• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 287 z 1158
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 1158
 #807380  autor: Kryniczanin
 19 cze 2015, 19:03
kozien70 pisze:Przytoczyłem rysunek T-mobile, ale nie upieram się, że tak zawsze jest. Być może do GSM domyślnie zrzuca, gdy masz ustawiony tryb autowyboru. A przy wymuszeniu UMTS only nie może zrzucić do GSM więc wskakuje do UMTS 900.
I tak jest - niestety tylko osoba bez podstawowej wiedzy o telefonii jest w stanie w T i Orange wybrać tryb tylko 3G.

Przecież 1/4 kraju nie ma zasięgu 3G i długo mieć nie będzie - separacja graniczna.

U mnie ostatnia stacja U900 jest 20km od granicy w linii prostej potem tylko u2100.
 #807383  autor: Halset
 19 cze 2015, 19:22
kozien70 pisze: Zresztą jesteś trochę nie na czasie, bo trwają właśnie intensywne testy międzyoperatorskiego HD Voice i np. między P4 a T-mobile pewne pule numerów już mają HD.
Na 2G też?
Akurat na czasie jestem i wiem, że testy trwają.
Czy ktoś napisał, że czegoś nie rozumie? Podałem tylko ten rysunek jako przypomnienie, że w Networks dla głosu nie ma bezpośredniego handover-u z UMTS 2100 do U900, ale jest do GSMu.
@Pawelec - dzięki, o to chodziło.
No nie rozumiesz prostego rysunku. W którym miejscu? Po lewej jak pokazuje strzałka GŁOS jest od U2100 U900 do GSM.
Po prawej o handoverach
1) U900 U2100 LTE
2) GSM1800 GSM 900
3) U2100 LTE
4) U900 GSM1800 GSM900
5) U2100 U900 GSM1800 GSM900

Więc która strzałka mówi o tym, że z U2100 idziemy do U900 przez GSM?
I tak jest - niestety tylko osoba bez podstawowej wiedzy o telefonii jest w stanie w T i Orange wybrać tryb tylko 3G.
W każdej sieci nie można mieć ustawione tylko 3G. Plus zresztą w wielu miejscach w Polsce ma 3G słabsze od GSM900.
I jakie 1/4 Polski? Chyba co najwyżej 1/10. Teren szerokości ok 20km od granicy po długości wschodniej granicy to nie 25% powierzchni kraju.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 01:06 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #807417  autor: kozien70
 19 cze 2015, 21:51
Cóż Halset, mimo Twego protekcjonalnego tonu wydaje mi się, że to raczej Ty nie rozumiesz tego rysunku. Strzałka jest z UMTS 2100 do GSM 900 a dopiero z GSM 900 jest do UMTS 900. Tak jak napisał marcinek243 - brak strzałki z U2100 do U900...

Tak, na 2G między Play a T-mobile HD Voice również działa. Zapewne wiesz, że to czy połączenie HD było w 2G czy 3G nie ma żadnego znaczenia i związku z wymianą ruchu na punkcie styku międzyoperatorskiego. To już inna warstwa.
 #807423  autor: p2225
 19 cze 2015, 22:51
kwasek66 pisze:
pawelec2225 pisze:Ani w Orange ani w T-mobile dla głosu nie ma bezpośredniego handover-u z UMTS 2100 do UMTS 900. Jest zawsze zrzut do GSM. Nie mogę teraz znaleźć rysunku od T-mobile, na którym było to fajnie pokazane. Handover UMTS2100->UMTS 900 jest tylko dla transmisji danych.
Karta Nju Mobile - tryb tylko UMTS, bezproblemowo rozmowę pomiędzy wymienionymi pasmami sieć przełącza.
źle zacytowałeś. Nie ja to napisałem :)

Co do handoverów to z rysunku również można wnioskować, że jak wejdziemy do LTE1800 to nigdy z niego nie wyjdziemy płynnie, bo nie ma handoveru na inne pasma. A do DCS to już w ogóle nigdy się nie dostaniemy, ale zawsze możemy z niego wyjść :)

