• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #804358  autor: Gregrin
 01 cze 2015, 01:14
Sytuacja się zmieniła bo znajomy poleciał do salonu i wziął tego mixa.... Aktualnie mam mało czasu ale muszę dobrze przejrzeć te oferty i gdzieś go wrzucić. Obecnie jest w tym YES i włączyłem mu pakiet nielimitowanych rozmów do orange za 9zl. Niestety nie widzę na stronie ze jest ten pakiet włączony ani tym bardziej do kiedy :/ W YES raczej nie zostanie bo nie widzę tu prawie żadnych usług oprócz "Za darmo w Orange" o której nikt wcześniej nie wspomniał. Wynika z niej ze za 3zl rozmowy i smsy w Orange są za darmo ?? Cos tam tylko piszą o ważności konta ale przecież w Yes działa RWK, prawda ??

Co to za usługa "Co druga minuta gratis" ?? Martwi mnie zapis ze "usługa posiada naliczanie minutowe" To znaczy ze wszystkie połączenia są rozliczane minutowo zamiast sekundowo czy tylko podliczanie bonusu tak działa??

Jeszcze pytanie o usługę "Minuty za Minuty". Tu przy doładowaniu 25zl po każdej 2min rozmowie ma się 3min (ważne 24h) do wszystkich sieci ?? Dobrze zrozumiałem ??
 #804364  autor: Niezgodna7
 01 cze 2015, 08:50
Tak, naliczanie minutowe. Za np. 2 sekundy zapłaci tyle samo co za 1:59s
Tak, 3minuty gratis do wszystkich sieci.
50zł - to daje 6'.
PS. W każdej taryfie działa RWK, ale ktoś nieobeznany może ją łatwo i trwale WYŁĄCZYĆ.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #804380  autor: Gregrin
 01 cze 2015, 12:05
Calm7 pisze:Tak, naliczanie minutowe. Za np. 2 sekundy zapłaci tyle samo co za 1:59s
Czyli raczej nieopłacalne włączanie sobie taktowania 1min...
Calm7 pisze: 50zł - to daje 6'.
W jego przypadku 25zl to już dużo choć obecnie będzie musiał tyle minimum w miesiącu załadować.
Calm7 pisze:PS. W każdej taryfie działa RWK, ale ktoś nieobeznany może ją łatwo i trwale WYŁĄCZYĆ.
No właśnie ta usługa "Za darmo w Orange" wyłącza RWK (doczytałem to później).

Generalnie doszedłem do wniosku ze dla niego najlepsze było by te "Numer bez Limitu w Orange na kartę" do tej jednej osoby i wtedy pakiet 120min (9zl/31dni) do reszty by załatwił sprawę... Ale widzę ze to wyłącza RWK a on musi doładowywać wiec zrobi mu się spora skarbonka której się nie pozbędzie :/ (lepiej wiec włączyć "twoje numery" do tej jednej osoby 3zl/30dni).

Dzięki "Orange Ekspert" za link. Przejrzałem wszystkie pakiety/promocje które u niego maja sens i podsumowałem sobie to https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing Usługi które wykluczają RWK jak pisałem wcześniej praktycznie nie maja sensu. Masz za staż, skarbonka itp tam nawet nie dawałem bo one są we wszystkich taryfach i zawsze się je włącza.

Reasumując moim zdaniem najlepiej włączyć taryfę Orange One i do tego:
-Twoje numery 3zl/30dni do tej osoby co najwięcej dzwoni
-Pakiet 120 minut do wszystkich 9zl/31dni do reszty powinien załatwić sprawę
-Masz minuty 1zl/30dni i regularnie będzie miał dodatkowe 25min (sumuje się to ?).
Było by fajnie jak by ktoś rzucił na to okiem i powiedział czy nie pominąłem jakiejś usługi i czy to jak myślę ma sens ;)
Filippo21 pisze: orange go, tam wysylając doladowanie na jakiś numer dostaje się na 2 miesiące 3 darmowe numery do orange, niech nie zapomni jeszcze wlaczyc promocji masz minuty i minuty na okraglo na czas ladowania, po wyklorzystaniu minut wylaczyc masz minuty by kasy nie zjadalo.
Nie znam tego myku z wysyłaniem doładowania na jakiś numer. Pozostałe 2 usługi są w orange one natomiast minuty na okrągło nie są dostępne w go.

