• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 285 z 1158
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 1158
 #805721  autor: marcinek243
 10 cze 2015, 16:18
pawelec2225 pisze:Orange abo, U900, Focus Park Zielona Góra:

Obrazek
Aby napewno wymuszone u900? jak mnie ostatnio do niego wywaliło to o zgrozo ledwo 1mbit dawał rade
 #805751  autor: p2225
 10 cze 2015, 19:12
na 100% było to U900. W mieście zawsze mam tylko jedno pasmo wymuszone, bo inaczej skacze między U2100 i U900.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #805975  autor: Spacedust
 11 cze 2015, 19:20
Zlikwidowano stację bazową T-Mobile na ul. Radziwoja 12 w Poznaniu (Antoninku).

Jeszcze rok temu było tak: http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... iwoja-12-R

Dzisiaj już tak:

Obrazek

Udało nam się w zeszłym roku potwierdzić GSM900/1800/LTE1800/UMTS2100 - pewnie też był UMTS900, ale nie udało się złapać bez wymuszenia.

Ciekawe jaki powód - brak zezwolenia budowlanego ? Stacja nawet roku nie wytrzymała...

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #806043  autor: zajadacz
 12 cze 2015, 00:23
Spacedust pisze:Ciekawe jaki powód - brak zezwolenia budowlanego ? Stacja nawet roku nie wytrzymała...
Przecież to był maszt tymczasowy. Dziwne tylko, że nie udało się postawić w zamian nic nowego stałego... Swoją drogą to bardzo podobny maszt (ale nieużywany) stoi w Szczecinie niedaleko siedziby Elteku (robią słownie do zasilania stacji bazowych).

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #806149  autor: muchakk
 12 cze 2015, 18:21
W Przemyślu pojawiła się siec 26034 :) tel sie do niej loguje net działa mega wolno, smsy smigaja a polaczenia glosowe leżą jeszcze... uruchamiaja siec umts900 jak myślicie :P?
 #806210  autor: muchakk
 13 cze 2015, 11:28
Moje zdziwienie wynika z tego, że tej sieci tutaj nie miało być. Orange twierdzilo że jest zbyt blisko granicy. Sieć działa, ale internet chodiz tragicznie wolno (konfiguruja jeszcze czy jest takie obciążenie?). Nawet wczoraj dzwoniłem do Orange i oni dalej twierdzą że sieci UMTS 900 w tym miejscu nie ma. Wynik z speedtestu http://www.speedtest.net/my-result/a/1321873306
 #806221  autor: Spacedust
 13 cze 2015, 12:15
zajadacz pisze:Przecież to był maszt tymczasowy. Dziwne tylko, że nie udało się postawić w zamian nic nowego stałego... Swoją drogą to bardzo podobny maszt (ale nieużywany) stoi w Szczecinie niedaleko siedziby Elteku (robią słownie do zasilania stacji bazowych).
Skąd wiesz, że tymczasowy ? Był postawiony na prywatnym terenie zamiast stacji na POL-CARze, która miała tylko DCS/LTE1800/UMTS2100 i światłowód. Ta nowa zdaje się miała wszystkie pasma i radiolinię 500 Mbps.

Stacja nadmiarowa, bo obok jest komin na Gorzysława, który jest wyżej i bliżej starej trasy Poznań -> Warszawa.

Zdjęcia stacji bazowych w Poznaniu i okolicach: https://photos.app.goo.gl/xdWQ1h3FkxCoQ3QF7
 #806233  autor: zajadacz
 13 cze 2015, 13:08
Spacedust pisze:Skąd wiesz, że tymczasowy ?
Przecież to widać na tych zdjęciach z gsm.poznan.pl, typowa konstrukcja tymczasowa. Szkoda, że nie mam zdjęcia tego masztu ze Szczecina, a nie ma mnie teraz na miejscu i nie mam jak zrobić.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #806247  autor: Spacedust
 13 cze 2015, 14:09
zajadacz pisze:
Spacedust pisze:Skąd wiesz, że tymczasowy ?
Przecież to widać na tych zdjęciach z gsm.poznan.pl, typowa konstrukcja tymczasowa. Szkoda, że nie mam zdjęcia tego masztu ze Szczecina, a nie ma mnie teraz na miejscu i nie mam jak zrobić.
Stało to na takim kontenerze, na prywatnym terenie. Po co stawiali tymczasowo taki maszt skoro obok mieli komin i zasięg był w zasadzie idealny. Telefon się ciągle przełączał między tym masztem a kominem.

Odstęp pomiędzy wszystkimi trzema stacjami wynosi teraz ok. 800-900 metrów. Wcześniej było jakieś 300-400 metrów.