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #807432  autor: Halset
 20 cze 2015, 00:25
marcinek243 pisze:
Halset pisze: Więc która strzałka mówi o tym, że z U2100 idziemy do U900 przez GSM?
Mówi o tym brak strzałki z u2100 do u900 :roll:
To ciekawie czytacie ten rysunek :)
Ta strzałka z U2100 do GSM 900 to po jakiej drodze idzie? Od razu do GSM900 :D?
Przecież jak byk jest droga działania - najpierw U2100, potem U900, potem GSM1800 (DCS) a na końcu GSM900. Wg waszego myślenia z U2100 od razu leci do GSM900? :D
Równie dobrze może z U2100 od razu przejść do DCS1800, jak nie ma w pobliżu U900 albo od razu do GSM900. Ale nie tak jak Wy myślicie, że z U2100 do GSM900.
Macie kilka dróg działania handoverów. Wszystkie strzałki działają przez różne technologie a nie od początku do końca, pomijając środek.
Jadąc dalej wg Waszego myślenia.
Jestem na GSM900, lecę do U900 a potem znajduje się nadajnik 2100 i co dalej, zrywa mi połączenie :D? (to ta strzałka wg Was, która mówi, że do U900 idziemy tylko od GSM900 albo przez GSM900)
Albo jestem na LTE i nie mam wyjścia w żadną stronę? Albo LTE albo nic :D?
To są wszystko drogi (możliwe drogi) jak przeskakuje między technologiami w którą stronę i przez jaką technologię w kolejności a nie tylko docelowo z pominięciem pośrednich.
Na obwodzie tego prostokątu nie ma strzałek, więc to nie jest układ zamknięty, gdzie się czyta od strzałki prawej a kończy na dolnej po lewej lub na odwrót.
Wystarczy sprawdzić w domu jak masz dostęp do U900 ustawić telefon tylko na UMTS. Jak zabraknie U2100 to przeskoczy do U900. Wg Was powinno zrywać, po musi przejść przez GSM900.
Gdzie logika??
Prosty rysunek a macie problem z jego czytaniem.

To wygląda tak (taka kolejność przechodzenia między technologiami) jak napisałem wyżej
Zaczynając od strzałki po prawej idącej w dół
1) U2100, potem przechodzimy w U900, potem w DCS1800 a na końcu w GSM900 lub różne inne przejścia między U2100 a GSM900 z możliwym pominięciem U900 czy DCS 1800
2) Jesteś w GSM900, przechodzisz w DCS1800 a potem w U900 (strzałka na środku idąca w górę) lub różne inne przejścia z pominięciem DCS1800
3) Jesteś na U2100, przechodzisz w LTE
4) Jesteś na U900, przechodzisz w U2100, a potem w LTE (po lewej w górę) lub od razu z U900 do LTE
5) Jesteś na DCS1800, przechodzisz w GSM900 (po lewej w dół)
Itd itp