PS: czyli doszedłem do tego co proponował sebusy na poprzedniej stronie :smt005
Ostatnio zmieniony 01 cze 2015, 23:23 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #804400  autor: Filippo21
 01 cze 2015, 14:41
ok, poświęcilem się i odnalazlem tą promocję :). Nazywa się ona pogadajcie sobie http://www.orange.pl/kid,4002010526,id, ... ticle.html , zauwaz że to się oplaca tylko na czas doladowania, po wykorzystaniu tych darmowych minut niech przechodzi na inną taryfę, gdzie można kupić pakiety na darmowe rozmowy do orange - ale za nie będzie już musial placić.

Co do moich minut na okrąglo, być moze źle to ująlem, chodzi w kazdym razie że za doladowanie najpierw za 25 a potem w ciagu iluś dni dostawalo się minuty do wszystkich.
Niestety na orange go się nie znam, nigdy tego nie mialem ale teraz postanowilem narzeczonej wlaczyć, ale tylko na te 3 darmowe numery po doladowaniu. Ją to urządza bo przez 2 miesiące nie będzie kupowala pakietow do tych 3 osob, a potem przeniosę ją na one, gdzie możńa mieć 3 numery do orange za 6 zl. Niestety u mnie minus jest taki że ona pisze kilkanascie/dziesiąt smsow 10 zl za smsy to za duzo, więc będę musial jeszcze bardziej kombinowac.

Ogolnie jestem zdania że abonamentow sie nie oplaca mieć. Można sobie samemu wykombinowac niezle promocje, a jeżeli doladowania kupujemy taniej to jeszcze bardziej cena spada.
 #804409  autor: Gregrin
 01 cze 2015, 16:12
Filippo21 pisze:Nazywa się ona pogadajcie sobie "..." zauwaz że to się oplaca tylko na czas doladowania, po wykorzystaniu tych darmowych minut niech przechodzi na inną taryfę, gdzie można kupić pakiety na darmowe rozmowy do orange - ale za nie będzie już musial placić.
Bardzo słabo się to opłaca w moim przypadku. Przy doładowaniach za 25zl będzie 14 dni do 3 numerów potem będzie i tak musiał włączyć jeden numer za 3zl a przy następnym doładowaniu nic nie zyska bo jeszcze ten jeden darmowy będzie aktywny... Oszczędność 1.5zl w najlepszym przypadku :wink: a przy tym trzeba być bardzo zdyscyplinowanym a mój znajomy do takich nie należy :roll:
A przechodzić nie widzę konieczności, pakiety 1000min orange, 120 all, nolimit do jakiegokolwiek numeru za 3zl są również w go (patrz link do zestawienia który zamieściłem we wcześniejszym poście). Dodatkowo tylko ta taryfa ma "Minuty za minuty" ale jakoś to średnio opłacalne. No i najdziwniejsze w tej taryfie są te stawki zależne od doładowania (za 25zl rozmowy poza pakietami po 50gr :shock: ) ale jeśli ty ładujesz za 100zl to sms w orange masz po 1gr wiec po co zmieniać ??
Filippo21 pisze:Co do moich minut na okrąglo, być moze źle to ująlem, chodzi w kazdym razie że za doladowanie najpierw za 25 a potem w ciagu iluś dni dostawalo się minuty do wszystkich.
Tak to wymusza ładowanie 50zl miesięcznie (25zl co 21dni) tego tez chce unikać.
 #804415  autor: Niezgodna7
 01 cze 2015, 16:51
Filippo.
Przecież Go dla narzeczonej daje radę:
- 1000' za 10zł
- a 0,5gr za sms wyjdzie skoro tak pisze po Orange.
- dostaje 9' za 2' wygadane.
- 2gr za mms w Orange.