Brakuje za to stacji na początku Antoninka i odstęp między Mogileńską, a masztem przy kościele w Antoninku to aż 1,7 km !

#806255  autor: Rezen
 13 cze 2015, 15:52
To byla typowa stacja mobilna (przyczepa z pneumatycznym masztem) i moze stac rok bez pozwolenia. Moze byla jakas modernizacja stacji w okolicy i trzeba wzmocnic zasieg - cholera wie. Na duzych imprezach masowych takie sie stawia ;]
 #806288  autor: Spacedust
 13 cze 2015, 20:18
Rezen pisze:To byla typowa stacja mobilna (przyczepa z pneumatycznym masztem) i moze stac rok bez pozwolenia. Moze byla jakas modernizacja stacji w okolicy i trzeba wzmocnic zasieg - cholera wie. Na duzych imprezach masowych takie sie stawia ;]
Stacja została postawiona momentalnie po zlikwidowaniu stacji na salonie POL-Caru - był tam słup T-Mobile na dachu salonu.

Tutaj ta zlikwidowana stacja wcześniej: https://www.google.pl/maps/@52.409476,1 ... 312!8i6656

A tu stacja na kominie, która pozostała: http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... toninek-RI

To nie było coś takiego:

Obrazek

Był stacjonarny kontener bez kół, stojący na ziemi i na nim stał ten maszt z odciągami, a to już wymaga zezwolenia budowlanego. Kontener był malutki (taki domek z płaskim dachem).

#806620  autor: Spacedust
 15 cze 2015, 18:10
Widać, że N! solidnie pozamiatane na tym terenie. Bałem się, że Browarną (na dole mapy) też stracą, bo komin groził zawalaniem, ale go wyremontowali na swój koszt i założyli nowe anteny dodając GSM900/UMTS900:

Obrazek

#806621  autor: amigo27
 15 cze 2015, 18:18
Jestem bardzo rozczarowany "modernizacją orange" zwłaszcza w Polsce Wschodniej tj. woj. Lubelskie okolice Hrubieszowa tj. Gozdów, Mołodiatycze i okolice. Pisałem o tym rok temu http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 711598%20j
Po pierwszym etapie modernizacji w tym rejonie było super powiedziałbym zajeb.... i co oczywiście przechwaliłem, zasięg tam gdzie pokrywał teren jest teraz mizerny lub nie ma wcale można zapomnieć o swobodnym serfowaniu w sieci. Z telefonem trzeba wychodzić na zewnątrz budynku tak jak kiedyś. Nie wiem na ile jest to prawdą ale z nie potwierdzonej rozmowy z pracownikiem firmy konserwującej nadajniki wynika że jest to teren nadgraniczny i przepisy które weszły już w trakcie modernizacji O i T ograniczają moc nadajników co nie przeszkadza sieciom ukraińskim wchodzenie na Polski obszar.
Czy ktoś ma jakieś info w tym temacie...?
 #807014  autor: Halset
 17 cze 2015, 20:43
@amigo27 N! pozostaje tylko wyjście z sytuacji i zagęścić ilość nadajników poprzez postawienie kilku nowych ;)

Natomiast ja chciałbym dorzucić troszkę do ognia.
Otóż przez 2 miesiące miałem nju w moim telefonie (obecnie Z3) i testowałem, jak się zachowuje sieć O w stosunku do TM oraz do Plusa. TM mam służbowy, a Plusa prywatny.
Otóż testowałem na zasadzie używania neta i połączeń głosowych na terenie woj. pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i zachodnio pomorskiego w miejsach, gdzie idzie się poruszać autem (czyli na zewnątrz) oraz w niektórych miejscach w budynkach w większych miastach, gdzie miałem przyjemność przebywać.
I co z tego wynikło.....
Otóż....wychodzi na wierzch, dlaczego z reguły O jest tańsze niż TM.
Są miejsca, gdzie O ma silniejszy zasięg w postaci kresek na telefonie ale co z tego. Konfiguracja w stosunku do TM leży i kwiczy. W TM rzadko a to bardzo rzadko zdarza się zerwanie rozmowy, jakieś zakłócenie w czasie rozmowy typu trzaski. W O często zrywane połączenia, mimo, że zasięg na telefonie, nawet czasami lepszy niż w TM. Jakość połączeń słaba, zwłaszcza na 2G w terenach niezabudowanych (jakieś trzaski, przerywane słowa itd).
TM ma większy zasięg niż Plus i mniej dziur ale jest jedno ale.
Konfiguracja N! to trochę porażka. Upieranie się na u2100 jak tonący brzytwy w wielu miejscach przeszkadza. W Plusie ładnie 3G od Aero na 3-4 kreski a w TM czy O - U2100 1 kreska albo wcale i trzeba czekać na "przerzut" na U900. Jeszcze w TM jak się stoi w miejscu to nie problem, bo szybciej przerzuci niż w O ale w czasie przemieszczania się - porażka. Jako pasażer mogę sobie swobodnie w aucie w Plusie serwować po sieci czego o N! tego powiedzieć nie mogę. Na A1 w miejscach, gdzie łapie U2100 to już w ogóle dramat. Przy prędkości powyżej dopuszczalnej 140km/h serwowanie po sieci jest beznadziejne. Niby się pojawia U900 i mamy 2-3 kreski zasięgu, strony się nie otwierają. Dopiero przy pełnej ilości kresek czyli full zasięgu idzie z neta korzystać. W Plusie żadnych problemów.