O działaniu głosu mówi strzałka po lewej ta duża, gdzie jest pokazany kierunek działania od dołu do góry i na odwrót między technologiami U2100 do GSM900 BEZ POMINIĘCIA lub z POMINIĘCIEM innych technologii.
Czyli aby było Wam łatwiej - z Krakowa mogę jechać do Gdańska przez Warszawę lub Łódź albo z pominięciem Warszawy i Łodzi np przez Wrocław i Poznań :)
Albo dojść w połowie drogi do wniosku, że wolę zostać w Poznaniu, niż jechać do Gdańska ale to nie oznacza, że nie mam możliwości zmienić zdania i w końcu do tego Gdańska pojechać.
Tak, na 2G między Play a T-mobile HD Voice również działa
Nie mam Nokii Lumi, więc mi to psia ryba ;)
Taki dupochron, jakby ktoś się czepiał że nie działa. I owszem, parę km ode mnie działa jeszcze ponad 10-letnia stacja bazowa Orange GSM 1800 only i w jej zasięgu HD Voice brak.
Skoro stara niemodernizowana, nie podlegająca pod N! i bez zmiany core.....to jakim cudem ma działać HDVoice?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 01:15 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#807434  autor: kozien70
 20 cze 2015, 01:12
To Twoja interpretacja, ja się z nią nie zgadzam. Po co jest zatem osobna krótka strzałka z UMTS2100 do LTE 1800 skoro kierując się Twoją teorią strzałka z UMTS 900 do LTE pokazuje również (wg Twojej teorii) przejście z UMTS 2100 do LTE 1800? Ktoś sobie tę krótszą dodał bo?
Wg mnie na tym rysunku liczy się tylko początek i koniec strzałek. A to niby przechodzenie strzałki przez warstwy pośrednie nie ma żadnego związku z handover przez te częstotliwości. Tak było najłatwiej strzałki narysować i tyle.
Poza tym nie jest powiedziane, że ten rysunek obrazuje wszystkie możliwe sytuacje handoverów. Wg mnie pokazuje on tylko podstawowe handover-y przy wybranym trybie auto, bez wymuszania pasma.
A strzałki po lewej stronie obrazują, w jakich pasmach działa głos, a w jakich dane i nic więcej. Równie dobrze ktoś zamiast nich mógłby zastosować znak klamry spinającej {

Co do HD: po pierwsze, nie tylko Lumie obsługują HD Voice w 2G o czym już pisałem, a po drugie: Ty Lumii nie masz, ale chyba sam ze sobą przez telefon nie rozmawiasz. Twój rozmówca może taki aparat mieć i wtedy lepiej dla Ciebie, by HD Voice w 2G też działało. Chyba, że nie lubisz rozmów w HD Voice.

Psia ryba? W powiedzeniu jest raczej wsjo ryba ;) To z rosyjskiego.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 02:08 przez kozien70, łącznie zmieniany 1 raz.
 #807435  autor: Halset
 20 cze 2015, 01:45
To nie jest układ zamknięty.
Napisałem, że to są przykłady różnych przejść.
Nie ma przecież możliwości aby z U900 nie było przejścia na 2100, skoro sieć N! na 3G głównie się opiera na U2100 ze względu na to, że na U900 mają mało pasma.
Itd itp.

Działanie Głosu wyjaśnia strzałka po prawej (ta gruba) - od U2100 do GSM900 i odwrotnie przez wszystkie technologie bez ominięcia innych.
Wg mnie na tym rysunku liczy się tylko początek i koniec strzałek. A to niby przechodzenie strzałki przez warstwy pośrednie nie ma żadnego związku z handover przez te częstotliwości. Tak było najłatwiej strzałki narysować i tyle.
Taa, jasne :D
Czyli wg Ciebie mamy tylko układ
1) U2100 do GSM900
2) Z GMS900 do U900
3) Z GSM1800 do GSM900

