnie tylko za hejtera Play a nie wiem jak działa sieć
.

Nie ma to jak atak osobisty nie mając za grosz argumentów. Czy hejter Play by bez wahania wskazał Plusa jako sieć na 1 miejscu? Ha ha

Ja też mam wiele narzekań do Play jednak przy Networks to raj. U mnie np. Play od 2010 do 2014 lato trzymał tylko EGSM nastąpiła moderna dodanie LTE, U900/2100 i efekt jest genialny. Plus oczywiście jest nr 1 jednak Play jest nr dwa a Networks to przepaść.

16 miesięcy wcześniej była u mnie moderna Networks - ograniczenie roli U2100 nad U900, katastrofalny dobór stacji pod U900, jakby było tego jeszcze mało pozostawienie na 3 miechy między końcem moderny a odpaleniem U900 na pastwę lotu - ucięliśmy Ci U2100 za to masz G900 więc korzystaj z neta! Po odpaleniu U900 przedłużyłem umowę 1,50pln na miesiąc na 24 miechy za 8gb było dobrą ofertą, jednak niesmak pozostanie. W porównaniu z zapowiedziami mamy jedno wielkie dziadostwo.

Ja już miałem okazję w 2011 korzystać z U900 - testowo w Nowym Sączu sporo osób podpisało wtedy umowy pod Nowym Sączem (różne kierunki) bo pojawiło się 3G 900 i co? Po okresie testów wyłączyli na około rok a co z ludźmi - sam widziałem jak się ludzie w salonie awanturowali - gdzie jest 3G?

Ciekawe co z nimi zrobili? Zmusili na kilka lat piekła czy pozwolili rozwiązać umowy z winy operatora?
 #808133  autor: Halset
 23 cze 2015, 20:51
Kryniczanin pisze: Nie ma to jak atak osobisty nie mając za grosz argumentów. Czy hejter Play by bez wahania wskazał Plusa jako sieć na 1 miejscu? Ha ha
Przeczytaj jeszcze raz moje zdanie a potem jak nie rozumiesz, zajrzyj do słownika co znaczy słowo hejter.
Ja też mam wiele narzekań do Play jednak przy Networks to raj. U mnie np. Play od 2010 do 2014 lato trzymał tylko EGSM nastąpiła moderna dodanie LTE, U900/2100 i efekt jest genialny. Plus oczywiście jest nr 1 jednak Play jest nr dwa a Networks to przepaść.
Skoro na mapie BTS wg UKE są tam zgody w Twojej okolicy a nie ma jeszcze U900 to znaczy, że coś jest na rzeczy i N! zakłada tam domontowanie anten U900.
Zauważ, że P4 niby taka nowoczesna sieć a w Twojej okolicy na początku było tylko szczątkowe GSM900 a dopiero po 4 latach uzupełnili zasięg o resztę (wg tego co napisałeś)
Ponadto - Krynica Zdrój wg Wikipedii ma ok 11 tys ludności. W miastach więcej mają dzielnice. Widocznie, priorytetem są na razie dla N! miejsca, gdzie jest większe skupisko ludności.
Poczekaj, nie marudź. N! nadal modernizuje, bada sieć i dostawia nowe stacje bazowe.

#808139  autor: Kryniczanin
 23 cze 2015, 21:14
Ej Halset Halset.

Dla T Krynica zawsze była priorytetem. Znacznie większym niż 200 tysięczne miasta zwane miastami wojewódzkimi dla niepoznaki.

Krynica miała pierwszą stację Ery po około 3 miesiącach od startu sieci. Rzeszów czekał na nią 8-9 miesięcy i tylko dlatego, że JP 2 miał pielgrzymkę do Rzeszowa i Krosna w 1997.

GSM 900 było tylko w Tyliczu Play. Na pozostałych był U2100. Nie będzie żadnego uzupełniania U900 N. Lokalizacje o których mówisz są nad granicami.
 #808142  autor: Halset
 23 cze 2015, 21:28
Kryniczanin pisze: Dla T Krynica zawsze była priorytetem. Znacznie większym niż 200 tysięczne miasta zwane miastami wojewódzkimi dla niepoznaki.
Po pierwsze N! to nie tylko T. Po drugie, U900 jest wspólne, więc nie tylko TM decyduje.
A po trzecie, 20 lat temu Polska inaczej wyglądała i nie znaczy, że coś co było ważne kiedyś, jest ważne dzisiaj
Skoro było U900 a potem wyłączyli to musiało być coś na rzeczy. Więc, skoro tam mieszkasz, pewnie próbowałeś się dowiedzieć.
I co z tego wynikło? Jaką dostałeś odpowiedź? Zgody na wszystkich nadajnikach wkoło Krynicy, Muszyny i Tylicza mają wg UKE na mapie U900. Dla sportu chyba zgody N! na U900 nie chciał.
A może próbują uzyskać zgodę na budowę całkowicie nowego masztu, bo wg planowania tak im wyszło jako lepiej?

Dla przykładu. W Gdyni na Sokółce na Korsarzu maszcie TM (obecnie N!) jest od lat zgoda na U2100 P4. Potem się pojawiło U900 i LTE P4. Ale nadal nie ma tych anten. Niedawno był news, że P4 będzie stawiał nowy nadajnik i już od dłuższego czasu stara się o zgodę Miasta a do tego - musi jeszcze powalczyć z buntem ludności, którzy mieszkają w domkach jednorodzinnych a stacja ma być na ich terenie. P4 po czasie doszedł do wniosku, że lepiej będzie postawić nową stację, bo to będzie lepiej pasować do układu ich sieci i więcej na tym zyskają.
Do dzisiaj na tym osiedlu masz P4 szczątkowe, które idzie z masztu (jednocześnie wieży widokowej) Centka z najwyższego punktu Gdyni - Góry Donas, który jest w znacznej odległości od osiedla i jeszcze po drodze ma kilka innych.

• Strona 288 z 1158
  • 1
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 290
  • 1158
  • 1
  • 286
  • 287