• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #804172  autor: Barciur
 30 maja 2015, 06:36
Witam

Mam taki drobny problem. Posiadam Lumię 635 kupioną w USA. Przyjeżdżam do Polski na 2 miesiące w wakacje i mam kartę w Playu którą zamierzam używać. Problem jest taki, że mam ten telefon od operatora, który w swoim sofcie blokuje wybór manualny sieci. Po prostu tej opcji nie ma.

Moje pytanie jest takie - czy przy obecnym stanie sieci i umów roamingowych będę miał z tego tytułu jakieś problemy? Czy raczej automatyczny wybór sieci będzie dość inteligentny i wszystko powinno działać jak należy?

Ewentualnie jak ktoś może coś wie na ten temat i ma pomysł jak włączyć ten wybór to niech też da znać. ;)
 #804183  autor: Młody..
 30 maja 2015, 09:55
Z tytułu automatycznego wyboru sieci, Play będzie bardziej scalony z naszym T-Mobile. Przy utracie zasięgu (a raczej jego osłabnięciu do granic zerwania) telefon przeskoczy przez handover do T-Mobile. Podobnie będzie podczas rozmowy, gdzie przy słabszym zasięgu macierzystym, telefon zrobi handover na komórki T-Mobile. To dotyczy bardziej GSM/DCS. Przy UMTS telefon bardziej woli się trzymać zasięgu macierzystego, choć zdarza się, że telefon przeskoczy na GSM a potem UMTS T-Mobile. U mnie automatyczny wybór sieci działa dosyć dobrze. Czasami może być uciążliwe wracanie zasięgu macierzystego z Roamingu T-Mobile (zwłaszcza odczuwa to bateria), no ale to już zależy od pokrycia zasięgiem macierzystym.
 #804199  autor: Benjamin Linus
 30 maja 2015, 13:51
Jeśli ma samo U2100 to nawet lepiej. Ja bawię się teraz Nokią E51 która ma w UMTS tylko 2100 (oraz 850) z kartą Play. Telefon trzyma pięknie full zasięg na Play i tylko czasem wskakuje Plus lub TM : to zależy od miejsca. Fakt: bez U900 jest o niebo lepiej. Warunek: musi być krajowy roaming!
 #804275  autor: Barciur
 31 maja 2015, 15:12
Dziękuję za info.

W specyfikacjach na stronie Microsoftu pisze, że takie są

GSM network: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
GSM max data speed DL: EGPRS 296.0 kbps
GSM max data speed UL: EGPRS 236.8 kbps
WCDMA network12: Band 1 (2100 MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850 MHz)
WCDMA max data speed DL: 42.2 Mbps (Cat 24)
WCDMA max data speed UL: 5.76 Mbps (Cat 6)
LTE FDD network13: Band 17 (700MHz), Band 2 (1900 MHz), Band 4 (1700/2100 MHz), Band 5 (850MHz), Band 7 (2600 MHz)
LTE max data speed DL: 100 Mbps (Cat 3)
LTE max data speed UL: 50 Mbps (Cat 3)
CDMA network bands14: BC1 (1900 MHz), BC10 (800 MHz), BC0 (850 MHz)

Czyli rzeczywiście, zamiast 900 jest 850 na tutejszy rynek. To fajnie, w takim razie, skoro będzie dobrze. A LTE bedzie mi normalnie działać, czy brakuje jakichś częstotliwości?
 #804277  autor: Sig
 31 maja 2015, 15:39
Nie znam się, ale wypowiem się.
W Polsce LTE w obecnej ofercie operatorów pracuje w 1800MHz, obecne aukcje (jeszcze nierozstrzygnięte) dotyczą 800 i 2600MHz (Sferii/Plusa nie liczę z ich 800MHz).
Play testuje LTE 2100MHz, chyba też je uruchomiło w warszawskim metrze? Nie wiem gdzie jeszcze.

W każdym razie, na moje, to telefon z tymi częstotliwościami będzie pracował:
W 2G (EDGE) na 900 i 1800MHz
W 3G na 2100 MHz - w mieście brak zasięgowego U900 nie musi być tragedią
LTE, o ile znajdziesz stację Play oferujący tę technologię w 2100MHz, ale moim zdaniem ich jest tyle co nic.
Podsumowując - telefon będzie działał, będzie miał zasięg raczej gwarantowany w 2G i może problemy z 3G (tam, gdzie 2100 nie sięga). Na LTE bym nie liczył.

Aaa, co do ograniczenia do tylko wyboru automatycznego, to to może, ale nie musi być problem. Generalnie z roamingiem krajowym w Play jest tak, że automatyczny wybór zmienić na manualny warto tylko jak się przebywa często na granicy ich własnego zasięgu i telefon może (ale nie musi) wariować, skakać z jednego zasięgu na drugi (bateria, zrywanie transmisji/połączeń itd.), ale tak źle często nie jest. Moim zdaniem nie ma się czego bać, a gdyby była tragedia to sobie zawsze możesz coś na kartę kupić w Polsce, w każdym kiosku/salonie.

Na pewno masz obcykane formy kontaktu do Hameryki (darmowe, przez komunikatory), ale w ostateczności możesz zerknąć i tu - operatorzy do względnie tanich połaćzeń międzynarodowych z Polski:
http://www.lycamobile.pl/po/
https://www.klucz.net/
https://www.vectonemobile.pl/

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.