Super!
Weź sobie ustaw only 3G w telefonie i zobacz, czy będziesz miał zrywane połączenia.
Nie miałem sytuacji abym z U2100 po zrzuceniu na GSM900 wrócił do U900. Zawsze mam 2100, potem U900 a na końcu GSM900, tym bardziej, że GSM900 jest siany przez N! z większą siłą, G900 mam więcej pasma niż U900. To logiczne!
Co do HD: po pierwsze, nie tylko Lumie obsługują HD Voice w 2G o czym już pisałem, a po drugie: Ty Lumii nie masz, ale chyba sam ze sobą przez telefon nie rozmawiasz. Twój rozmówca może taki aparat mieć i wtedy lepiej dla Ciebie, by HD Voice w 2G też działało. Chyba, że nie lubisz rozmów w HD Voice.
To co w takim razie jeszcze ma? Jakiś SONY SAMSUNG? NIE!
A większość ludzi posiada telefony marki Sony Samsung Iphone albo LG.
Więc jak sprawdzić HDVoice po 2G, zwłaszcza między TM a P4, skoro ja nawet nie jestem w stanie sprawdzić HD w 2G między TM a TM
Spędzam na słuchawce dziennie około 6-8 godzin, rozmawiam w kilkunastoma ludźmi w ciągu dnia, którzy są w róznych sieciach, mają różne aparaty. Myślisz, że nie mam co robić?
TM ma najlepszą jakość połączeń ze wszystkich sieci i co z tego? TM PLUS działa HD Voice? NIE
Nie mam jakości jak na O przed modernizacją i na P4 na GSM przed DCS1800(choć i tak do dzisiaj czuję, że na P4 po drugiej stronie to najgorsza jakość ze wszystkich opów, bo tylko w tej sieci mam słyszalny największy kontrast między bardzo dobrą jakością a słabą) ale to nie znaczy, że zwracam uwagę na HDVoice. Od kilku lat się po prostu przyzwyczaiłem, że albo mam dobrą jakość albo dzwonie do kogoś, kto ma w innej sieci albo gorszy aparat i mam słabszą jakość. Ponadto na zestawie głośnomówiącym nie słychać aż takiej różnicy.
I to nie jest zależne ode mnie, w jakiej sieci i na jakim aparacie rozmawia ze mną mój rozmówca.
Więc póki nie będzie komercyjnie wprowadzone HDVoice między operatorami, to mnie tam bez różnicy i nie podniecam się HDVoice.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 12:06 przez Golarz Filip, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: usunięcie kilku akapitów z "wycieczkami" personalnymi

#807455  autor: bed
 20 cze 2015, 11:49
Halset pisze:Skoro stara niemodernizowana, nie podlegająca pod N! i bez zmiany core.....to jakim cudem ma działać HDVoice?
Jakim prawem w ogóle takie stacje się ostały? Po co robić bałagan w teorii w nowoczesnej sieci jakimiś starymi sprzętami?
 #807464  autor: Młody..
 20 cze 2015, 12:45
To może napiszę jak to wygląda u mnie.
Do przetestowania handoveru, użyłem trzech kart sim - Orange, T-Mobile i Play. Test odbył się przy logowaniach do nadajników w Skarżysku-Kamiennej, Suchedniowie i Goździe (te lokalizacje mają komplet pasm głosowych - U900/2100, G900/D1800)
Użyłem do testu dwóch telefonów - mojej dawnej E52 i obecnego Samsunga Galaxy 551.
No i jak to wygląda..
W zasadzie na podanym komplecie kart sim, sytuacja wyglądała tak samo. Podczas zainicjowanego połączenia głosowego, w trybie automatycznym - startując z UMTS2100, telefon po osłabnięciu sygnału U2100 przeszedł na silniejsze sygnałem pasmo "w danym momencie". Znając wiele punktów, gdzie G900 bywa słabsze od U900 i odwrotnie, wiedziałem jak to przetestować. A więc jeżeli sygnał U900 w momencie przełączenia jest silniejszy, wtedy telefon najczęściej wybiera to pasmo. Jeżeli jest inaczej, automatycznie wchodzi GSM900, później DCS1800 "z priorytetem w voice".
W Orange zdarzało się, że telefon od razu wskakiwał na DCS1800, zamiast na G900 ale to już ze względu na mocny priorytet pod to pasmo w tej konfiguracji sieci.
Zdarzały się również przypadki, gdzie telefon przeszedł z U2100 na U900, po czym po kilku chwilach przeskoczył do GSM. Jednak takie sytuacje, wymagały wielu czynników - poziomu sygnału obu "9-ć setek", obciążenia U900 i poziomu Ec/Lo.
A więc porównując moje obserwacje z obrazkiem, jak najbardziej może dojść do handoveru : U2100 - U900 czy U2100 - U900 - GSM, a równie dobrze może się zdarzyć handover U2100 - GSM.
Po zakończeniu rozmowy, powrót do U2100 objawiał się następująco :
- U2100 - U900 - U2100
- U2100 - GSM - U900 - U2100
- U2100 - U900 - GSM - U900 - U2100
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teraz trochę o klasyfikacji jakości sieci :
Test zrobiłem na terenie powiatu skarżyskiego, głównie w sposób mobilny ale i również miejscowy.
Do testu użyłem kompletu czterech kart sim - każda macierzysta. Zastosowałem różne możliwości pracy sieci :
- Tylko UMTS : U900/2100
- Tylko GSM : G900/D1800
- Tryb automatyczny : FullBand
- Tryb ręczny : Każde pasmo i technologia osobno.