Więc, TM jeżeli chodzi o połączenia to wychodzi lepiej jak Plus. Plus jeżeli chodzi o działanie neta lepiej niż TM. Z tym. że w TM częściej rozmowy w 2G ale zasięg jest i mniej dziur. W Plusie więcej dziur ale w przypadku 3G.....net dobrze chodzi jak w okolicy jest LTE. Bez LTE, gdzie tylko jest 3G latanie po necie Plusa na 3G to masakra..muli jak skurczybyk. Czasami ma się wrażenie, że człowiek nie jest na 3G w Plusie tylko na Edge
Stąd pytanie (nie wiem czy to dobry dział), bo myślę nad przejściem prywatnie do TM.....Plus modernizuje swoje radiolinie/światłowody czyli cały szkielet czy nadal na tym polu jest najsłabszy z wszystkich sieci? Bo jeżeli dalej w tej sprawie leża i nic nie robią, to chyba trzeba się będzie pozbyć Plusa...

Orange w N! poza zyskaniem zasięgu (przynajmniej w teorii, bo można smsa prawie z każdej dziury wysłać), HD Voice i w miarę dobrej jakości w miastach - jakość ogólnie słaba. Czyli taki P4 tylko w innych kolorach ;)
Jedyne rozsądne sieci to jednak TM i Plus. Jest takie mądre zdanie, że "za darmo nic nie ma" się w tych sieciach sprawdza. Nie są idealnymi ale najbliżej im do ideału mimo wszystko, ale trzeba trochę dopłacić albo wziąć tańszą ale gorszą opcję w postaci O lub Play

PS O P4 nie będę pisał. Po prostu po dwóch tygodniach straciłem całkowicie cierpliwość. LTE za to ładnie w P4 chodzi (testowane tylko w Trójmieście). LTE w N! nie testowałem, ponieważ szkoda mi było baterii w trasie, gdzie LTE mało kiedy jeszcze jest.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #807077  autor: wlkp
 18 cze 2015, 07:49
amigo27 pisze:Jestem bardzo rozczarowany "modernizacją orange" zwłaszcza w Polsce Wschodniej tj. woj. Lubelskie okolice Hrubieszowa tj. Gozdów, Mołodiatycze i okolice. Pisałem o tym rok temu http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 711598%20j
Po pierwszym etapie modernizacji w tym rejonie było super powiedziałbym zajeb.... i co oczywiście przechwaliłem, zasięg tam gdzie pokrywał teren jest teraz mizerny lub nie ma wcale można zapomnieć o swobodnym serfowaniu w sieci. Z telefonem trzeba wychodzić na zewnątrz budynku tak jak kiedyś. Nie wiem na ile jest to prawdą ale z nie potwierdzonej rozmowy z pracownikiem firmy konserwującej nadajniki wynika że jest to teren nadgraniczny i przepisy które weszły już w trakcie modernizacji O i T ograniczają moc nadajników co nie przeszkadza sieciom ukraińskim wchodzenie na Polski obszar.
Czy ktoś ma jakieś info w tym temacie...?
Nie Ty jeden jesteś rozczarowany ,u mnie jest gorzej jak przed modernizacja i nic się nie zmienia od miesięcy na lepsze . TP nigdy nie inwestowała w tereny wiejskie,obecnie Orange robi to samo . Z TP pozbyłem się wszystkiego ,jakiś czas temu przez ponad 5 lat prosiłem się aby coś zrobili żeby była Neostrada dostępna,nic nie zrobili więc zrezygnowałem nawet ze stacjonarnego telefonu .Teraz jeśli jakiś operator poprawi na moim terenie zasięg po prostu się przeniosę do niego ze wszystkimi numerami, kilkanaście miesięcy wstecz wszyscy mieli zasięg podobny,bardzo słaby .Mam testową kartę VM od początku jak weszło do Polski i tam leci po T,wydaje mi się że mimo tych samych nadajników T jest lepiej sieć skonfigurowana,jest lepszy zasięg .
  • Strona 285 z 1158
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 1158
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285