#804444  autor: bazooka
 01 cze 2015, 20:34
@Gregrin - przykro mi... wiesz dlaczego :?:
Poświęciłem czas na napisanie dogłębnej analizy - przedstawiłem najlepsze opcje z alternatywami a Ty błądzisz a następnie "wpadasz na genialny pomysł", który masz podany na tacy na poprzedniej stronie... :(
NGo jest dla zabawy, konkrety to pakiety + Twoje numery :)
 #804466  autor: Gregrin
 01 cze 2015, 23:22
sebusy pisze:@Gregrin - przykro mi... wiesz dlaczego :?:
Poświęciłem czas na napisanie dogłębnej analizy - przedstawiłem najlepsze opcje z alternatywami a Ty błądzisz a następnie "wpadasz na genialny pomysł", który masz podany na tacy na poprzedniej stronie... :(
Niepotrzebnie bo bardzo doceniam twoja analize i poświęcony czas. Zresztą swój poprzedni post pisałem majac otwarta pierwsza stronę tego wątku i zerkając na twojego posta :wink:
Wszystko rozbija się o to ze te oferty w orange są strasznie pogmatwane a ja nie miałem czasu żeby choć trochę się w nie zagłębić. Dodatkowo po pierwszych postach przeniosłem go do Yes i włączyłem mu pakiet żeby już mógł rozmawiać z dziewczyna i myślałem ze mam go na chwile z głowy a on przeszedł na zetafona wiec wziąłem się za porządne rozejrzenie się po orange ale mając cały czas w pamięci twoja (nota bene bardzo dobra :mrgreen: ) propozycje.

Ja z kolei się smucę ze nikt nie pochwalił mojego "zestawienia" taryf w orange :smt004 Daje jeszcze raz link https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing Wynika mi z niego ze w go są wszystkie ważniejsze usługi z one i pop a dodatkowo ta taryfa ma swoje unikatowe. Niby korzystniejsza jeśli by się korzystało tylko z pakietów i rożnych bonusów ale ta stawka 50gr jakoś odstrasza :|
 #804470  autor: bazooka
 01 cze 2015, 23:47
Hmmm - no zestawienie jak zestawienie - będzie subiektywne, bo nie zawierasz w nim kwestii internetu (i to w XXI wieku) znaczy to, że patrzysz na inne rzeczy, czyli według swojego uznania.
Jeśli chcesz się pobawić w to - to stwórz pułapy opłacalności przy konkretnie potrzebnych usługach, w różnych ilościach - może troszkę skomplikowanie to brzmi, ale jeśli np ktoś rozmawia rzadko na toczy długie rozmowy będzie dla niego co innego atrakcyjne, tak samo będzie z dzwoniącymi po Orange a już w ogóle nie wspomnę przyzwyczajeniach z doładowaniami, czy związania się z operatorem umową na Zetafona.
W tym zakresie - decydująca jest kwota zobowiązania miesięcznego i wybrania takiej taryfy, w której bonus za dane doładowania jest najbardziej atrakcyjne.
Skoro związał się z Zetafonem na 2 lata to warto by było nie patrzeć na RWK i brać to gdzie za doładowania miesięczne dostanie się coś konkretnego, np Za darmo w Orange (przy 25zł co 25dni) - upiekł by tak dwie pieczenie na jednym ogniu - a zgromadzone środki przeznaczyłby na inne zachcianki...
Np ja sobie nie wyobrażam innej taryfy jak SMART obecnie, za doładowanie bonus w postaci pakietu neta, a mam do wyboru i do wykupu 120minut, 1000 po Orange czy Twoje numery.
 #804474  autor: Gregrin
 02 cze 2015, 00:41
sebusy pisze:Skoro związał się z Zetafonem na 2 lata to warto by było nie patrzeć na RWK i brać to gdzie za doładowania miesięczne dostanie się coś konkretnego, np Za darmo w Orange (przy 25zł co 25dni) - upiekł by tak dwie pieczenie na jednym ogniu - a zgromadzone środki przeznaczyłby na inne zachcianki...
Z jednej strony ciekawa propozycja ale z drugiej obawiam się ze zacznie się robić skarbonka i co w momencie gdy po 24miesiacach będzie miał kasę na koncie ale ciągle będzie musiał doładowywać żeby utrzymać ważność konta ?? To już lepiej nie oszczędzać i nie martwic się zgromadzonymi środkami ;)
Według http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html orange to usługa jest płatna 2.9 ale to szczegół i pewnie jakieś niedoprecyzowanie na stronie.
sebusy pisze:Np ja sobie nie wyobrażam innej taryfy jak SMART obecnie, za doładowanie bonus w postaci pakietu neta, a mam do wyboru i do wykupu 120minut, 1000 po Orange czy Twoje numery.
Tylko trochę chamskie ze strony orange ze ten net jest ważny 25dni a do tego brak lejka :/ Jednak w przypadku kolegi to mało ważne bo jego telefon sie nie nadaje do internetu a on sam tez jest lekko "przestarzały" ;)
 #804479  autor: bazooka
 02 cze 2015, 06:24
Gregrin pisze:i co w momencie gdy po 24miesiacach będzie miał kasę na koncie ale ciągle będzie musiał doładowywać żeby utrzymać ważność konta ??
Jeżeli człowiek decyduje się na ofertę Zetafon to musi sobie z pewnych rzeczy zdawać sprawę...
Zazwyczaj jest jednak tak, że skuszony "czymś tam" - (bo nie wiem dlaczego poleciał po tego Zetafona?) - myśli tylko o tym, że: "i tak przecież muszę doładowywać", a przecież dzięki temu mam to coś "telefon" - podobnie jest z cyrografem na Abonement, z tymże tam jesteś na cały okres umowy na danych warunkach - tutaj tylko kwota doładowania Cię trzyma, a jednak Orange trochę tych taryf ma.
To co pisałem wyżej o zdawaniu sobie sprawy to to, że tak naprawdę związał się z Zetafonem (a wlaściwie Orange) na wiele dłużej niż okres trwania umowy - tak będzie, bo z tego co widzimy ma "marne" miesięczne potrzeby i strzelił sobie w stopę i skarbonka jest nieunikniona...