Najlepiej test zaliczył T-Mobile. Najlepszą jakość rozmów uzyskiwałem na U2100. Właściwie każde połączenie z różnoraką siecią było czyściutkie (a co za tym idzie stabilne), głośne i szybko inicjowane. Rozmówcę, jak i mnie było słychać w sposób należyty. W GSM lepszą jakość uzyskiwałem na 900 MHz, DCS ma priorytet i każda rozmowa jest na niego zrzucana, przez co jakość jest trochę gorsza ale nadal na dobrym poziomie.
Rozmowy na U900 są na podobnym poziomie co w DCS.
W trybie automatycznym nie słychać w zasadzie przeskakiwania pasm, podczas połączeń głosowych.
Jeżeli chodzi o zasięg, to ma zdecydowanie najlepszy z całej czwórki.

Drugie miejsce przypadło Playowi. Jak już można do znudzenia poczytać, jaki to Play zły i nie dobry w wielu miejscach, tak w moim przypadku ten Play pracuje na zupełnie przyzwoitym poziomie.
W Play najlepszą jakość rozmów uzyskałem na U2100, choć w ostatnim czasie wzmocnione U900 daje doskonałe uzupełnienie podczas rozmów, czy ogólnie jeżeli chodzi o zasięg. Jakość rozmów bywała troszeczkę różna w porównaniu do T-Mobile. Raz było ciszej, raz bywało głośniej - jednak ogółem było słychać wyraźnie i czysto. DCS po okresie świeżości, zdołał się już trochę zapełnić - jednak w porównaniu do dawnego E-GSM900, wypada lepiej. Jakość rozmów również bywała różna, jednak była zdecydowanie do zaakceptowania. Dużym wsparciem jest roaming od T-Mobile, jakościowo również daję radę, choć gdy nadajniki T-Mobile są trochę przytkane macierzystymi użytkownikami, jakość rozmów dla Play spada - co nie powinno dziwić. Handover Play - TM, sprawuje się na dosyć dobrym poziomie, z jednym mankamentem typu : "pstryk" podczas przełączenia między punktem styku.

Trzecie miejsce wspólnie dla Plusa i Orange . W przypadku Plusa, lepsza jakość rozmów uzyskałem na G900. Rozmowy odbywały się w sposób stabilny. Rozmówcę było słychać czysto, głośno i wyraźnie. Jednak gdy do głosu doszedł U2100, czar zdecydowanie prysł. Być może miałem pecha ale tylko kilka połączeń udało mi się zrealizować, w sposób bardzo dobry. Zazwyczaj jednak rozmówce, czasami także i mnie było słychać dosyć niestabilnie, często z efektem rozmowy przez "rurę". Lepiej już pod tym względem wypada inicjacja rozmów przez U900 po Aero 2.
W przypadku Orange sytuacja jest odwrotna. U2100 daje bardzo dobrą jakość połączeń - ciut gorszą od T-Mobile, minimalnie lepszą niż Play. Połączenia w U900 w zasadzie odbywają się w identycznej jakości jak w T-Mobile. Jednak GSM... DCS na pewno przyjmuje srogie obciążenie, bo bardzo ciężko o połączenie z idealną jakością. Często zdarzają się "zarywy" drugiego rozmówcy, tak jak i mnie. Szkoda, że GSM900 jest tak bardzo wycofany w konfiguracji sieci, bo przy ręcznym ustawieniu tego pasma, rozmowy są na przyzwoitym poziomie, na pewno lepszym niż przez DCS.
Czasami przez bardzo surowy priorytet dla DCS1800, telefon nie zdąża się przełączyć na G900 podczas rozmowy.

