• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #807710  autor: Kontent
 22 cze 2015, 01:14
Witajcie, szukam anteny do mojego modemu. Aktualnie posiadam jakiś chiński badziew i zasięg HSPA łapie dość słabo a chciałbym to polepszyć, a więc poszukuje czegoś z kablem minimum 10-15 metrów i do 100 zł bez wysyłki. I to tyle jeśli chodzi o moje wymagania. Najbliższy nadajnik UMTS 2100 jest oddalony o 11 km a GSM 900 o 4 km według strony BTSearch. Posiadam modem Huawei E3272s czyli złącze antenowe TS-5/CRC9
 #807716  autor: Sig
 22 cze 2015, 09:34
a przełączyłeś się na widok pozwoleń UKE? Bo coś trudno mi uwierzyć, żeby ten oddalony o 4 kilometry nie miał U900.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #807730  autor: sindikat
 22 cze 2015, 11:11
Podaj skąd dokładnie jesteś. Masz modem wspierający LTE. Może uda się uzyskać zasięg Play i przetestować Redbull Mobile na kartę.
 #807796  autor: sindikat
 22 cze 2015, 16:45
Stawiguda - LTE T-Mobile, czyli i Orange. Wedle pozwolenia, więc należałoby sprawdzić. Jak również Play i Plus / Cyfrowy Polsat.

Olsztynek - LTE Play (i na to bym się skusił), dwie stacje T-Mobile (również Orange) oraz badziewny Plus / Cyfrowy Polsat.

Kup tę antenę: http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
 #807814  autor: Kontent
 22 cze 2015, 18:24
Niedługo kończy mi się umowa z orange i przenosze abonament, więc pewnie wezme LTE w Play i tu teraz pytanie czy jeśli na trasie pomiędzy mną a Olsztynkiem jest las czy to będzie problemem sporym w transmisji? Czy odległość nie jest za duża?
 #807821  autor: sindikat
 22 cze 2015, 18:56
Ja Cię nie namawiam na umowę, lecz ofertę na kartę.
1. Kup starter Redbull Mobile za 9 zł.
2. Doładuj go za 50 zł. Będziesz miał przez 100 dni aktywne konto.
3. Załóż konto dla tego numeru na Play24.
4. Uaktywnij darmowe LTE na 30 dni.
5. Wymuś w modemie tylko LTE. Tym sposobem nie stracisz pieniędzy z konta.
Modem masz zwykły czy HiLink?
 #807831  autor: Kontent
 22 cze 2015, 19:30
Kwestia umowy... tu się zobaczy, chodziło mi czy to ma szanse działać, wrzucę lekko ponad 200 zł w antene która potem może nie działać xD Modem jest zwykły podczepiony po router ;)
 #807834  autor: sindikat
 22 cze 2015, 19:39
A kto Ci z fusów wywróży czy będzie działać? Wejdź na dach i sprawdź czy masz jakikolwiek sygnał LTE, np. - 120 dBm.
Poza tym to nie antena na parapet, lecz do wysokiego zawieszenia. Jak nie masz warunków, chęci i smykałki to się nawet za to nie zabieraj.
Jaki masz router? Dla wielu wymagany jest aktywny HUB do poprawnego działania LTE.
Nie pakuj się w żadne umowy wcześniej nie sprawdzając jak to działa.
Jak modem podłączasz pod komputer to się otwiera menadżer połączenia czy się otwiera strona 192.168.8.1?
 #807865  autor: sindikat
 22 cze 2015, 21:06
A MDMA czy TopNetInfo obsługują ten model? Naturalną rzeczą jest, że w Mobile Partner ani nie wymusisz LTE, ani nie odczytasz RSRP, RSRQ, SINR, RSSI, itp.
Router najtańszy z najtańszych. Sprawdzałeś czy modem podpięty bezpośrednio do komputera nie sprawuje się lepiej?
 #807874  autor: Kontent
 22 cze 2015, 21:28
Jutro przetestuje te dwa programy ;) Niestety w domu są 2 komputery i router musi byc, najtańszy z najtańszych bo miał za zadanie działać a nie być mega full wypas :P
 #808326  autor: BUCKS
 24 cze 2015, 19:55
Na tej antenie Cybertecha co linka dał mantoch, z przewodem 5m to stawiałem LTE na routerze HUAWEI B593-s22, odległość 2,7km w linii prostej od BTSa PLUSa. Najpierw było kilkaset metrów pola, potem z 1,5 km lasu i na kompie podłączonym po LAN-ie dało radę wycisnąć z tego 80Mb downloadu na speedtest.net ale to było rok temu, bo jak jest teraz to nie wiem, a jak wiadomo ogólnie Plus zszedł na psy ale antena i router się sprawdził :)

Do Olsztynka masz ok. 5km, więc niemal 2x większa odległość.
Sprawdź na lapku, czy sam modem 3272 na dachu coś złapie, jeśli tak to antena pomoże, jeśli sygnału LTE brak to antena cudów nie zrobi.

Odradzam długie przewody, a sam stosuję tylko 5m. Każdy metr kabla tłumi sygnał, dlatego 15m przewodu + przejściówka potrafi zniwelować cały zysk jaki da Tobie zewnętrzna antena.
Gwarancji na 100% nigdy nie masz i zawsze to loteria ale trzeba zaryzykować, bo potencjalne korzyści są tego warte :)

W zależności od lokalizacji to antenę spokojnie możesz montować za oknem i zwykle tak montuję, jeszcze ani razu nie było potrzeby latania po dachu, więc przewód 5m w zupełności wtedy wystarcza.

Powodzenia.