[jestem taki mądry w tym temacie, bo temat maglowałem z ciotką od grudnia 2013r - do niedawna zrobiła sobie skarbonę na 170zł - po czym niedawno wysłała dwa smsy za 30zł - jeden złej treści, potem właściwy i przegapiła brak pakieta neta i 170zł poszło...... :)]

A więc Skarbonka nieunikniona i dwa wyjścia:
1. mimo wszystko używać oszczędnie z usługą i jeśli ma zobowiązanie m-czne 25zł (takie poradziłem ciotce) to pójść do YES i robić sobie Skarbonkę przez rok/dwa korzystając z Za darmo w Orange (minuty i SMSy) - opłata 2,90zł będzie jeśli przegapi ważność konta czyli 25dni przy doładowaniu za 25zł, ale skoro zakładam takie zobowiązanie, to będzie łatwiej pilnować - i tak jednak trzeba uważać.... poza sieć oczywiście płaci standardowe stawki. Także na koniec będzie mieć - chyba że zacznie używać neta i kasa może być zużyta na pakiety internetowe - jakieś 200zł, więc lekki ból - jednak przechodzi wówczas do taryfy z najdłuższą ważnością GO bądź POP (50zł - co 93dni) i pożytkuje na usługi tam dostępne - koniec Zetafona będzie odczuwalny, bo 25zł/30dni to nie to samo co 50zł/93dni - poza tym będzie wydawał więcej bo brak usługi z YES i by zejść ze skarbony - oczywiście będzie to okres długotrwały.... następny rok/ dwa lata....!!?? ...dlatego tak naprawdę związał się z Orange na dłużej by wykorzystać te środki.
Można też wydawać środki na różne inne sposoby - o tym sporo na forum - podoba mi się opcja doładowania SMSem konta w SkyCash - choć jest przerażające przebitka SMS 3,68zł na konto 1,50zł, ale jednak korzyść z tego fajna, płatność np za komunikację miejską, czy parkowanie w strefach miejskich.
Przy braku cierpliwości lepsza jest opcja 2.