Co do Internetu, to w każdej sieci idzie wyciągnąć te kilkanaście mega. Na więcej nie pozwalają mi urządzenia, a i nie przywiązywałem zbytnio uwagi do internetu mobilnego.
 #807474  autor: p2225
 20 cze 2015, 14:13
Młody.. pisze: Handover Play - TM, sprawuje się na dosyć dobrym poziomie, z jednym mankamentem typu : "pstryk" podczas przełączenia między punktem styku.
ale mówisz o 2G czy również 3G?

#807484  autor: Halset
 20 cze 2015, 15:30
Drugie miejsce przypadło Playowi. Jak już można do znudzenia poczytać, jaki to Play zły i nie dobry w wielu miejscach, tak w moim przypadku ten Play pracuje na zupełnie przyzwoitym poziomie.
Akurat są miejsca w Trójmieście, gdzie P4 dobrze chodzi ale jako całość chodzi gorzej niż inne sieci. Zdarza się, że głownie to O jest tą siecią, która ma w kilku miejscach gorszą jakość niż P4.
Trzeba brać pod uwagę, że w 3city mamy kilkadziesiąt nadajników, stąd też można przetestować sieć dokładniej.
Ponadto....w moim przypadku poruszam się głównie po północy Polski od Szczecina do Białegostoku aż pod okolice Warszawy (samej Warszawy nie) i jako całość P4 wychodzi najgorzej.
Żadna z sieci nie jest beznadzieją ale P4 jeszcze troszkę brakuje do np O a co dopiero do Plusa czy TM.
Trzecie miejsce wspólnie dla Plusa i Orange . W przypadku Plusa, lepsza jakość rozmów uzyskałem na G900. Rozmowy odbywały się w sposób stabilny. Rozmówcę było słychać czysto, głośno i wyraźnie. Jednak gdy do głosu doszedł U2100, czar zdecydowanie prysł. Być może miałem pecha ale tylko kilka połączeń udało mi się zrealizować, w sposób bardzo dobry.
Akurat to nie dziwi. Plus ma na G900 najwięcej zasobów, więc nie ma takiego obciążenia. Natomiast U2100 to też mnie nie dziwi. Wystarczy zobaczyć, jaki jest wolny internet na 3G 2100. Tam gdzie jest jeszcze LTE to jakoś chodzi, jak nie ma LTE - wolny muł.
W trybie automatycznym nie słychać w zasadzie przeskakiwania pasm, podczas połączeń głosowych.
Dokładnie. Również w Plusie jest tak. W Orange czasami są miękkie, nie odczuwalne, ale najczęściej twarde, słyszalne, gdzie słychać wyraźnie przez urywanie sylab. W Playu zdarzają się sytuacje podobne do O
Czasami przez bardzo surowy priorytet dla DCS1800, telefon nie zdąża się przełączyć na G900 podczas rozmowy.
Orange ma w ogóle przerąbane. Jest za mocno przeciążoną siecią na swoje zasoby.
To właśnie dlatego u mnie w domu w łazience mam manianę podczas rozmowy. Telefon skacze między G900 a DCS i odwrotnie i przez to nie idzie gadać. O ma tylko 5Mhz na G900, które jest przeciążone. W Play ratunkiem jest roaming, w O - DCS, z racji większych zasobów 2G

O na trasie akurat aż tak źle nie działa, ponieważ nadajników jest mniej, więc siatka nadajników nie jest aż tak gęsta, jak w miastach.
Jakość rozmów również bywała różna, jednak była zdecydowanie do zaakceptowania.
O tym już pisałem. Tylko w P4 najbardziej czuć kontrast między dobrą jakością a słabą jakością.

Prawda jest taka. Nie ma idealnej sieci. Są miejsca gdzie chodzi znakomicie P4 czy O. W Trójmieście znam takie miejsca, gdzie człowiekowi aż się banan na ustach pojawia, gdy prowadzi rozmowę z Play lub O. Są również miejsca, gdzie TM czy Plus zawodzi. Ale w skali kraju, gdzie telefon komórkowy jest urządzeniem przenośnym czy też mobilnym, najlepiej to wychodzi TM a potem Plusowi (powiedzmy - najbliżej ideałowi sieci). Normalny Kowalski nie nosi wszystkich kart SIM wszystkich sieci przy sobie, więc jakby miał wybrać sieć pod względem jakości jako całości i prawie w każdym miejscu Polski mógł korzystać komfortowo z sieci komórkowej to wg moich doświadczeń
1) TMobile
2)Plus
3).....czyli długo nic
4)Orange/Play (z uwagi na to, że O po N! wiele zyskało ale leży w wielu miejscach z konfiguracją a w Play zdarzają się miejsca, gdzie działa bardzo dobrze)
5)Play (sieć typowo miejska i cały czas wg mnie, roaming to nie zaleta, ale wyjście z sytuacji, który zresztą działa w kratkę)

#807508  autor: Młody..
 20 cze 2015, 19:33
@pawelec2225 - mówię o sytuacji, gdzie z 2G Playa zrzuca na 2G T-Mobile. Z 3G Playa sporadycznie również mi schodziła rozmowa od razu na 2G T-Mobile i też było słychać to "pstryknięcie". Handoveru 3G Play - 3G T-Mobile, przynajmniej u mnie na voice nie ma. W trybie czuwania jak najbardziej. Nawet do 26034 (U900), przechodzi mi gdzieś ok -115dBm z 3G Playa.

@Halset - wiadomo, nie ma się infrastruktury porównywalnej z W3, nie ma dobrych rezultatów. U mnie akurat Play ma porównywalna infrastrukturę z W3 i wyniki są dużo lepsze, ale i teren nieporównywalnie mniejszy. Zdarzają się takie miejsca jak Parszów, gdzie po likwidacji komina bodajże, żaden operator przez chwilę nie nadawał żadnego sygnału komórkowego. Pierwszy tam ze swoim masztem pojawił się Play, a później wraz z modernizacją pojawiło się Networks. A Plus w tamtych rejonach nie ma żadnego zasięgu na zewnątrz, bo do tej pory nie postawili się ponownie. No chyba, że zasięg ze Skarżyska będzie w stanie się przebić w postaci maksymalnie -95dBm GSM900. O zasięgu wewnątrz nie ma mowy.
Moim zdaniem Playowy roaming też nie jest rozwiązaniem do poszerzenia sieci. Bo przecież pasma np: na 2100 MHz, czy nawet te 5 MHz pod U900 jest na tyle, aby ta siatka macierzysta robiła się gęstsza.
Zgadza się, nie ma idealnej sieci. W każdej znajdzie się mankamenty, jednak kluczem do sukcesów jest to, aby tych mankamentów było najmniej.

U siebie w telefonie mam jeszcze tą pomoc, że mogę dobrać sobie na jakim pasmie / pasmach ma telefon pracować i też to zdecydowanie poprawia mi komfort użytkowania sieci.
 #807540  autor: Kryniczanin
 21 cze 2015, 08:15
I jakie 1/4 Polski? Chyba co najwyżej 1/10. Teren szerokości ok 20km od granicy po długości wschodniej granicy to nie 25% powierzchni kraju. '
Jak się nie ma zielonego pojęcia to właśnie piszę się takie teksty.