2. jak pisałem wyżej, jeśli ktoś decyduje się na Zetafona i zobowiązanie to myśli, że ma taką wielką korzyść z powodu tej umowy i kompletnie nie przeraża go wydawanie tego zobowiązania więc po co oszczędzać: niech se więc zrobi wygodę i będąc w taryfie YES - walnie se to:
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id, ... ticle.html
bądź w innych taryfach nawet to:
http://www.orange.pl/kid,4002393387,id, ... ticle.html
lub jeśli zachce się necika - to:
http://www.orange.pl/kid,4002393387,id, ... ticle.html
Skarbonka się nie tworzy korzystając w pełni z dobrodziejstw zobowiązania miesięcznego :D

2 dolne opcje są fajne, bo cykliczne - kwestię gwarancji środków na koncie "sponsoruje" Zetafon swoją kwotą zobowiązania :-D

P.S.
O SMART napisałem jako o swoim widzimisie, nie będę rozwijał tego tematu, bo wszyscy w zasadzie powinni tak myśleć jak Ty - choć jest inaczej i jest o tym na forum....koniec P.S. i OT :)
pozdro
 #804489  autor: Niezgodna7
 02 cze 2015, 08:44
Pamiętajcie, że doładowań 25 już nie ma.
Jest 30zł.

#804493  autor: Gregrin
 02 cze 2015, 10:01
sebusy pisze:Jeżeli człowiek decyduje się na ofertę Zetafon to musi sobie z pewnych rzeczy zdawać sprawę...
Raczej powinien ;) a jak jest w życiu to każdy wie. Ludzie są mało świadomi chociaż trzeba przyznać ze wydatki na komórkę 15zl miesięcznie zamiast 30zl przy innych co miesięcznych wydatkach ma niski priorytet.
sebusy pisze:A więc Skarbonka nieunikniona
Dlatego konto ważne rok później bardzo się przyda. Zostanę przy początkowej strategi 1 numer i 120min. Powinno mu w zupełności wystarczać.
A co do pakietu 120min
sebusy pisze:sam się sumuje i odnawia gdy wydzwoni się te 120minut :!:
to z ciekawości: jeżeli nie wydzwoni tych 120min to pakiet automatycznie te niewykorzystane minuty doda do nowego pakietu (brzmi zbyt pięknie jak na orange :P) a jak wydzwoni się te minuty przed okresem 30dni to pakiet sam się odnowi i nie pójdzie nam nic z konta głównego tylko cały czas z pakietu ?? Bo tak to zrozumiałem ale jestem realista i jakoś w piękne bajki nie wierze ;)
Calm7 pisze:Pamiętajcie, że doładowań 25 już nie ma.
Jest 30zł.
Jest w necie i do tego 30% na konto bonusowe ważne 14dni.

PS jeszcze w kwestii przechodzenia pomiędzy taryfami (żeby później nie zaliczyć wtopy).
1. Przy przejściu do innej taryfy środki z konta głównego zostają prawda ?? Z bonusowego tez (złotówki, net)??
2. Pakiety takie których nie ma w innej taryfie to oczywiste ze się wyłączą a co z takim "twoje numery" który jest prawie wszędzie albo 120min ??
3. O czymś jeszcze pamiętać przy zmianie taryf ??
Ps2: szacunek wszystkim za poziom rozeznania w tych taryfach z orange. Mam wrażenie ze moje zestawienie co niektórzy mogli by pisać z pamięci :D Ja bez napisania sobie tego "na kartce" i spojrzenia z szerszej perspektywy nigdy bym nie ogarnął o co chodzi :-D
 #804502  autor: Blank
 02 cze 2015, 10:59
W tej konkretnej sytuacji zdecydowanie odradzam usługi 0zł/min w Orange, 0zł/SMS w Orange i Za darmo w Orange.
Te usługi wykluczają Konto ważne Rok, nawet po zakończeniu umowy, a z opisu jednoznacznie wynika, że ta osoba będzie miała skarbonkę po zakończeniu umowy (!)