Przyjedź na południe zapraszam a zobaczysz jak te ha ha 20km wygląda. W wielu miejscach 20 = wielokrotność 20.
 #807627  autor: Młody..
 21 cze 2015, 19:37
Niosę mała ciekawostkę. Ponieważ moje testy odbyły się już jakiś czas temu, wczoraj postanowiłem się przyjrzeć kilku aspektom. Odpaliłem sobie sieć Orange, i na GSM-ie przywitała mnie "9-ć setka", co od razu mnie mocno zaciekawiło.. Postanowiłem sobie ustawić na sztywno pasmo 1800 MHz, gdyż jak do tej pory DCS miał priorytet.. patrzę a tu DCS-u brak o_0.
Zrobiłem skanowanie przy optyce ze "swoim nadajnikiem" (ul. Mickiewicza), i nadal brak DCS. Postanowiłem podejść w kolejne miejsce, gdzie częściowo mam optykę z nadajnikiem w Goździe. Tam również był nadawany DCS - był.. bo również go brak. Ostatnią próbą znalezienia DCS-u, było połączenie głosowe. Jednak i tutaj samo pasmo 900 MHz. Wszystko wskazuje na to, że Orange zamieniło DCS na LTE, i na GSM-ie pracuje samo 900 MHz na 5 MHz pasma. Jakość połączeń uległa minimalnej poprawie, choć czasami długo zestawia połączenie.
T-Mobile nadaje bez zmian w konfiguracji.
 #807642  autor: Spacedust
 21 cze 2015, 20:56
Pawrzes pisze:GSM 1800 może jest ale już nie będzie sygnalizowane czyli Common BCCH tak jak jest w wielu regionach np. w Warszawie i okolicznych powiatach.
Tak jest m.in. w Poznaniu od samego początku.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #807644  autor: Młody..
 21 cze 2015, 21:03
Pawrzes pisze:GSM 1800 może jest ale już nie będzie sygnalizowane czyli Common BCCH tak jak jest w wielu regionach np. w Warszawie i okolicznych powiatach.
Przypuszczałem taką możliwość, jednak na kilkanaście prób połączeń, wszystkie się trzymały G900.
 #807652  autor: Halset
 21 cze 2015, 21:32
Kryniczanin pisze:
I jakie 1/4 Polski? Chyba co najwyżej 1/10. Teren szerokości ok 20km od granicy po długości wschodniej granicy to nie 25% powierzchni kraju. '
Jak się nie ma zielonego pojęcia to właśnie piszę się takie teksty.

Przyjedź na południe zapraszam a zobaczysz jak te ha ha 20km wygląda. W wielu miejscach 20 = wielokrotność 20.
Ty się najpierw zorientuj, ile powierzchni Polski jest 1/4
Dla ułatwienia, weź sobie podziel Polskę na 4 albo pociągnij linię od Białegostoku, przez Lublin i Rzeszów a potem (bo piszesz o południu) aż np do Krakowa ( i tak to linia z wielkim rozmachem). Jakim cudem to 1/4 Polski? 8)
https://www.google.pl/maps/place/Polska ... ca49cc55ea

A potem pisz, kto nie ma zielonego pojęcia, bo z matmy albo z geografii to chyba orłem nie byłeś
A dwa- ok 20km podane przez ze mnie to średnia
Wg Ciebie to pewnie nawet w Lublinie nie ma zasięgu :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, 22:59 przez Halset, łącznie zmieniany 1 raz.

#807688  autor: p2225
 21 cze 2015, 22:57
Młody.. pisze: Przypuszczałem taką możliwość, jednak na kilkanaście prób połączeń, wszystkie się trzymały G900.
Widać pasmo nie było obciążone. Po co wykorzystywać drugie pasmo skoro na pierwszym hula wiatr? Spróbuj potestować w miejscu gdzie jest dużo ludzi (np. duże blokowisko) i to wieczorem. Na pewno złapiesz choć raz DCS.

• Strona 287 z 1158
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 1158
  • 1
  • 285