1. Tak
2. Pakiety, które są w drugiej taryfie przechodzą. Pakiet 120 minut przepada przy przejściu do yes.
3. Może trwać do 24/48h (patrz regulamin migracji do danej taryfy). Przejście SMSem jest płatne, za wyj. przejścia do SMARTa. Trzeba pamiętać, że różne taryfy mają różne usługi i cenniki (oraz ważność doładowań).

Ta osoba jest w Zetafonie bez zobowiązania (musi tylko utrzymywać ważność konta), czy ze zobowiązaniem miesięcznym (konieczność doładowania co miesiąc)? Jak to drugie, to musi pamiętać, że ma 2 okresy, których musi pilnować:
- okres ważności połączeń wychodzących (przegapi to nie będzie mógł korzystać z telefonu)
- okres rozliczeniowy (ten jest stały - musi doładować łącznie kwotą zobowiązania pomiędzy dniem podpisania umowy, a dniem poprzedzającym w kolejnym miesiącu)
PS. Doładowania za 25 zł są dostępne na stronie orange oraz w salonach sprzedaży (z wyj. punktów ulokowanych w punktach RTV).
PS2. Doładowanie za 25 i 30 zł w Zetafonie z zobowiązaniem miesięcznym przedłużają ważność konta o 31 dni w taryfach One/Smart i Yes oraz 30 dni w taryfach Free/Go/POP.

Jak to pierwsze z kolei, niech doładowuje w Orange POP/Go/Free kwotą 50 zł co 3 miesiące.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #804555  autor: bazooka
 02 cze 2015, 18:26
Gregrin pisze:to z ciekawości: jeżeli nie wydzwoni tych 120min to pakiet automatycznie te niewykorzystane minuty doda do nowego pakietu (brzmi zbyt pięknie jak na orange :P) a jak wydzwoni się te minuty przed okresem 30dni to pakiet sam się odnowi i nie pójdzie nam nic z konta głównego tylko cały czas z pakietu ?? Bo tak to zrozumiałem ale jestem realista i jakoś w piękne bajki nie wierze ;)
To uwierz :-D Sprawdzone, potwierdzone - tego chyba nie ma nikt inny - nie na darmo chciałem porzucić Klucza dla tego pakietu...tylko brak tych stacjonarek :(

Odpisz o co pyta @divhash na końcu posta, bo nieśmiało pytam o to między wierszami, ale bez odzewu... ?!
 #804608  autor: Gregrin
 02 cze 2015, 23:28
sebusy pisze:To uwierz :-D Sprawdzone, potwierdzone - tego chyba nie ma nikt inny - nie na darmo chciałem porzucić Klucza dla tego pakietu...
To pięknie :D
divhashmorex pisze:czy ze zobowiązaniem miesięcznym (konieczność doładowania co miesiąc)?
Chyba właśnie to, bo jak nie nie doładuje raz w miesiącu to mu się przedłuża czas zobowiązania o jeden miesiąc :/
Na koncie jest tylko info "Twoja umowa kończy się 27-05-2017."
 #804639  autor: Gregrin
 03 cze 2015, 09:11
sebusy pisze: ale dowolną kwotą raz na miesiąc :?: :shock:
Nie, 25 czy 30zl. Chyba 25zl ale nie pamiętam dokładnie no i nie bylem tam jak to załatwiał.
 #804669  autor: Blank
 03 cze 2015, 11:39
W takim razie, niech kolega wybierze sobie 1 dzień, który najbardziej będzie mu pasować i zawsze niech doładowuje tego samego dnia kwotą 25/30 zł (w zależności od kwoty zobowiązania).
W takiej sytuacji, niech najlepiej zmieni na Orange Smart na kartę - po każdym doładowaniu dodatkowo dostanie darmowy transfer danych.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament